hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

PREPOROD LEGENDARNEGA HUNGEXPA

  • Odprt: Deluje od 1967; novo sejmišče je bilo zgrajeno leta 2021
  • Število dvoran: 23 dvoran v kongresnem centru in 8 sejmiščnih prostorov
  • Površina: 75.000 kvadratnih metrov
  • Največja kapaciteta dvorane v kino postavitvi: 2.026
  • Kategorija: Kongresni center
hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

UVOD

Osrednje madžarsko sejmišče se lahko pohvali z bogato sejemsko in kongresno zgodovino. V 54 letih se je na tem prostoru zgodilo veliko zares prelomnih dogodkov in sejmov. V zadnjih letih pa tudi burno lastniško preoblikovanje. Leta 2005 je v lastništvo podjetja vstopila globalna korporacija GL Events, ki je eden izmed največjih organizatorjev sejmov na svetu. Po vstopu podjetja se je začel hiter razvoj sejmišča, ki se razteza na 36 hektarjih zemljišč. Sejmišče je začelo z organizacijo pomembnih sejmov, ki so bili že razviti v okviru GL Events. Država je ponovno postala lastnica podjetja leta 2016, GL Events pa so iz statusa lastnikov postali najemniki. Najpomembnejša razvojna faza sejmišča je potekala v času koronske krize, ko je bil zgrajen nov vhodni objekt in zgrajen kongresni center, o katerem pišemo danes. Hungexpo, ki smo ga nazadnje ocenjevali tik pred koronakrizo, je po investiciji v višini 170 milijonov evrov danes povsem spremenjen in močno nadgrajen. Ko bo urejena še javna prometna povezava z mestom, bo to zanesljivo prva izbira številnih mednarodnih organizatorjev, ki razmišljajo o Madžarski kot destinaciji za svoje dogodke. Kot posledica investicije pa se je po našem mnenju močno izboljšala tudi konkurenčnost Budimpešte, ki razpolaga z vrhunsko infrastrukturo za vse tipe dogodkov, vključno z megaeventi, kot je bilo evropsko prvenstvo v atletiki.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

LOKACIJA

Največje madžarsko sejmišče in kongresni center se nahaja v X. okrožju Kobanya, na obrobju mesta. V tem predelu je bilo nekdaj veliko tovarn, pa tudi največji javni park v Budimpešti Népliget. Manj znano je, da so v tem delu mesta nekoč prevladovali vinogradi, kasneje pa se je ta del mesta razvijal predvsem kot industrijski center Budimpešte. Lokacija ima pomembno prednost, da je prostora za razvoj in širitev res veliko. Zato so novi kongresni center, ki obsega 15.000 m2, zlahka umestili v prostor. O tem, kako veliko je sejmišče, pa zgovorno pričajo podatki o skupni kvadarturi 75,000 kvadratnih metrov in 36 hektrarih zelenih površin. Lokacija omogoča zadostne prostorske zmogljivosti za dolgoročni razvoj. Pomembnost tega prostora so prepoznali tudi na nivoju razvoja mesta. Za ta del mesta imajo ambiciozne načrte, ki vključujejo celovito prenovo zelenih površin, dodatne proge javnega prometa in pa novo športno in poslovno infrastrukturo. Med drugim je v ta del mesta umeščen tudi najbolj karizmatični športni stadion Puskas Arena, ki se nahaja blizu sejmišča.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

DOSTOPNOST

Sejmišče je dobro, celo odlično povezano s centrom mesta ter avtocestnim obročem. Blizu je tudi letališče Ferenc Liszt, do katerega boste potrebovali le slabih 20 minut (oddaljeno je 15 kilometrov). Nad urejenostjo podzemne železnice v Budimpešti se pritožujejo le največji puritanci. Budimpeštanska podzemna železnica je najstarejša na evropski celini (1896) in ena najstarejših na svetu. Do novega kongresnega centra boste najlažje prišli z metrojsko linijo 3. Najbolj elegantno pa z avtobusom številka 10, ki se ustavlja na vseh vhodih v sejmišče. Dobro, pravzaprav odlično pa je poskrbljeno tudi za goste, ki v center prihajajo z avtomobili. Parkirišč je dovolj tudi ob najbolj frekventnih dogodkih. Za vaš žep ugodni so tudi taksiji, v zadnjem času pa mestno sceno obvladuje vsprisotni Wolt. Dostopnost centra ni prijazna za pešče in kolesarje in upamo, da bodo to v prihodnosti ustrezno uredili. Brezplačen najem običajnih in električnih bi bil dober korak k izboljšanju na področju trajnostne mobilnosti, saj najem koles preko sistema MOL ni najbolj prijazen za tujce.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Novo podobo kongresnega centra so zasnovali v priznanem madžarskem arhitekturnem biroju Finta Studio. Prenove so se lotili ambiciozno, z zavedanjem pomena sejemskega in kongresnega centra za Budimpešto. Že ob začetku snovanja je bila pri naročnikih močno prisotna želja po sodobni in identitetno močni arhitekturi, ki bi novi center zaznamovala s svojo edinstvenostjo. Nastala je zanimiva, lahka, odprta in transparentna jekleno-steklena stavba kongresnega centra, ki navdušuje s svojo eleganco in odprtostjo. Ključni element organizacije prostorov je svetloba, k dobremu počutju pa prispeva tudi višina stropov, ki je povsod višja od sedmih metrov. Izjemno dobro so domišljeni prostori za druženje udeležencev ali vzporedne razstave ob kongresih. Celoten prostor se ovija okrog osrednjega atrija, ki predstavlja srce novega kongresnega centra. Markantna vhodna stvaba, ki spominja na propeler, je že postala ikonična instagramabilna točka. Novi kongresni center deluje monolitno in kompaktno, ter izstopa po svoji pametno zasnovani funkcionalnosti.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

