ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

NOVA DEFINICIJA SRBSKEGA GORSKEGA LUKUSZNEGA HOTELA

LOKACIJA

Najbolj skrivnostna srbska planina Rtanj je od nekdaj vzbujala pozornost. Zaradi svoje oblike tristrane piramide so nastale številne zgodbe, tudi takšne o obiskovalcih iz vesolja. Zagotovo pa drži, da je klima na planini zdravilna in da je rtanjski čaj zares odličen. Pa tudi, da se v notranjosti planine skrivajo rudna bogatsva in premog izjemne kakovosti, ki ga je leta 1902 začel izkoriščati židovski trgovec iz Paračina. Samuel Minh. Rudnik je v času največjega razcveta deloval kot malo mesto, nanj pa danes spominjajo številne zapuščene rudniške stavbe.

Zaščitena planina na vzhodu Srbije pa je navdušila tudi podjetnico Jadranko Stepanović iz Beograda. Neverjetna lepota območja jo je prepričala v investicijo, v okviru katere ni pozabila na dediščino nekdanjega rudarskega naselja. Poleg novega hotela so prenovili tudi vilo Greta, kjer si lahko pogledate muzejsko zbirko posvečeno rodbini Minh. Cilj je ožitivitev celotne planine, kar jim odlično uspeva. Pa še tole, Ramonda Natalia je cvet, ki v stiku z vodo vedno oživi in ga najdete na planini Rtanj. Je kot nekakšen feniks med cvetlicami. Zato je izbrano ime res primerno za hotel, ki je feniks turističnega oživljanja te posebne planine.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

DOSTOPNOST

Da so stranske poti lepše od glavnih, je znano že dolgo, pa tudi da se je potrebno potruditi, da pridemo do najlepših krajev. Planina je od Beograda oddaljena dobre dve uri vožnje, večinoma po avtocesti do Paračina. Sledi dobrih petdeset kilometrov slikovite poti do hotela. Cesta se ves čas zlagoma dviguje proti planini, ki se nahaja na nadmorski višini dobrih 700 metrov.

Dostop je možen tudi po lokalni cesti iz Soko Banje. Druge opcije kot dostopa z avtom trenutno ni, seveda pa hotel lahko organizira tudi transferje do bližnjega letališča v Nišu. To je oddaljeno dobro uro vožnje in je iz leta v leto vedno bolj povezano s svetom. Za goste je v okolici hotela na voljo dovolj parkirnih prostorov. Poskrbljeno je tudi za tiste z električnimi vozili. Hotel ponuja izposojo koles, tudi električnih. Posebej pohvalne pa so dobro označene pohodniške poti v okolici hotela. Hotelu bi svetovali še, da malce bolj pogumno označi dostop do hotela, je že prav, da so oznake diskretne, vendar najbrž nismo prvi, ki smo spregledali izvoz z glavne ceste.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Hotel je nastajal v dveh fazah. Prvi del je bil odprt leta 2019 in je vključeval 21 sob, spa center in inovativen naravni eko bazen. Druga faza izgradnje pa se je končala letos, ko so odprli novi del hotela, ki je s starim povezan s pasarelo. Hotel ima po prenovi skupaj 58 sob, pa tudi novo konferenčno dvorano, kino in dva wellness centra.

Arhitekturno sodi v kategorijo gorskih hotelov, kar pomeni intenzivno uporabo lesa in kamna, ter stekla, ki hotelske prostore povezuje s prelepo naravo v okolici. Rezultat je eleganten hotel, ki se lepo vklaplja v naravo in sodi tudi po funkcionalni zasnovi med arhitekturno boljše hotele. V notrajnosti se zgodba gorskega hotela nadaljuje s številnimi kotički za sprositev in uživanje in bogato knjžnico (loungi). V novem delu izstopa velik lobby, ki je delno izveden v slogu industrijskega dizajna s spuščenim stropom v novi restavraciji. Moderno pohištvo, skupnostna delovna miza in lounge kotički lepo poosebljajo celotno zgodbo, zato se tam gostje radi zadržujejo. Omeniti velja, da je hotel tudi slikarska galerija. Umetniške slike so obešene po vseh hodnikih, kar je sicer super, kljub temu pa bi se kazalo držati načela, da je manj več. Verjamemo tudi, da bodo kakšno gradbeno pomanjkljivost s časom odpravili.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

