w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

GLAMUROZNI LEPOTEC

LOKACIJA

Palača Drechsler je bila zgrajena leta 1886 in je bila ves čas v senci legendarne Madžarske državne opere. Elegantne palače pa prebivalci in obiskovalci Budimpešte niso nikoli spregledali. Palača je bila neobhodna instagramibilna točka ob sprehodu najbolj ekskluzivni ulici Andrássy Avenue. Bila pa je tudi prostor za trdo delo, znoj in solze številnih madžarskih balerin. Palača je namreč med starodomci Budimpešte poznana predvsem kot Madžarska plesna akademija. Stavba je pred prenovo samevala skoraj 15 let. Neorenensančna zgradba se je izkazala za izjemen dom novega budimpeštanskega hotelskega prvokategornika. In to ne kakršnegakoli. S prenovo, ki so jo izpeljali v arhitekturnem biroju Bowler James Brindley (BJB) je stavba zasijala v novi luči. Center mesta ni bogatejši zgolj za izjemen hotel, temveč za nov center družabnega življenja v mestu. Mimogrede, lokacija je izjemna tako za navdušene ljubitelje vrhunskih dizajnerskih znamk, kot za navdušene raziskovalce centra Budimpešte. Vse je blizu in na dosegu roke. Tudi peš, s kolesom ali javnim prevozom.

w_budapest
Photo Credit: W Budapest

DOSTOPNOST

Andrassy ulica, ena najstarejših in najlepših ulic v Budimpešti. Dostop do avenije z avtom je preprost, malce pa se zaplete z dostopom do glavnega vhoda v hotel, ki je v stranski ulici. Precej zapletene enosmerne ulice zmedejo tudi najboljšo navigacijo. Z malce sreče in potrpljenja se boste pripeljali do vhoda. Vsekakor pa vam priporočamo, da se ob rezervaciji dogovorite za vallet parking. Sicer pa je hotel za javnim transportom enostavno dostopen, tik ob hotelu pa je tudi ena izmed pomembnih postaj metroja. Od tu do glavnih želežniških vozlišč mesta je le streljaj pod zemljo. Madžarska je sicer kar dobro prepletena s solidnim želežniškim omrežjem, ki ga toplo priporočamo. Dostopnost Budimpešte z letali pa temelji predvsem na nizkocenovnih letalskih prevoznikih, vedno več pa je tudi povezav z overseas destinacijami zlasti Bližnjim Vzhodom in Kitajsko.

Lokacija hotela omogoča, da se do vseh mestnih znamentosti v Pešti sprehodite ali prikolesarite. Z dostopnostjo v mestu na splošno ni težav, razen v prometnih konicah, ki pa se jim ni moč izogniti nikjer po svetu. Z malce planiranja bo vaše premikanje po mestu enostavno, hotel pa je na priročni in hkrati vrhunski lokaciji.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Palača Drechsler je zaščitena kot historična zgradba in je del Unescove dediščine. Unesco je prepričala izjemna arhitektura, ki sta jo zasnovala arhitekta Ödön Lechner in Gyula Pártos v slogu francoske renesanse in takratne neogotike. Zgradba iz leta 1886 je petnajst let pred prenovo žalostno propadala. Po zaslugi madžarskega studia Bánáti+Hartvig, ki je bil odgovoren za arhitekturno prenovo pa je pikolovsko natančno in očesu prijetno prenovljena.

