krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

NAMESTO UVODA

Obstajajo destinacije, ki so se koronakrizo spopadle pasivno in agilne destinacije, kamor po našem mnenju nedvomno sodi Krakow. V kriznem letu je po modelu ICCA Kaohsiung Protocol Framework nastal zanimiv strateški dokument »The Krakow Network Protocol.« Razumemo ga lahko tudi kot akcijski načrt za leto 2021 – 2023, širše pa kot celovit projekt restarta destinacije po krizi. Krakow je ena od redkih destinacij, ki se je izzivov krize lotila na takšen način. Dokument je nastal v ključnem momentu, ko je mesto sprejemalo tudi novo turistično strategijo 2021 – 2028. V krizi se je pokazala tudi moč omrežja Krakow Network, ki je formalno nastalo že leta 2015 pod vodstvom kongresnega centrea ICE Kraków.

Protokol na strukturiran način definira sodelovanje med partnerji, pomaga razvijati ključne kompetence in okrepiti bazo znanja. Hkrati pa vzpodbuja tudi razvoj kreativnih orodij in rešitev za hibridne in spletne dogodke. Dokument lahko razumemo tudi kot serijo zelo praktičnih orodij in priporočil. Med drugim jasno definira protokole za varno in zdravo organizacijo dogodkov, politiko odpovedi dogodkov na nivoju celotnega mesta, vse do definicije force majeure, finančnih pogojev poslovanja in zavezo k organizaciji inclusivnih dogodkov. Posebej zanimiv je projekt Kraków Future Lab, ki povezuje lokalno start-up sceno z organizatorji dogodkov.

Protokol je podpisalo več kot 180 podjetij, pri pripravi pa je sodelovalo 50 ključnih predstavnikov industrije razdeljenih v več interesnih skupin. Da je protokol živ in ni samo strateški dokument smo preverili v živo ob našem zadnjem obisku Krakowa. Dokument živi in se na različnih področjih že hitro udejanja. Po našem mnenju gre za izjemen projekt, ki redefinira vlogo destinacijskih organizacij in kaže pot v prihodnost.

krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

KONGRESNA SCENA

Daleč najbolj odmeven uspeh Krakow Network protokola je uspešna kandidatura za ICCA Congress 2022. 61. ICCA Congress je potekal jeseni leta 2022 v kongresnem centru ICE Krakow. Uspešna kandidatura potrjuje trditev, da je v slogi moč. Krakow je prepričljivo premagal Atene in Bangkok. Kongres še vedno odmeva tako v strokovni kot splošni javnosti.

Na lokalni kongresni sceni pa zelo odmeva tudi dogodek »Open Eyes Economic Summit«. Ta dogodek se že od leta 2016 odvija v mestu. Glavni cilj dogodka je širiti zavedanje o pomembnosti ekonomije vrednot in prikazati svet, ki temelji na socialnih vrednotah in ekologiji, in ki postavlja ljudi pred ekonomski dobiček.

krakow_poland
Photo Credit: ICCA
open_eyes
Photo Credit: Open Eyes Economic Summit

ALI STE VEDELI?

Današnja soseska Nowa Huta je nastala kot ključni projekt socialistične vlade Ljudske Republike Poljske. Predstavljala naj bi nasprotje staremu Krakovu, edinemu mestu, kjer so se ljudje po vojni na referendumu v večini odločno uprli novemu komunističnemu režimu. Kot nasprotje boemskemu Krakovu, je navdihnilo tudi svetovno znanega režiserja Andrzeja Wajde, ki je o naselju posnel film. Ogled socialističnega mesta je posebno doživetje, ki ga agencije rade začinijo z vožnjo s trabanti in grenko sladkimi zgodbami tega socialističnega eksperimenta.

krakow_poland
Photo Credit: Visit Krakow

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

V Krakowu je res težko izbrati zares najboljšo incentive idejo. Ponudba je raznolika in izjemno bogata. Pri izboru nas običajno vodi iskanje doživetij, ki jih boste drugje težko našli ali doživeli. Izpostavljamo zanimivo zgodbo, ki nas je navdušila ob našem zadnjem obisku mesta.

Rudnik soli Wieliczka

Vir bogastva in blagostanja mesta je bilo belo zlato, ki so ga stoletja kopali v rudniku Wielizcka. DMC agencije v Krakowu vam bodo organizirale različne programe, posebej pa priporočamo ogled rovov, ki niso dostopni turistiom. Raziskovanje rudnika se začne s spustom 164 metrov pod zemljo, nato pa sledi vsaj debeli dve uri hoje po rudniških rovih, ki povezujejo večje in malo manjše jamske dvorane, v večini spremenjene v kapele. V največji dvorani občasno prirejajo celo koncerte. Obisk rudniškega podzemlja je vsaj po našem mnenju obvezno za vse radovedne incentive skupine.

krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

IDEALNO DARILO

Krakow je eno od mest, ki ima svojo lastno igro Monopoli. Skozi igro boste v Krakowu trgovali in prekupčevali z denarjem, nepremičninami in drugim imetjem. Med drugim lahko kupite tudi ICE Krakow in postanete lastniki kongresnih hotelov ali pa kar celih področij Krakowa. Brezčasna igra je po našem mnenju idealno kongresno darilo iz Krakowa.

krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Krakow sodi med destinacije z izjemno dobro kongresno statistiko. Tudi to omogoča destinaciji pametno načrtovanje prihodnosti. Iz poročila za leto 2020 smo povzeli nekaj zanimivih podatkov.

