artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

BREZČASNA IN ELEGANTNA URBANA OAZA

LOKACIJA

Heritage hoteli so na Hrvaškem vedno bolj popularni, saj s svojo zgodbo običajno izstopajo iz generičnega povprečja. Prenova zgodovinske zgradbe Židovske občine v Zagrebu je zahtevala veliko truda in občutka za ohranitev art deco arhitekturnih detajlov. Zgradbo arhitektov Freundenreicha in Deutscha iz leta 1928 so investitorji – hrvaška hotelska skupina Arenaturist vzorno prenovili in izjemen hotel je letošnjo jesen zasijal v centru mesta. To je že njihov peti hotel brendiran kot art’otel, še dva pa sta načrtovana prihodnje leto v Londonu in Rimu. Hotel prinaša v center novo energijo in filozofijo in je že takoj po otvoritvi postal center družabnega življenja. Zaslugo za to gre pripisati tudi izjemni restavraciji in baru Yezi, ki predstavljata nov družabni epicenter ali kot pravijo domačini, novo »špico« mesta. Lokacija je nedvomno izjemna in predstavlja veliko prednost hotela, če želite bivati ali organizirati svoj dogodek v strogem centru hrvaške prestolnice.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

DOSTOPNOST

Po podatkih o letalski dostopnosti je Zagreb na drugem mestu med državami bivše Jugoslavije. Zagreb je odlično povezan predvsem zaradi nacionalnega letalskega prevoznika Croatia Airways, ki konstanto širi svoje linije, v prihodnjem letu pa bo tudi temeljito prenovil floto. Poleg tega na zagrebško letališče leti tudi veliko drugih nacionalnih letalskih prevoznikov, svojo bazo pa je vzpostavil tudi Ryanair. Transfer od letališča do centra mesta je enostaven, opcija je tudi Uber, prometnim konicam pa se v nobenem mestu ne morete izogniti in te znajo podaljšati sicer kratko pot do hotela.
Za goste z avtomobili hotel ne ponuja parkirne garaže, saj se nahaja v strogem centru mesta. Na voljo pa je valet parking, kar nekaj parkirišč in garažnih hiš je v neposredni bližini hotela. Čeprav mesto še ni urejeno povsem po meri kolesarjev, bi hotelu svetovali, da uvede izposojo koles, skirojev in na pametne načine vzpodbuja trajnostno mobilnost. Počasi in vztrajno se v mestu popravlja tudi javni transport in verjamemo, da je tudi to dobra alternativa sicer vseprisotnim taksistom.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Nekdanja palača Židovske opčine je bila ob izgradnji zamišljena kot prostor druženja in kulturnih dogodkov na križišču ulične diagonale. Zunanja arhitektura je tipična za t.i. zagrebški historicizem. Zaznamuje ga neoklasicistični stil z elementi secesije in značilnim zaobljenim vogalom s fasadnim vencem na vrhu, ki predstavlja ključni estetski poudarek fasade. Tradicijo druženja nadaljujeta oba prostora, bar z restavracijo z vhodom z ulice Milana Ambruša in recepcija v stilu dnevne sobe ob Petrinjski ulici. Arhitekti so tako ustvarili nov javni prostor, ki je tudi zaradi tega topel in vabljiv. V notranjosti prevladuje minimalističen izčiščen slog, ki se naslanja na osnovno idejo arhitektov. To pa je izjemen kanvas za razstavo vrhunskih avtorskih slik in grafik slikarja Borisa Bučana. Priporočamo vam še, da se do zgornjih nadstropij namesto vožnje z dvigalom sprehodite po stopnišču, ki je pikolovsko natančno prenovljeno. Oko pa se vam bo zagotovo zaustavilo tudi na stavbnem pohištvu. Ko se na terasi hotela skorajda dotakneš zvonikov zagrebške katedrale, se zaveš, v kako izjemni palači se nahajaš in postaneš hvaležen, da je obnovljena z res veliko mero občutka in spoštovanja.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Osebje v povsem novih hotelih sije in izžareva drugačno energijo. Zdi se, da so izjemno ponosni na delo v novem top hotelu. Mladostno in res živahno osebje na recepciji je vedno pripravljeno pomagati. Ko pa prideš v restavracijo Yezi, je takoj in vsem jasno, zakaj je praktično takoj po odprtju postala ena najbolj vročih kulinaričnih točk mesta. Ljudi, kot je šef strežbe Dražen, bi si želeli v vsaki restavraciji na svetu, Tajana je skrbela za nas s takšno strastjo, da bi ji takoj ponudili službo. Pan-azijska hrana je izvenserijska, strežba deluje na principu deljenja in skupnega okušanja hrane in je po kreativnosti na Michelin nivoju. Za nas so bili vrhunec dumplingsi, pa tudi sladice so svet zase. Ja, dragi kolegi, gostoljubje in profesionalost ne gresta iz mode in imata svojo ceno. Res izjemen uspeh pa je, da je v tem hotelu zgodba hotela postavljena na glavo. Ves čas smo se namreč spraševali ali je art’otel vrhunska restavracija in bar, sobe pa dodatek ali je obratno.

