timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

NAMESTO UVODA

Preteklost Habsburške vladavine se zrcali v starem mestnem jedru, zato pravijo Temišvaru tudi »mali Dunaj«. Timisoara je eno večjih mest v Romuniji in še vedno igra pomembno vlogo v znanosti in kulturi kot glavno mesto romunske pokrajine Banat. Letos pa še posebej izstopa kot Evropska prestolnica kulture, skupaj z madžarskim Veszpremom in grško Elevzino.

Geslo evropske prestolnice kulture je »Shine your light – Light up your city«. Slogan po besedah organizatorjev odraža pot posameznika do zavestnega in angažiranega evropskega državljana, v katerem so zakoreninjene vrednote skupnosti in strast. Zdi pa se, da gre za povezavo s tradicionalno raznolikostjo. V mestu namreč složno z Romuni živijo Nemci, Madžari, Srbi, Romi, Čehi, Slovaki in Bolgari. Župan mesta je 39-letni nemški politolog Dominic Fritz, nekoč tudi pisec govorov za nekdanjega nemškega predsednika Horsta Köhlerja. Skozi celo leto je bilo v mestu kar nekaj vrhuncev. Ena od najbolj odmevnih je bila razstava romunskega kiparja Constantina Brancusija (1876–1957), ki bo prvič po pol stoletja v njegovi domovini združila znamenite skulpture kiparjevega zrelega obdobja iz nekaterih največjih svetovnih muzejev. Skozi letošnje leto je v mestu potekalo 12 velikih festivalov, vsak teden pa je po besedah organizatorjev potekalo več kot 30 dogodkov. Dogajanje se je te dni zaključilo s spektakularnim koncertom Roisin Murphy in drugimi dogodki v okviru zadnjega dejanja »Neverending Timisioara«.

Temišvar je tudi sicer izjemno prijetno mesto, ki je veliko približno toliko kot Ljubljana. Ulice so živahne in prevladuje res zelo sproščeno vzdušje. Vse v mestu je dosegljivo peš, ob obisku presenetijo lepo urejeni parki in živahne mestne ulice, letos pa tudi različne inštalacije, ki jih boste težko spregledali. Kot npr. petnadstropni projekt »Nursery«, v katerem je 1306 rastlin, ki so si ga zamislili arhitekti iz barcelonskega studija Maio. Mesto živi podnevi in ponoči. Zdi se, da bo dediščina letošnje evropske prestolnice kulture živela še naprej.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

KONGRESNA SCENA

Že pred korono je Timisoara dobila čisto pravi kongresni center. Odprt je bil leta 2019, dizajnirale pa so ga arhitektke iz znanega studija Sundukovy Sisters. To je sicer studio, ki je znan po dizajnu hotelov in barov ter javnih prostorov. S tem projektom pa so del svojega znanja prenesle na res dobro zasnovan kongresni center. Gre za enega najmodernejših centrov v Vzhodni Evropi, ki je primeren tako za kulturne dogodke kot za kongrese. Izjemnost centra se je potrdila v času gostiteljstva evropske prestolnice kulture. Center deluje lahkotno, elegantno in zračno. Navdušeni smo bili nad uporabo naravnih materialov, še posebej kamna in čistimi linijami, ki jih poudarjajo leseni elementi. To je eden od kongresnih centrov, ki sodijo v prihodnost in ki napoveduje pozitivne čase za industrijo srečanj v tem romunskem mestu. Pa tudi bližina hotela Timisoara je velik plus.

V mestu se tudi sicer res veliko dogaja. Pred kratkim so odprli nov ultra moderen Opera Hotel, pa butične hotele Branco, Cosmpolita, Novera in kar nekaj drugih manjših in večjih hotelov. Timisoara sicer sodi po naši klasifikaciji med destinacije kategorije M. To pomeni, da je idealna destinacija za gostiteljstvo dogodkov z do 1200 udeleženci. K privlačnosti mesta veliko prispevajo posebna prizorišča, ki jih težko vsa naštejemo, tudi dediščina evropske prestolnice kulture.

Potencial mesta je torej izjemno velik, zlasti po pozitivnem vplivu evropske prestolnice kulture. Žal pa mestna industrija srečanj ni ustrezno povezana v dobro delujoč kongresni urad. Verjamemo, da bi takšen urad dal razvoju mesta še dodaten pospešek.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

ALI STE VEDELI?