To se zgodi tudi najboljšim. Na check-in smo čakali dolgo, absolutno predolgo. Kljub temu je prijazen receptor nato uspel popraviti slab prvi vtis. Ga je pa nadgradil prijazen natakar, ki nas je razvajal v a la carte restavraciji. Jedilnik je točno takšen, kot bi morali biti jedilniki v današnjih hotelih. Princip manj je več, v spremljavi z izbrano vinsko listo je zmagovalen. Jedi so bile pripravljene na moderen fusion način in ta del ponudbe res izstopa. Še bolj pa izstopa res vrhunski zajtrk. Ta je praktično 100 % lokalen in ponuja tako širok izbor jedi, kot ga že dolgo nismo preizkusili. Srce je simpatična chefinja, ki kraljuje nad otokom za front cooking. Na rit nas je vrglo, da je na voljo 14 jedi pripravljenih po lokalnih receptih (vlaške palačinke, kačamak, mamaljiga, pite,…). Siri so 100 % domači z lokalnih kmetij in med njimi ni industrijskega sira, z okusi kot jih pomnimo iz nekih drugih časov. Vse jedi so zelo lepo označene in prezentirane. Osebje pa je vedno tam, kjer ga zares potrebuješ. Ja, to je šolski primer vrhunskega zajtrka, ki ga pogosto nismo deleženi tudi v hotelih višje kategorije.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske soba

Posteljo objema prijetna lesena obloga, ki deluje kot zavetišče ali baldahin in spominja na gorske koče. Les je, kot se spodobi za gorski hotel, uporabljen za talne obloge in elegantno pohištvo. Slednje je iz masivnega luženega lesa, ki deluje nadvse naravno. Dopolnjuje ga prijetna siva sedežna garnitura s klubsko mizico. Ta se lahko raztegne in spremeni v dodatno ležišče. Velika prednost so balkoni, oziroma kar terase, iz katerih se odpirajo pogledi na spa center in zunanji naravni bazen. Postelja je sicer nekoliko nizka, vendar udobna. Razsvetljava je korektna in po nekaj napačnih poskusih, se navadiš upravljanja. Največ pripomb je na kopalnico, ki ni med največjimi, tuš pa deluje skrajno muhasto in te hitro spravi ob živce s prevročo ali premrzlo vodo. Plus pa je elektronsko upravljanje stranišča, ki bo upam še dolgo brezhibno delovalo. Pa tudi domiselna vgradnja televizorja v pregradno steno, ki deli sobo na dva dela. Med manjše, bolj pikolovske podrobnosti sodi še relativno majhna površina za delo z računalnikom.

Konferenčne kapacitete

Hotel je ob zadnji dograditvi dobil tudi manjšo konferenčno dvorano, ki sprejme do 100 udeležencev. Ta dopolnjuje nekaj manjših sejnih sob, kot je npr. tista nad restavracijo v starejšem delu hotela. V času obiska so urejali tudi kino dvorano, ki je pravzaprav manjša konferenčna dvorana z dovolj velikim predverjem za manjše pogostitve. Sicer pa je hotel idealen za organizatorje teambildingov in verjamemo, da bo takšnih skupin v hotelu veliko. Hotel in planina ponujata ogromno, od klasičnih timskih aktivnosti do bolj adrenalinskih (jamarstvo) pa do kulinarike.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa
ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

SLADICA – Dodatna ponudba

Dva wellness centra sta nadstandard, ki ju ponuja malo hotelov te velikosti. Oba sta vrhunska in ponujata širok nabor bazenov, jacuzzijev, savn in tretmajev. V novem delu je tudi mali olimijski bazen, primeren za resne plavalne treninge.

Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Ponudba room servica je zelo osnovna in bi jo glede na odlično restavracijo lahko dvignili na višji nivo. Pri sicer vrhunskem zajtrku pa bi namesto instant kave lahko ponujali espresso.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Naravni bazen, ki ga namesto kemikalij čistijo rastline, je prvi eko bazen tega tipa v Srbiji. Prečiščevanje bazena poteka zgolj in samo brez kemikalij, s peščenimi filtri in s pomočjo rastlin, ki rastejo na obrobju bazena. Ta bazen je odlična alternativa za vse, ki ne prenesejo klora. Žal je odprt le v poletnem času.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Energetsko učinkovita gradnja je ena od odlik hotela. Opazili smo tudi sončne kolektorje in pa seveda vse aktivnosti, povezane z uporabo in prodajo lokalnih produktov. Na tem področju je hotel res izjemen in deluje družbeno odgovorno. Papirnati vodnik po hotelu bi moral že zdavnaj izginiti iz vseh hotelskih sob. Za komuniciranje obstajajo QR kode in druge digitalne rešitve, ki so do okolja in uporabnikov precej bolj prijazne.

ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Hotel Ramonda je na novo definiral pojem srbskega gorskega luksuznega hotela. Na prvem mestu s trajnostno gradnjo, eleganco in pa res luksuzno ponudbo z dvema spa centroma. Vse je na visokem nivoju. V tem kontekstu hotel močno izstopa iz povprečja. Za razliko od drugih gorskih hotelov, nima smučišča, je pa zaradi narave in dodatne ponudbe primeren za vse letne čase.

Seveda pa jih tudi v tem hotelu čaka še veliko dela do hotelske popolnosti. Največ dela jih čaka na področju kadrov, saj ni vse v skladu s pričakovanji, ki jih postavlja za Srbijo relativno visoka, celo premijska cena nočitev. Osebja je veliko, morda celo preveč, vendar nujno potrebujejo dodatna usposabljanja. Za zahteven okus se vse dogaja malce prepočasi in s premalo empatije. To so napake, ki bi jih lahko imenovali tudi kot priložnosti za vstop v klub najboljših.

Zanesljivo pa je to že zdaj eden od boljših srbskih gorskih hotelov, ki je odlična izbira za organizatorje korporativnih dogodkov in timbildingov. Tudi na tem področju bo potrebno ponudbo še inventarizirati in jo ponuditi na trgu. Možnosti v tako izjemnem naravnem okolju je res veliko. Srbija pa nima samo Zlatibora in Kopa, temveč očem bolj skrite, pa zato toliko bolj iskrene turistične destinacije kot je Rtanj.

KONČNA OCENA: 4.75 DVE ZVEZDICI ⭐⭐Resort Kongresni Hotel

TRI ZVEZDICE ⭐⭐⭐ končna ocena od 4.81 do 5.00
DVE ZVEZDICI ⭐⭐  končna ocena od 4.61 do 4.80
ENA ZVEZDICA ⭐ končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA4****
DELUJE ODPrvi del hotel leta 2019, drugi del hotela leta 2023
KONGRESNA ZVEZDAResort kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO SOB 58 sob in apartmajev
ŠTEVILO DVORAN2
POVRŠINA DVORAN180 m2
MAX. KINO POSTAVITEV100
SPLETNA CENA283 EUR / Booking, marec 2024
NASLOVRAMONDA RTANJ HOTEL
Rudnička 38
Boljevac, Srbija


T: +36 1 486 5000
E: recepcija@ramondahotel.com
W: www.ramondahotel.com

ZMOGLJIVOSTI
  • Spa center
  • Fitness center
  • Izposoja štirikolesnikov
  • Izposoja kvadov
  • Vila Greta (depandansa v bližini hotela)
  • Konferenčna dvorana
  • Kino dvorana (v izgradnji)
  • Knjižnica
  • Igralni salon
IZJEMNOSTPool party se v tem hotelu zdi naravnost odlična ideja za toplejše mesece. Nismo preverili ali to hotel dovoljuje, vsa infrastruktura pa je tam in za piko na i sta na voljo kar dve odlični prizorišči za takšne zabave.
ramonda_mountain_hotel
Photo Credit: Ramonda Mountain Hotel & Spa
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA4.54
2. DOSTOPNOST4.02
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.92
4. PREDDVERJE (LOBBY)4.96
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.76
6.  RECEPCIJA4.61
7.  HOTELSKA SOBA4.92
8.  HOTELSKA POSTELJA4.89
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.65
10. HOTELSKI ZAJTRK5.00
11. RESTAVRACIJE IN BARI 4.91
12. KONFERENČNE DVORANE4.69
13. DODATNA PONUDBA4.92
SKUPAJ:   4.75

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.