karlovy_vary
Photo Credit: Grandhotel Pupp

NAMESTO UVODA

Zdraviliški tip krajev se je v Evropi dokončno razvil v 19. stoletju. V tem obdobju je največ zdravilišč nastalo prav na meji med Češko, Bavarsko in Saško. Epicenter ali kot ga danes imenujejo, zdraviliški trikotnik zahodne Bohemije, sestavljajo Marianske Lazne, Františkove Lazne in Karlovy Vary. Vsa tri zdravilišča so uvrščena na seznam enajstih najboljših zdraviliških krajev v Evropi, ki jih je na svojo listo uvrstil Unesco leta 2021.

Karlovy Vary so najstarejši, saj se je razvoj začel že v 14. stoletju, naziv zdraviliški kraj pa je kraj dobil leta 1508. Češki kralj Karel IV je kraj razglasil za kraljevo mesto leta 1370. Kraj se je od začetka razvijal v ozki dolini reke Teple, ki je kriva za današnjo podobo zdravilišča in velja za temeljno urbanistično os mesta. Center kraja se je razvijal okoli vrelca Vridlo (po slovensko vroči izvor), ki si ga danes lahko pogledate v sodobni promenadni stavbi. Zdravilišče se je ves čas širilo in že leta 1715 je bilo v kraju zabeležnih 60 zdraviliških stavb. Takrat je zdravilišče že veljalo za eno od najpomembnejših v Evropi. Za zlato dobo zdravilišča pa velja obdobje Belle Epoque med leti 1870 do 1914, ko je kraj veljal za najprestižnejše turistično zbirališče v Evropi. Takrat so zdravilišča veljala za center zabave, druženja vplivnih meščanov in evropske aristokracije. Nastala pa je tudi večina današnje klasicistične arhitekture, ki pleni poglede turistov iz celega sveta. V kraju pa so se skozi vsa obdobja dogajala tudi pomembna politična srečanja. Zgodovina pomembnih dogodkov v kraju je dolga in kraj je imel že od srednjega veka dalje pravico za organiziranje sejmov. Razvoj kraja se je prilagajal potrebam gostov, ki jih v Karlovih Varyih nikoli ne zmanjka. Dogodki, koncerti, festivali in kongresi pa so rdeča nit, ki povezuje vsa obdobja razvoja mesta in tako je tudi danes. Zato so Karlovy Vary tudi eno najstarejših kongresnih mest v Evropi.

hotel_thermal
Photo Credit: Hotel Thermal Karlovy Vary

KONGRESNA SCENA

Malce zaradi fimskega festivala, pa tudi zaradi velikih političnih srečanj, je bil leta 1977 odprt nov kongresni center v Hotelu Thermal. Gre za največji kongresni center v Zahodnem delu Češke. Dom filmskega festivala je tudi odličen kongresni center za znanstvene kongrese. Tudi takšne, ki potrebujejo veliko paralelnih dvoran. Na voljo je dovolj prostora za spremljevalne razstave (750 m2). Ločeni vhodi v kongresni center omogočajo veliko možnosti za branding, red carpet je vgrajen v DNK-a kongresnega centra. Veliki avditorij sprejme 1148 udeležencev, kar je maksimalna kapaciteta centra. Brutalistični retro kongresni center ima svoj šarm, dopolnjujejo pa ga številne kongresne dvorane v različnih hotelih po mestu. V mestu je kar 5.760 hotelskih sob v 91 hotelih kategorije 4 in 5-zvezdic. Dopolnjuje jih 35 posebnih prizorišč vseh arhitekturnih slogov in tipov. To uvršča Karlovy Vary v kongresne destinacije kategorije L, ki lahko brez težav gostijo dogodke z do 2.000 udeleženci.

V mestu se veliko dogaja in gradi in ne mine mesec brez kakšne pomembne renovacije. Letos se odpirajo predvsem butični hoteli, kot je npr. Saxonia Boutique Spa Hotel, ves čas pa so v teku tudi prenove in nadgradnje hotelov. V mestu je vedno kaj novega in zanimivega, pri čemer pa ne smemo spregledati veliko izjemnih parkov, ki so idealni za dogodke na prostem v toplejših mesecih. Ponudbo celotne regije povezuje Carlsbad Convention Bureau, ki pa v zadnjem času ni preveč aktiven. Glede na izjemen potencial bi si želeli večje proaktivnosti, ki pritiče tako pomembnemu turističnemu kraju. Za Karlovy Vary na tem področju namreč velja, da je omejitev samo nebo. To se je v zgodovini že velikokrat pokazalo in dokazalo. James Bond že ve, kako se temu streže.

karlovy_vary
Photo Credit: Karlovy Vary International Film Festival

ALI STE VEDELI?

