Meetologue 2015

PRISTNO ALPSKO DOŽIVETJE

Celovec je od leta 1518 dalje glavno mesto in kulturno središče avstrijske dežele Koroška. Hkrati je Celovec zgodovinsko, kulturno in politično središče Slovencev na Koroškem. Na južni strani Alp poznamo Celovec predvsem in neupravičeno kot nakupovalno destinacijo, manj pa je znano da je Celovec tudi pomembna kongresna destinacija. Meje med Slovenijo in Avstrijo so se odprle v osemdesetih letih sprva za nakupovalni turizem, kasneje za gospodarsko sodelovanje se danes odpirajo tudi za sodelovanje na področju kongresnega turizma. Celovec je v mojem zgodnjem spominu kljub legi sredi Alp zapisan precej mediteransko. Največji vtis so pustile mogočne in silno urejene vile ob vrbskem jezeru, ki je poleti s trumami kopalcev spominjalo na Jadransko obalo. Kot iz pravljice. Zaradi stalne medijske vojne glede dvojezičnih napisov, smo takrat radi tekmovali v iskanju slovenskih imen za vasi in mesta, ob katerih se je porodila tudi kakšna nedolžna šala pri Beljaku, Babnjaku, Cmureku, Obrijah in številnih drugih danes že precej pozabljenih slovenskih imenih krajev.Dežela krajevnih tabel.

Obrobja mesta se dotika največje koroško ledeniško jezero, ki v dolžini 20 km. Povezuje Celovec in Vrbo. V sredini devetnajstega stoletja je jezero postalo shajališče dunajske aristokracije. Prijetna klima in čista topla voda so še danes ključni aduti turistične ponudbe mesta. Za območje so značilne hladne in dolge zime s pogostim temperaturnim obratom, ter vroča poletja s pogostimi deževnimi obdobji. Klimatski pogoji so torej precej podobni tistim v Ljubljani. Alpska podoba Koroške s 1270 ledeniškimi jezeri in številnimi gorskimi vrhovi ustvarja odlično kuliso za razvoj kongresnega turizma. Glavno vodilo je sonaravni razvoj turizma, ki jim odlično uspeva tudi zaradi dolgoletne turistične tradicije. Podobo dopolnjuje izjemna kulturna in arhitekturna dediščina, ki prav v Celovcu pride najbolj do izraza. Pokrajinska pestrost pa tudi odnos do okolja so izjemni in so čudovita kulisa za organizacijo kongresov in dogodkov. Hkrati je Koroška stičišče treh kultur, kar predstavlja izjemen tržni potencial. Zanimivo je, da je bilo v drugi svetovni vojni renesančno mesto skoraj v celoti porušeno, po vojni pa so temeljito in skrbno obnovili in zato danes navdušuje s svojo podobo.

Prometno vozlišče
Celotno območje je izjemno pomembno zaradi svojega prometnega položaja, saj je Beljak križišče številnih pomembnih prometnih poti. Prometne povezave s Koroško so solidne.  V Celovcu se nahaja mednarodno letališče, kamor letijo tudi nizko cenovni prevozniki, zelo dobre so železniške povezave, prav tako je urejena cestna infrastruktura. Zanimivo je, da Korošci kot sekundarna letališča uporabljajo Ljubljano in Graz. Z vidika kongresnega turizma je splošna percepcija Koroške kot varne in urejene destinacije.

Poletna sezona je močnejša od zimske
V devetdestih je bil koroški turizem usmerjen predvsem v zimsko sezono, To so s pametnim trženjem uspeli temeljito spremeniti in tudi s pomočjo kongresnega turizma obrniti na glavo. Tradicionalno je največ gostov domačih in iz Nemčije.

