luxembourg_mtlg
Photo: Visit Luxembourg

NAMESTO UVODA

Luksemburg je mnogim poznan kot srednjeevropska država milijonarjev, ki jo večina turistov najpogosteje vidi iz ptičje perspektive. Država je ukleščena med sosednjo Francijo, Nemčijo in Belgijo. Istoimensko glavno mesto je, čeprav manjših proporcev, polno atrakcij, ki pritičejo katerikoli drugi evropski metropoli. Ob šviganju električnih avtobusev in tramvajev, ki pripeljejo pravočasno kot japonski super vlaki, se nam je zazdelo, da bi lahko Luksemburg zamenjali za mesto robotov iz Matrice. V Luksemburgu je celoten javni promet brezplačen, to pa uvršča državo na seznam tistih z najbolj trajnostnim in ekološkim transportom. Moderna arhitektura prav tako odlikuje Luksemburg. Mešanje moderne arhitekture, ki jo poosebljajo velike steklene površine in strukture iz jekla in železa, s tipičinimi gotskimi črnimi strehami v središču mesta, da prišleku vedeti, da gre za mesto, ki je z eno nogo v preteklosti, z drugo pa odločno v prihodnosti. Temu dodatno pritrdi staro mestno jedro, ki je ostanek pretekle slave Velikega vojvodstva Luksemburga, ki sega v deseto stoletje. Arhitektura pa vendarle ni tako enolična kakor v gotskih romanih. Skozi stoletja so stavbe namreč pridobile svetlečo patino, ki sedaj prekriva pastelne zgradbe v slikovitem središču Luksemburga. Prav nič presenetljivo ni, da so zgradbe na UNESCOvem seznamu zaščitene arhitekture.

Staro mestno jedro vendarle ne premore zgolj gostke katedrale in impozantnih poslopij. Retro in odbiti bari in restavracije so znak, da je to destinacija, ki s svojo ponudbo presega svojo velikost. Čeravno zgolj 135.000 ljudi živi v glavnem mestu, se zdi destinacija vedno polna kreativnosti in inovativnih kampanj. Številni muzeji pričajo o tem, z MUDAM-om na čelu (Muzej Sodobne Umetnosti Lukemburg). Poleg tega Luksemburg za zdaj še ni okusil grenkobe prekomernega turizma. Ta neupravičeno spregledana, toda očarljiva destinacija, ima izjemno priložnost za prodor na mednarodno sceno.

luxembourg_mtlg
Photo: Butino/Jan Buteijn

KONGRESNA SCENA

Ultra moderen Evropski Kongresni Center Luksemburg gosti mednarodne dogodke že od odprtja. Modernistična arhitektura zgradbe se neopazno zlije s četrtjo Kirchberg, eno najbolj prestižnih v mestu, kjer je zrasla obilica zasteklenih nebotičnikov, hotelov in modernih restavracij. ECCL ponuja dve konferenčni sobi s kapaciteto 800 udeležencev, poleg tega pa nudi 11 sejnih sob. Kongresni center je med najbolj obiskanimi in zasedenemi v regiji, saj gosti preko 150 dogodkov letno. Lokacija prizorišča je pravzaprav izjemna, saj je kongresni center v samem srcu Kongresnega Parka Luksemburg. Gre za urbanističen projekt, ki združuje vse, kar potrebujejo organizatorji dogodkov, vključno z odličnimi hoteli mednarodnih verig, kot so Novotel, Melia in Mama Shelter. Poleg tega so v bližini restavracije z različnimi kulinarikami in dva mednarodna kongresna centra. Kozmopolitanska duša mesta in gotsko srce sta osvojila regionalne organizatorje dogodkov, ki lahko pomagajo spremeniti destinacijo iz muhe enodnevnice v vikend destinacijo. Ko se mednarodno združenje, kot je MPI, odloči, da bo gostilo svojo EMEC konferenco v mestu kot je Luksemburg, je to resen znak, da je mesto na dobri poti. Mednarodni udeleženci so v marcu preplavili mesto in se srečali, da skupaj spremenijo svet, kot pravi slogan združenja.

