kongres_interviews

Pogovarjali smo se z direktorjem Zavoda za turizem Maribor, Juretom Strucom, ki je spregovoril o viziji Maribora in kako se destinacija želi razvijati v skladu s trajnostnim pristopom. Jure Struc je omenil tudi, da je Maribor bil nedavno izbran kot tretja najboljša svetovna destinacija v primerjavi najboljših evropskih mest. Za konec je omenil še, da bi morale destinacije uporabljati umetno inteligenco sebi v prid, obenem pa regulirati uporabo takšne tehnologije. 

UVOD: Kako bi opisali vašo destinacijo v največ štirih besedah?

Mesto najstarejše trte sveta.

Q1: Kaj po vašem mnenju definira vrhunsko kongresno destinacijo? Kaj vašo destinacijo loči od konkurence?

Vrhunska kongresna destinacija je tista, ki izpolnjuje številne ključne kriterije, ki so pomembni za izvajanje dejavnosti industrije srečanj in sicer: visokokakovostno infrastrukturo, širok izbor namestitvenih možnosti, ki ustrezajo različnim potrebam udeležencev, dobro prometno povezljivost in dostopnost, varnost in trajnostni pristop pri izvedbi dogodkov, bogato kulturno in zgodovinsko dediščino destinacije, neokrnjeno naravo za aktivnosti na prostem.

Maribor je edinstvena lokacija za konference in motivacijske programe. Ponuja konferenčne prostore za vse priložnosti, posebna prizorišča, v katerih je še vedno čutiti zgodovino, odlična vina in kulinariko, sproščujočo naravo, kulturo na vsakem koraku ter lahko dostopnost do destinacije.

Q2: Katera mednarodna destinacija vam je vzor tako z vidika kreativnosti, kot tudi organiziranosti?

Mednarodni destinaciji, znani po odličnosti v organizaciji kongresov, sta: Dunaj, po izjemni infrastrukturi, kreativnih rešitvah za različne vrste dogodkov, promociji inovativnosti ter trajnosti pri organizaciji kongresov ter Barcelona po kreativnosti pri oblikovanju kongresov, pri čemer združuje kulturno dediščino z moderno infrastrukturo.

maribor_slovenia
Photo: Maribor Tourist Board

“Industrija srečanj se v destinaciji Maribor postavlja nazaj na svetovni zemljevid.”

Q3: Industrija srečanj je v zadnjem obodbju doživela velike spremembe. Katere ste sami najbolj občutili pri svojem delu?

Industrija srečanj se v destinaciji Maribor postavlja nazaj na svetovni zemljevid. Spremembe, ki smo jih občutili so nenehna menjava kadrov v industriji srečanj, obnova in ponovno odprtje nastanitvenih kapacitet.

Q4: Kako gledate na vročico, ki jo je povzročil ChatGPT. Menite, da bodo tovrstna orodja vplivala tudi na delo kongresnih uradov in kako?

Vročica, ki jo je povzročil razvoj in širjenje orodij, kot je ChatGPT, odraža rastoče zanimanje za uporabo umetne inteligence in avtomatizacijo v različnih panogah, prav tako tudi v industriji srečanj. ChatGPT in podobna orodja lahko izboljšajo komunikacijo med deležniki v industriji srečanj (hitri odgovori na pogosta vprašanja kot boljša uporabniška izkušnja za udeležence), skrbijo za avtomatizacijo nalog (registracija udeležencev, obvestila in razporejanje), nudijo podporo pri načrtovanju dogodkov (izbira destinacije, prilagajanje programov, analiza podatkov o udeležencih). Čeprav lahko ChatGPT in podobna orodja prinesejo številne koristi v industriji srečanj, je ključno, da se tehnologija uporablja preudarno in etično ter da se ohrani človeški element v procesu načrtovanja in izvedbe dogodkov. Sodelovanje med človekom in umetno inteligenco lahko prinese najboljše rezultate in izboljša izkušnjo udeležencev na dogodkih.

jure_struc
Photo: Maribor Tourist Board

“Sodelovanje med človekom in umetno inteligenco lahko prinese najboljše rezultate in izboljša izkušnjo udeležencev na dogodkih.”

Q5: Kako na vaši destinaciji vzpodbujate generiranje idej za nove dogodke, ki bi na destinaciji obstali dolgoročno? Ali to podpirate sistematično?

V naši destinaciji vzpodbujamo generiranje idej z rednim povezovanjem z izobraževalnimi inkulturnimi ustanovami ter ponudniki turističnih storitev. Skupaj razvijamo nove dogodke in produkte, s katerimi med drugim tudi nagovarjamo gosta visoke vrednosti – npr. gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi in tradicionalno splavarjenje po Dravi v butični izvedbi.

Q6: Katera promocijska kampanja, ki jo je izvedla vaša destinacija, je bila najbolj odmevna in bi jo z veseljem ponovili?