Timisoara je eno od mest z izjemno bogato Art Noveau dediščino. V mestu to praznujejo 10. junija, ko po svetu poteka International Art Nouveau Day. Verjamemo pa, da vas bodo izjemne stavbe iz poznega 19. in začetka 20. stoletja navdušile. Med arhitekti, ki so ustvarjali v mestu, sta bila tudi pionirja Jugendstila Ödon Lechner in Otto Wagner. Najbolj bogato obdobje, ki so ga v mestu zaznamovale rožnate dekoracije, je trajalo do leta 1908. Druga faza se je nadaljevala vse do druge svetovne vojne, obdobje pa je zaznamoval arhitekt Laszlo Szekely (1877-1934), ki je v mestu pustil bogato sled. S primerjanjem različnih stavb v mestu z lahkoto ugotovimo, v kako različnih slogih in pod kako različnimi vplivi je deloval. Kratek sprehod skozi citadelo in daljši postanek na današnjem Trgu zmage (v času Székelya je bila to ulica Franca Jožefa) obiskovalcem omogoči pogled na več znamenitosti, ki so delo njegovih rok. To so palača Neuhausz (1910), palača Dauerbach (1912), palača Hilt & Vogel (1913), palača Széchenyi (1914) in Piariški samostan in Visoka šola (1912). Bliže centra lahko občudujemo tudi hišo Emmer (1908) in hišo Brück (1911). Priporočamo vam, da to izjemno arhitekturno zgodovino raziščete skupaj z enim od uradnim mestnim vodičev. Ogled stavb je lahko tudi odlična timska aktivnost, saj v mestu obstaja nekaj agencij, ki ponujajo treasure hunt programe.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Pazite na vodo

Mesto je tesno povezano z vodo, kar lahko spoznate na posebenem teambilding programu, ki ga lahko pripravi kakšna od mestnih teambilding agencij. Pripravili vam bodo nepozaben sprehod skozi mesto, ki vam bo odkril številne vodne skrivnosti, ki so pogosto skrite pod zemljo. Sestavni del programa je tudi reševanje kviza, v katerem se bodo ekipe pomerile v različnih tematskih sklopih. Vprašanja poznavanje zgodovine, kulture, umetnosti in samega mesta, hitrostni izzivi ter zabavne igre bodo poskrbeli za zabavo in razburljivo vzdušje. Na koncu pa seveda zmaga tista ekipa, ki pravilno odgovori na več vprašanj in se najbolje odreže pri postavljenih izzivih. Ogled boste začeli pri vodnem stolpu Iosefinum, spoznali boste prvo romunsko hidroelektrarno in popotovanje zaključili v Vodnem muzeju, ki velja za biser industrijske arhitekture iz začetka 20. stoletja.

Photo: Timișoara 2023

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Temišvar je bil v svoji bogati zgodovini večkrat mesto začetkov oziroma v marsičem prvi. Bil je recimo prvo evropsko mesto, po katerem je leta 1869 zapeljal tramvaj, ki so ga vlekli konji, dvajset let kasneje je bilo to prvo mesto v Evropi (in drugo na svetu takoj za New Yorkom), ki je dobilo električno cestno razsvetljavo in med Romuni je poznan kot »prvo svobodno mesto«, saj so ravno tu sredi decembra leta 1989 vzniknile prve demonstracije proti tedanjemu komunističnemu režimu.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

IDEALNO DARILO

Kot se spodobi za prestolnico kulture, je prav, da si tam kupite knjigo, ki vedno velja za najlepše darilo. Naše priporočilo je, da zavijete v knjigarno Carturesti Piața Victoriei. Te knjigarne so v Romuniji inštitucija in so dobro založene tudi z angleškimi knjigami. Prijazni prodajalci vam bodo poleg knjig svetovali tudi glede daril, ki so izvirna in jih drugje v mestu ne boste našli. Osebno vam priporočamo, da si preberete kakšno od deel najbolj prevajanega sodobnega romunskega pisatelja Mircea Cărtărescu.

