kongres_interviews

“V trenutku, ko zaključiš Convento, začneš pripravljati novo. Ta pa mora biti še boljša in bolj kreativna. Dokler v tem uživamo kot ekipa, bo Conventa rasla in se razvijala naprej.”

Pred jubilejno 16. Convento, ki bo potekala med 20. in 22. februarjem 2024, smo se pogovarjali z Gorazdom Čadom, ki je spregovoril o transformaciji dogodka in zakaj Conventa ostaja osrednje srečanje organizatorjev dogodkov v regiji.

V1: Nam lahko poveste zgodbo o začetkih Convente?

Ko smo leta 2009 sredi najhujše gospodarske krize snovali Convento, je bil odziv kolegov in nekaterih medijev enoten. Pogumni ste, da se lotevate projekta in rinete v neznano. Conventa je bila rojena v krizi in je zrasla iz krize. Vajeni smo kriznega managementa in lahko bi rekli, da smo v ekipi Convente vajeni sprememb. Tudi to je omogočilo dosedanji razvoj Convente. Conventa je torej nastala kot klasičen podjetniški odgovor na potrebe trga in na pomanjkljivosti takratnih dogodkov. Hkrati je šlo za zelo premišljeno in strateško zastavljeno zgodbo, usmerjeno v regijo.

V času, ko je nastala Conventa, je bilo na svetu kar nekaj dogodkov, ki so veljali za dolgočasne, hkrati pa so bili izjemno dragi in neučinkoviti. V regiji, o kateri ni nihče zares vedel prav veliko (Vzhodna Evropa), ni bilo nobenega dogodka, ki bi povezoval celotno ponudbo. To so bila ključna izhodišča in Convento smo soustanovitelji, Miha, Gorazd in Natalija zastavili kot popolno nasprotje dolgočasnim in neučinkovitim dogodkom. Že od začetka pa smo verjeli tudi v demokratičnost in enakovredno obravnavo razstavljalcev in vabljenih gostov. Conventa je bila pionirska v marsičem, na primer po načelu »vsako leto 70 % novih vabljenih gostov«, »plugin« konceptu (prideš na svoj prostor, imaš sestanke, delaš posel – brez plačevanja dodatnih stroškov), trajnostni organizaciji. Zato je projekt sprožil veliko kopij, na kar smo posebej ponosni.

V2: Kaj se je korenito spremenilo v 16. letih?

Pravzaprav ne prav veliko. Vsak, ki se je kdaj znašel na odru, ko je na primer igral nek inštrument v bendu, ve, kako neverjetna je lahko energija, ki se razvije med publiko in bendom. To je tisto, kar žene vsakega glasbenika, je kot opij, droga. Enako velja za dogodke. Ta fizična energija nas poganja naprej. Smo na odru in nimamo popravnih izpitov. Vse je odvisno od nas, enako kot velja za vrhunski šport. Če hočemo organizirati dogodke, moramo biti v vrhunski formi – mentalno in strokovno. Dober si le toliko, kot je dober tvoj zadnji dogodek. Vse ostalo je zgodovina, na katero lahko takoj pozabiš. Če vam dogodek spodleti, naročnika jutri ne bo več. Kot bi gledal dirko, ki se nikoli ne konča. In zato organizatorjev dogodkov ni veliko, Conventa pa prag z veseljem dviguje še višje.

Ljubljana_Talks
Photo: Conventa 2023, Marko Delbello Ocepek

“Držimo obljubo. Med drugim tudi to, da bo Conventa ogljično nevtralna in najboljši primer, kako se da tudi zahtevne dogodke organizirati na trajnosten način.”

V3: Kaj ostaja enako?

Na to vprašanje sem delno že odgovoril pri prejšnjem vprašanju. Naj posebej poudarim, da smo kreativna industrija, ne pa logistična. Naročniki kupujejo naše kreativne rešitve in ne logističnih, ki jih lahko vsakdo obvlada in jih bo v prihodnost najbrž prevzela umetna inteligenca. Kreativnosti pa še ne more nadomestiti. Včasih se jezim, ko drugi organizatorji dobesedno kopirajo vse, kar dela Conventa. Hkrati pa sem ponosen, da prihaja do tega.

V4: Če bi lahko Convento opisali v enem stavku, kaj bi rekli?

To ni stavek temveč naš slogan, ki je premišljen in pove čisto vse o našem projektu:
Explore – Meet – Create (razišči – srečaj se – ustvarjaj).

conventa
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek

V5: Če je Conventa ženskega spola, katere njene lastnosti bi izpostavili?

Razlike med moškimi in ženskami so družbeno pogojene. Osnovno vodilo Convente je kakovost in vrhunskost. Vse to pa dobi dodaten smisel, če v to vključiš tudi dušo in srce. In na tem področju so po mojih izkušnjah ženske nedvomno boljše od moških. Mislim, da to čutijo tako udeleženci dogodka kot tudi naši partnerji. Če bi jo moral opisati kot osebo ženskega spola, bi rekel, da je očarljiva, zdrava, včasih skrivnostna ter prijazna in topla.

V6: Kakšna so vaša pričakovanja za naslednjih 16 let?

Odgovor na to vam lahko podam v enem samem stavku: »walk the talk« ali »delaj, kar govoriš«. Držimo obljubo. Med drugim tudi to, da bo Conventa ogljično nevtralna in najboljši primer, kako se da tudi zahtevne dogodke organizirati na trajnosten način.

POMEMBNO POJASNILO

Indurstrija srečanj je v marsičem podobna rock’n rollu. Je strast, predanost, stremljenje k drugačnosti in opaznosti. Z vso srčnostjo in močnim glasom v pravem trenutku pokazati najboljše, kar imaš. Navdušiti občinstvo in pustiti vtis. Z vsakim poslušalcem vzpostaviti poseben stik in se odzvati na njegove želje. Poskrbeti, da postane tvoj oboževalec. Skrivnost in bistvo rock’n rolla ostaja dobra ideja. Najboljše so preproste, jasne in nedvoumne. Tiste, ki nagovorijo dušo in srce. To je univerzalni jezik, ki ga vsi razumejo. Ideja rock’n rolla je neločljivo povezana z idejo svobode. Rock’n’roll drža je oblika mišljenja in življenja.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.