tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

NAMESTO UVODA

Avgusta letos je minilo 32 let neodvisnosti Estonije, ki je svojo prvo samostojnost že uživala v obdobju od leta 1918 do 1940. Takrat je razcvet estonske družbe neusmiljeno prekinila druga svetovna vojna. Po dobrih tridesetih letih razvoja nove estonske države se napredek čuti na vsakem koraku. Če ste mesto obiskali tik pred koronsko krizo, nekaterih delov mesta danes ne boste prepoznali. Mesto se razvija na vsakem koraku in veliko se gradi.

Estonski narod je ponosen na svoj jezik in kulturo in skrben glede svoje narave. Če nimaš neomejenih resursov in prostora, potem z njimi ravnaš bolj odgovorno. Vse se začne z jezikom in tudi zato je v mestu veliko knjigarn. Estonija je mlada država, ki je izjemna na številnih področjih, poleg vrhunske digitalizacije in številnih start-upov pa je tudi vrhunska destinacija za dogodke vseh vrst. Če je moderna država sposobna gostiti svetovno prvenstvo v Rallyju, potem je omejitev samo nebo. Estonija je primer dobre prakse destinacijskega managementa, ki so se ga lotili pragmatično in sila pametno. Od zgoraj navzdol, kar pomeni, da so prisotni povsod kjer so njihovi kupci. Tudi zato gostijo vedno več dogodkov in dihajo za vrat precej bolj razvpitim evropskim destinacijam.

Start-upi so velik vzor lokalnim organizatorjem dogodkov in vir navidha za vse lokalne profesionalce v industriji. Če v svetu vlada Slido, imajo Estonci Votemo, in vprašanje časa je kdaj bodo v svet izvozili nekaj podobnega kot je Wolt, Wise, Skype, Pipedrive, Zego na področju organizacije dogodkov. Ta duh se čuti tudi v dinamični kongresni industriji, o kateri bomo v prihodnosti zanesljivo še veliko slišali. Že zdaj pa je Tallinn vodilna kongresna destinacija v kategoriji L-destinacij v letih 2021 in 2022. Kmalu pa bodo znani tudi rezultati za leto 2023.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

KONGRESNA SCENA

V Tallinnu je težko slediti vsem novostim. Veliko se dogaja na vseh področjih: od novih hotelov do posebnih prizorišč in destinacijskega managementa. Estonia CVB in Tallinn CVB delujeta usklajeno in sta vzor številnim kongresnim uradom. Zdi se tudi, da subvencije, ki so jih uvedli leta 2023, že delujejo in prinašajo sadove. Mesto je srce baltske kongresne revolucije tudi zaradi številnih investicij v hotele in posebna prizorišča, ki so se dogajale skozi celotno obdobje koronakrize. V številnih predelih mesta se gradi in lahko se zgodi, da nekaterih predelov mesta ob ponovnem obisku ne boste prepoznali.

Tik pred našim obiskom se je v Tallinnu odprl Mövenpick Hotel Tallinn. Hotel ima 125 sob in prav poseben rooftop kongresni center. Slednji sprejme do 220 gostov in je nova vroča event točka mesta. Veliko se dogaja na področju butičnih hotelov. Letos so med drugim odprli vrhunski hotel Nunne, ki ponuja 67 atraktivnih sob. V začetku leta je bil odprt butični hotel Dunten. Med bolj odbitimi hoteli pa še vedno odmeva pred korono odprt Hektor Container Hotel, ki ima 3 zvezdice in je zelo popularen med udeleženci dogodkov. Leta 2022 je bil odprt prenovljen hotel Radisson Collection Hotel, ki se nahaja v srednjeveškem centru mesta. Hotel ima manjši konferenčni center za 300 udeležencev. Leta 2021 so prenovili Tallink City Hotel, ki se nahaja v centru mesta in ponuja kongresne kapacitete z razgledom v desetem nadstropju.

Prostori za dogodke so na voljo tudi v novih soseskah, kot je Mahle Park, kjer sicer prevladujejo pisarniški prostori in ki so jo zgradili na mestu nekdanje tovarne iz leta 1909. Coworking prostor Workland Fahle privlači organizatorje zaradi svoje fleksibilnosti. Prav posebno prizorišče sredi objekta pa je pokrita ulica Gallery Street, ki lahko sprejme do 150 oseb. Novo posebno prizorišče je Lillepaviljon, ki se nahaja v modernistični stavbi iz leta 1960, ki jo je v slogu finskega modernizma zasnovala estonska arhitektka Valve Pormeister. Zgradbo so prenovili leta 2002 in danes v glavni dvorani sprejme do 300 gostov. V kontekstu novosti pa ne smemo spregledati foto galerije Fotografiska, odprte maja 2020. Ta ponuja več različnih prostorov za dogodke. Prostorna dvorana v pritličju je povezana s prijetno kavarno in dvoriščem in sprejme do 500 udeležencev. Sprejem je možno organizirati tudi v razstavnem delu, ki je v tem trenutku eno od najbolj vročih prizorišč v mestu.

movenpick_hotel_tallinn
Photo credit: Mövenpick Hotel Tallinn

ALI STE VEDELI?

