dom_kulture_kamnik
Photo: Dom kulture Kamnik

KULTNI KINO PROSTOR V Kamniku

Sedanji Dom kulture Kamnik je bil, takrat pod imenom Kino dom Kamnik, zgrajen leta 1953 kot del Kemične industrije Kamnik, popularno poimenovane Barutana ali Smodnišnica. S solidarnostnim delom so si ga zgradili delavci sami, ki pa so vrata doma odprli tudi drugim. V domu so potekale redne kino predstave, v zgornji mali dvorani se je ob petkih plesalo. V kleti je bila sprva javna umivalnica s tuši, pa tudi nekaj stanovanj in kuhinja z jedilnico. Med drugimi sta dom obiskala tudi Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka.

dom_kulture_kamnik
Photo: Dom kulture Kamnik

Dom kulture Kamnik ima eno večjo dvorano, klub, dve manjši dvorani, ki sta namenjeni dnevni vadbi, ter galerijo. V Veliki dvorani in v Klubu Kino dom se odvija večina kulturnega programa za obiskovalce, Mala dvorana je namenjena plesalcem, športni vadbi, družabnim skupinam in pevskim zborom, galerijo pa krasijo fotografske in likovne razstave.

dom_kulture_kamnik
Photo: Dom kulture Kamnik

V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila najpomembnejša dejavnost Kino doma filmski program. Za ljubitelje filma so pripravili abonma, v domu so gostovale velike gledališke in operne hiše. Oder je bil za tiste čase dobro opremljen, imel je celo vrtljivi del in orkestrsko jamo. Sledilo je burno obdobje, med drugimi je v prostoru leta 1999 deloval kamniški tehno-rave center in dvorana za boks okoli 2000. V pododrju so vadile različne alternativne kamniške glasbene zasedbe (Corkscrew, Arche, Not, Regrad), zaprašeni oder pa je od leta 1996 naprej uporabljalo tudi kulturno društvo Priden možic.

Danes sta najpomembnejša dela stavbe glavna dvorana z 243 sedeži in Klub Kino dom z do 90 sedeži. Prostore pa je možno najeti tudi za različne dogodke.

KONTAKT

Dom Kulture Kamnik
Fužine 10
Kamnik, Slovenija

T: +386 1 831 82 26
E: info@domkulture.org
W: www.domkulture.org

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.