aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

KRALJESTVO TERMALNE VODE

LOKACIJA

Resort St. Constantine in Helena je od Varne oddaljen slabih 10 kilometrov. Ime je dobil po pravoslavnem samostanu iz 16 stoletja. Izjemno prijetna okolica je od nekdaj privlačila prebivalce Varne, ki so v ta predel prihajali iskat ohladitev v vročih poletnih dneh. Med prvimi priznanimi turisti je bil prvi bolgarski princ Alexander of Battenberg. Prvič je kraj obiskal leta 1880. Sledila je izgradnja palače Sandrovo, ki se je kasneje preimenovala v Euxinograd. To je bil uradni začetek turizma, resort pa se je začel razvijati okoli 1907. Letovišče je najstarejši resort v Bolgariji, ki slovi po luksuznih hotelih, pa tudi po izjemno lepi zeleni okolici s črnimi borovci. Veliko dreves so v Varno pripeljali iz Francije ob ustanovitvi resorta. Posebej pomembno je bilo odkritje sedmih mineralnih izvirov na globini od 1800 do 2050 metrov z zdravilno vodo s temperaturo od 40 do 60oC. Po privatiaziciji v devetdestih je lastnik resorta postala delniška družba, ki je danes poznana kot St. Constantine and Helena Holding JSC. V letu 2022 pa je družba odprla najnovejši hotel Aquahouse Hotel & Spa in ga predala v upravljanje priznani hotelski hiši Ensana. Ta je znana po upravljanju spa hotelov v Srednji Evropi, to pa je njihov prvi hotel v Bolgariji.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

