empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

SAMOZAVESTNO NA SVOJI POTI

LOKACIJA

Slovenskega kongresnega prvokategornika smo obiskali že tretjič. Tokrat smo želeli preveriti, kako se po spomladanski post-corona prenovi drži eden najslavnejših hotelov na Jadranu, nosilec turističnega razvoja Portoroža, gostitelj številnih zvezdnikov in kronanih glav in biser slovenske kongresne ponudbe. Pa tudi, ali drži samozavestno sporočilo za javnost, v katerem se je hotel konec oktobra razglasil za najboljši slovenski kongresni hotel po mnenju World Mice Awards, ki temelji na spletnem glasovanju. Sami precej bolj zaupamo našim skritim gostom in po zadnji oceni patina hotelu Kempinski nedvomno dobro pristaja in že 122 let si vedute Portoroža brez Kempinskega preprosto ne znamo predstavljati. Hotel je historično in sodobno srce turističnega Portoroža. Hkrati je tudi ena izmed najbolj instagramabilnih točk najbolj turističnega slovenskega mesteca. Med fotografijami iz Portoroža so verjetno najbolj pogoste prav tiste iz hotelskega parka. Kempinski Palace je preprosto srce in duša Portoroža, kot je nekoč bil.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

DOSTOPNOST

Portorož je blizu najpomembnejših cestnih povezav v Sloveniji, ki omogočajo relativno enostaven dostop. Zlasti izven sezone je dostop zares enostaven, poletnim gnečam pa se boste na slovenski obali težko izognili. Parkiranje je možno v varovani garaži pod hotelom Kempinski, za vaš avto pa bodo poskrbeli super prijazni portirji. Če prihajate v Portorož z letalom, je najbližje letališče v Trstu, ki je oddaljeno 80 km ali preko osrednjega slovenskega letališča v Ljubljani, ki je oddaljen 150 km. Lokalno letališče v Sečovljah je primerno za manjša poslovna letala. Tudi Benetke niso daleč; dobri dve uri vas loči od regijskega letalskega vozlišča. Za bolj odgovorne goste pa priporočamo prihod z vlakom preko Trsta, ki je železniško izhodišče za hitre vlake ne samo po Italiji, temveč tudi po Evropi. Hotelsko osebje zna poskrbeti za vse vaše transportne izzive in prav concierge servis si zasluži najvišjo oceno.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

HLADNA PREDJED – Arhitektura in estetika

Hotel sodi med najkakovostnejše primere secesijske hotelske arhitekture s preloma prejšnjega stoletja in je spomeniško zaščitena stavba. Predstavlja odraz časa, ko so bile v modi neoklasične arhitekturne kompozicije, ki vzbujajo občutek stabilnosti in tradicije. Klasično oblikovan park, v katerega so umestili sodobno oblikovan nov del hotela, je dovolj diskreten, da ne preglasi glavne zgradbe. Secesijsko notranjost starega dela z vrhunsko Kristalno dvorano, povezuje z novim delom hotela steklena vhodna avla, ki je prijetna in ima lep razgled na park in Piranski zaliv. Delo arhitektov, odgovornih za prenovo hotela, se zdi kakovostno in premišljeno. Občutek za preteklost v stiku z modernim je bila rdeča nit zadnje prenove hotela, ki so jo lastniki izpeljali po trinajstih letih od zadnjega odprtja. Ob odprtju leta 1910 so mediji zapisali, da se odpira največji, najelegantnejši in najmoderneje opremljeni hotel na avstrijski rivieri. Danes hotel ni največji in namodernejši, zagotovo pa je z naskokom najbolj eleganten jadranski hotel.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

