anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

LOKACIJA

Ob mestnem bulevarju Erzsebet so se ob koncu 19. stoletja razcvetele številne palače. Lastniki so tekmovali, katera bo bolj ekstravagantna in dobri arhitekti so imeli polne roke dela. Ena izmed najbolj markantnih je bila palača, ki jo je kot sedež zavarovalnice New York Life Insurance Company zasnoval znameniti arhitekt Alajos Hausman. Zgradbo so odprli leta 1894, po dobrem stoletju pa so jo prenehali uporabljati. Ponovno rojstvo je doživela kot hotel Boscolo, ki je svoja vrata odprl leta 2006. V hotel je leta 2016 lastniško vstopilo investicijsko podjetje Värde Partners, ki je hotel prodalo francoskemu nepremičninskemu podjetju Covivo. Ta je hotel predal v upravljanje hotelski verigi NH, ki je začela projekt rebrendiranja in prenove hotela. Zgradba je ohranila duh konca 19. stoletja in še povzdignila nekdanjo priljubljenost kavarne New York. Hotel Anantara je več kot hotel, je prva liga kongresnih hotelov v mestu in regiji. Po otvoritvi je Budimpešta dobila izjemnega konkurenta.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

DOSTOPNOST

Javno prometno omrežje v Budimpešti doživlja boom. Dostopnost različnih oblik pa je iz hotela Anantara odlična, tako z vidika pogostosti linij kot raznolikosti (tramvaj, trolejbus, avtobus, podzemna železnica). Tudi sicer je center Budimpešte blizu in najhitreje boste do njega prišli kar skozi prehod, skozi legendarni district VII. Večina tujih gostov v hotel pride preko letališča v Budimpešti, ki je solidno povezano s svetom. S centrom mesta ga povezujejo avtobusne linije. Letališče je kljub koronakrizi povezano z ameriškim trgom, domača letalska družba Wizzair pa zagotavlja dobro letalsko dostopnost mesta tudi z bolj eksotičnih destinacij. V zvezi s prometom ne smemo pozabiti na rečne cruiserje, ki prav tako pripeljejo v hotel kar nekaj gostov. Za goste z avtomobili je dobro poskrbljeno za parkiranje v bližnji parkirni hiši hotela NH collections.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Palača v imenu hotela tam ni po naklučju, Dejansko gre za palačo, ki jo je v zlatem obdobju Budimpešte zasnoval Alajos Hauszmann, sloviti zvezdniški arhitekt tistega časa. Zdi se, da ga je navdihovala razigrana italijanska renesansa, pa tudi barok, motivi iz narave in folklore. V času študija je namreč potoval po Italiji in se navdušil nad renesanso. Stavbo definirajo detajli na fasadi, zlasti kipi in drugi okraski, pa tudi angelčki, ki krasijo kavarno v obliki kipov in fresk in jih je zasnoval sopotnik Károlyja Senyeja. Velik vtis pustijo svetilke, ki jih nosijo simpatični nagajivi hudički okrog celotne palače. Sobe so razporejene okoli mogočnega pokritega atrija, ki je elegantno srce hotela. V njem ne boste našli baročnega okrasja, temveč linije izčiščene v antični maniri. Vse to pa so značilnosti eklekticizma v arhitekturi, ki ji je sledil Hauszman. Iz mešanice elementov preteklih zgodovinskih slogov, je ustvaril nekaj kar je novo in originalno. Takšen duh pa je hotel ohranil vse do danes in tudi zato privlači goste, radovedneže in ljubitelje zgodovinske dediščine mesta.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Profesionalnost in nezaigrana prijaznost vseh zaposlenih, odličen prvi in zadnji vtis. Ena najlepših historičnih zajtrkovalnic v Budimpešti se imenuje Deep Water Breakfast Room. Od slavne kavarne New York jo loči le stopnišče, gostje obeh prostorov pa lahko uživajo v živi klavirski glasbi. 5* hoteli dajo velik poudarek zajtrku, sicer gostje to pričakujemo vedno, ne glede na kategorijo. Hoteli, ki to podcenjujejo, si delajo slabo uslugo. Vsa ponudba je na mestu, od več vrst sveže pečenega kruha in peciva, tudi takega, ki je značilen za regijo, pa do eksotičnega sadja. Kar nas je posebej navdušilo, je osebje in servis. Mladi, a neverjetno pozorni natakarji opazijo vsak izpraznjen krožnik in skodelico in ga skupaj s priborom takoj zamenjajo. Udobje gostov ima v hotelu Anantara veliko prednost pred trajnostjo. Za kakovost pa poskrbi zvezdniški chef Andras Wolf, z vrhunsko kuharsko ekipo. Team se odlično znajde na mednarodnem parketu pa tudi na področju obujanja in nadgradnje tipičnih madžarskih jedi. Izjemno kulinarično doživetje nadgradi bivanje v hotelu. Deležni ga boste tudi v catering obliki na vaših dogodkih.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Mogočno sobo definira visok strop in klasična oprema, ki pritiče historični zgradbi. Droben detajl so ptice v jati na veliki stenski tapeti, ki povezujejo hotelsko sobo z azijskimi koreninanmi blagovne znamke Anantara. To velja tudi za mogočno, nadstandardno veliko posteljo s čarobno back osvetlitvijo. Prav vse je na svojem mestu in to lahko rečemo tudi za dva elegantna fotelja, ki vabita k branju ali pogovoru. Barvna lestvica sega od temnega wenge stavbnega pohištva in omar do tapisona v bež in temno rjavi barvi. Delovna površina na veliki pisalni mizi je velika in popolnoma opremljena. Vsi priključki so vedno pri roki. Klasična kopalnica je izvedena v kombinaciji svetlega marmorja po stenah in roza granita po tleh. V masivni izvedbi deluje kopalnica brezčasno in elegantno. Petzvezdičnih detajlov ne manjka, nespresso aparat, kozarci v različnih formatih, elegantni pisalni set, lilija v kopalnici in pa lepo digitaliziran seznam storitev. Vrhunski je tudi turn down servis. Pa smo preizkusili zgolj osnovno sobo v ponudbi!

