kongres_interviews

Po zaključku podelitve Kongresne Zvezde smo se pogovarjali s finalisti tekmovanja, ki so delili svoje izkušnje in podali svoje mnenje o hotelski industriji. Jure Repanšek, direktor Hotela Bohinj, nam je zaupal kako lahko celostno vodenje ekipe navduši zaposlene in zakaj verjame, da je prava gostoljubnost pravzaprav življenjska filozofija.

UVOD: Ali lahko svoj hotel opišete le s štirimi besedami?

Spektakularno trajnostno alpsko zatočišče.

V1: V čem se vaš hotel razlikuje od drugih?

Izjemna arhitektura: utelešenje jezerske in alpske pokrajine s pozornostjo do podrobnosti.
Mladosten značaj: pristnost, mladosten duh in sproščeno vzdušje.
Neverjetno vzdušje: popoln pobeg od vsakdana.
Navdušeni zaposleni in stopnja gostoljubnosti: čeprav je lep hotel velika prednost, predana srca našega osebja resnično naredijo razliko. Ponosni smo na našo ekipo.
Prilagodljivost: ponosni smo na to, da najprej ugodimo željam in potrebam gostov.
Pristna doživetja: ponujajo gostom, da se potopijo v lokalno kulturo, tradicijo ali dejavnosti skozi posebej zasnovana doživetja.
Trajnostne pobude: Hotel Bohinj se nahaja v Triglavskem narodnem parku, kar pomeni, da je sobivanje z naravo ključnega pomena. S svojim trudom smo pridobili certifikat EU Eco Label in Slovenia Green.

V2: Kakšne so novosti vašega hotela v letu 2024?

Naša največja letošnja novost ni v Hotelu Bohinj, temveč neposredno povezana z njim. V letu 2024 bomo predstavili našo najnovejšo pridobitev skupine Alpinia, Vilo Muhr, očarljivo zatočišče le nekaj korakov stran od Hotela Bohinj. Vila bo ponujala štiri butične sobe, največja bo imela 180 kvadratnih metrov. Poleg omenjenih prostorov bo v vili restavracija in kongresna dvorana, ki bo odlična popestritev kongresnega turizma. Vila Muhr bo predstavljala popoln oddih, kjer se zgodovina sreča s sodobno eleganco v okolju neprimerljive naravne lepote.

hotel_bohinj
Photo Credit: Hotel Bohinj/Žiga Intihar

“Učinkovito vodenje je več kot le dajanje ukazov – gre za navdihovanje in opolnomočenje ekip, da dajo vse od sebe.”

V3: Kakšno je vaše mnenje o navdušenju nad ChatGPT? Je to še en marketinški hype ali dejansko orodje, ki bo močno olajšalo dolgočasna, rutinska opravila?

ChatGPT predstavlja pomemben premik, zlasti v pristopu do komunikacije. Čeprav je res, da zanašanje zgolj na besedilo, ki ga ustvari ChatGPT, morda ne bo zadostovalo za izstopanje, lahko z njegovo uporabo kot dragocenim orodjem povečate produktivnost in ustvarjalnost. Ima potencial za poenostavitev rutinskih nalog, s čimer nam vrne dragoceni čas za bolj strateško razmišljanje in inovacije. Vendar je nujno, da ga uporabljamo premišljeno, združujemo njegove zmogljivosti s človeškim pogledom in strokovnim znanjem, da dosežemo najboljše rezultate.

V4: Kakšne veščine bi moral imeti hotelir 21. stoletja?

Na podlagi naših prepričanj bi v ospredje postavili vrednote in veščine, ki jih usmerja človek:

Poslovno, a s srcem.
Čeprav je poslovni vpogled pomemben, bi morali uspešni hotelirji voditi tudi s srcem. Razumeti moramo, da je gostoljubnost več kot le dobiček, gre za ustvarjanje nepozabnih izkušenj, ki pustijo trajen vtis.

Empatija in gostoljubje
Globok občutek empatije in pristna skrb za dobro počutje gostov sta v središču gostoljubja. Hotelirji bi morali imeti možnost, da se z gosti povežemo na osebni ravni, razumemo njihove potrebe in poskrbimo, da se počutijo cenjene.

