budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

KAKOVOST, KI POSTAVLJA MERILA

LOKACIJA

Hotel smo nazadanje ocenjevali takoj po prenovi in tik pred korono. Pogled, ki se iz hotelskih sob odpira na budimsko trdnjavo in prelepo Donavo pa je še vedno osupljiv. Odpira se iz čisto vseh hotelskih sob, ki pod različnimi koti gledajo na mogočno reko. Da gre za vrhunsko lokacijo so dobro vedeli tudi sredi brutalnega socializma, ko je znameniti madžarski arhitekt Jozsef Finta zasnoval hotel, ki se je takrat imenoval Duna. Marriot je hotel prevzel leta 1993, kmalu po tranziciji in nadaljeval zgodbo legendarnega hotela. Bil je prvi mednarodni hotel v mestu. Ta je od samih začetkov v celoti posvečen poslovnim in tudi kongresnim gostom in je nekakšen simbol celotne kongresne industrije madžarske prestolnice. Ob zadnjem obisku smo zapisali, da se je v mestu pojavilo veliko konkurentov, kljub temu pa se hotel uvršča med vodilne kongresne hotele v Budimpešti. To lahko potrdimo tudi po ponovnem obisku in krajšem bivanju v hotelu. S poletnim zaprtjem glavne ulice je Budimpešta pridobila slikovito promenado, nad katero kraljuje hotel. To je še dodaten plus lokacije, ki jo lahko ocenimo kot izjemno. Do glavnih turističnih atrakcij mesta se lahko sprehodite.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

DOSTOPNOST

Bolj centralno v Budimpešti ne gre. Vse mestne znamenitosti so na dosegu roke. Kljub legi poleg prometne ulice, hrup v sobe in notranjost hotela ne prodira. Postaje tramvaja in javnega transporta so oddaljene le streljaj. Priporočamo uporabo metroja, Budimpešta je imela zgrajeno drugo podzemno železnico na svetu. Metro ima 3 linije (rumeno, rdečo in modro) in velja za nabolj učinkovito mestno transportno sredstvo. Legendarna rumena proga št. 1 pa je s svojim retro izgledom vredna obiska in je neverjetno fotogenična. Tudi zato so tu posneli številne filme. Do letališča je slabih 18 minut vožnje, hotel pa ima organiziran lasten shuttle prevoz. Parkirna hiša je na voljo za goste, ki v mesto prihajajo z avtom proti plačilu. Kakovost javnega transporta se v Budimpešti stalno izboljšuje, povezave so dobre in pogoste in vam omogočajo, da se izognete taxijem. Za tiste bolj aktivne je odlična priložnost raziskovanja mesta s kolesom. Budimpešta ima več kot 200 km kolesarskih poti. Le glede dostopa do hotela z avtomobilom vnaprej preverite katere ulice so zaprte, saj se prometni režim okoli hotela spreminja glede na letne čase.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

O pomenu lokacije dovolj zgovorno govori podatek, da je celotna donavska stran hotela začitena kot UNESCO World Heritage Site. Monolitna betonska brutalisitčna arhitektura zavzema cel blok ob Donavi in je oblikovana v obliki črke T. Prav to je razlog, da so pogledi iz vseh sob tako impresivni. Po našem mnenju je arhitektura zelo originalna in predvsem izjemno funkcionalna. Ob zadnji prenovi zunanje fasade niso spreminjali, razen steklenih balkonskih sten, ki delujejo elegantno in zračno. Če zunanjost ni doživela večjih sprememb, pa je precej bolj moderna hotelska notranjost, ki so jo prenavljali leta 2017 in 2020. V lobiju zelo izstopa otočni bar, ki skozi dan spreminja svojo vlogo in se iz zajtrkovalnice prelevi v cocktail bar in center restavracije DNB.