TOPLA PREDJED – Osebje in izkušnja gostov

V času našega obiska je ekipa delovala uigrano, profesionalno in prijazno. Hungexpovo osebje poskrbi, da se v kongresnem centru počutimo dobro, varno in da je stopnja zaupanja na visoki ravni. To posebej velja za ekipo hostes, malce manj za varnostnike in tehnično osebje. Že na prvi pogled je novi kongresni center izjemno dobro vzdrževan in mu težko karkoli očitamo. Med dogodkom so vsi javni prostori konstantno vzdrževani in le stežka boste našli kakšne odpadke. Najlažje to preverite v toaletah, ki so vrhunsko vzdrževane in prijetne tudi vizualno, ter preko vseh čutil. Zdi se, da frekvenca dogodkov dobro vpliva na kondicijo ekipe. Seveda se najde tudi prostor za izboljšave, ki je vezan predvsem na sistem parkiranja, kjer je potrebno malce iznajdljivosti. Veliko bi rešil pameten način usmerjanja avtomobilov s sistemom digitalnega označevanja. Na vsakem koraku se opazi vrhunsko opremo, ki jo upravlja res kompetentna tehnična ekipa. Center deluje kot dobro naoljen kongresni stroj. Vrhunsko!

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

GLAVNA JED – Kvaliteta objektov

Kongresni center Hungexpo je s 15.000 metri površin med največjimi v regiji. Po površini in kapaciteti ga lahko umestimo v kategorijo večjih premier centrov, ki se lahko primerja s prenovljenim Sava Centrom v Beogradu ali Austria Centrom na Dunaju. Srce predstavlja plenarna dvorana z originalnim premičnim podom, ki ga je mogoče enostavno spremeniti v avditorij in nazaj v dvorano z ravnimi tlemi. Na voljo je 8 vnaprej programiranih konfiguracij. Dvorana sprejme 2067 udeležencev in jo je mogoče predeliti v dve do tri dvorane. Funkcionalno je prostor zares vrhunski. O tem priča 1670 kvadratnih metrov veliko predvežje, odlična je tehnična oprema, predvsem pa funkcionalna zasnova. Mislili so na čisto vse, med drugim so na voljo car-size dvigala, izjemno prijeten prostor je terasa s površino 2350 kvadratnih metrov. Zlahka jo umestimo med posebna prizorišča. Pomemben del zgodbe so še manjše dvorane za sekcije. Na voljo jih je 16 v treh nadstropjih. Po potrebi se jih lahko združuje v večje in manjše celote. Poleg njih je na voljo še deset večjih multifunckionalnih dvoran. Konkuretni v regiji bi se morali po našem mnenju bolj kot prenovljenega Sava Centa v Beogradu zavedati kakšen kongresni center je nastal v Budimpešti. Vsaj po našem mnenju mu funkcionalno ni para.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

