prague_czech_republic
Photo: Prague Convention Bureau

NAMESTO UVODA

Mesto stotih zvonikov ima nesmrtno ime v Evropi, delno zaradi kičasto lepih mostov in delno zaradi svoje človeške naravnanosti. Obiskovalci lahko prehodijo celotno mesto jedro vse do gotskega dela na Praškem gradu, Karlov most pa simbolno povezuje staro z novim. Izbrati zgolj eno obdobje, ki je arhitekturno zaznamovalo Prago, je nemogoče. Kljub temu se zdi, da je Art Noveau arhitektura iz preloma 20. stoletja najbolj zaznamovala pročelja Prage. Mnoge palače, vile in hiše iz tistega časa, ki jih še danes krasijo stucco vzorci, so postale prva izbira za hotele globalnih hotelskih verig in nakupovalnih središč. Poleg takšnih impresivnih zgradb z ohranjenimi fasadami lahko turisti najdejo bogato izbiro barov, restavracij in krčm, ki strežejo avtentično češko kulinariko in za mnoge najboljše pivo na svetu. Vendar je Praga več kot to: mesto, ki je bilo nekoč središče pokrajine Bohemija je danes univerzitetno središče, mesto s številnimi modernimi kongresnimi centri in vrsto hotelov, ki segajo od luksuznih do butičnih. Praga je bila v svoji bogati zgodovini tudi center panslavizma – gibanja, ki je stremelo k združevanju slovanskih narodov skozi literaturo, kulturo in šport. Obenem pa so zgodovino mesta zaznamovali tudi nemško govoreči prebivalci. Po razpadu Sovjetske Zveze si je mesto utrlo svojo pot v Srednji Evropi in začelo ceniti svojo preteklost kot pomembno kulturno in znanstveno središče ter negovati bogato pivovarsko tradicijo.

Po prisilnem spancu in valu odpuščanj, ki ga je sprožil COVID-19, je glavno mesto Češke ponovno dobilo vzgon in se osredotočilo na poliranje svoje kongresne ponudbe. Letalskih povezav je več kot kdajkoli, predvsem se je vrnil čezoceanski trg. Letališče v Pragi, ki ponuja skoraj 170 povezav, že nekaj let velja za pomembno regionalno vozlišče, kar je pripomoglo k uspehu Prage kot kongresne destinacije. V mestu se v zadnjem času ogromno gradi in prenavlja. Med enega najpomembnejših projektov spada popolna prenova ogromnega Vystavišta, “originalnega” praškega razstavišča, ki je bilo zgrajeno leta 1891. Obsežna prenova naj bi se zaključila leta 2026, s tem pa bo Praga pridobila moderno prizorišče za dogodke. Glavna dvorana, t.i. Industrijska palača bo imela najmodernejšo tehnologijo in bo lahko sprejela do 10.000 gostov. Le nekaj ulic stran je podjetje, ki ima v lasti tudi omenjeno razstavišče, pred kratkim prenovilo tržnico Holešovice. S tem so pomagali turistično razviti del Prage na drugi strani reke Vltave, obenem pa pomagali lokalnim proizvajalcem. Športni dogodki so postali stalnica v Pragi. Letos bo mesto gostilo svetovno prvenstvo v hokeju. Ne le da Praga modernizira svoja prizorišča in gosti globalne superdogodke, v mestu se odvija tudi umetniška revolucija. V letu 2022 se je v mestu odprl Kunsthalle, muzej moderne umetnosti, ki je že gostil nekaj odmevnih mednarodnih razstav. Nenazadnje so povsod po mestu raztrosene umetniške instalacije in kipi svetovno znanih in lokalnih ustvarjalcev. Eden izmed njih je David Černy, čigar nenavadne instalacije krasijo ozke ulice in dvorišča povsod po mestu. Skoraj vsak turist se ustavi pri njegovem kipu glave Franza Kafke, ki prikazuje pisateljeve kompleksne misli. Praga ima brez dvoma široko slovansko dušo, ki bo prepričala še tako zahtevne kliente. Zaradi krasnih pogledov na staro mestno jedro in praški grad s skoraj vsake hotelske terase, je težko reči ne dogodku v češki prestolnici.

