vila_planinka
Photo: Vila Planinka

LOKACIJA

Jezersko je bila nekoč dobro obiskana gorska destinacija, ki je slovela kot klimatsko zdravilišče. Gostom so bili na voljo številni penzioni, na mestu, kjer je danes stavba Občine Jezersko, pa je delovala znamenita očesna klinika. Zaton turizma se je začel po vzpostavitvi meje z Avstrijo. Zdi se, da je prav zato narava v tem idiličnem delu Slovenije tako dobro ohranjena in predstavlja neokrnjen naravni biser. To je kanvas, na katerem je znani slovenski podjetnik in geograf Marjan Batagelj zasnoval svoj petzvezdični butični hotel. Po njegovih besedah je na Jezerskem najčistejši zrak in najlepši razgled na zvezde v Sloveniji. Ta alpska kotlinica je kot ustvarjena za razvoj trajnostnega turizma. Butičnost pomeni tudi, da na Jezerskem manj pomeni več. Veseli smo lahko, da je podjetnik na novo definiral butični in trajnostni turizem. Ta po njegovih besedah ni v zlatih kljukah in digitalizaciji, temveč v spoštovanju narave in dediščine. To je pokazal tudi s pozitivnim odnosom do štirih energetskih točk na lokaciji hotela. Tudi če v to ne verjamete, boste v tem hotelu res dobro spali. To pa je tudi garancija za zdravje in dobro počutje vaših udeležencev, kajne? Izjemna lokacija s spektakularnimi razgledi na Kamniške Alpe.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

DOSTOPNOST

Na spletni strani promovirajo svojo dostopnost na zanimiv način: “Daleč od ponorelega sveta, toda do nas ni težko priti”. Osrednje slovensko letališče Jožeta Pučnika je oddaljeno le 30 minut slikovite vožnje. Tudi Ljubljana je blizu in do slovenske prestolnice boste potrebovali dobrih 45 minut. Čez mejni prehod Jezerski vrh (1218m) je do bližnjega letališča v Celovcu le dobra ura. Realno pa boste morali do Jezerskega z avtom ali organiziranim prevozom, tudi z javnim prevozom gre, le več časa boste potrebovali. Če pridete v hotel z avtom, je prostora za parkiranje dovolj, preko ceste hotela pa je občina uredila tudi polnilno postajo za električna vozila. Za bolj aktivne goste hotel ponuja izposojo gorskih koles. Dolina je eno od izhodišč za osvajanje najvišjih vrhov in dvatisočakov v Kamniških Alpah kot so: Grintovec, Skuta, Kočna, Velika Baba. V vsakem letnem času pa je prijeten sprehod po dolini. V pomoč pri tem vam bodo informacijske table, z veseljem pa vas bodo usmerili tudi zaposleni v hotelu. Kratek sprehod do Planšarskega jezera se razume kot minimalni standard aktivnosti.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Na tem mestu je nekoč že stal hotel. Kasneje je stavba propadala, dokler se temeljite prenove leta 2018 ni lotil investitor v sodelovanju z arhitekturnim birojem Nimo Studio. Pri svojem delu so se naslonili na avtohtone materiale, predvsem les in kamen, ki je na Jezerskem pogost gradbeni material. Zunanjost hotela se zdi zlita z naravo in izstopa predvsem po svoji organski zasnovi in spoštovanju lokalnega kulturnega okolja. Stavba je zelo korektna interpretacija tradicionalne alpske arhitekture. K temu prispeva macesnova fasada, ki bo z leti posivela in postala del tipične jezerske arhitekture.