Tallin je letos evropska zelena prestolnica. Talin si je naziv prislužil zaradi sistemskega pristopa k zelenemu upravljanju in povezovanju različnih strategij s ciljem postati bolj zelen. Mesto je sprejelo celovito strategijo, ki obravnava vprašanja podnebja, zdravja, mobilnosti in okolja, imenovano »Tallinn 2035«. V njej obravnavajo vprašanja glede podnebja, zdravja, mobilnosti in okolja. Mesto je bilo tudi prva evropska prestolnica, ki je prebivalcem ponudila brezplačen javni prevoz. To so storili leta 2013. Trenutno uvajajo koncept 15-minutnega mesta, kjer je prebivalcem vse, kar potrebujejo, dostopno v petnajstih minutah. Talin se je povzpel tudi na prvo mesto Greenpeaceove lestvice glede na učinkovitost in cenovno ugodnost javnega prevoza v evropskih prestolnicah. V okviru programa zelene prestolnice Evrope so v Tallinnu izvedli več kot 60 dogodkov. Med drugim je v mestu potekala tudi podelitev priznanj Green Destinations za 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu.

V branje pa priporočamo vodnik namenjen organizatorjem dogodkov: https://greentallinn.eu/en/innovation/guide-to-environmentally-friendly-events/.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Rasmus Jurkatam

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Ulična umetnost v četrti Telliskivi

Nekdanji sovjetski industrijski kompleks je danes najbolj vroča baltska kreativna točka. V njem delujejo številne galerije, trgovinice, kreativna podjetja in start-upi ter restavracije. Letno se tu zvrsti več kot 800 kulturnih dogodkov, vsako soboto pa poteka tudi bolšji trg. Posebnost tega dela mesta so številni grafiti, ki govorijo zgodbo mesta. Na vodenem ogledu lahko tudi spoznate njihovo ozadje, avtorje in zgodovino. Tura traja dve uri, začinito jo lahko z iskanjem zaklada in nadgradite z dogodkom v enem od posebnih prizorišč. Najamete lahko vse od malih sejnih sob do velikega prizorišča.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Rasmus Jurkatam

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Baltski dizajn

Srednjeveško jedro Talina skriva številne butike estonskih modnih oblikovalcev. Modna znamka Ivo Nikkolo je ena najstarejših in najbolj znanih modnih znamk v baltskih državah. Prvi butik so trije pogumni oblikovalci odprli že leta 1994 v Talinu, danes pa njihova ženska in moška oblačila najdemo po vsej Skandinaviji. Prodajajo se pod imenom Baltika Group. Skandinavski dizajn namreč ni le danski, švedski ali finski; Estonija se je v velikem slogu pridružila svojim večjim in bolj znanim sosedam, kar pomeni, da mora vsak poznavalec sodobnega oblikovanja posedovati vsaj kakšen kos estonskega modnega ali industrijskega oblikovanja.

Če na razpolago nimate prav veliko časa, potem boste prvi stik z estonskim dizajnom začutili v blagovnici Solaris. To je svojevrstna izložba estonskega dizajna, ter prijeten prostor za druženje z domačini.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Renee Altrov

ZANIMIVOST

Proizvodnja prve hrane za vesoljce se je začela v Estoniji. Leta 1962 je tovarna v kraju Põltsamaa dala na trg prve izdelke za takrat svetočo sovjetsko vesoljsko industrijo.

IDEALNO DARILO

Lokalna pijača Vana Tallinn je sladki liker, ki so ga izumili v 60-ih letih. Pije se vroče ali hladno in je sestavina številnih koktajlov. Zdi se, da je to idealno darilo, ki ga boste ob odhodu iz letališča v Tallinu težko spregledali.

tallinn_estonia
Photo Credit: Vana Tallinn

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2023

Latitude59
(25. – 26. maj 2023)
W: www.latitude59.ee

WRC Rally Estonia
(20. – 23. julij 2023)
W: www.rallyestonia.com

OPG Global Summitt
(6. – 7. september 2023)
W: www.avpeesti2023.ee/en

Black Nights Film Festival (PÖFF)
(3. – 19. november 2023)
W: www.poff.ee/en

Robotex International 2023 Festival
(17. – 18. november 2023)
W: www.robotex.international

Plus pomembni dogodki v okviru projekta Tallinn Green Capital of Europe (več na greentallinn.eu/en/events):