Photo: Carturesti Piața Victoriei

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2023

Otvoritev EPK – Evropske prestolnice kulture
(17. – 19. februar 2023)
W: www.timisoara2023.eu/en/

TESZST Festival gledališč
(21. – 28. maj 2023)
W: www.teszt.ro/teszt-en

Praznovanje mesta Timisioara
(1. – 3. september 2023)
W: https://celebrare.timisoara2023.eu/

Fusion Festival 2023
(13. – 14. oktober 2023)
W: www.timisoara2023.eu/en/

Neverending Timisioara
(7. – 10. december 2023)
W: www.timisoara2023.eu/en/

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

KULINARIČNO ZAKULISJE

Najbolj tipična lokalna pijača, ki jo lahko najdete v prav vsaki hiši, je ţuica [tsuˈika]. Ţuica je destilat iz sliv, ali po naše slivovka in večina ljudi na podeželju si jo pripravlja sama. Nekateri imajo za to manjšo destilarno, v nekaterih vaseh pa je večja destilarna, ki jo uporabljajo vsi vaščani.Količina alkohola se lahko razlikuje glede na regijo v Romuniji, in sicer od 30 do 60 % alkohola. Proizvodnja kakovostne Tuice je stvar ponosa.

Prav tako pa so ponosni na banatsko kulinariko, ki velja za izjemno bogato in navdahnjeno z vplivi kultur in nacionalnih kuhinj. Jedi so zato kombinacija nemške, avstrijske, romunske in slovanske kulinarike. Veliko je jedi s testom, kot so knedli, štrudli in razne vrste zavitkov. Vsekakor pa velja poskusiti temišvarsko verzijo paprikaša, ki je res vrhunski. Pa legendarni grenadirmarš ali rezance s krompirjem. Kar nekaj lokalov v mestu ponuja izvirno banatsko kulinariko. Se pa v mestu seveda najde tudi vse, česar smo vajeni v sodobnih mestih. Če prisegate na hitro hrano, ne spreglejte odličnih prest, ki jih v mestu lahko poskusite v velikem številu kombinacij.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

ZAKAJ TEMIŠVAR?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Timisioari:

1. Dediščina EPK
Pomembna dediščina projekta EPK je velika prepoznavnost mesta, kar bo zagotovo dobro vplivalo tudi na celotno industrijo srečanj. Hkrati pa so se mestni ponudniki letos izostrili v najbolj zahtevnih produkcijah.

2. Številčnost posebnih prizorišč
Mesto je prepolno posebnih prizoriš, ki so jih dodobra preizkusili med letošnjim projektom EPK. Po nekaterih ocenah jih je preko 100, kar v veliki meri kompenzira prostorsko omejenost kongresnih centrov v večjih hotelih.

3. Vrhunski kongresni center
Novi kongresni center (odprt pred korono 2019), ki sprejme do 1000 udeležencev, je s svojo pametno zasnovo motor bodočega razvoja industrije srečanj v mestu.

4. Panonska gostoljubnost
Gostoljubnost izkažeš z veseljem ob obisku tujcev. In veselja prebivalcem Temisvara nikakor ne moremo očitati. Sprejeli vas bodo z odprtimi rokami in srcem. Neprecenljivo!

5. Vrednost za denar
Cene so v mestu več kot razumne in bistveno bolj ugodne od marsikatere evropske prestolnice. Žepu prijazen je tudi najem kongresnih kapacitet.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

TEMIŠVAR V NEKAJ BESEDAH

Mislimo, da je čas, da resno razmislite o Timisioari kot lokaciji za vaš naslednji dogodek. Mesto vas bo presenetilo s svojo svežino in posebno kreativno energijo. Slovi po multikulturnosti in toleranci, ki jo je oblikovalo sobivanje 21 različnih kultur in religij. Poleg tega je organizacija dogodkov v mestu preprosta, saj so vse ključne lokacije dosegljive peš. Na krilih evropske prestolnice kulture 2023, pa je odlična tudi vsa potrebna prireditvena infrastruktura. Temišvar je vsaj po našem mnenju wow destinacija, ki jo morate izkusiti in preizkusiti ter ji dati priložnost. Ljubezen na drugi pogled bo trajala dolgo in vam omogoča da v svoj dogodek vključite več narodov in držav, ki živijo in soustvarjajo v banatski prestolnici.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije assesorja revije Kongres v oktobru 2023. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseva junija 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.