V letošnjem letu je Maribor v okviru mednarodne platforme European Best Destinations prejel naziva najboljša evropska kulinarična destinacija in tretja najboljša evropska destinacija. Po 21ih dneh glasovanja za 21 evropskih destinacij je štajerska prestolnica z več kot 68.600 zbranimi glasovi prehitela turistične ikone, kot so Dunaj, London, Kopenhagen in Praga, med kulinaričnimi destinacijami pa Rim, Porto in Pariz. Potencialni doseg platforme European Best Destinations je preko 400 milijonov popotnikov in predstavnikov zainteresirane javnosti z ocenjeno marketinško vrednostjo preko 1,6 milijona evrov. Ob promociji v prestižnih medijih, kot so Forbes USA, Condé Nast Travelers, National Geographic, Corriere Viaggi, Yahoo in Geo smo na Zavodu za turizem Maribor izvajali tudi krovno digitalno kampanjo Maribor – European Best Destination 2023 na avstrijskem, nemškem in italijanskem trgu.

maribor_slovenia
Photo: Maribor Tourist Board

Q7: Kaj pogrešate v slovenski industriji srečanj? Na katerih področjih smo povsem enakovredni ali celo boljši od kolegov v tujini?

V slovenski industriji srečanj pogrešamo globalno prepoznavnost, tesnejše sodelovanje med ključnimi deležniki, izobraževanje in seznanjanje ponudnikov z najnovejšimi trendi in zahtevami organizatorjev dogodkov. Enakovredni ali celo boljši od kolegov v tujini smo na naslednjih področjih:

– Ugodna geografska pozicija, ki olajšuje dostop udeležencem iz različnih držav. Prav tako so razdalje v Sloveniji relativno kratke in omogočajo enostavno potovanje po državi.
– Bogata kulturna dediščina in slikovita narava
– Slovenija velja za varno in gostoljubno destinacijo
– Slovenija se v skladu s trendi v industriji srečanj vse bolj zavzema za trajnostni razvoj.

Q8: Katere so vaše prioritete na področju doseganja cilja ogljično nevtralne destinacije? Ali to lahko ilustrirate s konkretnimi primeri in aktivnostmi na vaši destinaciji?

Maribor je zelena destinacija, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Destination – Bronze. Vse naše aktivnosti so v skladu s slovensko strategijo, ki podpira vizijo zelene butičnosti. Ob vsaki priložnosti deležnike pozivamo k trajnostnemu načinu poslovanja. Spodbujamo ponudnike, da pristopajo k pridobivanju trajnostnih certifikatov. Z vključevanjem vseh deležnikov, tudi lokalne skupnosti, usmerjamo in razvijamo turizem v smer, ki prinaša pozitivne rezultate za vse. Spodbujamo trajnostno mobilnost (brezplačen prevoz z električnim mini avtobusom v starem mestnem jedru, vzpostavitev izposoje mestnih koles MBajk). Na naši destinaciji smo prav tako vzpostavili blagovno znamko Naše najboljše, kjer so vsi izdelki in storitve certificirani po strogih standardih in kriterijih s spoštovanjem tradicionalnih vrednot, lokalnih surovin, pridelkov in sestavin. Organiziramo zerowaste dogodke. Za leto 2023 bomo dali izmeriti ogljični odtis naše najpomembnejše atrakcije Hiše Stare trte, ki se že ponaša z znakom Green Key.

maribor_slovenia
Photo: Maribor Tourist Board

“Maribor je svetovno prepoznavna destinacija najstarejše vinske trte, ki v prepletu mestnega utripa in zelene narave razvaja z gastronomskimi, aktivnimi in trajnostnimi doživetji.”

Q9: Kakšni so vaši prihodnji koraki in vizija na področju razvoja vaše destinacije?

Vizija naše destinacije je: Maribor je svetovno prepoznavna destinacija najstarejše vinske trte, ki v prepletu mestnega utripa in zelene narave razvaja z gastronomskimi, aktivnimi in trajnostnimi doživetji ter je središče vrhunskih kulturnih, športnih in poslovnih dogodkov širše regije.

Prioritete oz. strateška področja razvoja v naši destinaciji so upravljanje in organiziranost destinacije, torej povezovanje, sinergija, partnerstvo, razvoj kompetenc kadrov za delo v turizmu, obnova in razvoj infrastrukture, razvoj, kakovost, avtentičnost in inovativnost turističnih produktov, trženje in promocija ter trajnostni koncept razvoja turizma.

Q10: Navedite enega od ključnih izzivov, ki bi ga morala celotna slovenska industrija srečanj rešiti skupaj na nacionalnem nivoju?

Eden od ključnih izzivov, ki bi ga morala celotna slovenska industrija srečanj rešiti skupaj na nacionalnem nivoju, je zagotavljanje trajnostnih in odgovornih praks pri organizaciji dogodkov (zmanjšanje ogljičnega odtisa dogodkov, vključevanje lokalnih ponudnikov, izobraževanje in ozaveščanje o pomembnosti izvajanja trajnostnih praks).

Q11: Mednarodna poslovna borza Conventa je v 15. letih prerasla v osrednji dogodek industrije srečanj v Novi Evropi. Kako ocenjujete vlogo dogodka z vidika vaše destinacije?

Udeležba na mednarodni poslovni borzi Conventa pomeni promocijo in povečanje prepoznavnosti destinacije Maribor med deležniki v industriji srečanj. Na samem dogodku so številne priložnosti za poslovno mreženje, izmenjavo izkušenj in morebitno sodelovanje.

Izvedite več o Zavodu za turizem Maribor tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.