DOSTOPNOST

Hotel je v neposredni bližini središča Varne (10 km). Do letališča je dobrih 16 kilometrov. Na javni transport se v mestu lahko zanesete, težko pa se je izogniti občasni prometni gneči. Varna je pač tretje največje mesto v Bolgariji in skoraj pol milijona prebivalcev je odvisnih od vseh oblik cestnega prometa. Če se vam mudi, boste do resorta najhitreje prišli z iznajdljivmi lokalnimi taksisti, ki dobro poznajo tudi stranske poti. Letališče v Varni je v poletnem času zelo frekventno in v mestu pristajajo številne redne in čarterske linije. Precej bolj zapleten pa je dostop v zimskem času. Tudi z avtomobilom iz Sofije ni enostavano potovati, saj do mesta še ni do konca zgrajena avtocesta kot je npr. krasna avtocesta, ki vodi do Burgasa. V samem mestu je prijetno pešačiti in se rekreirati v parku Sea Garden. Pa seveda tudi v zelenju St. Constantine and Helena, kjer ne manjka jogging stez. Precej slabše pa je poskrbljeno za kolesarje. Kolesarske steze so bolj poredko posejane in na tem področju Varno čaka še veliko dela.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Prvi vtis v hotelu naredi izjemno elegantna fasada hotela in ohranjena mogočna borova drevesa. Večina jih je tam že od ustanovitve resorta. Arhitektom iz biroja Starh se moramo zahvaliti za tako organsko in elegantno rešitev. Na fasadi v peščenih barvnih odtenkih posebej izstopajo fasadni loki, ki spominjajo na morske valove. Tudi z višino in gabariti je hotel usklajen z okolico. Štirinadstropna hotelska zgradba ne štrli iz okolice. Notranjost je prečiščena in prav tako izvedena v različnih odtenkih peščenih barv. Uporabljena keramika je kakovostna, pohištvo pa v lounge slogu vabi k postanku in uživanju v svetlobi, ki so jo arhitekti spustili v notranjost. Atraktivna vodna inštalacija na vhodu v hotel je takoj postala instragamabilna vroča točka hotela. Edina pripomba gre na račun velike in premalo intimne restavracije The Terrace, ki deluje precej natlačeno. Sicer pa gre arhitekturno za izjemen hotel, ki je vrhunski tudi z vidika funkcionalnosti. To vključuje tudi odličen sistem označevanja.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Del doživetja je tudi osebje, ki je oblečeno v prijetna casual oblačila. Morda tudi to prispeva k njihovi mladostni sproščenosti in hkrati zahtevani profesionalnosti. Vse od recepcije naprej poteka tekoče, z nasmehom in brez zapletov. Ob tem, da je bil hotel ob obisku nabito poln. Glede kulinarike je potrebna obrazložitev, da gre za koncept all-inclusive, kar pomeni, da so samopostrežni zajtrki, kosila in večerje vključeni v ceno. Ponudba je široka, petzvezdična in bi nanjo težko imeli kakšrnokoli pripombo. Meniji se dnevno spreminjajo v skladu z eno od svetovnih kuhinj (Mexican, Asian, Oriental). V koncept all-inclusive pa sodijo tudi brezplačno vino, pivo in soft drinks. Te strežejo tudi v barih in restavracijah v okviru resorta. Vse teče kot namazano in očitno je gostom takšen način strežbe zelo všeč. Je pa res, da to najbrž ni najbolj trajnostna oblika kulinarike. Za bolj zahtevne goste, ki jih bifejska potrežba ne zadovolji, je v ponudbi še ala carte restavracija Monty, kjer jedi pripravlja eden od najboljših bolgarskih chefov Stanislav Petkov. Kulinarična ponudba je res bogata, raznolika in prilagojena vsem okusom, kar je ena od velikih prednosti hotela.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Preizkusili smo hotelsko sobo kategorije Superior s pogledom na park. O velikosti vse povedo kvadratni metri. 47 m2 pomeni, da je soba res velika in ima tudi prijeten balkon s pogledom na park. Navdušujoče velika je kopalnica, kjer je vse, kar rabiš, vedno pri roki, odlagalne površine pa so razkošno odmerjene. Tudi kozmetika Rituals sodi v del doživetja. Minimalistična oprema je v duhu časa, v katerega sodi surov betonski strop, pobarvan v bež odtenek. Po tleh je kakovostna talna obloga v peščenih odtenkih, ki spominja na bližnjo plažo The Bay Beach. Pohištvo sodi v danes zelo popularen industrijski slog z odprtimi policami, v kombinaciji hrastovega lesa in grafitnih kovinskih dodatkov. Ta stil se nadaljuje tudi v svetilih, ki jim zamerimo malce nerodno prižiganje. Postelja je po velikosti nadstandardna in zelo kakovostna. Kot celota deluje soba zračno, sodobno in privlačno. Najbrž pa ni po okusu ljubiteljev bolj klasičnega hotelskega sloga, ki jim sodobni hotelski minimalizem ni blizu.

Konferenčne kapacitete

Hotel ima večjo kongresno dvorano, ki jo je možno razdeliti v dve manjši. Dvorana lahko sprejme maksimalno 251 udeležencev ali 174 v banketni postavitvi. Seveda pa je v resortu še veliko dvoran v drugih hotelih, ki so vsi dosegljivi peš. Kar nekaj možnosti za organizacijo dogodkov je na terasah in lepo urejenih javnih površinah. To je hotel, ki je zaradi tega primeren tako za klasične konference, kot za zahtevne incentive skupine ali korporativne teambildinge. Vrhunsko!

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa
aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

SLADICA – Dodatna ponudba

Aquahouse Thermal & Beach je nov termalni kompleks, ki nadaljuje tradicijo zdraviliškega turizma v resortu. Z vstopom hotelske skupine Ensana, bodo na voljo tudi številni novi preventivni in drugi balneološki programi. O širini ponudbe zgovorno govori podatek, da je v kompleksu 14 bazenov, na skupni površini več kot 6000 m2.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Ko je hotel polno zaseden, je na zajtrku in večerji hitro gneča. Zaradi tega občutek kakovosti neupravičeno trpi, saj je hrana res izjemno kakovostna. V razmislek malce drugačna ureditev prostora bi močno izboljšala občutek, ki hitro začne spominjati na orjaško menzo.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Resorti s tako široko ponudbo so v Evropi redki in smo jih vajeni bolj iz eksotičnih destinacij ali obalnih resortov Turčije. Navdušuje kombinacija s termalno vodo, ki je res izjemna in zaradi katere resort izstopa ne samo v Bolgariji, temveč širše.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Če hotelsko trajnost sodimo po najbolj opazni hotelski kozmetiki, potem je ta hotel na tem področju še daleč od resnih dejanj. Čaka jih še veliko dela in komuniciranja z gosti, česar v času bivanja nismo zasledili.

aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Aquahouse je lep in eleganten hotel, arhitekti so se res potrudili in ustvarili brezčasno arhitekturo. Takšna pa je tudi minimalistična notranjost, ki odlikuje sodobne, lahko bi celo rekli dizajnerske hotele. Vse skupaj deluje impresivno in izjemno prijetno, ter hkrati uporabno in dobro zamišljeno. Ob bok se postavlja najboljšim hotelom v naši primerjavi, izrazito pa izstopa po zdraviliški in welness ponudbi, kjer je hotel v samem vrhu. S svojo konferenčno ponudbo nagovarja vse oblike dogodkov, zaradi ponudbe pa se nam zdi posebej primeren za incentive dogodke. Težko mu kaj očitamo tudi glede cene. Ta je glede na Ultra All Inclusive ponudbo pravzaprav izjemno ugodna, čeprav je v Bolgariji med višjimi. Tudi to lepo zaokroži cel paket, kajne? Če iščete vrhunsko kakovost za razumno ceno, potem je to hotel, ki je idealen za vaš naslednji dogodek. To je hotel, ki je pomembno dopolnil izbiro na trgu in je po svoji zasnovi pravi game changer, zaradi česar si je prislužil nagrado Kongresna zvezda / Meeting Star s tremi zvezdicami.

KONČNA OCENA: 4.91 – TRI ZVEZDICE⭐Spa Kongresni Hotel

TRI ZVEZDICE ⭐⭐⭐ končna ocena od 4.81 do 5.00
DVE ZVEZDICI ⭐⭐ končna ocena od 4.61 do 4.80
ENA ZVEZDICA ⭐ končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA5*****
DELUJE ODJunij 2022
KONGRESNA ZVEZDASpa Meeting Hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB411 sob in apartmajev
ŠTEVILO DVORAN1 (dodatne kapacitete so v sosednjih hotelih – Astor Garden Beach, Azalia Hotel, in Primorski hotel)
POVRŠINA DVORAN270 m2
MAX. KINO POSTAVITEV251
SPLETNA CENA179 – 359 EUR / Booking, marec 2024
NASLOVAQUAHOUSE HOTEL & SPA
St. Constantine & Helena Resort
Varna, Bulgarija


T: +359 52 812 002
E: reservations@aquahousehotel.com
W: www.aquahousehotel.com

ZMOGLJIVOSTI
  • The Green Restaurant
  • The Teerace Restaurant
  • Lobby Bar
  • Fresh Bar
  • Pool Bar Alibabki
  • Aquahouse Beach Bar
  • The Grill Restaurant
  • Salvia Restaurant
  • Kampai Restaurant
  • Tri plaže – Astor Garden Beach, More Beach, in The Bay Beach
  • Aquahouse Thermal & Beach
  • Konferenčni center
IZJEMNOSTPedantno urejen zunanji del z bazeni kar kliče po organizaciji »pool party-ja«. Idealen prostor se zdi tisti ob baru Alibabki. Po dogovoru s hotelskim managementom je takšna privatizacija možna, vaši gostje pa bodo navdušeni.
aquahouse_hotel_spa
Photo Credit: Aquahouse Hotel & Spa
RESULTS MARKS
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.59
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.95
4. PREDDVERJE (LOBBY)5.00
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.89
6.  RECEPCIJA4.93
7.  HOTELSKA SOBA5.00
8.  HOTELSKA POSTELJA5.00
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.94
10. HOTELSKI ZAJTRK4.81
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.99
12. KONFERENČNE DVORANE4.72
13. DODATNA PONUDBA5.00
SKUPAJ:   4.91

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.