Brez velike in pogumne investicije s strani katarskih investitorjev to ne bi bilo mogoče. Za notranjo opremo hotela pa so odgovorni v britanskem studiju Bowler James Brindley. Zgodba, ki so jo ustvarili je storyboard eklektične zgodovine mesta in same stavbe. Na vsakem koraku vas pričakujejo simbolične povezave z Budimpešto in bogatimi zgodbami. Šahisti iz Szechneyi Bath se skrivajo v črno-belih detajlih v kopalnicah, javnih prostorih, detajli spominjajo na šahovske figure. Zgodbo balerin najdete povsod, v krinolino lestencih, separejih. Pedantno obnovljeni zgodovinski detajli so podprti z drugo aka medeninasto in perforiano kožo, ki več razkriva kot skriva. Uporabljene dramatične pastelne barve so včasih šokantne, drugič presenetljive, vendar so na koncu vedno balzam za dušo. Izjemno lepo se namreč ujemajo z dizajnerskim pohištvo. To je hotel za vse estete, ki ljubite vrhunske zgodbe, materiale, dizajn in v tem kontekstu hotelu ni para v mestu. Dizajn je dvignjen na nivo umetnosti. Zato verjamemo, da bo hotel prinesele svež veter in privabil številne zagrizene hotelonavte in estete sveta.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Da ne bo nesporazuma. Osebja je res veliko in ta hotel z zaposlovanjem očitno res nima velikih težav. Imidž hotela naredi svoje. Zgodba pa v realnosti malce pominja na nogometno moštvo, ki se je ravnokar sestalo na prvem skupnem treningu. Nekaj solistov vztrajno zabija gole, nekaj jih statira, še več pa jih neopazno igra v obrambi. Trenerja čaka še veliko dela, da bo ta tim zares izstisnil vse iz sebe. Že zdaj pa razveseljujejo izjemni strelci, kot je entuziastična, energična in profesionalna Kinga na recepciji, pa Viktoria, ki z lubeznijo razlaga zgodbo hotela. Hotel je odprt slab mesec in verjamemo, da bo tim kmalu deloval kot Manchaster United ipd.

Hrano smo preizkusili na ala carte zajtrku, kjer za show pultom kraljuje Fabio Polidori. O njegovem mojstrstvu ni dvoma in hrana je vrhunska. Le še strežbo bo potrebno malce uskladiti, uravnati, da bo sledila idejam izjemnega chefa. Vsekakor pa je že zdaj restavracija Nightingale by Beefbar vroča kulinarična točka mesta. Izjemni pa so tudi cocktaili, ki jih znajo sestavljati top barmani hotela v W Loungu. V ta tim res iskreno verjamem in ima vsaj po mojem mnenju enega največjih potencialov v mestu.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe 

Cozy cool corner sodi med večje sobe v hotelu. O prostornosti dovolj zgovorno priča površina. Soba ima kar 58 m2 in je res izjemno razkošna. V sobi kraljuje žlahten les (lužen hrast), s katerim so obložene stene in tla. V sobi je zato izredno prijeten vonj, ki malce spominja na alpsko domovanje. Sicer pa sredi sobe kraljuje orjaška postelja, ki ima na hrbtni strani perforirano steno v medeniansti barvi. Ta se navezuje na originalno svetilko nad posteljo, okovje elegentnega pohištva in druge detajle. Les se lepo dopolnjuje s pinki barvnimi odtenki pohištva, dizajnerse zofe, tepihov in zares cool počivalnika. Posebna kategorija je kopalnica v klasični kombinaciji črno belih ploščic. Kad in walk-in tuš, ogrevana tla, izjemna keramika, kozmetika, vrhunske armature. Moški, ženski del umivalnika. Ja, to je kopalnica iz sanj – točna takšna kot jo v hotelu te kategorije pričakujemo. Že dolgo nismo tako dobro spali v eni najbrž najbolj originalnih hotelskih sob v mestu. Pa še to, elektronsko upravljanje naprav in svetil deluje brez napake. Vrhunska soba in doživetje, pa tudi klima vas v tej sobi ne bo razočarala.

Konferenčne kapacitete

Srce kongresnega centra je Great Room, ki v maksimalni kino postavitvi sprejme do 150 udeležencev. Nahaja se v pritličju in razveseljuje z dnevno svetlobo. Velika prednost dvorane je povezanost s hotelskim lobijem, ki deluje kot nekakšna dnevna soba hotela. Hotel sicer ponuja osem kongresnih dvoran. Na voljo so tudi manjše sejne sobe, ki v celoti lahko podpirajo manjše butične dogodke različnih tipov.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest
w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