Bauhaus detajli so estetska nadgradnja in ločijo različne cone prenovljene hotelske notranjosti. Lobby je po našem mnenju eden najboljših v mestu. Tudi ob polni zasedenosti hotela vse deluje nekako fluidno. Nekoliko temnejše barve pohištva lepo dopolnjujejo različni dizajnerski kosi in prijetna osvetlitev. Hygge koncept dnevne sobe se iz lobby-ja preneša v vse javne prostore, vključno z Sky Barom, ki ga morate obvezno obiskati.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Po osebju lahko takoj zaključiš, da gre za flagship hotel verige Marriott. Posameznika, ki se ne posveča gostom 100 % težko najdeš. Čistoča je vrhunska in ves čas bivanja je bil z nami nekdo, ki je znal poskrbeti za naše zadovoljstvo. Tako smo zapisali ob zadnjem obisku. Zdaj pa se zdi, da so ta del ponudbe dvignili še na višji nivo. Ko pomisliš na nekaj, je takoj ob tebi nekdo, ki ti je pripravljen priskočiti na pomoč.

Hotelski zajtrk je še vedno izjemno dober. Izbor jedi je širok, front cooking deluje zelo privlačno. Posebej izpostavljamo t.i. »zdravi« del zajtrka, ki je nadpovprečen. Seveda pa se ob polni zasedenosti hotela zgodijo tudi ozka grla. Največkrat pri avtomatih za kavo in sokove. Ta problem je enostavno rešljiv, vsekakor pa je na zajtrk ob takšnih dnevih pametno pohiteti čimbolj zgodaj.

Zajrtkovalnica se čez dan prelevi v restavracijo DNB. Ta še vedno ponuja moderno madžarsko kulinariko. Razveseljuje dejstvo, da je meso izključno madžarsko, to velja tudi za ostale surovine. Preizkusiti morate njihov legendarni beef tartare, navduši pa tudi vinska spremljava. Ena boljših hotelskih restavracij v mestu je popularna tudi med domačini, ki jih navdušuje nedeljski brunch. Glede na zasedenost je brunch pravi hit, dokazuje pa tudi kakovost restavracije.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Hotel ponuja več tipov sob, ki se v grobem delijo na Deluxe, Executive rooms in Suites. Testirali smo Deluxe Room z neverjetnim razgledom na Budo. Sobe tega tipa niso med največjimi, vendar so pametno urejene, izjemen razgled pa kompenzira prostorsko utesnjenost. Na stenah prevladujejo tapete v prijetnih svetlih pastelnih barvah. V kombinacijami s toplimi lesenimi talnimi oblogami v sivih odtenkih deluje prostor toplo in hkrati elegantno. Zanimiva abstraktna slika povezuje sobo s fasadnim muralom ob vhodu v hotel. Posebej izstopa počivalnik z razgledom tik ob oknu, kjer lahko prebirate knjigo ali zgolj uživate v razgledu. Delovna miza je nenavanda in kamnita, vendar povsem dovolj velika za normalno delo. Tudi osvetlitev je korektna, navdušijo električne vtičnice povsod, kjer jih potrebuješ. V hotelskih sobah je dobro založen mini bar, ki ga danes ne najdete povsod. Posebej pohvalimo posteljo, ki je kompaktna in opremljena z vrhunsko posteljnino. Kopalnice so minimalistične, ne največje, vendar dobro opremljene z vsem kar potrebuje poslovni gost. Sicer pa je soba urejena v skladu z vsemi standardi Marriott verige, kar vključuje tudi likalnik in likalno mizo, ki vedno pride prav.

Kongresni center

Kongresni center je upravičeno med najboljšimi v mestu. Razlogov je več, najbolj pomemben pa je vsaj po našem mnenju zračnost in odprtost. Druga pomembna prednost je veliko število breakout sob. Teh je kar 16 v različnih velikostih in konfiguracijah. Vse skupaj pa zaokrožuje še vrhunski catering. Ta je moderen, domiselen in na svetovnem nivoju. Hotel poleg tega ponuja še odlično razmerje med številom hotelskih sob (364 rooms) in velikostjo kongresnega centra (največja dvorana sprejme 650 udeležencev). Celoten paket pa sodi kar v kategorijo srednje velikih hotelskih kongresnih centrov. Pa še nekaj moramo dodati: podpora s strani tehnikov je vrhunska, profesionalna in tudi zelo prijazna. Vse se da, čeprav je za njimi zahtevna noč, ko je v hotelu potekala poroka. Tudi zato je organizacija dogodkov v tem hotelu pravi užitek.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel
budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

