slovenia_meetings
Photo: Slovenian Tourist Board

Kongresni urad Slovenije je srce slovenske industrije srečanj že skoraj dvajset let. Okroglo obletnico bo praznoval aprila 2024. Leto 2023 je prvo leto po pandemiji koronavirusa, ko je organizacija dogodkov spet potekala brez omejitev. Letos je urad še utrdil svoj položaj največjega in najpomembnejšega interesnega ter strokovnega združenja industrije. To se je zgodilo predvsem po zaslugi trdega dela z izvedbo obširnega programa aktivnosti. Pridobitev desetih novih članov urada to še dodatno potrjuje. Ob zaključku leta je direktor urada Fredi Fontanot povzel in izpostavil ključne dogodke ter predstavil načrte za jubilejno leto 2024. Posebej je poudaril, da je urad stična točka za domače in tuje organizatorje dogodkov, ter se zavzel za tesno sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo.

Industrija srečanj je v strategiji slovenskega turizma 2022 – 2028 opredeljena kot eden izmed štirih vodilnih produtkov. Gre za produkte, ki imajo velik potencial za nadaljnjo rast. Aktivnosti urada sledijo krovni strategiji. V letu 2022 je bila pozornost usmerjena v rehabilitacijo in ponovni zagon industrije, letos pa predvsem v pametno prestrukruriranje trženja, iskanje novih tržnih niš in vzpostavitev sistemske podpore mednarodnim dogodkom.

Direktor urada Fredi Fontanot je ob tem izpostavil odlično sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo: “Opolnomočenje urada je rezultat odličnega sodelovanja, ki se je vzpostavilo po imenovanju vodje produkta industrije srečanj na STO. To je omogočilo, da se skupaj hitro odzivamo na potrebe in izzive trga in članov KUS. Tudi zato nam je zelo hitro uspelo navezati nova strateška partnerstva in okrepiti konkurenčnost produkta.”

fredi_fontanot
Photo Credit: Slovenian Convention Bureau

Projekti v letu 2023

Ob tej priložnosti je posebej izpostavil projekte, ki so zaznamovali leto 2023:

15. letnica Convente v znamenju trajnostne preobrazbe industrije srečanj / 1. – 2. februar 2023
Kongresni urad Slovenije je soorganizator poslovne borze Conventa. Na največjem stičišču profesionalnih organizatorjev dogodkov v regiji je sodelovalo 147 vabljenih gostov iz 30 držav in 95 razstavljalcev iz 15 držav regije. V okviru dogodka je potekalo srečanje kongresnih ambasadorjev Slovenije. Kongresni urad je prvič v okviru Convente organiziral tudi 2-dnevno študijsko potovanje po izbranih posebnih prizoriščih v Sloveniji.

Predstavitev na najpomembnejši svetovni borzi IMEX Frankfurt 2023 / 23. – 25. maj 2023
Na letošnji poslovni borzi se je poleg Slovenske turistične organizacije in Kongresnega urada Slovenije predstavljalo trinajst slovenskih ponudnikov. Srečali so se s skoraj 300 vabljenimi gosti, ki so si dogodek zapomnili tudi po posebni interaktivni predstavitvi Slovenije in nagradni igri #sloveniameetings giveaway.

Smo lahko v prvi vrsti? Delavnica za oblikovanje strateškega marketinškega načrta / 22. junij 2023
V sodelovanju z agencijo Toleranca marketing je bila izvedena delavnica s ciljem priprave
prebojnega programa aktivnosti Kongresnega urada Slovenije v obdobju 2024 – 2030. Izdelan je bil akcijski načrt, ki je bil sprejet s konsenzom in je odlična osnova za prihodnost.

Britanski trg ponuja veliko novih priložnosti – C&IT Festival of Forums / 3. – 5. julij 2023
Na poslovnem dogodku, ki je potekal v mestu York, je Kongresni urad Slovenije predstavljal celotno ponudbo. Na dogodku je bilo prisotnih preko 50 izbranih korporativnih kupcev, predstavnica Kongresnega urada Slovenije pa je z njimi opravila več kot 20 uspešnih sestankov.

Vrh motivacijskih potovanj v Sloveniji – SITE 2023 /12. – 15. julij 2023
Sredi vročega poletja je v Sloveniji potekal mednarodni dogodek SITE Incentive Summit Europe. Dogodek je pritegnil udeležence iz 23-ih različnih držav, med njimi vodilne v panogi, odločevalce in izkušene strokovnjake s področja motivacijskih potovanj.

Ustvarjanje priložnosti na ameriškem trgu – IMEX AMERICA 2023 / 17. – 19. oktober 2023
Slovenija je s svojo inovativno in trajnostno ponudbo pritegnila pozornost ameriških organizatorjev dogodkov. Dogodek je postregel z rekordno udeležbo več kot 15.000 obiskovalcev, med katerimi je bilo 5.000 vabljenih gostov. Veliko pozornosti je vzbujala predvsem slovenska incentive ponudba.

13 novih kongresnih ambasadork in ambasadorjev Slovenije / 25. oktober 2023
V letošnjem letu je naziv prejelo 13 posameznikov, ki so pripomogli, da je Slovenija gostila mednarodne znanstvene, strokovne in druge poslovne ter športne dogodke. Slovenski ambasadorski program od leta 2019 teče ob podpori Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana in 14 partnerjev iz 6 destinacijskih klubov.