SLADICA – Dodatna ponudba

Away Spa je majhen, butičen spa, ki se po velikosti težko primerja z mestnimi velikani. Zato pa toliko bolj navdušuje z dizajnom, ki sta ga navdihnila mojster iluzije Harry Houdini in znamenita igralka Zsa Zsa Gabor. S pomočjo ogledal in svetlobnih elementov se prostor zazdi precej večji, barve in energija pa te popeljejo v svet največje madžarske holivudske zvezda. Toplo, prijetno in izjemno sproščujoče.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Ja, cene znajo biti za povprečnega kongresnega gosta rahlo zasoljene. Tudi v benchmarku z ostalimi hoteli v Budimpešti. Pa tudi tole. Če v hotelu spi izjemno pomemben politik iz eksotične države najbrž, še ni konec sveta in se velja kljub temu potruditi za svoje goste. Predvsem pa bi bilo vredno vse secret-service James Bonde umakniti v kongresni center, da ne motijo ostalih gostov v slikovitem hotelskem lobiju.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Ohranjeni detajli, dih jemajoča stopnišča, originalen teraco, okna obnovljna kot da so iz leta 1886, štukatore, oboki in poslikave, detajli in detajli, ki se jih ne naveličaš in jih lahko raziskuješ dneve in dneve. Hotel je izjemno lepo prenovljen.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI IN PRAKSE

Hotel ima pridobljen trajnostni certifikat Green Key. Del aktivnosti lahko opazimo povsod po hotelu, vse od trajnostne kozmetike do streženega zajtrtka, ki je v svojem bistvu zelo trajnosten. Seveda pa tudi ta hotel na tem področju čaka še zelo veliko dela.

w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Ta hotel je pri naših ocenjevalcih sprožil preprost povzetek »drugačen in predober.« Drugačen po zares inovativni in pedantni prenovi, ki cilja točno na ciljno skupino hotela W. Predober pa tako v smislu ponudbe, kot storitve, ki na malce bolj sodoben in mladosten način oživlja idejo Grand hotelov kot jih poznamo. Zato je ta hotel po našem mnenju znanilec nove hotelske dobe. Ere v kateri bodo hoteli ponovno postali center ali celo epicenter družabnega življenja, kar W hotelu odlično uspeva v podaljšku lobija na ulico Andrassy. Čeprav se radikalne barvne kombinacije zdijo bombastične, je vsega ravno prav. Razen morda cene, ki je kar lepo zasoljena in se bo sčasoma zagotovo prilagodila trgu. Ja, na vrhu hotelske piramide v Budimpešti je zelo vroče in dinamično. Trenutno pa je zmagovalec prav glamurozni novinec. Palec gor!

KONČNA OCENA: 4.99 ZLATI Mestni kongresni hotel

GOLD final score from 4.81 to 5.00
SILVER final score from 4.61 to 4.80
BRONZE final score from 4.41 to 4.60

KATEGORIJA 5*****
DELUJE OD  junij 2023
KONGRESNA ZVEZDA Mestni kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO SOB 151 sob (vključno z petinštiridesetimi suitami)
ŠTEVILO DVORAN8
POVRŠINA DVORAN551 m2
MAX. KINO POSTAVITEV154 udeležencev
SPLETNA CENA566 – 893 EUR / Booking, junij 2023
NASLOVW Budapest
Andrassy ut 25
Budapest, Madžarska


T: +36 1 253 3100
W: www.marriott.com/en-us/hotels/budwh-w-budapest/

ZMOGLJIVOSTI
  • Restavracija Nightingale by Beefbar
  • W Lounge
  • Sezonska terasa
  • Society24
  • Away Spa
  • Mixbar
  • Fitness
  • Konferenčni center
IZJEMNOSTSociety25 je hibrid med klubom, barom in posebnim prizoriščem. Spominja na klube iz sproščenih dvajsetih. Je idealno prizorišče za udeležence vašega dogodka in njihov after party. Nadvse všečno prizorišče.
w_budapest_hotel
Photo Credit: W Budapest
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.85
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU5.00
4. PREDDVERJE (LOBBY)5.00
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH 5.00
6.  RECEPCIJA5.00
7.  HOTELSKA SOBA5.00
8.  HOTELSKA POSTELJA5.00
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE5.00
10. HOTELSKI ZAJTRK5.00
11. RESTAVRACIJE IN BARI5.00
12. KONFERENČNE DVORANE4.99
13. DODATNA PONUDBA4.99
SKUPNA OCENA:   4.99

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.