SLADICA – Dodatna ponudba

Rooftop bar Liz and Chain Sky Lounge je ena od najbolj ekskluzivnih lokacij za dogodke v mestu. Nahaja se v devetem nadstropju in ponuja pogled iz razglednice. Z rezervacijo pohitite, saj je prostor praviloma zelo, zelo zaseden.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Hotel zna biti zelo zaseden in v takšnih primerih se gostoljubje na recepciji hitro lahko poruši, vse skupaj pa lahko spominja na letalski terminal. Sicer pa hotelu na tem nivoju težko karkoli očitamo, razen morda visokih cen, ki pa jih opravičuje izvrsten servis.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

DNB Budapest restavracija z avtentično sodobno interpretacijo madžarske kulinarike. Ponujajo tudi dnevna kosila po solidnih cenah.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI IN PRAKSE

Na tem področju nismo opazili kakšnih posebnih aktivnosti, razen običajnega komuniciranja glede ravnanja z brisačami in prijetne kozmetike v dozerjih. Simpatično pa je vzpodbujanje k pitju vode iz pipe. Napis “clean, helathy, zero sugar, fatfree, refreshing, organic, safe to drink – Enjoy you Budapest water” bi lahko bil večji, saj gre za zelo pomembno aktivnost.

budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Hotel si je v primerjavi z zadnjim ocenjevanjem še izboljšal končno oceno. In to po zaslugi najpomebnejšega faktorja hotelske storitve. O prenovi hotela smo že veliko pisali. Vizualne novosti na zunaj niso tako izrazite, v notranjosti pa gre za povsem nov hotelski produkt. Po prenovi smo prišli na račun predvsem organizatorji dogodkov. Velika prednost je število hotelskih sob v kombinaciji z zelo dobrim kongresnim centrom. Hotel ima klasičen karakter, ki mu ga daje arhitekturna zasnova, dopolnjuje pa zelo dobra hotelska storitev in kongresni center.

Če se bojite, da so klasičnim hotelom, kamor sodi Mariott, šteti dnevi, se gotovo motite. Hotel ima že znotraj verige veliko konkurence. Kljub temu pa sodi med najbolj zasedene hotele v mestu in to ne glede na letni čas. Posledično so zrasle tudi cene, vendar je razlika če organizirate dogodke očitna. Storitev je vrhunska, sem pa tja kakšen manjši flop pa ne uspe pokvariti sicer odličnega končnega vtisa. To je hotel, ki mu lahko zaupate organizacijo najzahtevnejših dogodkov in kjer lahko računate, da bodo znali dobro poskrbeti za vas in vaše kongresne udeležence. Hkrati pa šolski primer Marriott slogana People first. Vrhunsko!

KONČNA OCENA: 4.91 ZLATI mestni kongresni hotel

ZLATO končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA5*****
DELUJE OD1969, prenovljen leta 2018
KONGRESNA ZVEZDAMestni kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB364 sob
ŠTEVILO DVORAN16
SKUPNO PROSTORA ZA DOGODKE1544 m2
MAKSIMALNA KAPACITETA 650
SPLETNA CENA353 – 550 EUR / Booking, september 2023
NASLOVBUDAPEST MARRIOTT HOTEL
Apaczai Csere Janos u. 4.
Budapest, Hungary


T: +36 1 486 5000
E: budapest.reservations@marriotthotels.com
W: https://www.marriott.com/hotels/travel/budhu-budapest-marriott-hotel/

ZMOGLJIVOSTI
  • DNB Budapest Restaurant
  • Liz and Chain Greatroom
  • Liz and Chain Sky Lounge
  • Fitness & Health Club
  • Event Hub
  • Konferenčni center s šestnajstimi dvoranami
  • Zunanji catering
  • Podzemna parkirna hiša
IZJEMNOSTV toplejših mesecih lahko priredite sprejem za vaše udeležence na eni od najbolj ekskluzivnih instagramabilnih zunanjih teras v mestu Sky Lounge. Udeleženci bodo na razgledom in vrhunsko gostinsko ponudbo zanesljivo navdušeni.
budapest_marriott
Photo Credit: Budapest Marriott Hotel
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.85
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.91
4. PREDDVERJE (LOBBY)4.90
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.93
6.  RECEPIJA4.91
7.  HOTELSKA SOBA 4.85
8.  HOTELSKA POSTELJA4.90
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.87
10. HOTELSKI ZAJTRK 4.90
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.91
12. KONFERENČNE DVORANE4.98
13. DODATNA PONUDBA4.95
SKUPNA OCENA: 4.91

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.