European Green Capital Opening
(21. januar 2023)
W: www.greentallinn.eu/en/events/opening-ceremony-of-the-green-capital-of-europe/

Melt Innovation Forum
(12. april 2023)
W: www.melt.ee

Future Forum on the cities of the future
(27. – 28. september 2023)
W: www.futureforum.ee/

Greentech week: Cleantech Forum Europe, Greentech Expo, Green Tiger Conference, and the Smart City Convention
(14. – 17. november 2023)
W: www.greentallinn.eu/en/events/tallinn-greentech-week/

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

KULINARIČNO ZAKULISJE

Talin preseneti tudi z nadvse bogato kulinarično ponudbo, saj poleg tradicionalne estonske kuhinje ponuja še tajsko, gruzijsko in indijsko, pa afriško, grško in francosko, za nameček še japonsko, italijansko in celo srbsko, pa rusko, turško in še kakšno, ki vzburja okušalne brbončice. Posebno gastronomsko-etnološko doživetje je Olde Hansa. V soju sveč in ob zvokih srednjeveške glasbe med velikimi lesenimi mizami s polnimi rokami lončenih skodel in krožnikov graciozno poplesujejo v kmečke noše opravljeni natakarji. Priložnost je za pregrešno estonsko pojedino: razkošno gobovo juho, eksotične mesne grižljaje losa in divjega prašiča, prepeličja jajca, surovega lososa, črn kruh, zeliščni skutni namaz in ne nazadnje medeno pivo.

Če pa vam je blizu vrhunska kulinarika, ne spreglejte Michelinovega vodiča, ki je prvič izšel leta 2022. V prvi izdaji so prepoznali 2 Michelin Stars, 5 Bib Gourmands in 2 Michelin Green Stars, kar je izjemno. Letošnja izdaja pa je prinesla prvo restavracijo z dvema zvezdicama. Naziv je pridobila restavracija 180° by Matthias Diether. Na seznamu Michelin restavracij se je letos znašlo kar 34 vrhunskih kulinaričnih hramov.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Renee Altrov

ZAKAJ TALIN?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Talinu:

1. Dediščina evropske zelene prestolnice
Mesto in prebivalci Tallinna jemljejo projekt European Green Capital skrajno resno in odgovorno. Rezultati so vidni na vsakem koraku in boste nad njimi navdušeni tudi organizatorji dogodkov. Vaše udeležence pa bo navdušil brezplačni javni transport in druge trajnostne inovacije, kot je projekt ozelenitve mesta.

2. Visoka stopnja varnosti
Tallin je mesto, kjer se boste vedno počutili varno in dobrodošlo, ne glede na to kje se boste znašli. Med varnejše države uvršča Estonijo tudi Gobal Peace Report 2023. Na občutek varnosti pomembno vpliva tudi urejenost mesta z javno infrastrukturo.

3. Odlična kongresna infrastruktura
Tallinn je mesto, ki ima 42 hotelov kategorije 4ih in 5ih zvezdic, v katerih je na voljo kar 5.856 hotelskih sob. Razmerje med hotelskimi in kongresnimi kapacitetami je idealno. Poleg tega pa je v mestu velika koncentracija izjemnih posebnih prizorišč.

4. Baltski tigri – vrhunski profesionalci
Profesionalni organizatorji dogodkov iz Talina sodijo med najboljše v Evropi. To dokazujejo številna priznanja na mednarodnih tekmovanjih za najboljše dogodke. V Tallinu je dobro razvita kompletna scena: vse od PCO-jov, DMC-jev do kreativnih teambilding agencij in vrhunskih full service event agencij.

5. Odlična vrednost za denar
Talin ponuja vrhunsko vrednost za denar tudi v svetovnem merilu, kjer boste za podobno vsoto le strežka organizirali tako dober dogodek. Ker je uradna valuta Euro, vam tudi ni potrebno skrbeti za preračunavanje v lokalno valuto.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

TALIN V NEKAJ BESEDAH

Armani je nekoč izjavil, da je eleganca trenutek, ko si sestavil tisto kar je potrebno. To je nekakšna definicija brezčasne elegance in minimalizma, ki jo v tem trenutku po našem mnenju predstavlja Talin. Če k temu dodamo še izjemne profesionalce s twistom start-up kulture dobimo izjemno destinacijo za dogodke. To so profesionalci, ki vedno držijo svojo obljubo in delajo kar govorijo. Vsaj po našem mnenju je to razlog zakaj Talin tako izstopa v konkurenci t.i. »second tier« destinacij. Kongresna destinacija Talin premore ponudbo, ki nekajkratko presegajo velikost mesta. Če si svoj dogodek predstavljate v Armani slogu, potem je Talin vrhunska izbira.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Talin ocenjevalca revije Kongres v oktobru 2023. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca novembra 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.