Na voljo je preko 10.000 prenočitvenih objektov od tega dobro polovico hotelov. Z ustreznim sistemskim pristopom je danes Koroška ena najbolj prepoznavnih turističnih destinacij v srednji in vzhodni Evropi z najmočnejšo sezono poleti. V poletni sezoni je značilna koncentracija prenočitev v okolici kopalnih jezer, medtem ko je v zimski sezoni značilna koncentracija prenočitev v znanih smučarskih krajih, v bližini Celovca in Beljaka. V aktualni turistični strategiji Koroške so jasno zapisali, da želi Koroška postati tretja najpomembnejša destinacija v Avstriji s centrom v Celovcu. Sestavni del je razvoj kongresnega turizma. Zastavili so si cilj, da bo Celovec tretja najpomembnejša avstrijska kongresna destinacija za Dunajem in Salzburgom.

Da je turizem pomembna gospodarska panoga kaže ponudba številnih restavracij in barov. Še posebej poleti, je središče mesta zelo živahno. Hkrati je Celovec mesto športa, ki prireja tudi precej pomembnih športnih dogodkov. Ne manjka tudi atrakcij kot je Minimundus. Celotna destinacija je torej v turističnem smislu vsestransko razvita.

Conventionland
Kongresni turizem je organiziran v okviru združenja Conventioland Karnten, ki deluje od leta 2007 in združuje preko 60 partnerjev na Koroškem. Gre za marketinško koalicijo, ki v zadnjih letih zelo uspešno promovira kongresno ponudbo Koroške. Osrednja sejemska in kongresna hiša je Kartner Messen.Največja multifunkcijska dvorana dimenzije 6.400 m2 lahko sprejme tudi do 5000 udeležencev.  Poleg osrednje dvorane je še 12 manjših. V okviru sejma potekajo večinom splošni sejmi za široko javnost

Mediteranski pridih
Večina hotelov je lociranih ob Vrbskem jezeru, ki daje mestu mediteranski pridih. Ob obali dominirajo mogočne vile in hotelski kompleksi, ki imajo v glavnem tudi manjše kongresne kapacitete.Legendardni Casino Velden razpolaga tudi s kongresnimi dvoranami, med drugim z legendardnim Casineumom. Ob Vrbskem jezeru je manjši kongresni center v kraju  Portschach, ki v štirih dvoranah lahko sprejeme do 600 udeležencev. Posebnost regije je ponudba kraja Šentvid, ki se promovira skozi pozicijski geslo rent a city. Osrednji del te ponudbe je novi minimalistični kongresnicenter Blumenhall, lahko pa za svoj dogodek zakupite celotno mesto.

Koroški MonteCarlo 
Na vrhu hotelske ponudbe je luksuzni Falkesteiner Schlosshotel Velden, ki je nekakšno hotelsko in kongresno središče koroškega Monte Carla. Priljubljen med slavnimi osebnostmi je v lanskem letu zamenjal lastnika in postal del verige Falkensteiner. Med kongresnimi udeleženci je popularenLindner Seepark Hotel ob obali Vrbskega jezera s petimi manjšimi kongresnimi dvoranami in wellness centrom. Popolnoma prenovljen je hotel der Sandwirth, ki je pomembno kongresno središče z 12 dvoranami največja ima prostora za 180 udeležencev.

Na celotni obali Vrbskega jezera ne manjka manjših konferenčnih hotelov, dovolj pa je tudi primernih hotelskih kapacitet.

Posebna prizorišča za posebne dogodke
Koroška je slikovita in polna nenavadnih kongresnih lokacij.  V okolici mesta je 23 grajskih kompleksov primernih za sprejeme in dogodke.  Veliki je parkov in urejenih zelenih površin. V centru mesta lahko poseben dogodek organizirate v Mestnem gledališču in drugih historičnih stavbah. Ostanek svetovnega prvenstva v nogometu leta 2008 je impozanten stadion na obrobju mesta. Ljubiteljem modern arhitekture je všeč KUSS v kraju Wolfsberg. Gre za multifunkcijski center, ki lahko sprejme do 1600 udeležencev.