Notranjost je vsa v slogu domačnosti, občutkov dnevne sobe, kjer je še posebej pozimi toplo in prijetno. Na prvi pogled prostori delujejo rahlo eklektično, kasneje pa ugotoviš, da gre za izjemno premišljeno zasnovo z vrsto posebnosti, kot so npr. glineni ometi. Lastnik je večkrat poudaril, da niso želeli narediti tehnološko popolnega hotela, ampak hotel, ki bi bil kar najbolj prijeten za bivanje. To seveda ne pomeni, da v hotelu ni brezžičnega interneta, vendar so sledili predvsem logiki, da je manj več, vse pa je na najvišjem nivoju kakovosti in izvirno. Celo v dvigalu boste na stropu našli lesen detajl, ki ga tam ne pričakujete. Originalni kosi pohištva in neverjetni detajli so ustvarili arhitekturno doživetje, ki ni copycat alpskih challetov, temveč avtorska arhitektura s podpisom.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Uniforme osebja so mladostne, naravne in izžarevajo pozitivno energijo. Takšna je tudi energija osebja, s katerim smo se hitro povezali in so nam nevsiljivo pomagali od prvega do zadnjega trenutka. Očitno jih lastnik dobro motivira in se zavedajo, da so del posebne zgodbe. Ekipa chefa Blaža Derlinka je restavracijo Planinka pripeljala v Michelinov vodič. Tam so skupaj s 43 slovenskimi restavracijami, ki si zaslužijo pozornost dobrojedcev. Avtorsko kuhinjo boste najlažje začutili skozi štirihodni degustacijski meni. Chef po besedah osebja zagovarja sezonskost in lokalni izvor jedi, ter obvlada gastrotrende, saj se je kalil pri najboljših (Igor Jagodic). Scenosled so ta večer poleg izjemno okusnega pozdrava iz kuhinje sestavljala izjemna ožgana postrv v pinjencu, goveja juha s prepeličjimi jajčki in vrhunsko pripravljen jagenjček, ki mu je sledila umami sladica s kandiranim koromačem in domačim sladoledom. Jedi ne naštevamo zaradi vzbujanja apetita, temveč zaradi izjemne kreativnosti, ki jo lepo zaokrožuje ekipa v strežbi. Restavracija je srce hotela in v Planinki gre ljubezen nedvomno skozi želodec. Tudi pri zajtrku, kjer se prav tako držijo načela manj je več. Večji del zajtrka predstavljajo lokalne dobrote z okoliških kmetij, pika na i pa je »Jezerska slatina«, čisto posebna zdravilna mineralna voda, ki izvira v bližini.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Ste že vstopili v hotelsko sobo, ki se je ne morete nagledati? Ki je tako originalna, dišeča po lesu, neizmerno topla in duši prijazna. Preizkusili smo sobo, poimenovano po macesnu ali viharniku, simbolu odpornosti in vzdržljivosti. Iz smrekovega lesa je izdelano pohištvo in stenske obloge, zaradi katerih v sobi tako lepo diši. Pričakovano lesene so masivne talne obloge. Barvo lesa čudovito dopolnjuje pastelno zelena barva nekaterih elementov v kopalnici, nadaljuje pa se na delovni površini. Iz postelje, ki je nameščena na dvignjenem podestu, se vam bo odprl pogled na naravo. Družina Vile Planinke nas prijazno pozdravi s pisnim posvetilom, domačimi piškotki, izbranim zeliščnim čajem, volnenimi copati in retro razglednicami, ki jih lako pošljete z bližnje pošte najdražjim. Poseben detajl so starinske vtičnice, ki jih najdete točno tam, kjer jih pričakujete, ter žepki za odlaganje vaših mobitelov pri vhodu. Kopalnica je panoramska z walk-in tušem in trajnostno kozmetiko. Tradicionalni gorenjski detajli s srčki se v sobi lepo dopolnjujejo z igrivo gugalnico, tradicionalnim lesenim stolom in visečimi lestenci. V sobi boste zaman iskali klimatsko napravo, saj zato poskrbi narava, sobo pa ogrevajo s klasičnimi radiatorji. Pa še tole moramo izpostaviti. Vsaka soba v hotelu je drugačna in opremljena malo drugače… Ja, to so sobe, kjer se boste po našem mnenju res dobro počutili in kjer naravni materiali dihajo z vami.

