astana_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

NAMESTO UVODA

Astana, glavni poslovni in administrativni center Kazakhstana, in obenem najmlajša prestolnica na svetu, se nahaja v sevrozahodu te prostrane evrazijske države. Mesto se je razvilo iz srednjeveške naselbine, imenovane Bozok. Ime mesta se je skozi zgodovino večkrat spremenilo; najprej iz Akmolinsk v Akmolo, kasneje pa iz Tselinograda v Astano. Mesto je celo bilo imenovano Nur-Sultan, po prvem predsedniku države, Nursultanu Nazarbayevu. Pred kratkim je bilo zopet preimenovano v Astano. Arhitektura mesta posnema futuristične nebotičnike iz mest kot so Dubai in Abu Dhabi.

Tudi Astana ima mnogo impozantnih arhitekturnih draguljev, ki so jih zasnovali priznani arhitekti. Med drugim je ugledni japonski arhitekt Kisho Kurosawa oblikoval mnoge ikone meste, kakor tudi Norman Foster, čigar Sphere požane ogromno pogledov. Ikonična zgradba je bila zgrajena za svetovno razstavo Expo leta 2017, ki jo je gostil Kazahstan. Dogodek je predstavljal mejnik za viharno mesto, saj so se v mesto zgrnili obiskovalci s celega sveta, ki so lahko doživeli gostoljubnost Centralne Azije in njenega najbolj razvitega mesta. Poleg zgradb, ki so bile zgrajene za svetovno razstavo Expo 2017, večina turistov obišče simbol mesta, Baytarek, sedemindevetdeset metrov visok spomenik, ki obeležuje letnico, ko je Astana postala prestolnica. V mestu je tudi največji šotor na svetu – Khan Shatyr. Četudi je arhitektura zares impresivna, so široke aleje presenetljivo prazne. Domačini priznajo, da je Astana poslovni center, medtem ko Almaty predstavlja dušo in srce države.

Mesto je razdeljeno na levo in desno stran, ki jo loči reka Ishim. Na eni strani domujejo globalne korporacije, hotelske verige in nakupovalna središča, na drugi pa so vidni ostanki socialističnega vpliva v dvajsetem stoletju. Zdi se, da povsod po mestu načrtujejo, kako bi mesto spravili na zemljevid sveta. To je še posebej vidno ob pogovoru z mladimi, ki so željni znanja, raziskovanja in ustvarjanja. Astana mora zbrusiti svojo ponudbo in povezati vsa prizorišča, lokalne deležnike in turistična podjeta v celostno znamko, da lahko konkurira na svetovnem tržišču.

Photo Credit: Shutterstock

KONGRESNA SCENA

Ker se ponaša s številnimi modernimi prizorišči za dogodke, ki so bili zgrajeni za Expo 2017, lahko Astana z lahkoto gosti večje konference in zahtevne dogodke. Kraljevi dragulj razstave Expo je Muzej Prihodnje Energije Nur-Alem, ki obiskovalcem pričara fascinanten vpogled v preteklost, sedanjost in prihodnjost energije v državi. QazExpo konferenčni center je prav tako primeren za dogodke in očara goste s svetlo notranjostjo in super moderno opermo. Transparenta streha tega prizorišča zagotavlja spektakularno kuliso za vsak dogodek. Praktično čez cesto lahko organizatorji dogodkov izberejo sejemski center International Exhibition Centre Expo, kjer se redno odvijajo poslovni sejmi in razstave. Glede na to, da so vsi hoteli blizu, je Astana izjemno priročna za poslovne goste. Gostje imajo širok nabor hotelov, ko izbirajo prenočišče v tem mestu: od Sheratona, Ritz-Carltona, Hiltona pa vse do St. Regisa. Obisk Astane v zimi lokalni prebivalci ne priporočajo, saj se lahko temperature znižajo vse do -30°C. Mi priporočamo obisk vseh znamenitosti v poletju ali jeseni, ko so temperature zmerne.

astana_kazakhstan

ALI STE VEDELI?