Konferenčne kapacitete

Kongresni center v prvem nadstropju hotela je za razliko od eklektičnega stila kavarne in zajtrkovalnice zelo moderen in minimalističen, z dnevno svetlobo in omogoča različne postavitve, tudi za razstave in gala večerje. Med odmorom si lahko privoščite kavo s pogledom na čudovit atrij, ki ga zaradi prekrasne dekoracije z zelenimi lončnicami imenujejo tudi green island oz. City Eden. Vseh dvoran je kar 14, kar pomeni, da je to eden izmed največjih kongresnih hotelov v mestu. Največja dvorana Rome namreč sprejme kar 600 udeležencev v postavitvi theater. Za sprejem pa je primeren tudi atrij in drugi prostori za manjše skupine. Zagotovo pa je to eden izmed najbolj instagramabilnih kongresnih hotelov v regiji, ki poleg tega tudi dobro razume vse potrebe najzahtevnejših organizatorjev dogodkov. Med drugim ponujajo tudi odlična incentive doživetja kot je potovanje po mestu z 59 starim VW Bullijem, obiskom destilarne Agar, ter še mnogimi zares originalnimi incentive idejami.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest
anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

SLADICA – Dodatna ponudba

Dodana vrednost mestnega hotela je 500 m2 velik spa center, ki je idealen prostor za sprostitev tako v savnah, bazenu in v masažnih sobah. Preizkusite lahko različne signature treatments, kot je Hungarian mud therapy. V času našega obiska je bil sicer zaprt zaradi vzdrževalnih del.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