TOPLA PREDJED – Osebje in kulinarična ponudba

Za odličen prvi vtis je zaslužen nadvse prijazen portir, ki poskrbi za prtljago in valet parking. Lounge zasnova recepcije omogoča oseben sprejem. Nadgradil ga je receptor Aleksander, ki si zaradi svoje profesionalnosti in prijaznosti zasluži priznanje za najboljšega receptorja. Njegova priporočila in napotki so bili zelo dragoceni. Pohvalno je, da je kljub splošnemu pomanjkanju kadrov večina osebja lokalnega in srčno pripadnega hotelu. Glede na priporočila Michelin guide smo želeli preizkusiti a la carte restavracijo Sofia. Ta deluje le od četrtka do nedelje, zato nas je prijazni receptor usmeril v restavracijo Fleur du sel. Hrana je bila odlična, prav tako postrežba; oprema restavracije, vključno z uniformami osebja pa je potrebna čimprejšnje 5* osvežitve. Izbor jedi je kratek, pa kljub temu raznolik, zelo lokalno in sezonsko obarvan. Dveh jedi z menija žal ni bilo mogoče naročiti. Posebna izkušnja je zajtrk, tako zaradi izbora jedi, predvsem pa zaradi ambienta kultne Kristalne dvorane, ki se v poletnih mesecih razširi še na čudovito ozelenjeno teraso. Izbor jedi upošteva tudi vegane in goste z različnimi alergijami.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Tokrat smo preizkusili standardno sobo v novem delu hotela, ki so ga pred kratkim prenovili. Svetlo sobo prostorsko nadgradi balkon, ki je imel v našem primeru razgled na hotelski park. Hotelski hodniki so značilni za obdobje, ko je bil hotel zgrajen. Temnejši les stavbnega pohištva na hodnikih se delno nadaljuje v sobah, ki so z renovacijo dobile nove omare v lakirani bež izvedbi in dva markantna fotelja v modri barvi z designersko stekleno mizico. Barve se lepo ujemajo s tapisonom v toplih pastelnih odtenkih. Pohvalna je zadosti velika pisalna miza in zelo korektna osvetlitev povsod, kjer jo potrebuješ. Keramika v kopalnici je vrhunska, dasiravno stilsko raznolika. Detajl, ki najbolj pade v oči, je umetniška barvna tapeta na steni za posteljo, ki z led osvetlitvijo spominja na stik med kopnim in morjem ali nebesnim svodom. Vse je dobro vzdrževano in na nivoju petzvezdičnega hotela, vendar nič presenetljivo posebnega. Pogrešali smo kakšen wow efekt. Za takšno doživetje boste morali seči še globlje v denarnico in rezervirati sobo v historičnem delu hotela.

Konferenčne kapacitete

Moderni kongresni center je prestižen in še vedno odlično opremljen. Šest kongresnih dvoran ima dnevno svetlobo, največja dvorana sprejme do 220 udeležencev. Bistvo kongresne ponudbe je Kristalna dvorana, ki je po prenovi zasijala v največjem blišču in je poleg Unionske dvorane v Ljubljani najbolj prestižna historična kongresna in banketna dvorana v Sloveniji. Do 1. ure v Kristalni dvorani strežejo zajtrke, kasneje pa je na voljo tudi za organizatorje dogodkov. Odpira se v stoletni park, kjer deluje kavarna Forma Viva, ki se lahko spremeni v posebno prizorišče.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož
empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

SLADICA – Dodatna ponudba

Spa center Rose je morda malo manjši kot bi pričakovali za hotel te kategorije, tako da boste včasih morali malce počakati na vstop v eno od treh pred kratkim prenovljenih savn. Je pa prostor prijeten in zelo lepo vzdrževan, dopolnjujeta ga notranji in zunanji bazen.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

FLOP – Negativna presenečenja

Hotelu bi težko očitali kakšno resno napako, morda moti le urejenost obalnega pasu, ki s kakovostjo ponudbe ne sledi prestižnemu hotelu, kar pa ni problem hotela, temveč bolj turističnega razvoja Portoroža.