Luksemburg vsakoletno gosti več festivalov in dogodkov, ki privlačijo mednarodne goste, da obiščejo glavno mesto. Med festivali je eden najbolj znanih Blues’n’Jazz Rallye, ki poteka v poletju. Tudi ljubitelji kulture ne bodo prikrajšani, saj se celotno mesto zbere za t.i. Muzejsko Noč v oktobru. Lahko bi rekli, da Luksemburžani obvladajo organizacijo festivalov, čeprav so ulice mesta večino časa med tednom in tudi vikendom nepričakovano prazne in tihe.

luxembourg_mtlg
Photo: European Convention Centre Luxembourg

ALI STE VEDELI?

Luksemburg je raj za ljubitelje filmov, saj je v samem mestu več kot pol ducata kinematografov, predvsem pa se celotno mesto predrami za Luksemburški filmski festival. Vsako leto mesto obišče preko 40.000 obiskovalcev festivala, ki si lahko ogledajo preko 200 projekcij po celem mestu. Luksemburg je znan tudi po filmskih direktorjih. Tudi Kongresni urad Luksemburg bo sodeloval z njimi v prihajajoči video kampanji. Pravi kino navdušenci lahko raziskujejo skoraj zastarel poklic kinooperaterja v Kinepolis Kirchberg kinu in doživijo svojevrstno “Cinema Paradiso” izkušnjo. Ljubezen do filmov v Luksemburgu seže globoko, zato vam priporočamo, da kupite karte v najbližjem kinematografu.

luxembourg_mtlg
Photo: Luxembourg City Film Festival

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Težko je najti boljše organiziran javni transport kjerkoli po Evropi, da niti ne omenimo, da je popolnoma brezplačen za vse. Udeležence vašega dogodka lahko peljete na kratko spoznavno pot čez državo do grada Vianden, ki jim bo odprla oči glede trajnostnega transporta v državi. Vianden je UNESCO zaščiten grad, ki ima zanimivo zgodovino in še boljšo lokacijo. V muzeju bodo udeleženci spoznali, kako se je srednjeveška naselbina spremenila v pomembno trdnjavo in središče regionalne kulture.

Photo: Visit Luxembourg

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

V Luksemburgu živijo poligloti. Ni noben mit, da skoraj vsak Luksemburžan govori štiri jezike: nemško, luksemburško, francosko in angleško. Glede na to, da je skoraj tretjina prebivalcev iz tujine, komunikacija ne bi smela biti problem. Poleg tega, da obvladajo jezike, so Luksemburžani izredno dobri v produkciji animiranih filmov. Leta 2014 je luksemburžanski film Mr Hublot dobil Oskarja za najboljši animirani film.

luxembourg_mtlg
Photo: Visit Luxembourg

IDEALNO DARILO

Kljub temu, da Luksemburg ne slavi po visoki kulinariki kot Francija ali po pralinejih kot Belgija, tudi ta državica skriva nekaj unikatnih produktov. Zagotovo je eno najbolj navdihujočih daril Peckvillchen, keramična ptica, ki je obenem piščal. Za Veliko Noč so te ročno izdelane ptice glavna atrakcija, saj so razstavljene po celotnem mestu.

luxembourg_mtlg
Photo: Visit Luxembourg

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2024

Luxembourg City Film Festival 2024
(29. februar – 10. marec 2024)
W: https://www.luxfilmfest.lu/

MPI EMEC Luxembourg 2024
(3. marec – 5. marec 2024)
W: https://www.mpi.org/emec

ING Night Marathon Luxembourg
(11. maj 2024)
W: https://www.ing-night-marathon.lu/

Blues’n Jazz Rallye
(20. julij 2024)
W: https://www.luxembourg-city.com/fr/summer-in-the-city