Zanimivo je, da ima Krakow res veliko število kongresnih prizorišč. Teh je namreč kar 174, ki skupaj ponujajo 707 kongresnih dvoran. Poleg tega je na voljo 33.663 m2 razstavnih površin. Te kapacitete lepo dopolnjujejo tudi hotelske kapacitete. V hotelih kategorije 4 in 5 zvezd je skupaj 5.999 hotelskih sob. Zanimivi so tudi rezultati katastrofalne kongresne sezone 2020. 1918 dogodkov je le 23 % odstrokov rekordnega leta 2019, ko je v Krakowu potekalo 8400 dogodkov. Kljub temu pa so so dogodki generirali 318.366 udeležencev. V Krakowu je izjemno močan lokalni kongresni sektor. Skoraj 77 odstotkov udeležencev dogodkov namreč prihaja iz Poljske.

Rekordno leto 2019

V rekordnem letu 2019 je v Krakowu potekalo 8400 kongresov, ki se jih je udeležilo 1.210.263 udeležencev. 6553 (78 %) je bilo lokalnih, 1847 (22 %) pa mednarodnih. V letu 2019 je Krakow obiskalo 10.150.000 turistov. Kongresnih gostov je bilo 11,92 %.

krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

IZVEN POTI

Zelo poseben predel Krakowa je zame judovska četrt Kazimierz, ki je igrala glavno vlogo v filmu Schindlerjev seznam. Nekoč največje judovsko mesto v Evropi je tudi danes šarmatno, raznoliko in eklektično in si je zanj vredno vzeti čas. Ambienti z izbrano glasbo ter veliko antikvitetnega, ponekod celo predvojnega pohištva, spodbujajo obiskovalca, da udobno zleknjen v stare fotelje posedi dlje kot je morda na začetku načrtoval. Kdor želi o judovski glasbi, literaturi, zgodovini in sami veri izvedeti kaj več, bo odgovore našel v eni izmed knjigarn ali v Stari sinagogi, ki na poučen način predstavi življenje judovske skupnosti pred holokavstom.

Od vseh evropskih držav je bilo največ judovskega prebivalstva ravno na Poljskem, zato ker naj bi bila Poljska tista dežela, ki je bila najbolj sprejemajoča in tolerantna do svojih prišlekov. Kazimierz je prostor za razmislek in za vpogled v lastno toleranco.

Prav na križišču judovske in katoliške kulture se je umestilo posebno prizorišče Hevre. Nahaja se v nekdanji sinagogi Chewra Thilim, ki je bila zgrajena konec 19. stoletja in je delovala do druge svetovne vojne. Po njej je stavba postala sedež pevskega in plesnega ansambla “Krakowiacy”. Pred propadom so jo rešili lastniki dveh popularnih krakovskih kavarn Alchemia in Bunkier. Organizirati dogodek v nekdanji sinagogi je res nenavadno. Poslikave bilblijskih prizorov po stenah, veliko prostora, visoki strop in cela serija detajlov vas bodo odpeljali v druge čase. Organizacija dogodka brez Kazimierza pa bo udeležence prikrajšalo za neverjeten zgodovinski twist.

hevre_krakow
Photo Credit: Hevre

KULINARIČNO ZAKULISJE

Stereotip, da tradicionalna poljska kuhinja sodi v kategorijo težke celinske kulinarike je že zdavnaj presežen. Nepogrešljive na vsakem jedilniku so sicer piroške iz krompirjevega testa z različnimi nadevi (pierogi) in pa močnata, ješprenju podobna juha (žurek). To velja poskusiti. Ne manjka pa tudi različnih restavracij, ki ponujajo precej bolj hipstersko in manj obteženo ponudbo. Pravzaprav boste skoraj na vsakem koraku našli veganske in vegetarijanske restavracije, pa tudi pestro ponudbo tajskih, japonskih in drugih dobrot. Veliko o ponudbi pove tudi dejstvo, da je seznamu restavracij z Michelin priporočilom kar 19 krakowskih. Z eno zvezdico pa se je okronala restavracija Bottiglieria 1881. Pod črto pa vas bodo navdušile tudi nadvse ugodne cene v restavracijah.

krakow_poland
Photo Credit: Bottigleria 1881

KRAKOW V NEKAJ BESEDAH

Med poljskimi kongresnimi mesti velja Krakov za mesto z dušo in izjemno energijo, ki jo ustvarjajo številni študentje in bogata kulturno-zgodovinska dediščina. Krakov je zato turistična prestolnica Poljske. Z izgradnjo kongresnega centra ICE (Krakow Congress Centre) leta 2014 pa je postal tudi vrhunska kongresna destinacija. Na eni strani je motor dogajanja razvejana znanstveno-izobraževalna scena, ki v mesto privablja dogodke lokalnih in mednarodnih združenj. Bogata turistična ponudba pa omogoča izvedbo raznolikih incentive programov, ki so primerni za najzahtevnejše korporativne naročnike.

Na ta način je Krakov postal najbolj celovita in raznolika kongresna destinacija na Poljskem, ki jo povezuje dobro delujoč Kongresni urad. Model Krakova je vzor tudi za druge srednjevropske destinacije, ki stopajo na pot kongresnega turizma.

ice_krakow
Photo Credit: Ingarden and Ewy Architekci

KOGA KONTAKTIRATI?

KRAKOW CONVENTION BUREAU
Wydział ds. Turystyki
Urząd Miasta Krakowa
pl. Wszystkich Świętych 3-4
Kraków, Poljska
E: convention@um.krakow.pl
W: https://convention.krakow.pl/english


OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Krakow assesorja revije Kongres v letu 2022. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca oktobra 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.