vila_zlatica
Photo: Andrej Peunik / MGML

VILA IVANA HRIBARJA

Vila Zlatica, skrita v najbolj zeleni četrti Ljubljane, le streljaj stran od hriba Rožnik, predstavlja eno izmed najbolj reprezentativnih ljubljanskih vil iz prejšnjega stoletja s secesijsko arhitekturo in izbrušenimi detajli. Vila Zlatica je bila dom nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja, ki je Ljubljano na prelomu stoletja spremenil v sodobno mesto. Stavba, ki je bila natančno prenovljena in ponovno odprta leta 2021, zdaj hrani zbirko njegovih osebnih predmetov in dizajnerskih kosov pohištva ter hkrati deluje kot butično prizorišče dogodkov.

Ivan Hribar je bil med najvplivnejšimi Ljubljančani na prelomu 20. stoletja. Po uničujočem potresu v Ljubljani leta 1895 je pomagal pri obnovi najvidnejših stavb v mestu, posodobil ravnanje z odpadki, elektriko, uvedel tramvaj in table ljubljanskih ulic opremil s slovenskimi napisi. Bil je tudi premeten diplomat, ki je nekaj let deloval v Pragi in globoko predan ideji panslavizma. Bil je tesen prijatelj jugoslovanskega kralja Aleksandra in ruskega carja Petra. Poleg tega je bil prevajalec, pisatelj in pesnik. Po županovanju v Ljubljani je bil kraljevi deželni poslanec v Sloveniji (1921-1923) in senator Kraljevine Jugoslavije (1932-1938).

vila_zlatica
Photo: Andrej Peunik / MGML

Enkraten primer secesijske arhitekture

Vila Zlatica, poimenovana po hčerki Ivana Hribarja, povzema duh ljubljanskega meščanstva, ki je v drugi polovici 19. stoletja začelo graditi vile in jih opremilo v baročnem in secesijskem slogu. V bujnem vrtu ob stavbi je nekoč stal sadovnjak, posejan z različnimi drevesi. Danes je vrt mogoče najeti za prireditve z zgodovinskim ozadjem. Maksimalna kapaciteta butičnega prostora je 40 udeležencev.

vila_zlatica
Photo: Vila Zlatica, Nik Rovan

Razstava v muzeju vključuje številne diplome, ki jih je Ivan Hribar prejel za aktivno delo v diplomaciji in politiki, poleg njegove senatorske uniforme, različnih originalnih kosov pohištva in originalnih fotografij. Gostje lahko izvedo več tudi o Forumu slovanskih kultur, ki domuje v Vili Zlatica.

V stavbi, zgrajeni leta 1910, je celo bunker, ki se ga je Ivan Hribar odločil zgraditi pred drugo svetovno vojno. Leta 2017 je bila Vila Zlatica razglašena za spomenik kulturnega pomena. Obiskovalci lahko stopijo v časovno kapsulo, saj številni prosotori obudijo pohištvo prav iz Hribarjevega časa. Obiskovalci dogodka se lahko odpravijo tudi na voden ogled stalne razstave muzeja. Vila Zlatica je prepojena z zgodovino in se lahko spremeni v edinstveno butično prireditveno prizorišče.

KONTAKT

Vila Zlatica
Cesta 27. aprila 47
Ljubljana, Slovenija

T: +386 (0) 8 2010 457
E: info@fsk.si
W: https://mgml.si/en/villa-zlatica/

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.