Night of Museums
(12. oktober 2024)
W: https://www.visitluxembourg.com/event/night-of-museums

luxembourg_mtlg
Photo: Butino/Jan Buteijn

KULINARIČNO ZAKULISJE

Luksemburg morda nima tako priznanih gastronomskih institucij kakor Francija, vendarle pa ima nekaj nagrajenih restavracij. Gurmani lahko obiščejo 4 Bib Gourmand restavracije ali pa rezervirajo mizo v eni izmed desetih restavracij nagrajenih z Michelinovimi zvezdicami. Kulinarika, ki je lokalna prav toliko kot je srčna, se zanaša na preproste jedi, s krompirjem mnogokrat v glavni vlogi. Pretirane cene hrane so seveda pomanjkljivost Luksemburga. Kljub temu so obiskovalci pripravljeni plačati več ko obiščejo to državo. Luksemburg ima tudi svojo kulinarično zvezdo, Ketty Thull, ki je objavila 17 kuharskih knjih v prvi polovici 20. stoletja. Nobena kuhinja v Luksemburgu ni popolna brez vsaj ene njenih knjig.

luxembourg_mtlg
Photo: Visit Luxembourg

ZAKAJ LUKSEMBURG?

Pet odličnih razlogov za organizacijo dogodka v Luksemburgu:

1. Neprekosljiv javni transport
Morda ne obstaja bolj trajnosten, zanesljiv, čist in uporabniku prijazen transport kot ta v Luksemburgu. Tramvaji, vlaki in avtobusi so točni kot švicarska ura in čisti kot pločniki v Singaporju, zaradi česar je javni transport najboljši prijatelj obiskovalcev Luksemburga.

2. Mesto narejeno za pešačenje
Glavno mesto, Luksemburg, ima zgolj 135.000 prebivalcev, mestno središče pa se zdi kot nalašč za pešačenje. Vse lahko obhodite v kratkem času: od gotskih znamenitosti do skritih barov. Priporočamo vam, da oprezate za barvitimi murali in umetninanmi, ki krasijo manj opazne fasade.

3. Bogat izbor hotelov
Selekcija hotelov v mestu je, kljub visokim cenam, pestra in vključuje znane hotelske verige, kot so Mama Shelter, Novotel, Melia in druge. Tako lahko vsak najde pravo zatočišče med obiskom mesta. Priporočamo, da rezervirate sobo v hotelih v četrti Kirchberg.

4. Utelešenje filmske kulture
Mesto goji globoko spoštovanje do svojih filmskih režiserjev. Če svoj dogodek v Luksemburgu povežete s filmsko izkušnjo, bodo navdušeni tako vaši udeleženci kakor tudi ključni deležniki.

5. Eksluzivnost in butičnost
Luksemburg že nekaj let vabi investicije zaradi zavidljivo dobre kvalitete živeljanja in družinam prijazne politike. Dogodek v tej državi bo zadovoljil še tako zahtevne kliente. Udeleženci, ki si želijo nakupovalne mrzlice po dogodku pa lahko prehodijo neskončne hodnike prestižnih znamk v mestnem jedru.

luxembourg_mtlg
Photo: Visit Luxembourg

LUKSEMBURG V NEKAJ BESEDAH

Luksemburg je destinacija, ki je premnogokrat spregledana, vendar ni zgolj zatočišče za milijonarje, temveč ima potencial, da postane spložno znano ime med organizatorji dogodkov v industriji srečanj. Moderna prizorišča, častitiljiva dostopnost in kvalitetni ponudniki storitev, dasi pregrešno dragi, odlikujejo to destinacijo, ki se ji obeta svetla prihodnost v svetu dogodkov. Multijezična duša, gotsko srce in moderna preobleka Luksemburga bo presenetila vse dvomljivce, ki raje izberejo bolj poznane destinacije kakor to miniaturno državo. Kar Luksemburgu manjka v velikosti, več kot odlično nadoknadi z značajem.

mpi_emec
Photo: Butino/Jan Buteijn

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije assesorja revije Kongres v marcu 2024. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca maja 2024.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.