Zajtrk v istem prostoru je kombinacija bifeja in a la carte jedi, ki pa imajo chefov podpis. Priporočamo crunchy eggs in avokado toast. Sicer pa je prijazno osebje , ki vam bo z nasmehom svetovalo, vedno v bližini.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Preizkusili smo osnovno sobo (art room courtyard view), ki bi ji prav prišel kakšen kvadratni meter več. Seveda pa hotel ponuja tudi večje sobe in suite. Prvi vtis ob vstopu v sobo je soliden, zlasti zaradi masivnih temnejših talnih oblog in kompaktnega minimalističnega posteljnega kubusa, oblečenega v usnje. S stavbnim pohištvom se lepo ujema omara v sivih odtenkih z vedno dobrodošlim Illy aparatom za kavo. Stilsko zelo lep element je nosilec TV-ja, ki je hkrati okvir za dve izjemni grafiki. Posebej moramo pohvaliti pisalno mizo v semi industrijskem slogu, ki je prostorna, stabilna in opremljena z vsemi priključki, dopolnjuje pa jo vrhunski stol. Kopalnica je skrita za premično steno z ogledalom, za katero se skriva prijeten prostor v sivih odtenkih z izjemnim »walk-in« tušem in kozmetiko Kevin Murphy. Kot se spodobi za nov hotel, se vse elektronske naprave upravljajo digitalno preko zaslonov ob posteljah. Soba je kljub malce manjši kvadraturi polna izjemnih detajlov in v njej se boste po našem mnenju odlično počutili.

Konferenčne kapacitete

Manjše konferenčne dvorane so poimenovali Creative rooms. Nahajajo se v petem nadstropju in so simpatično opremljene in nadgrajene z umetniškimi deli Borisa Bučana. Prav ta umetniški detajl poskrbi za kreativni spin. Vsaka soba sprejme 20 udeležencev in bodo všeč predvsem korporativnim organizatorjem dogodkov. Dragulj hotela pa je terasa z izjemnim razgledom, ki sprejme do 100 gostov in je pravzaprav posebno prizorišče. Poleg tega lahko za dogodke rezervirate in privatizirate restavracijo, ki se zdi naravnost ustvarjena za dogodke. Zlahka si predstavljamo kakšno poroko ali sprejem za poslovne partnerje.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb
artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

SLADICA – Dodatna ponudba

Rooftop bar še ni formalno odprt, smo si ga pa uspeli pogledati. Gre za izjemno posebno prizorišče, kakršnih sicer v Zagrebu v zadnjem času ne manjka. Zaradi lege v centu mesta pa je res posebno in lahko bi se dotaknil streh najbolj ikoničnih zgradb hrvaške prestolnice. V toplejših mesecih bo zagotovo postala ena najbolj vročih točk nad mestom za dogodke v Zagrebu. Postavite se v vrsto!

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Res težko bi hotelu karkoli očitali, razen tipičnih porodnih krčev, ki se poznajo predvsem na nekonsistentnosti osebja na recepciji. Ko bodo zares uigrani, bodo znali tudi bolje priporočati izjemno restavracijo Yezi in drugo ponudbo hotela. Na tem področju jih razumljivo čaka še kar nekaj dela.