V družbi kongresnih profesionalcev v Bangkoku – ICCA 2023 / 12. – 15. november 2023
Kongresni urad Slovenije je sodeloval na enem od najpomembnejših letnih dogodkov industrije. Dogodek tudi letos ni razočaral, zaznamovala ga je rekordna udeležba več kot 1500 udeležencev. Slovenijo sta na dogodku zastopala Kongresni urad Slovenije in Turizem Ljubljana.

Krepitev prisotnosti na Bavarskem / 22. november 2023
V sodelovanju z nemškim MICE klubom je potekala delavnica v Münchnu. Sodelovalo je 11 slovenskih partnerjev, ki so se srečali z 21 kupci iz Nemčije. Na dogodku sta na temo trajnosti predavala Andreas Reiter iz ZTB Zukunfstbüro ter Irena Fonda, ki je predstavila primer dobre prakse ribogojnice Fonda.

Svetovno stičišče industrije srečanj – IBTM WORLD / 28. – 30. november 2023
Slovenija že več kot 20 let s ponosom sodeluje na tej pomembni mednarodni borzi. V Barceloni se je poleg STO in KUS predstavilo 15 slovenskih ponudnikov. Slovenska stojnica je letos presenetila z novo vizualno podobo, ki združuje sodobnost in trajnost in izžareva zeleno prihodnost. Na borzi so se slovenski ponudniki srečali s skoraj 400-timi vabljenimi gosti iz vsega sveta.

Ogledni obiski za pristen stik s Slovenijo / 5 študijskih obiskov v letu 2023
V letu 2023 je bilo izvedenih 5 študijskih obiskov, ki se jih je udeležilo 40 udeležencev. Med udeleženci jih je bilo največ iz naslednjih trgov: Nizozemska, Madžarska, Francija in Velika Britanija.

Skupaj zmoremo – Prihodnost je v sodelovanju / 3 brezplačna izobraževanja za člane in ostale akterje iz industrije srečanj v letu 2023
Eden od vrhuncev leta je bilo izobraževanje, ki ga je vodil odlični Ivo J. Franschitz. Osrednja tema je bila iskanje odgovora na vprašanje, kakšna bi morala biti vodilna destinacija industrije srečanj v prihodnosti. Izobraževanja se je udeležilo 77 udeležencev.

slovenia_meetings
Photo: Slovenian Tourist Board

Glavni fokus bo na trajnostni transformaciji industrije srečanj

Predsednik Sveta Kongresnega urada Matjaž Žnidarišič je ob tem poudaril: “V letu 2023 smo dosegli vse ključne postavljene cilje. Dobro je potekalo tudi komuniciranje z deležniki in združenji, katerih član je urad. Opravljeno delo je dobra osnova za nadgradnjo, ki jo načrtujemo v prihodnjem letu. Najbolj pa me veseli, da se je število novih članov povečalo za 10, kar je potrditev, da smo na pravi poti.”

Fredi Fontanot je poleg tega izpostavil še načrtovane aktivnosti v prihodnjem letu. Te temeljijo na rezultatih delavnice s člani urada, ki je potekala v mesecu juniju.
Glavni fokus bo na trajnostni transformaciji industrije srečanj. Leto 2024 se bo tradicionalno začelo s Convento, na kateri bo Kongresni urad prvič organiziral srečanje med regijskimi predstavniki industrije srečanj in ključnimi oblikovalci javnih politik in drugih odločevalcev. Conventa pa bo tudi eden izmed prvih dogodkov na svetu, ki bo prejel trajnostno bonitetno oceno.

V Ljubljani bo konec februarja potekal kongres IAPCO, na katerem bodo sodelovali vodilni svetovni PCO-ji (profesionalni kongresni organizatorji). Tudi v letu 2024 se bodo udeležili ključnih poslovnih borz IMEX Frankfurt, IMEX Amerika in IBTM World Barcelona. Kongresni urad bo aktivno prisoten na izbranih poslovnih dogodkih združenj, v katere so vključeni (ICCA, SITE, National CVB Alliance in PCMA).

Slovenski kongresni ambasadorski program bo v letu 2024 nadgrajen in bo še bolj tesno povezal kongresne ambasadorje s 14 partnerji. Nadaljevali bodo z organizacijo študijskih potovanj. Poleg vsaj 3 skupinskih bodo organizirali še vsaj dve individualni študijski potovanji. Velik poudarek bo na izobraževanju, ki se bo odvijalo preko celega leta in bo imelo poleg izobraževalne note tudi namen povezovanja in spoznavanja med člani.
Rdeča nit leta pa bo praznovanje 20-letnice urada, ki bo doživela svoj vrhunec na redni letni skupščini, ki je načrtovana v marcu.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

Pomembni statistični podatki za leto 2023:

ICCA (svetovna uvrstitev)40
Število članov urada66
Število prejetih povpraševanjmore than 80
Število osebnih prodajnih sestankovmore than 800

 

Število naslovnikov v bazi kontaktov je KUS povečal za več kot 1.500 kontaktov in se tako približal 24.000 kontaktom.


Izvedite več o Kongresnem uradu Slovenije tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.