Bivanje v zdraviliščih je nekoč trajalo tudi več mesecev. Zato so v Karlovih Varih organizirali bogato kulturno in družabno življenje. Tako so v Karlovih Varih gostovali slavni skladatelji Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Wagner, Paganini, Čajkovski, Schumann, Lizst in Grieg, Antonin Dvořak pa je imel v lokalnem gledališču leta 1884 celo premiero simfonije Z novega sveta. V njegov spomin imajo v mestu vsak september festival klasične glasbe. V mestu so bivali tudi številni pisatelji, Göthe, Schiller, Gogolj, Puškin, Turgenjev in Dostojevski. V zadnjem času pa znane osebnosti privlači filmski festival. Zato so bili tam kot gostje festivala ali kot igralci na začasnem delu tudi John Malkovich, Robert de Niro, Antonio Banderas in mnogi drugi. Njihove fotografije si lahko pogledate v kavarni hotela Thermal, ki je srce filmskega sveta.

hotel_thermal
Photo Credit: Hotel Thermal Karlovy Vary

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Raj za ljubitelje golfa

Poleg termalnih vrelcev kraj slovi tudi po dveh gof igriščih z 18 luknjami (Golf Resort Karlovy Vary, Astoria Golf Club Cihelny) in dveh z 9 luknjami (Golf & Racing Klub Karlovy Vary, Golf Club Haje). Na voljo pa so tudi tri notranja golf vadišča primerna za hladnejše mesece. Najbolj znano je šampionsko igrišče Golf Resort Karloy Vary, ki je eno najstarejših v Evropi. Na golf igriščih vam bodo pripravili zanimive programe za manjše skupine. Za začetnike je na voljo predstavitev igre golfa z učenjem igranja ter izvedbo zabavnega tekmovanja v patanju. Za bolj zahtevne goste pa organizirajo tudi zelo popularne korporativne golf turnirje, v katere je vključen najem celotnega golf igrišča. Kot se spodobi, je na vseh golf igriščih dobro poskrbljeno za hrano. Na Golf Resortu Karlovy Vary za hrano skrbi kar legendarni Grand Hotel Pupp, ki obvlada postrežbo na najvišjem nivoju. Zdi se, da je kraljevska igra pisana na kožo kraljevskemu zdraviliškemu kraju in jo zato velja preizkusit tudi v družbi vaših sodelavcev ali prijateljev.

golf_course_karlovy
Photo Credit: Golf Resort Karlovy Vary

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Legendarni film o Jamesu Bondu Casino Royal iz leta 2006 se dogaja v Črni gori. To slikovito državo pa so kot snemalno lokacijo nadomestili prav Karlovy Vary. Prizori v Casinu Royale so posneti v pred kratkim obnovljeni dvorani Zander Hall v kraljevskih termah (Imperial Spa). Želežniško postajo v Črni gori je nadomestilo legendarno sprehajališče »Mill Colonade«, zgrajeno leta 1882. Pomembno vlogo v filmu je imela glavna zdraviliška ulica ali Lazenska ulica, prav tako pa hotel Pupp, ki je predstavljal hotel Splendid. Na hotelu se nahaja spominska tablica z imenom glavnega igralca Daniela Craiga in letnico snemanja filma.

karlovy_vary
Photo Credit: Grandhotel Pupp

IDEALNO DARILO

Zdi se, da skorajda ni turista, ki iz mesta ne prinese domov značilnega lončka za pitje termalne vode (spa cup). To si v lonček lahko natočite v vseh štirih kolonadah. Ljubitelji originalnih alkoholnih pijač pa bodo bolj navdušeni nad originalno žganjico Becherovka, ki jo prodajajo na skoraj vsakem koraku. Obiščete pa tudi muzej Becherovke, ki je priljubljen med organizatorji in udeleženci dogodkov.

