ljubljana_exhibition_centre
Photo: GR - Ljubljana Exhibition and Convention Centre

Eno vodilnih ljubljanskih razstavišč letos praznuje pomemben mejnik. Gospodarsko razstavišče v Ljubljani praznuje sedemdeseto obletnico od ustanovitve leta 1954. Nastalo je na pobudo slovenskega gospodarstva in trgovinske zbornice kot profesionalna organizacija za prirejanje sejmov in razstav.

Mednarodni dogodki skozi vse leto

V sedmih desetletjih se je GR razvil v sodoben prireditveni center v središču Ljubljane. Prizorišče, ki se razteza na 21.000 kvadratnih metrih razstavnega prostora in obsega 23 večnamenskih dvoran, je v svoji zgodovino gostilo priljubljene mednarodne glasbene zvezde in številne svetovno znane razstave. Vsako leto se na GR odvije okoli 250 dogodkov, ki jih obišče več kot pol milijona ljudi.

ljubljana_exhibition_centre
Photo: GR - Ljubljana Exhibition and Convention Centre

Iztok Bricl, direktor GR – Gospodarskega razstavišča v Ljubljani je ob letošnjem mejniku izpostavil: “Ocenjujemo, da smo v 70 letih gostili več kot 35 milijonov obiskovalcev. Letno tukaj razstavlja več kot 3000 razstavljavcev, glasbene koncerte vsako leto obišče več kot 20.000 obiskovalcev, znanje se deli na konferencah in kongresih vse leto. S predano, strokovno usposobljeno in motivirano ekipo bomo še naprej ostali zvesti našemu sloganu: Vse je mogoče, da za vse!”

Kjer je nekoč nastopal Louis Armstrong

Med najbolj uglednimi gosti prizorišča je bil legendarni kralj jazza Louis Armstrong, ki je slovensko občinstvo zabaval leta 1959. Prizorišče bo v želji po krepitvi trajnostnih pobud ob praznovanju 70. obletnice simbolično zasadilo 70 dreves.

Prizorišče je v mnogih pogledih pionirsko. Gostilo je predhodnika najstarejšega ocenjevanja vin na svetu, ki so ga skovali Vino Ljubljana. Gostilo je tudi nešteto mednarodnih kongresov in simpozijev s področja znanosti, tehnologije, medicine in kulture.

Sejmi ostajajo najpomembnejša dejavnost na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Letos sta že potekala Turistični sejem Alpe-Adria in sejem Dom, ki ju je obiskalo več kot 40.000 obiskovalcev. Ekipa GRja je ob jubileju sodelovala v pogovoru z RTV Slovenijo, kjer so retrospektivno obujali spomine na največje dogodke, ki jih je gostilo prizorišče, obenem pa se ozrli v prihodnost dogodkov v Ljubljani. Pogovoru lahko prisluhenete tukaj.


Več o GR – Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.