TOP – Pozitivna presenečenja

Gastronomska ponudba hotela je na nivoju, kar je prepoznal tudi Michelin Guide. Restavracija Sophia je bila v času obiska zaprta, dober glas o izjemnih degustacijskih menijih pa se je hitro razširil med dobrojedci.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Hotel navaja, da sodeluje v številnih trajnostnih aktivnostih skupaj s podjetji Clean the World in Earth Check. Simpatična gesta je lesena vrtnica Portoroža, s katero lahko zahtevate menjavo posteljnine, če v hotelu bivate dlje.

empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Hotel Palace je bil že od začetka načrtovan tudi kot prostor za srečanja in dogodke. Že večkrat omenjena Kristalna dvorana je biser in historično prizorišče, ki mu na Jadranu ni para. Tudi kongresni center in notranjost hotela sta po štirinajstih letih še vedno kakovostna, vendar ne več senzacionalna kot ob prihodu na trg. Zadnja vlaganja govorijo o tem, da lastniki razumejo, kako pomembna je v luksuznih hotelih kakovost na vseh nivojih. Čeprav se zdi, da se jim je ob aktualni prenovi sob v novem delu kar precej mudilo in je rezultat viden v rahlo nekonsistentnem slogu prenovljenih sob.

Organizacija dogodkov v tem hotelu vedno spremljajo visoka pričakovanja. Vsaj na področju hotelske storitve jih zlahka uresničijo. Ekipa je vrhunska, dobro uigrana in v skladu s slovesom hotelske verige Kempinski. Po drugi strani pa nas je rahla utrujenost hotela pustila kar malce hladne. Nič resnega mu sicer ne manjka, ampak Kempinski bi moral biti čisto povsod najboljši, zato z nestrpnostjo pričakujemo napovedano prenovo. Z vidika dodane vrednosti ga namreč lahko ocenimo tudi kot drago, a dobro izbiro.

KONČNA OCENA: 4.91 ZLATI Resort Kongresni Hotel

ZLATO končna ocena od  4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od  4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od  4.41 do 4.60

KATEGORIJA 5*****
DELUJE OD  Od 1910, prenovljen kot Kempinski Palace v letu 2008
KONGRESNA ZVEZDA Resort kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB164 sob superior and 17 suit superior
ŠTEVILO DVORAN6
POVRŠINA DVORAN2500 kvadratnih metrov
MAX. KINO POSTAVITEV225
SPLETNA CENA205 – 551 EUR / Booking, Oktober 2022
NASLOV:Kempinski Palace Portorož
Obala 45
Portorož, Slovenija


T: +386 5 692 7070
E: reservations.portoroz@kempinski.com
W: https://www.kempinski.com/en/istria/palace-portoroz/

ZMOGLJIVOSTI
    • Sophia Gourmet Restaurant
    • Fleur de Sel Bar & Restaurant
    • Palace Club Lobby Bar
    • Bubbles Aperitif Bar
    • Forma Viva – Caffe and ladies’ saloon
    • Pool Bar – healthy drinks and light dishes
    • Vinska klet
    • Rose Spa
IZJEMNOSTVeličastna plesna Kristalna dvorana, ki je znana po tem, da je gostila gala plese za avstro-ogrsko plemstvo v zgodnjih letih dvajsetega stoletja, je odlična izbira za glamurozne dogodke, kot so gala večerje, plesi ali sanjske poroke.
empinski_palace_portoroz
Photo Credit: Kempinski Palace Portorož
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA4.92
2. DOSTOPNOST4.61
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.94
4. PREDDVERJE4.96
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.98
6.  RECEPCIJA4.98
7.  HOTELSKA SOBA4.92
8.  HOTELSKA POSTELJA4.90
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.84
10. HOTELSKI ZAJTRK4.91
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.94
12. KONFERENČNE DVORANE5.00
13. DODATNA PONUDBA4.88
SKUPNA OCENA:   4.91

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.