karlovy_vary
Photo Credit: Becherovka

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2023

Otvoritev spa sezone
(5. – 7. may 2023 )
W: www.karlovyvary.cz

Mednarodni filmski festival Karlovy Vary
(30. junij – 8. julij 2023)
W: www.kviff.com

Svetovno prvenstvo v triatlonu
(9. – 10. september 2023)
W: www.triathlon.org

ESPA Kongres in poslovna borza SPA-CE
(28. – 30. september 2023)
W: www.europeanspas.eu

imperial_baths_karlovy_vary
Photo Credit: Imperial Baths Karlovy Vary

KULINARIČNO ZAKULISJE

V Karlovih Varih boste lahko poskusili vse nianse turistične kuhinje, kar pomeni od klasičnih srednjevropskih sladic do kakovostnega sushija. Od zdrave veganske kuhinje do tradicionalne češke, ki velja za malce težjo in manj zdravo. Od hitre kuhinje do restavracij, ki so na nivoju Michelinovih zvezdic. Skoraj povsod vam bodo ponudili odličen tatarski biftek, ki se dobro poda k vrhunskemu pivu in s katerim boste težko zgrešili. Prva češka pivovarna je bila ustanovljena že leta 993, Češka pa sodi med države, kjer spijejo največ piva na prebivalca na svetu. Glede kakovosti so mnenja deljena, večina domorodcev pa prisega na pivovarno Kynšperk, ki je bila ustanovljena leta 1595 in se nahaja v bližnjem istoimenskem kraju. Vsekakor pa morate poizkusiti mehke polnjene cmoke – knedliky. Pripravljajo jih na različne načine, s kruhom, krompirjem ali slanino (spekové knedliky), polnijo pa jih tudi s sadjem (ovocné knedliky), najpogosteje s slivami (švestkové).

karlovy_vary
Photo Credit: Kynšperk

ZAKAJ KARLOVY VARY?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Karlovih Varih:

1. Mesto kot kulisa za vaš dogodek
Zdi se, da je celotno mesto eno samo veliko posebno prizorišče, ki bo zanesljivo prepričalo vaše udeležence, da se vrnejo nazaj kot turisti. Termalni izviri so zgolj eden od razlogov. Ta del Češke je izjemen za vse generacije in turistične skupine.

2. Filmska posebna prizorišča
Listi filmskih posebnih prizorišč v Karlovih Varih ni konca in težko se boste odločili, kje organizirati vaš dogodek. Tudi James Bond je imel kar veliko težav pri izbiri najboljših.

3. Izjemna incentive ponudba
Skozi stoletja razvoja se je razvila popolna ponudba incentive doživetij. Poleg programov, vezanih na termalne izvire, je skorajda brezmejna tudi ponudba aktivnih doživetij, ki se lepo ujemajo z vrhunsko kulinariko. V bližini je tudi največja češka steklarna Moser.

4. Cannes srednje Evrope
Mesto festivalov je tudi danes ob boku najbolj znanim festivalskim mestom. Če želite, da bo vaš dogodek zares odmeval, potem so Karloy Vary odlični za kobranding vašega dogodka.

5. Vrednost za denar
Zdi se, da je vrednost za denar v mestu danes zares visoka. Po masovnem eksodusu ruskih turistov se zdi pogled na booking.com zares prijazen. Dejansko pa je tudi dodana vrednost zelo visoka.

karlovy_vary
Photo Credit: Grandhotel Pupp

KARLOVY VARY V NEKAJ BESEDAH

Najstarejši evropski zdraviliški kraj sodi tudi med najstarejše evropske kongresne destinacije. Organizatorje in udeležence privlači zaradi izjemne kombinacije naravnih, kulturnih in zgodovinskih značilnosti. Mesto ima karizmo najbolj zanimivih kongresnih destinacij v Evropi, ki pa je malce zaprašena in potrebna rahle promocijske osvežitve. Ima namreč čisto vse, kar premorejo bolj razvpiti konkurenti, malce boljši marketing pa bi legendarno zdraviliško mesto izstrelil med zvezde. Tja, kamor je v svoji dolgoletni zgodovini že velikokrat sodil.

karlovy_vary
Photo Credit: Karlovy Vary International Film Festival

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije ocenjevalca revije Kongres v oktobru 2023. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca novembra 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.