TOP – POZITIVNA PRESENČENJA

Majhen intimen spa z ogrevanim bazenom je izjemno kakovosten, prijeten in navdihujoč prostor za sprostitev po napornem dnevu. Le za uporabo precej vesoljskih ultramodernih armatur bi nam morali dati posebna navodila.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI IN PRAKSE

Posebnih trajnostnih aktivnosti hotel ne komunicira in promovira, čeprav je skupina Arena hospitality na tem področju zelo aktivna. V skladu z njihovo politiko bi hotelu svetovali pridobitev certifikata Green Key, pa tudi na drugih področjih, zlasti kulinaričnem, je prostora za ravoj veliko.

artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Brezčasna in elegantana urbana oaza smo zapisali v naslovu. To lahko povemo tudi drugače: »Ko je vsega dovolj in ničesar preveč«. Na tak način je nekdo opisal vrhunsko modo s podpisom Giorgia Armanija. In novi zagrebški prvokategornik po našem mnenju zelo spominja na takšno modo. Dodatno vrednost pa ustvarja še osebje, ki v formulo brezčasne elegance doda še domačnost.

To posebej cenijo napredni hedonisti, ki so hotel odkrili med prvimi. Poudariti pa moramo še nekaj bistvenega. Hoteli so bili nekoč srce urbanega družabnega življenja, njihove kavarne pa nekakšne urbane agore. Sobe so bolj ali manj dopolnjevale ta ključni del ponudbe. Vmes se je vse postavilo na glavo, art’otel Zagreb pa stvari spet postavlja na svoje mesto. Srce hotela je v pritličju, v dnevni sobi Zagreba ob recepciji, ter v vrhunski restavraciji in baru. Oba prostora vabita na ulice in obratno. Samo želimo si lahko več takšnih hotelov in upamo, da gre za novi trend. Pa še nekaj ne smemo pozabiti v kontekstu zapisanega. Hotel ima vse, kar imajo veliki, plus »rooftop«. Formula za vrhunski hotel in doživetje je zapisana. Izjemno!

KONČNA OCENA: 4.94 ZLATI Mestni kongresni hotel

ZLATO končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA4****
DELUJE OD  November 2023
KONGRESNA ZVEZDAMestni kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB110 sob in apartmajev
ŠTEVILO HOTELSKIH DVORAN4 + rooftop bar
POVRŠINA DVORAN90 kvadratnih metrov
MAX. KINO POSTAVITEV25 (terasa lahko gosti 100 udeležencev)
SPLETNA CENA228 – 443 EUR (single use) / Booking, December 2023
NASLOVART’OTEL ZAGREB
Petrinjska ul. 7
Zagreb, Hrvaška


T: +385 1 600 1700
E: events@artotelscroatia.hr
W: www.artotel.com

ZMOGLJIVOSTI
  • YEZI Restaurant & Bar
  • Kolekcija umetnin Borisa Bučana
  • Rooftop Bar
  • Kreativni prostori
  • Savna
  • Fitnes
  • Ogrevan notranji bazen
  • Masažne sobe
IZJEMNOSTPanazijsko restavracijo in bar Yezi so zasnovali glavni chef Werner Seebach, izvršni chef Dino Knežević in dim sum chef Tom Tian Hau Lowa. Jedi morate obvezno poizkusiti in brez rezervacije ne bo šlo. To je namreč »the place to be« v Zagrebu. Preprosto umami.
artotel_zagreb
Photo: art’otel Zagreb
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.80
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.93
4. PREDDVERJE (LOBBY)4.98
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH5.00
6.  RECEPCIJA4.92
7.  HOTELSKA SOBA4.89
8.  HOTELSKA POSTELJA4.94
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.92
10. HOTELSKI ZAJTRK5.00
11. RESTAVRACIJE IN BARI5.00
12. KONFERENČNE DVORANE4.87
13. DODATNA PONUDBA4.95
SKUPNA OCENA:   4.94

 

POMEMBNO

Če želite preveriti kako poteka ocenjevanje 654 kriterijev in vas zanima kako bi skriti gostje ocenili vaš hotel, potem si poglejte spletno stran www.meetings-star.eu ali pošljite mail na gorazd.cad@toleranca.eu.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.