kongres_interviews

Pred kratkim je Cankarjev dom gostil srečanje IAPCO, kjer so se srečali gostje s celega sveta. Pogovarjali smo se s Sarah Markey-Hamm, predsednico združenja IAPCO. Sarah Markey Hamm v življeju vodi strast do dogodkov. Trdno verjame v moč interakcij v živo, ki pomagajo graditi skupnosti ter vodijo do sprememb. Ustvarjati dodano vrednost za naročnike je jedro njenega poslovnega razmišljanja. Uživa v načrtovanju, razvoju in izvajanju inovativnih dogodkov in konceptov, ki navdihujejo, spodbujajo in pritegnejo občinstvo.

V1: Ljubljana je v nestrpmem pričakovanju udeležencev 54. letnega srečanja in generalne skupščine IAPCO. Ker ste bili vključeni v organizacijo, verjetno veste, kaj lahko pričakujejo. Kakšna presenečenja? In kakšna so vaša osebna pričakovanja?

Pričakovala sem, da bom doživela timski pristop Ljubljane, po katerem slovite. Z veseljem lahko rečem, da smo doživeli točno to. Način, kako mesto pristopa k sodelovanju z organizacijami kot je IAPCO, je znak zrele destinacije, ki razume pomembno vlogo poslovnih dogodkov v gospodarskem in družbenem razvoju. Bravo, ekipa Ljubljane.

V2: Program je bil skrbno zasnovan in vključuje lokalne strokovnjake z različnih področij, ki pa imajo vsaj eno skupno stvar – njihovo skrb za podnebne spremembe in njihovo zagovarjanje trajnostih sprememb. Kako pomembna je ta tema za profesionalne kongresne organizatorje?

Člani IAPCO že vrsto let sodelujejo v trajnostni transformaciji skupaj s svojimi naročniki. Energija in volja obstaja, vendar menim, da se da doseči še veliko več. Številna združenja še vedno nimajo razvitih standardov in pogojev za to, da bi bila trajnostna naravnanost v središču organizacije. IAPCO je pripravil vrsto strateških dokumentov in priporočil za združenja. Osebno menim, da bi morali biti trajnostni kriteriji ključni pri izbiri katerkoli destinacije.

V3: Slogan letošnjega srečanja je »Be the flow«. Ali mislite, da lahko profesionalni kongresni organizatorji narekujejo trende? Kako močen je njihov vpliv na trajnostno naravnanost dogodkov?

Profesionlani kongresni organizatorji (PCO-ji), ki delujejo znotraj našega združenja, so trendsetterji. Ne ukvarjamo se zgolj z logistiko, temveč z zagotavljanjem dolgoročne uspešnosti združenj. K temu seveda prispeva tudi uspešna izvedba kongresov. Temo »be the flow« je predlagal naš gostitelj, Cankarjev dom, in mi smo to srčno podprli. Na poti do uspeha nas namreč čakajo številne ovire. Zaradi tega se ne smemo prepustiti toku, temveč voditi z zgledom in usmerjati tok.

iapco_meeting_ljubljana
Photo: Marko Delbello Ocepek

“Strast Cankarjevega doma, predanost našemu poslanstvu in razumevanje zahtevnih potreb naših članov so naredili vtis na IAPCO. Sploh ni bilo dvoma o končni odločitvi.”

V4: Cankarjev dom je član IAPCO že več kot 40 let. Dolgo so si prizadevali, da bi letno srečanje in generalno skupščino IAPCO pripeljali v Ljubljano. Lahko naštejete glavne razloge za vašo odločitev, da dogodek organizirate v Sloveniji?

Vedeli smo, da lahko Ljubljana zagotovi ustrezno infrastrukturo in logistiko. Strast Cankarjevega doma, predanost našemu poslanstvu in razumevanje zahtevnih potreb naših članov so naredili vtis na IAPCO. Sploh ni bilo dvoma o končni odločitvi.

V5: Postati član IAPCO ni enostavno. Kako težko je pridobiti akreditacijo IAPCO? Zakaj vaša organizacija vztraja pri strogih zahtevah za članstvo?

Naši standardi kakovosti so garanacija, da bodo na koncu zadovoljni vsi na destinaciji, dobavitelji in udeleženci. Pogosto slišimo, da je težko postati akreditirani član IAPCO. Da, obstajajo obveznosti in standardi kakovosti, ki jim je potrebno slediti. Vendar pa člani dobijo na tej poti odlično podporo članov odbora za članstvo in kakovost, ter strokovno administrativno osebje, ki vodi bodoče člane skozi celoten proces.

Naši člani nam vsako leto poročajo, da je prednost številka ena pri akreditaciji IAPCO dejstvo, da so standardi priznani po vsem svetu. Postavljajo se ob bok najbolj profesionalnim organizatorjem kongresov na svetu in so na to zelo ponosni.

iapco_meeting_ljubljana
Photo: Marko Delbello Ocepek

“IAPCO jemlje dolgoročno zagovorništvo zelo resno in smo kot taki zavezani vlaganju sredstev v zagotavljanje dolgoročne, osredotočene strategije zagovorništva, ki bo usmerjena na partnerje v industriji srečanj, naše stranke in odločevalce po vsem svetu.”

