ljubljana_exhibition_centre
Photo: Ljubljana Exhibition and Convention Centre

Trajnostna transformacija je ključna za preobrazbo in razvoj industrije srečanj. Prizorišča dogodkov igrajo ključno vlogo pri tem in so mnogokrat vodilna pri implementaciji zelenih iniciativ. Tudi pri Gospodarskem razstavišču ima trajnost pomembno mesto. Nove solarne celice na strehi bodo prizorišču pomagale postati energetsko samozadostno in preiti na zeleno energijo.

Solarne celice, ki so bile zgrajene avgusta 2023, so do sedaj proizvedle 94.79 MWh električne energije, kar je dovolj, da bi brez predaha poganjale 188 žarnic (60W) celo leto. V povprečju bodo solarne celice proizvedle 364MWh elektrike letno. GR že letos načrtuje razširitev obstoječih solarnih celic, ki jih je namestilo podjetje Sol Navitas. Tako bo električna postaja na strehi prizorišča proizvedla dodatnih 100MWh. Največje ljubljansko prizorišče za dogodke bo letno proizvedlo impresivnih 462MWH elektrike.

Zmanjševanje posledic podnebnih sprememb

Gospodarsko razstavišče bo z novimi celicami izpustilo 460 ton manj CO2, pokurilo 38 ton manj premoga in pomagalo rešiti 25.150 dreves. 

ljubljana_exhibition_and_convention_centre
Photo: Ljubljana Exhibition and Convention Centre

Najboljši primer urbane sončne elektrarne

Gospodarsko razstavišče bo tudi prihranilo sredstva in trud pri ogrevanju in klimatizaciji razstavnih prostorov ter tako pridobilo sredstva za vlaganje v druga področja trajnosti in razvoja. Nove sončne elektrarne so najboljši primer izvedbe sončne elektrarne v samem središču mesta. Poleg tega solarne celice niso spremenile prepoznavno arhitekturo prizorišča.

GR Ljubljana Exhibition and Convention Centre
Photo: GR -Ljubljana Exhibition and Convention Centre

Na prizorišču je bila izvedena vrsta trajnostnih ukrepov za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, vključno z ravnanjem z odpadki, ukrepi za varčevanje z energijo in odpravo plastike na skoraj vseh dogodkih. Nova električna elektrarna bo začela obratovati že spomladi – v vrhuncu sezone za sejme in sejme.


Izvedite več o Gospodarskem razstavišču tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.