almaty_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

NAMESTO UVODA

Najbolj živahno, mladostno in raznoliko mesto Kazahstana, Almaty, je znano kot mesto jabolk. Gorska planota, ki obkroža Almaty, je namreč zibelka jabolk. Almaty je sicer mesto z burno zgodovino. Skoraj vse stavbe mesta so bile katastrofalno porušene leta 1911, ko je mesto prizadel močan potres. Mnogokrat so poplave zrušile najbolj markantne mestne zgradbe, toda žilavo mesto in njeni prebivalci so mesto vsakič znova obnovili iz ruševin. Almaty je bilo včasih glavno mesto nekdanje republike ZSSR Kazahstan, po razglasitvi neodvisnosti leta 1991 pa se je hitro razvilo. Kljub temu, da turizem praktično ni obstajal do 2011, je mesto hitro prepoznalo priložnost in se spremenilo v živahen regionalni center za dogodke. Še več, zaradi izjemne naravne raznolikosti, pedantno urejene hortikulture, ki krasi mestne parke in bližnjih gorskih vrhov, ki jih prekriva sneg, je mesto postalo kraj, kjer si želi živeti vsak Kazahstančan. Tudi klima je bolj prizanesljiva kot v Astani, ljudje pa se venomer veselijo turistov. Ulice mesta so polne različnih restvaracij, ki ponujajo vse od lokalne gastronomije do globalnih verig s hitro hrano. Če povzamemo besede lokalnih prebivalcev, je Almaty mesto, ki ga nikoli ne bi zapustili in destinacija, ki živi in diha kot skupnost.

Da bi mesto postalo globalna destinacija, kjer se bodo vrstile velike konference in sejmi, pa se bo mesto moralo tržiti kot srce Evrazije. Zdi se nam, da lahko mesto zasenči bolj znane konkurente s svojo prepoznavno kozmpolitantsko dušo, nomadsko tradicijo in bogato zgodovino. Glede na izjemno naravo, proaktivnost lokalnih turističnih agencij in prepričljivo ponudbo hotelov in prizorišč, mesto rabi zgolj smerokaz, v katero smer naprej. Poslovni del mesta, ki se širi vsepovprek že zdaj privablja globalne korporacije, medtem ko je stari del ohranil podobo mesta, kjer mnogotere etnične skupine živijo v harmoniji. V Kazahstanu živi več kot 130 etničnih skupin, zato je harmonija ključna. Težko je spregledati potencial tega mesta v Centralni Aziji. Priporočamo, da ga obiščete, dokler ostaja “skrita” destinacija.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

KONGRESNA SCENA

Med številnimi hoteli v mestu je ikonični prvi petzvezdični hotel Rahat Palace postavil standarde za arhitekturo v sedemdesetih. Hotel je bil zgrajen z zlatimi posameznimi dvigali, ki so se zgledovali po evropskih hotelih. Osrednji atrij, obkrožen z eksotičnimi rastlinami in fontanami, prav tako spominja na evropske brate. Čeprav danes ni več najnovejši niti najmodernejši, je izjemno dobro vzdrževan, hotelska ponudba pa je izjemna. Almaty je sicer mesto, kjer se križata brutalizem iz socialističnih časov ter nove, kričeče stolpnice, v katerih domujejo svetovne hotelske verige. Ta mešanica zgodovine in prihodnosti je najbolj opazna med sprehodom po glavni mestni promenadi, kjer upravne zgradbe iz socializma tekmujejo proti zahodnjaškim poslovnim stavbam, v katerih so svoje regionalne sedeže našla podjetja, kot so Microsoft in Logitech.

Med novimi hoteli je impresiven Grand Mildom Hotel, ki je najbližje centru mesta, medtem ko je Novotel Living Almaty Jetisu idealna izbira za moderne nomade, ki iščejo pravo razmerje med luksuzom in priročnostjo. Mesto, ki leži na svilni cesti, vam bo nedvomno spremenilo mišljenje o Kazahstanu. Kampanja z naslovom “Very Nice!”, sposojena iz filma Borat, je pomagala zagnati turizem v državi. Takšni projekti pripomorejo k razbijanju stereotipov o državi, ki je pravzaprav presentljivo napredna in živahna.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Rahat Palace Hotel

ALI STE VEDELI?