Na vrhu Baytareka se lahko obiskovalci dotaknejo pozlačenega odtisa roke prvega predsednika države, Nursultana Nazarbayeva. Mnogi turisti čakajo po več ur, da bi lahko položili roko na spomenik, saj naj bi ta izpolnil katerokoli željo. Če ste skeptični glede takšnih obljub, lahko namesto tega uživate v panoramskih razgledih. Baytarek je sam po sebi arhitekturni presežek, njegov stekleni vrh pa se obarva različno glede na zunanjo svetlobo. Vrh spomenika je v obliki krogle, ki meri 22 metrov in tehta 300 ton. Višina Baytareka, sedemindevetdeset metrov, je simbolična za državo, saj označuje leto 1997, ko so prestolnico Kazakhstana prenesli iz Almate v Astano. Struktura zgradbe je prav tako simbolična: predstavlja namreč drevo življenja, jajce v sredini pa je priklon nomadski tradiciji države. Baytarek je zasnoval arhitekt Akmyrza Rustembekov.

astana_kazakhstan

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Vinska degustacija v vinski kleti Arba

Čeprav vinogradništvo morda ni simbol Kazahstana, so se vinski griči v okolici mesta Almaty izkazali kot perfektne za vinogradništvo. Vinska družina Arba se je odločila, da bo zasadila trte na višini tisoč metrov, kjer naj bi bila klima posebej dobra za gojenje vina. Prst in temperature pri vznožju gorovja Ile Alatau dajejo vinu prav posebno aromo. V Astani je Arba odprla vinsko trgovino, kjer lahko organizirate vinske degustacije za skupine. Uživanje v okusu njihovega znamenitega rieslinga in pinot noira je nepozabna izkušnja v središču Astane.

astana_kazakhstan
Photo Credit: Arba Winery

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Astana je mesto presežnikov. Zato ne bodite presenečeni, ko izveste, da v mestu kraljuje najvišja stolpnica v Centralni Aziji – Abu Dhabi Plaza. Naj vas ne preseneti niti podatek, da je v mestu največji šotor na svetu – Khan Shatyr. Arhitekti, ki so oblikovali zgradbe po mestu, so imeli proste roke in prazno platno. Med vsemi je morda največji pečat pustil Norman Foster z zgradbo Sphere (obla), ki je takoj prepoznavna, ko gostje krenejo z letališča. Arhitektura v mestu je resnično krasna, vendar spregledana in pozabljena v primerjavi z bolj znanimi destinacijami. Kisho Kurokawa pa je tisti, ki je zagotovil, da ima mesto lično urejen tloris. Poleg vseh navdihujočih zgradb, Astana skriva tudi številne botanične vrte, vključno s Predsedniškim Parkom in mikroskopsko-natačno urejenim parkom Zhetisu. Te zelene oaze so posejane s fontanami in eksotičnimi rožami, skozi njih pa peljejo mnoge kolesarkse poti. Če imate nekaj prostega časa, je obisk enega izmed bujnih parkov obvezen.

astana_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

IDEALNO DARILO

Eden izmed najbolj prepoznavnih izdelkov Kazahstana je znamenita čokolada v modri embalaži. Čokolada, ki jo je oglaševal tudi Novak Djoković, je brez dvoma eno izmed lepših daril, ki jih lahko kupite. Če iščete bolj tradicionalne izdelke, vam priporočamo nakup kalpak klobuka, ki ga ročno izdelujejo v prekrasnih barvah. Prebivalci Astane si mnogokrat podarijo tudi usnjene izdelke, vključno z okrasnimi biči, kar je ostanek tradicije značilne za nomadska ljudstva.

astana_kazakhstan
Photo Credit: The Astana Times

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2023

Med številnimi dogodki je Astana gostila tudi naslednje:

Flora Expo Astana (20. – 22. april 2023)
W: https://fgv-expo.kz/en/flora

Eurasian Book Fair (21. – 23. april 2023)
W: https://www.eurasbook.com/eng-index.html

Astana Travel Expo 2023 (4. – 6. oktober 2023)
W: https://leisure.kz/en/

United Medical Tourism Expo 2023 (19. – 20. oktober 2023)
W: https://umtexpo.com/en/