Zanimivo je, da sta občini Bled in Vrba pobrateni. Oba kraja živita z jezerom, ki definirata usmeritev v turizem. Celovec je po svoji gospodarski in kulturni moči bistveno večji in pomembnejši. Zanimivo bi spremljati nadaljni razvoj dveh krajev, pri čemer si je Celovec s Koroško že pridobil rahlo prednost saj načrtno kongresno trženje poteka že vrsto let.

POVZETEK

Celovec gradi svojo kongresno ponudbo na sonaravnem razvoju. Glavne vrste turizma temeljijo na naravnem bogastvu in doživljajski pestrosti. Poleg naravnega bogastva ima tudi bogato kulturno dediščino in prav stičišče treh kultur predstavlja bogat tržni potencial.

Lega na stičišču prometnih poti je pomemben dejavnik konkurenčnosti destinacije. Celovec je pomembna meddržabna in evropska tranzitna regija, ki je zaradi modernih avtocest in želežniških povezav lahko dostopna. Nekoliko slabša je le letalska povezanost.

Koroška je ena najbolj razvitih turističnih destinacij v Avstriji s celovito turistično ponudbo. V tem trenutku je vodilna na področju športa, aktivnih počitnic in počitnic v neokrnjeni naravi. Ta del ponudbe dopolnjujejo številni ponudniki zdravja in dobrega počutja z welnessi in zdravilišči.

Zaradi dolgoletne usmerjenosti v počitniški turizem je kongresna infrastuktura v primerjavi s konkurenco v Avstriji v tem trenutku najslabši del ponudbe, kljub temu, da je še vedno nadstandardna v regijskem smislu. Celovec je lahko vrhunsko izhodišče za incentive programe v bližnji okolici in na Koroškem.

Celovec kot center Koroške je s svojo urejenostjo, varnostjo in razmerjem med kakovostjo in ceno ena najbolj urejenih kongresnih destinacij v širši regiji. Osebna izkušnja je prijetna. Image destinacije pozitivno vpliva na rezultat kongresa ali dogodka.

PRIMERJAVA Z REGIJO

Celovec je simpatična in prijetna alpska kongresna destinacija, ki v marsičem spominja na Gorenjsko. Nič presenetljivega ni, da se je v zadnjem času med regijami razvilo sodelovanje, pa tudi tekmovanje na kongresnem področju. Zanimivo je, da bližina meje za večino kongresnih ponudnikov predstavlja prednos in priložnost. Ključna prednost je prav gotovo pravljično urejeno in prijetno okolje, ter kakovostna ponudba in profesionalnost ponudnikov. V tem pogledu je Koroška in Celovec še v rahli prednosti pred ostalimi destinacijami regije. Najpomembnejša pa je turistična kultura in dobro sodelovanje med ponudniki, ki kakovostno zaokroža standardno kongresno ponudbo.

COOL MEETINGS

Iz smučarije poznani kvašeni cmoki imenovani »Germknodel« sicer niso izvirno koroška specialiteta, na pamet pa mi pridejo vsakič ko pomislim na Koroško. Sicer pa je Koroška razdeljena na 12 kulinaričnih regij, s svojimi tipičnimi kulinaričnimi izdelki.

KONTAKTNA OSEBA

Patricia Flatschacher
Kärnten Convention
T: +43-463-3000-96; M: +43-664-5585030
E: patricia.flatschacher@kaernten.at

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.

SOURCEKONGRES MAGAZINE
A long-time meetings industry addict, Gorazd is the Founder and owner of marketing and event agency Toleranca Marketing. He has many years of experience in planning, preparing and carrying out large international meetings and exhibitions. As the founder of the "Power to the Meetings" methodology, he still firmly believes in the power of live events and human to human communication. He is also the author of numerous articles and editor-in-chief of the meetings industry magazine Kongres Magazine.