Smučišče Shymbulak

Smučanje vam bržkone na pade na misel, ko slišite o Kazahstanu. Toda, na obrobju Almatyja je smučarski center Shymbulak postalo regionalno središče smučanja, ki se skuša približati alpskim zimskim centrom. Na vznožju gorovja Trans-Ili Alatau smo se podali na pot z gondolo do tega smučišča na 2500 metrih, kjer se nadobudni smučarji podijo po strminah, adrenalinski navdušenci pa kukajo čez prepade, nad katerimi se odpirajo izjemni razgledi. Celotno smučišče izgleda kot kozmopolitanska mešanica alpskih, himalajskih in kazahstanskih tradicij. Očarljiva, dasi malce zastarela odprta gondola, nas je popeljala na sam vrh smučišča, kjer šik kavarna gleda na dolino, posejano z iglavci in hribi. V poznem juniju sneg še vedno pokriva del smučišča. Pred kratkim je smučišče pridobilo nove žičnice, s tem pa se je povečal tudi obisk. Turisti in smučarji iz Centralne Azije hitijo k Shymbulaku čez celo leto. Nekateri pridejo na gorske ture, drugi pa se slikajo s sokoli. Shymbulak je brez dvoma skrito orožje mesta, saj nobeno drugo mesto v regiji ne premore modernega smučišča, ki bi bilo zgolj pol ure od samega centra mesta.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Visit Almaty

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Predstava ptic roparic

Almaty je idealno mesto za raziskovanje tradicionalne kulture Kazahstana in odkrivanje lepote tukajšnje narave. V okolici mesta lahko smučate, jahate konje, kolesarite ali pa se naučite kaj novega o fascinantnem svetu ptic roparic. V Sunkar centru za ptice roparice vam bo izkušeni sokolar Paul razkazal svet teh čudovitih ptic in povabil, da jih sami nahranite. Med drugim boste lahko videli sokole, jastrebe in kragulje, s tem pa izvedeli več o sokolarstvu, ki je globoko zakoreninjeno v kulturi regije.

almaty_kazakhstan

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Jahanje v etno vasi Huni

Kazahstan naj bi bila država, od koder izvira jahanje konjev. Divji konji naj bi bili udomačeni prav v gorah te države. Še danes je jahanje konjev povezano z lokalno kulturo in izročilom. Da boste razumeli, kaj te plemenite živali pomenijo domačinom, priporočamo obisk etno vasi Huni, kjer izkušeni jahači izvajajo trike, medtem ko navdušeni obiskovalci ploskajo in zadržujejo dih. V etno vasi obiskovalci prav tako spoznajo življenje nomadskih ljudstev, ki so se nekoč selile po neskončnih stepah te širne države. Prav poseben način spoznavanja kulture je, da prisluhnete kako tri generacije igrajo dombro, tradicionalni instrument na strune. Znotraj etno vasi vas čaka tudi yurt, nomadska hiša, v kateri se skrivajo barvite preproge in zanimivi vzorci. Ljudje Kazahstana cenijo konje in najboljši način, da to doživite je, da se tudi sami povzpnete na sedlo.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Visit Almaty

IDEALNO DARILO

Pestra kulturna dediščina Kazahstana se odraža v tradicionalni obleki za posebne priložnosti – chapanu. Volneno obleko krasijo zapleteni vzorci in čudovite barve. Če vas zanimajo lokalne tržnice, jih najdete povsod po mestu. Mi priporočamo obisk bazarja Zelony, kjer lahko poizkusite njihovo značilno konjsko meso ali izberete sveže sadje in zelenjavo. Še eno posebno darilo so ročno vezene bukhara preproge, ki očarajo z izjemno natačnimi vzorci. Izdelovala naj bi jih nomadska plemena tisočletja nazaj. Preproge so še danes simbol mesta, najdete pa jih lahko v skoraj vsaki restavraciji in mestni kavarni.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Sandyq Restaurant

TOP DOGODKI V LETU 2023

Med številnimi dogodki, ki so se letos odvili v mestu, je naslednjih pet dvignilo največ prahu:

International Conference Wireless Eurasia (25. – 26. maj 2023)
W: http://eurasiaweb.com/Conference/41438/EUIWNMC/

The spirit of Tengri (10. – 11. junij 2023)
W: https://spiritoftengri.com/

Aquatherm Almaty 2023 (6. – 8. september 2023)
W: https://aquatherm-almaty.kz/en/

Mining and Metals Central Asia 2023 (20. – 22. september 2023)
W: https://mining-metals.kz/en/

Central Asia Dental Expo 2023 (18. – 20. oktober 2023)
W: https://cadex.kz/en/

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Spirit of Tengri

KULINARIČNO ZAKULISJE

V mestu se odvija prava kulinarična revolucija: vse od fine-dining restavracij do uličnih prodajalcev sadja. Naše priporočilo je obisk restavracije Sandyq, kjer strežejo klasike na moderen način. Obilica krepkih jedi je razlog za izjemne okuse. Navdušeni smo bili nad beshbarmakom, nacionalno jedjo, ki vključuje konjsko meso, krompir in juho. Zraven ne pozabite spiti lokalnega čaja ali sveže stisnjenega kivijega soka, ki se odlično podata k hrani. Kulinarika v Kazahstanu je mešanica vzhodnjaških jedi in še vedno spominja na tradicionalne jedi, ki so jih pripravljali nomadi. Ena najbolj znanih je baursak, ocvrto testo (podobno miškam), ki ga običajno postrežejo s kozarcem katyka, fermentiranega mleka. Gurmani bodo cenili polnost okusov, še bolj pa prezentacijo jedi na značilnih lesenih krožnikih. Kakor pravijo domačini, so krožniki leseni, saj so jih nomadi morali prenešati vsakič, ko so se selili. Ta tradicija je preživela do danes.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Visit Almaty

ZAKAJ ALMATY?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Almatyju:

1. Neodkrita destinacija
Na srečo, masovni turizem še ni dosegel Kazahstana, zato na destinaciji ni čakalnih vrst pred znamenitostmi in zgradbami.

2. Geostrateška lokacija
Mesto se je razvijalo ob svilni poti in je relativno blizu do vseh prestolnic v Centralni Aziji. Obenem ni preveč oddaljeno od Evrope. Zaradi Air Astane in Turkish Airlines, lahko turisti hitro najdejo povezavo do mesta. Almaty ponuja najboljše med Vzhodom in Zahodom.

3. Kvalitetna prizorišča za dogodke
Seznam impresivnih prizorišč za dogodke in hotelov je zelo dolg. Mesto ima bogato ponudbo hotelov, vse od Ritz Carltona do butičnih hotelov. Poleg tega posebna prizorišča, kot je smučišče Shymbulak, nudijo alternativno možnost za manjše ali večje konference.

4. Raznolika kulinarika
Gastronomija v mestu združuje turško, gruzijsko in kazahstansko ponudbo, zato v mestu ne boste nikoli lačni. Za najboljšo restavracijo pa povprašajte kar prijazne domačine.

5. Očarljivi gostitelji
Domačini v Almaty so neizmerno gostoljubni in prijazni ljudje. Svojim gostom izkažejo največje spoštovanje in jih nikoli ne pustijo žejne ali lačne. V mestu Almaty se čuti iskrena gostoljubnost raznolikih kultur.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

ALMATY V NEKAJ BESEDAH

Almaty je konglomerat najboljše kulinarike, kulture, pokrajin in gostoljubnosti, ki jo je moč najti v Centralni Aziji. Kljub temu, da ima evropski šarm, je kultura in dediščina mesta brez dvoma azijska. Vendar gresta obe strani mesta z roko v roki. Zdi se, da domačini komaj čakajo, da turisti iz Evrope in širom sveta odkrijejo njihovo mesto. Četudi ne tako moderna kot prestolnica Astana, je fantastična ponudba v Almatyju, vključno z zapeljivimi gorami v ozadju, ki čuvajo mesto; eden razlogov, zaradi katerega verjamemo, da bo mesto postalo regionalni epicenter turizma. To se že postopoma dogaja, o čemer pričajo svetovne korporacije po mestu. Almaty je predvsem destinacija, ki razbija mite o Kazahstanu in vas pusti brez besed s svojo lepoto.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.