SLADICA – Catering in dodatna ponudba

Hungexpo je med drugim organizator tekmovanja chefov Bocuse d’Or in sejma Sirha. To po svoje govori o tem, kako pomembna je kulinarika za sejmišče. Hungexpo sodeluje z lokalnimi vrhunskimi catering podjetji. Kot sejemska hiša pa ponuja tudi celovito storitev na področju zagotavljanja razstavne opreme, sejemske logistike in organizacije, ki so ga poimenovali kar 360-degree service. To preprosto pomeni, da povezujejo najboljše ponudnike z vseh spektrov madžarske industrije srečanj. Zelo pametno so rešeni tudi vsi podporni prostori npr. catering kuhinje, gostinski lokali in pomožni prostori za tehnično osebje.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Parkiranje bi se dalo malce bolj urediti in po vzoru garažnih hiš urediti sistem digitalnega usmerjanja gostov. To bi močno izboljšalo izkušnjo gostov, ki na dogodek pridejo z avtomobilom. Priznati pa moramo, da je prostora za pakiranje vedno dovolj.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Hungexpo je specializiran tudi za filmske produkcije. V njihovih prostorih je bilo posnetih kar nekaj zelo zanimivih filmov. V zadnjem času je posebej popularna nova instamigrabilna vhodna stavba, ki se preprosto imenuje F1.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Hungexpo je več kot le klasičen kongresni center. Je tudi največje madžarsko sejmišče in srce transformacije celotne industrije srečanj v Budimpešti. Hungexpo je eno redkih prizorišč, kjer so šli v poplavi blagih prenov in renovacij do konca. Na trg so postavili povsem nov kongresni center in ga umestili ob bok največjim regijskim konkurentom. In dodali še najvišji nivo opreme in storitev, ki vsebuje skoraj vse potrebno za organizacijo vrhunskih dogodkov. Če k temu dodamo še vrhunsko funkcionalno zasnovo, se zdi, da je pred nami eden izmed najbolj uravnoteženih in tudi cenovno sprejemljivih kongresnih centrov. Hungexpo je lestvico postavil visoko, tudi zato, ker nimajo problemov z zaščiteno arhitekturno dediščino, imajo na razpolago veliko prostora in ker sejmišče upravlja vrhunsko podjetje GL Event. To pa razume trg in naročnike po vsem svetu. Novi Hungexpo je preprosto izjemen in predstavlja Zeitgeist industrije po koronakrizi, po katerem bi se lahko zgledovali tudi drugi razvijalci kapacitet v regiji. Novi kongresni center prihaja na trg z jasno nalogo, da utrdi položaj Budimpešte na mednarodnem kongresnem zemljevidu. Prepričani smo, da jim bo to uspelo.

hungexpo_budapest
Photo Credit: Hungexpo

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

KONČNI VTIS: 4.97 ZLATI Kongresni center

ZLATO končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJAKongresni center
ODPRT ODSejmišče od 1967; nov kongresni centrer od leta 2021
POVRŠINA75.000 kvadratnih metrov
NAJVEČJA DVORANA19.528 kvadratnih metrov
ŠTEVILO DVORAN36 dvoran
NAJVEČJA KAPACITETA DVORANE V KINO POSTAVITVI2.026 sedišč
NAJVEČJA KAPACITETA DVORAN ZA SPREJEME1.100 udeležencev
NAJVEČJA KAPACITETA DVORAN ZA POGOSTITVE1.070 udeležencev
KAPACITETA DVORANPodatki so izključno za nov kongresni center (sejmišče ima na voljo tudi večje dvorane, ki sprejmejo do 4000 udeležencev):

  • Število sedežev – kino postavitev: 2.026
  • Število sedežev – postavitev učilnice: 800
  • Število sedežev – sprejem: 1.110
  • Maksimalno število gostov za pogostitve: 1.070

Opomba: Večji prostori so na voljo v sejemskih dvoranih, pri čemer posebej izstopa dvorana A s površino 19.528 m2.

ZMOGLJIVOSTI
  • 36 konferenčnih dvoran
  • 240,000 kvadratnih metrov zunanjih površin
  • 75,000 kvadratnih metrov pokritih površin
  • 19,528 kvadratnih metrov – velikost največje dvorane
  • 15,000 kvadratnih metrov – velikost kongresnega centra
  • 3,000 parkirnih prostorov
  • 360° pristop k organizaciji dogodkov
  • Lahko gosti od 300 do 15.000 udeležencev
POSEBNOSTI1. Hungexpo je edino prizorišče v mestu, kjer je možno organizirati gala banket za 3000 – 4000 udeležencev. To je z vidika nosilne sposobnosti destinacije izjemno pomembna konkurenčna prednost.

2. Med posebnosti pa lahko prištejemo tudi atraktivno teraso kongresnega centra (roof terrace), ki se razteza na 2350 m2 in omogoča outdoor dogodke v toplejših mesecih.

3. Kombinacija novega kongresnega centra in velikih razstavnih površin omogoča različne, prostorske kombinacije.

REZULTATI ANALIZE

REZULTATI ANALIZEPOVPREČNA OCENA
LOKACIJA4.89
DOSTOPNOST4.92
SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.99
KVALITETA VHODNE DVORANE - PREDDVERJA4.99
KVALITETA KONFERENČNIH PROSTOROV5.00
KVALITETA KONFEREČNE OPREME5.00
KVALITETA OSVETLITVE4.99
KVALITETA AKUSTIKE IN ZVOČNEGA SISTEMA4.99
KVALITETA MULTIMEDIJSKEGA SISTEMA5.00
KVALITETA INTERNETA5.00
OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.94
DOSTOP DO ELEKTRIKE IN KOMUNIKACIJSKIH KANALOV5.00
KONFERENČNI CENTER4.96
UPORABNIŠKA IZKUŠNJA4.93
VARNOST5.00
ZAŠČITA IN URGENTNA SLUŽBA5.00
DODATNA PONUDBA4.93
CATERING4.93
TRAJNOSTNE PRAKSE4.90
KOMUNIKACIJA IN MARKETING4.95
SKUPNA OCENA:4.97

KONTAKT

HUNGEXPO KONGRESNI CENTER
Albertirsai út 10.
H-1101 Budapest

T: +36 1 263 6000
E: info@hungexpo.hu
W: www.hungexpo.hu

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.