V6: Kaj ločuje IAPCO od drugih svetovnih združenj v industriji?

Preprosto povedano, gre za kakovost storitev naših članov, osredotočenost, ki jo namenjamo stalnemu strokovnemu razvoju naše skupnosti namesto dobička. In to, da je naša blagovna znamka sinonim za kakovost.

V7: Ena najpomembnejših vlog vaše organizacije je zagovorništvo. Katera orodja uporablja IAPCO v ta namen?

V imenu naših članov in industrije se zavzemamo za zagovorništvo že od začetka IAPCA pred štiriinpetdesetimi leti. To je z leti prevzelo številne oblike, tako formalne kot neformalne. Med nedavno pandemijo je IAPCO prvič v naši zgodovini ustanovil delovno skupino 14 nacionalnih PCO združenj. Namen te delovne skupine je bil, da se srečamo, delimo vpoglede in rešitve skozi tako prelomno obdobje, hkrati pa zagotovimo enoten glas za PCO-je po vsem svetu, ne glede na to, ali so člani IAPCO ali ne. Ustanovitev PCO Perspektive, ki je bila neposredno povezana z manifestom industrije srečanj JMIC, je pomagala PCOjem v štirinajstih državah, da pomagajo politiokom razumeti, da se poslovni in strokovni dogodki zelo razlikujejo od množičnih srečanj.

To je nato vodilo do izvedbe spletnega foruma politikov IAPCO leta 2021, ki je vseboval odprte razprave s 6 vladnimi ministri iz vse Evrope in Latinske Amerike.

To je samo en primer aktivnosti, ki smo jih razvili v zadnjih nekaj letih. Vendar je pomembno vedeti, da IAPCO jemlje dolgoročno zagovorništvo zelo resno in smo kot taki zavezani vlaganju sredstev v zagotavljanje dolgoročne, osredotočene strategije zagovorništva, ki bo usmerjena na partnerje v industriji srečanj, naše stranke in odločevalce po vsem svetu.

V8: Omeniti moramo umetno inteligenco. Ali verjamete, da lahko umetna inteligenca kdaj prevzame in nadomesti vlogo združenj in PCO?

NE! Vendar boste v zaostanku, če se ne boste znali prilagoditi in uporabljati UI.

ljubljana_slovenia
Photo: Marko Delbello Ocepek

“Močno se zanašamo na naše gostiteljske PCO, ki izvajajo naše seminarje in srečanja po vsem svetu, in skušamo zagotoviti, da njihovi programi ustrezajo namenu v regijah, v katerih imajo sedež.”

V9: Katere so vaše prednostne naloge pri doseganju industrije srečanj, ki bo ogljično nevtralna? Ali menite, da je izravnava ogljičnega odtisa prava izbira ali obstaja boljša alternativa?

Kot podpisnik pobude JMIC Net Zero Carbon Events je IAPCO predan, da stori vse, kar lahko, da dosežemo cilj. Močno se zanašamo na naše gostiteljske PCO, ki izvajajo naše seminarje in srečanja po vsem svetu, in skušamo zagotoviti, da njihovi programi ustrezajo namenu v regijah, v katerih imajo sedež. To lahko vključuje ali ne vključuje izravnavo ogljika, vendar bi morale biti vse metode usklajene s cilji trajnostnega razvoja Združenih Narodov.

V10: Predvidevamo, da ste prvič v Sloveniji. Kakšni so prvi vtisi? Kako bi s tremi besedami opisali Slovenijo?

To je moj prvi obisk Slovenije, ne bo pa zadnji! Moj prvi vtis je bil, kako lepa je pokrajina, kako enostavno se je premikati po državi in kako topli so Slovenci. Kot naravni govorec angleščine, ki tekoče govori samo angleško, je Slovenija država, v kateri si z lahkoto obiskovalec.

Toplo, gostoljubno in prefinjeno.

O Sarah Markey-Hamm

Zahvaljujoč svojim odnosom z naročniki in ustvarjalnemu duhu, je Sarah gonilna sila v današnji industriji srečanj in dogodkov ter ima vplivne položaje v številnih organizacijah. Redno predava na mednarodnih dogodkih in pogosto sodeluje na okroglih mizah ter ponuja vpogled v organizacijo srečanj po svetu. Z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju dogodkov njeno strokovno znanje zagotavlja, da so vse ICMS konference izvedene in izpolnjene po najvišjih standardih industrije srečanj.

Sarah je bila v svoji karieri predsednica mednarodnega kongresnega združenja ICCA, članica upravnega odbora Sveta za poslovne dogodke Avstralije (BECA) in nekdanja predsednica regije Victoria v organizaciji Meeting Events Australia (MEA). Sarah je trenutno predsednica mednarodnega združenja profesionalnih kongresnih organizatorjev IAPCO.

Izvedite več o združenju IAPCO tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.