Konferenčne kapacitete

Organizatorjem dogodkov sta na voljo dve sejni sobi. Najbolj markantna je Soba doživetij, eklektični prostor, namenjen poslovnim srečanjem, delavnicam, vinski degustaciji, teambuildingom ali pa jutranji jogi in restartu vaše ekipe. Manjša sejna soba sprejeme 20 oseb in je klasična sejna soba. Hotel ponuja možnost privatizacije celotnega hotela, kar je posebej dobrodošlo za zahtevne incentive skupine. V okolici hotela ne manjka prostorov za timske aktivnosti. Na vrtu pa izvajajo tudi poroke.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka
vila_planinka
Photo: Vila Planinka

SLADICA – Dodatna ponudba

Manjši wellness center je idealen za topel zaključek dneva. Na voljo je finska in infrardeča savna ter simpatična relax cona v stiku z okoliško naravo. Navdušila nas je tudi ponudba lokalnih izdelkov, ki jih lahko kupite v hotelu.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

V tem hotelu je res težko najti kakšno napako, saj gre bolj za malenkosti, ki jih večina gostov spregleda. Med drugim bi lahko podjetje, ki skrbi za pranje brisač, uporabljalo boljše mehčalce in razlika bi bila očitna. Pa tudi izvor sicer pohvalne kozmetike v dispenzerjih bi bilo dobro zapisati za malce bolj občutljive goste, ki radi prebirajo, kaj skrivajo etikete izdelkov. Pričakovali bi naravno, lokalno kozmetiko.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Družina Vile Planinka je njeno osebje, ki si zasluži velik kompliment in spoštovanje. Odlično krmari tudi v kriznih situacijah z bolj zahtevnimi gosti, ki želijo vzbujati pozornost s svojim egom. Predvsem pa so vedno tam, kjer jih pričakujete in to z nasmehom, pristnostjo in profesionalnostjo. So del doživetja. Družina je tista, ki daje gostom energijo in obratno. Kompliment – postrežba in vrhunsko doživetje gresta z roko v roki. Brez njih bi zgodba Vile Planinka ostala neizpovedana.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Redki so hoteli, ki imajo svojo zeleno zavezo, v kateri se jasno obvezujejo, da ustvarjajo doživetja, ki so okolju prijazna, podpirajo lokalno skupnost in kjer širijo prepričanje, da je trajnost dosegljiv cilj, bistven za obstoj. To počnejo s sledenjem načelom 4R (zavrni, zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj). Poleg ločevanja odpadkov spodbujajo trajnostno nabavo, podpirajo načela pravične trgovine, skrbijo za kompostiranje, ponujajo lastno mineralno vodo, podpirajo lokalne dobavitelje in še marsikaj. Trudijo se, da bi gostje pustili čim manjši ogljični odtis. Hotel Planinka je šolski primer, da je trajnost možna in da se tudi izplača. Dokazuje pa tudi, kako od besed k dejanjem in predstavlja originalen zgled za ostale butične hotele. Vila Planinka se je s prejemom znaka Slovenia Green Accommodation leta 2023 pridružila Zeleni shemi slovenskega turizma.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Investitor si je zadal cilj, da bo v praksi definiral, kaj pomeni butični, petzvezdični in trajnostni hotel. Peto leto po odprtju je hotel v vrhunski kondiciji in je tudi v nizki sezoni dobro zaseden. Vila Planinka zelo dobro ponazarja, kako popularen postaja segment butičnih kongresnih hotelov. Trajnostno formulo danes cenijo izvirno zgodbo, intimnost in diskretnost hotela. Hotel je idealen za pomembne strateške sestanke, pa tudi timbildinge in srečanja influencerjev. Je idealen incentive hotel, ki ga lahko v celoti privatizirate. Razlogov za zadovoljstvo je veliko, nas pa je prepričal z učinkovitostjo hotelske storitve, kakovostjo zasnove in prepričljivo ekipo – družino hotela. To prinaša tudi višjo ceno, ki pa jo brez težav upravičuje s svojo vrhunskostjo. Ne preseneča nas, da je hotel hitro postal vzorčen primer butičnega trajnostno naravnega hotela, ki bo, upamo, dobil veliko sledilcev v Sloveniji in širše.

vila_planinka
Photo: Vila Planinka

KONČNA OCENA: 4.98 ZLATI Butični kongresni hotel

ZLATO končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA5*****
DELUJE ODMarec 2019
KONGRESNA ZVEZDAButični kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB 22 sob
ŠTEVILO DVORAN2
POVRŠINA DVORAN55 kvadratnih metrov
MAX. KINO POSTAVITEV20 udeležencev
SPLETNA CENA253 – 540 EUR (single use) / Booking, december 2023
NASLOVVila Planinka
Zgornje Jezersko 67
Jezersko, Slovenija


T: +386 4 255 97 50
E: unplug@vilaplaninka.com
W: www.vilaplaninka.com

ZMOGLJIVOSTI
  • Restavracija Vila Planinka
  • Bar Vila Planinka
  • Planinka Spa
  • Vinska soba
  • Zen vrt
  • Soba doživetij (sejna soba)
IZJEMNOSTRestavracija Vile Planinka je že tretje leto zapored osvojila laskavi naziv “Priporoča Michelin” in bila s svojo filozofijo, ki ji sledi tudi skozi kulinarično ponudbo, uvrščena v Michelinov vodnik za leto 2023. Obvezno morate preizkusiti jedi, ki jih z iskrenim spoštovanjem do lokalnega, sezonskega in tradicije pripravlja chef Blaž Derlink z ekipo.
vila_planinka
Photo: Vila Planinka
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.71
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU5.00
4. PREDDVERJE (LOBBY)5.00
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH5.00
6.  RECEPCIJA5.00
7.  HOTELSKA SOBA5.00
8.  HOTELSKA POSTELJA5.00
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.99
10. HOTELSKI ZAJTRK5.00
11. RESTAVRACIJE IN BARI5.00
12. KONFERENČNE DVORANE4.98
13. DODATNA PONUDBA5.00
SKUPAJ:   4.98

 

POMEMBNO: Če želite preveriti, kako poteka ocenjevanje 654 kriterijev in vas zanima kako bi skriti gostje ocenili vaš hotel, potem si poglejte spletno stran www.meetings-star.eu ali pošljite mail na gorazd.cad@toleranca.eu.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.