V takšnem hotelu težko doživiš neprijetno presenečenje, morda bi omenili le prakso, ki jo sem in tja doživimo predvsem v hotelih večjih verig. Depozit, ki ga kot garancijo blokirajo ob prihodu, hotel ne uspe vrniti takoj ob odhodu, temveč šele po nekaj dnevih. Čemu takšna praksa je težko razumeti.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Osebje, ki ni le profesionalno izurjeno, ampak jim je resnično mar za dobro počutje gostov. Odličen je bil prvi vtis ob check-in-u, zadnji vtis ob check-out-u, kot tudi vsi prijazni nasmehi, priporočila in vprašanja o zadovoljstvu vmes.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI IN PRAKSE

Izstopajočih aktivnosti nismo zasledili, razen klasičnih sporočil glede menjave brisač in poteljnine. Ananatara pa je sicer vključena v projekt Green Growth 2050, ki ga priznava Global Sustainable Tourism Council.

anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Eden najbolj tradicionalnih, prestižnih in legendarnih hotelov v mestu upraviči visoka pričakovanja. To ni lahka naloga, kadar gre za hotel, od katerega pričakujemo le najboljše. Ob zadnji mehki prenovi so se držali principa evolucije zgodbe, ki so si jo zastavili že v verigi Boscolo. Svetlih točk je veliko in že večkrat smo omenili res izjemno osebje, ki mu res težko karkoli očitamo. Izjemno napreden je tudi kongresni center, ki s svojo modernostjo in opremljenostjo pozitivno preseneča in izstopa med mestno konkurenco.

Hotel je nedvomno eden izmed najbolj udobnih in sofisticiranih v Novi Evropi, ki premika vizijo vrhunskega mestnega kongresnega hotela za nekaj korakov naprej. Težka naloga tranzicije iz hotela Boscolo v novo zgodbo je bila opravljena z odliko. Seveda ima tudi nekaj pomanjkljivosti, ki pa so res hitro rešljiva. Brez dvoma sodi med najbolj izpopolnjene kongresne hotele, ki kaže na bistvo. To pa je v vrhunski hotelski storitvi, ki preglasi izjemno arhitekturno formo hotela. Kapo dol, Anantara.

KONČNA OCENA: 4.98 ZLATI Mestni kongresni hotel

ZLATO  končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO  končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO  končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA5*****
DELUJE OD2022
KONGRESNA ZVEZDAMestni kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Kongresni hotel
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB185 sob in suit
ŠTEVILO DVORAN14
POVRŠINA DVORAN1594 m2
MAX. KINO POSTAVITEV600
SPLETNA CENA235 – 690 EUR / Booking, november 2022
NASLOV:Anantara New York Palace Budapest
Erzsébet krt. 9
Budimpešta, Madžarska


T: +36 1 886 6111
E: newyorkpalace@anantara-hotels.com
W: https://www.nh-hotels.com/hotel/anantara-new-york-palace-budapest-hotel

ZMOGLJIVOSTI
  • Anantara Spa
  • Fitness center
  • Kavarna New York Cafe
  • Hotelski bar »The Poet Bar«
  • Zajtrkovalnica »Water Breakfast Room«
  • Spice Spoons – madžarski kuharski tečaji
  • Posebno prizorišče Marmorni salon
  • Posebno prizorišče Beli in Rdeči salon
  • Kongresni center Anantara
IZJEMNOSTDavno preden je stavba postala hotel, je bila leta 1894 odprta kavarna, ki je bila kreativno zavetje številnim pisateljem in pesnikom. Danes je to kultna inštitucija, kjer ljudje v vrsti čakajo na kavo. Glede na današnje cene si jo pesniki in pisatelji danes tukaj težko privoščijo.
anantara_hotel_budapest
Photo Credit: Anantara New York Palace Budapest
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.76
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU5.00
4. PREDDVERJE (LOBBY)5.00
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH5.00
6.  RECEPCIJA5.00
7.  HOTELSKA SOBA5.00
8.  HOTELSKA POSTELJA5.00
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE5.00
10. HOTELSKI ZAJTRK5.00
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.98
12. KONFERENČNE DVORANE4.98
13. DODATNA PONUDBA 4.98
SKUPNA OCENA:   4.98

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.