Urbanext Central Asia 2023 (8. – 10. november 2023)
W: https://urbanext.kz/

astana_kazakhstan

KULINARIČNO ZAKULISJE

Kulinarika v Astani je izjemno raznolika in spominja na gastronomijo mnogih evropskih prestolnic. Gostje lahko v mestu poizkusijo vse od tradicionalne, gruzijske in turške hrane pa do svetovnih klasik. Mi vam priporočamo obisk ene prvih avtentičnih fine-dining restavracij v Kazkhstanu, ki se imenuje Qazag Gourmet Restaurant. Tukaj lahko gostje prisluhnejo živi glasbi in ob melodijah dombre uživajo v najboljši lokalni kulinariki. Med najbolj znanimi jedmi je beshbarmak iz konjskega mesa in kumys, kefirju podoben zvarek, ki ima mnoge zdravilne učinke. V Astani čaj mnogokrat zamenja kavo ob kosilu ali večerji. Če želite mešanico avtentične kazahstanske kulinarike in evropskih jedi, vam priporočamo obisk restavracije Nasha Dacha.

astana_kazakhstan
Photo Credit: Qazag Gourmet Restaurant

ZAKAJ ASTANA?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Astani:

1. Futuristična in ultra moderna arhitektura
Astana je relativno mlado mesto, vendar so njene ulice nepričakovano polne spektakularne arhitekture. Visoke zgradbe in mogočne znamenitosti pričajo o hitrem razvoju države po razglasitvi neodvisnosti leta 1991. Arhitektura zasluženo obrača glave.

2. Izjemna infrastruktura za dogodke
Zapuščina svetovne razstave Expo 2017 se odraža v modernih zgradbah, ki so dobile nov pomen in vlogo kot muzeji, prizorišča za dogodke in konferenčni centri. Kongresni center QazExpo in International Exhibition Centre Expo sta zmožna gostiti najbolj zahtevne dogodke. Za piko na i pa imajo mnogi hoteli prostrane dvorane, opremljene z najnovejšo tehnologijo.

3. Izvrstni hoteli
Svetovne hotelske verige so pridno širile svoj portfelj tudi v Kazahstanu. Tako lahko gostje izbirajo med množico odličnih hotelov v centru mesta ali bližje prizoriščem za dogodke. Naše priporočilo je Sheraton Astana, ki ima lokacijo v samem centru mesta in izpolni vsa pričakovanja pet-zvezdičnega hotela.

4. Raznolika kulinarika
Astana ponuja vse, dasi želite poizkusiti lokalne jedi ali pa uživati v svetovnih klasikah. Uživali smo v raznolikosti jedi v vseh restavracijah po mestu in bili ugodno presenečeni nad izjemnim razmerjem med ceno in kvaliteto.

5. Odskočna deska v Evrazijo
Astana ima fantastično lokacijo kot administrativni center, saj je blizu tako Evropi kot Aziji. Zahvaljujoč dobrim povezavam Air Astane, mesto postopoma izboljšuje letalsko dostopnost, s tem pa gradi svoj imidž kot okno za raziskovanje Kazahstana in Centralne Azije.

astana_kazakhstan

ASTANA V NEKAJ BESEDAH

Na prvi pogled se zdi, da je Astana mesto, ki ga turisti obiščejo zaradi izjemne arhitekture. Toda, za steklenimi fasadami in zakrivljenimi oblami se skriva evrazijska duša, ki čaka da jo odkrijete. Astana je talilni lonec različnih kultur, religij in kulinaričnih izročil. Najlažje je razumeti šarm mesta, če se pogovarjate z lokalnimi prebivalci, ki so ponosni, da živijo v prestolnici. Zaradi geostrateške lokacije, moderne infrastrukture in dobre dostopnosti se zdi, da ima Astana potencial postati globalno mesto. Mesto naj se osredotoči na to, da poveže celotno ponudbo in se na trgu pozicionira kot mesto presežnikov. Brez dvoma je to destinacija, ki služi kot okno za raziskovanje izjemno pestre Centralne Azije in mesto, kjer se boste počutili dobrodošlo.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.