iapco_cankarjev_dom
Photo: Marko Delbello Ocepek

Dogodek s trajnostnim certifikatom

Cankarjev dom je v sodelovanju z mednarodnim združenjem profesionalnih kongresnih organizatorjev IAPCO, katere član je, organiziral 57. letno srečanje in skupščino. Dogodek je potekal od 28. februarja do 2. marca 2024 v Ljubljani in drugih lokacijah v Sloveniji.

Cilj organizatorjev je bil, da dogodek organizirajo na čimbolj trajnosten način, zato so že v začetku leta 2023 pripravili »Zeleno zavezo«, kjer so se obvezali, da bodo zmanjševali ogljični odtis po modelu 7R: »Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Refuse, Recreate, Regenerate«. K sodelovanju so povabili odločevalce, partnerje, dobavitelje in zaposlene.

iapco_cankarjev_dom
Photo: Marko Delbello Ocepek

Je mednarodni dogodek lahko ogljično nevtralen?

Od 16 trajnostnih kriterijev, ki jih vključuje orodje Planet Positive Event, so izbrali 14 kriterijev: mobilnost, vodenje projekta, komuniciranje, prizorišče dogodka, naročanje, hrana in pijača, multimedijska oprema in produkcija, hotelske namestitve, družbena odgovornost, naravno okolje, energija, odpadki, voda in regenerativni učinki. V procesu certificiranja so upoštevali številna priporočila, ki jih ponuja orodje in s pomočjo obrazcev pridobili podatke partnerjev in izvajalcev, potrebnih za izračun ogljičnega odtisa. Končna bonitetna ocena certificiranja je 3,62 na lestvici do 5,00.

Izračunana bonitetna ocena je dokaz, kako uspešni smo na poti do regenerativnih dogodkov. Šteje namreč vsak korak na poti do dogodkov, ki bodo bolj odgovorni do okolja, družbe in udeležencev.

Rezultat merjenja ogljičnega odtisa je pokazal, da je 4-dnevni dogodek, kjer je sodelovalo 150 udeležencev, ki so večino časa bivali v Ljubljani, obiskali pa so tudi Bled in Postojnsko Jamo, pustil 441.536,19 kg C02. Kot pričakovano, največji del ogljičnega odtisa prispeva mobilnost. Večina mednarodnih gostov, tudi z drugih kontinentov, je na dogodek prišla z letali, zato je delež ogljičnega odtisa mobilnosti 90,63%. Na drugem mestu je energija s 5,09%, sledi ji namestitev udeležencev z 1,87% in produkcija dogodka z 1,20% celotnega odtisa. Izračun je spodbuda za nadaljnja prizadevanja in osnova za primerjavo z naslednjimi dogodki. Še vedno velja, da »kar lahko izmerimo, lahko tudi izboljšamo«.

Je mednarodni dogodek glede na neizbežen visok delež CO2 na račun mobilnosti lahko ogljično nevtralen? Povsem nevtralen zagotovo ne, vendar so na dogodku IAPCO s pomočjo SDG matrike izmerili tudi regenerativne učinke dogodka. Vsak strokovni dogodek pomeni prenos znanja in razvoj inovacij, kar prispeva k razvoju lokalne skupnosti in celotne družbe.

Maja Vidergar, zeleni vodja dogodka IAPCO 2024, je dodala: “Ponosna sem, da lahko delim naše izkušnje s 54. letnim srečanjem in generalno skupščino IAPCO, dogodkom, ki se je osredotočil na trajnost v smislu zmanjšanja negativnih vplivov na okolje, ki jih ima vsako srečanje. Cankarjev dom je kot uradni kongresni organizator dogodka stremel k načrtovanju in izvedbi srečanja na čim bolj okolju prijazen način, ne da bi pri tem znižal kvaliteto izkušnje za udeležence. Želeli smo ohraniti možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija za prenos znanja in šrijenje ključnih sporočil. Kompleksne izvedbe smo se lotili z našo ozaveščenostjo in strokovnim znanjem, pridobljenim v štiriinštiridesetih letih delovanja kot profesionalni kongresni organizator.”

“Kljub skrbnemu teoretičnem načrtovanju nas je zanimalo, kako uspešni smo bili pri vključevanju načel trajnosti v praksi. Zato smo poiskali primerno orodje za merjenje vplivov IAPCO 2024 na okolje in družbo. Odločili smo se za vrednotenje po metodologiji Planet Positive Events. Z veseljem smo preizkusili to učinkovito orodje, ki združuje standarde ESRS in merjenje ogljičnega odtisa ter zagotavlja dragocene vpoglede in priporočila za trajnostno organizacijo dogodkov.”

“Naše izkušnje so bile izrazito pozitivne in veseli smo, da imamo oprijemljive in kvantitativne podatke v obliki pisnega poročila. Ugotovitve smo delili z združenjem IAPCO in verjamem, da bo od dogodka v Ljubljani, vsako novo srečanje IAPCO prineslo izboljšave. Organizatorji imajo zdaj močno orodje za ustvarjanje okolju prijaznejših, družbeno odgovornejših in ekonomsko upravičljivih dogodkov.”

maja_vidergar
Photo: Cankarjev dom

Zakaj Planet Positive Event?

Orodje spodbuja in omogoča zeleni prehod tudi za organizatorje dogodkov. Mnogi naročniki dogodkov so že od 1. januarja 2024 zavezani k poročanju v skladu z direktivo o poročanju podjetij CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) in evropskim standardom za trajnostno poročanje ESRS. Takšnih podjetij je več kot 50.000 in organizatorji jim bodo morali zagotoviti konkretne podatke, pridobljene na dogodkih, definirati vrednostne verige in vse pridobljene informacije integrirati v sistem poročanja.
Orodje na trgu izstopa tudi zaradi zaupanja vrednih nacionalnih in mednarodnih zunanjih presojevalcev. Med njimi so vodilni strokovnjaki s področja trajnosti v Sloveniji. Zunanja presoja poteka v skladu s poslovnikom Planet Positive Event, ki natančno definira organizacijo in postopke zunanje presoje. Presojevalci so garancija za kredibilnost končne ocene.


Izvedite več o Planet Positive Event tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.