Fleksibilnost in prilagodljivost
V svetu, kjer so spremembe stalne, je ključnega pomena biti prilagodljiv. Zato se moramo znati hitro prilagoditi, ne glede na to, ali gre za prilagajanje novim željam gostov, sprejemanje inovativnih tehnologij ali odzivanje na nepričakovane izzive.

Navdihujoče vodenje
Učinkovito vodenje je več kot le dajanje ukazov – gre za navdihovanje in opolnomočenje ekip, da dajo vse od sebe. Morali bi biti zgled in spodbujati zdravo delovno okolje, kjer se vsak član ekipe počuti motiviranega in cenjenega.

Usmerjenost v trajnost
Tudi hotelirji bi morali razumeti pomen ohranjanja našega planeta za prihodnje generacije. Zato bi morali biti zavezani trajnostnim praksam, zmanjševanju količine odpadkov, ohranjanju virov in varovanju okolja, hkrati pa gostom še vedno zagotavljati izjemne izkušnje.

hotel_bohinj
Photo Credit: Hotel Bohinj/Žiga Intihar

V5: Ne moremo se izogniti razpravi o trajnostni preobrazbi naše industrije. Kaj moramo storiti, da ustvarimo svet, v katerem bo lahko več kot devet milijard ljudi dostojno živelo znotraj okoljskih meja?

Vse je odvisno od spremembe, ki jo lahko naredimo. Gre za trajnostne odločitve in spreminjanje navad … to je vsota vsakega postopnega truda, ki nas žene naprej. Vsak majhen kos, če je pravilno nameščen, prispeva k veliki sliki trajnosti. Ne glede na to, ali gre za uvedbo energetsko učinkovitih tehnologij ali sodelovanje z lokalnimi ponudniki, nas vsak korak približa naši skupni viziji.

V6: Kakšna je vaša definicija prave gostoljubnosti?

V bistvu je prava gostoljubnost filozofija – način bivanja, ki dvigne človeško izkušnjo in pusti dediščino skrbi, prijaznosti in povezanosti.

hotel_bohinj
Photo Credit: Hotel Bohinj/Žiga Intihar

“Gre za trajnostne odločitve in spreminjanje navad … to je vsota vsakega postopnega truda, ki nas žene naprej.”

V7: Ali lahko navedete eno težavo, ki bi jo morala skupaj rešiti celotna industrija srečanj?

Ena izmed prednostnih nalog pri tem bi bil razvoj človeških virov. Ker se gostoljubje vrti okoli ljudi, je nujno, da damo prednost skrbnemu in podpornemu osebju. Z vzponom tehnologij je ohranjanje človeškega pristopa ključnega pomena za zagotavljanje izjemnih izkušenj. To vključuje vlaganje v usposabljanje, spodbujanje dobrega počutja zaposlenih in raznolikosti ter ponujanja priložnosti za karierno rast.

V8: Ali uživate v podcastih? Nam lahko zaupate vaš najljubši podcast?

Podcasti so izjemno prijeten način za širjenje obzorij na različnih ravneh. Trenutno poslušam podcast New Heights.

V9: Najboljši potovalni nasvet, ki ste ga kdaj prejeli?

Morda je kliše, a najbolj se me dotakne naslednji: zbiraj spomine, ne stvari. Ne glede na to, ali gre za pohod na osupljivo razgledno točko, obisk lokalnega festivala ali preizkušanje nove dejavnosti, takšni trenutki bodo ostali z vami še dolgo po koncu potovanja.

V10: Če bi lahko karkoli odnesli domov iz svojega najljubšega hotela, kaj bi to bilo?

Naši copati so narejeni iz recikliranih plastičnih flašk😊. So prijeten opomnik na prijetno bivanje v Hotelu Bohinj, vsaj do naslednjega obiska, ko prejmete svež par, ki vas popelje novim dogodivščinam naproti in vam pomaga na poti ustvariti še več čudovitih spominov.

Če vas zanima več o Hotelu Bohinj, obiščite njihovo spletno stran

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.