prague_czech_republic
Photo: Prague Convention Bureau

KONGRESNA SCENA

Čeprav se kolesje birokracije v Pragi vrti po polžje, se stvari odvijejo hitro, ko se papirologija zaključi. Hotelske verige, ki želijo odpreti hotel v mestu, so tipičen primer. Govorice o Ritz Carltonu, ki naj bi se odprl v središču mesta, krožijo že desetletje, vendar hotel ostaja zgolj na papirju. Marriott je v tem oziru bolj uspešen. Ena najnovejših pridobitev je hotel Augustine, butičen hotel, ki se nahaja v nekdanjem samostanu Avguštincev, le nekaj korakov od praškega gradu. Gostje hotela lahko v izjemno dobro ohranjeni kleti poizkusijo hišno pivo, ki so ga po istem receptu Avguštinci varili stoletja. Če boste imeli srečo, vas bo eden od štirih še živih redovnikov povabil na ogled njihove knjižnice, ki hrani več sto del, najstarejše so iz 15. stoletja. Marriott se je na drugi strani mesta odločil za bolj moderen, rock’n’roll koncept. Stages Hotel Praga, ki leži nasproti koncertne arene O2 arena in konferenčne dvorane O2 universum, ponuja drugačen pogled na generičen dizajn hotelov. Namesto dolgočasnih, pastelno obarvanih zidov, so tukaj Marshallovi zvočniki in eklektična zbirka električnih kitar. Ta hotel zna ravnati z rock zvezdniki, saj vsaka soba pričara vzušje, ki pritiče rockovskemu backstageu. Ne bodite presenčeni, če na zajtrku opazite kruh, postrežen v bobnu. Celoten hotel je oblikovan kot krog, v središču pa je dvorišče, ki se zdi idealno za dogodke ali ogrevanje pred koncertom.

prague_czech_republic
Photo: Augustine, a Luxury Collection Hotel

Tudi novi hoteli bodo kmalu obogatili hotelsko sceno. W Praga, ki spada pod Marriott, bo vrata odprl kasneje v letu, prav tako bodo prve goste sprejeli nekateri butični hoteli. Sicer pa testirani hoteli pridno brusijo svojo ponudbo. Med njimi sta nedvomno NH Prague City in NH Collection Praga, kjer šef kuhinje ustvarja kulinarične presežke glede na sezono in lokalnost. Vendar niso le hoteli tisti, zaradi katerih se gostje valijo v mesto ob Vltavi. Prizorišča za dogodke so tako pogosta kot pivovarne, ki jih obkrožajo. Poleg že omenjenega Vystavišta, ki bo postavil Prago na globalen zemljevid za najbolj zahtevne dogodke, lahko organizatorji dogodkov gostijo dogodek v posebnih prizoriščih, kot je Sacre Coeur, nekdanji cerkvi, ki sedaj gosti koncerte in prireditve. Tudi palače imajo poseben status. Palača Kaiserstein redno gosti diplomatske dogodke in amabsadorske prireditve. Na luksuzni strani spektra so premijski hoteli, kot je priljubljeni Almanac X Alcron, eden izmed treh hotelov verige, ki je oživela Art Deco stil zgradbe, in je od nekdaj slovela po kvaliteti. Investitorji so oživili legendaren status hotela in ga povezali z ulico in domačini. Če so bili hoteli nekoč nedostopni za večino domačinov, so danes centri povezovanja in druženja.

prague_czech_republic
Photo: Almanac X Alcron Hotel

Julius Hotel, ki cilja na ljubitelje kave, je v Prago prinesel skadinavski minimalizem in izvrstno kavo. Le nekaj ulic stran stoji K+K Hotel Central Praga, ki slovi po izjemno ohranjenih Art Deco elementih in instagramabilnem dvigalu. Tudi Radisson Blu Praga ima zgodovinsko ozadje in ponuja kvalitetne konferenčne dvorane. Brez omembe obeh Hiltonov v Pragi ne gre. Oba sta postala stalnica dogodkov v mestu, saj ponujata prostorne dvorane in kvaliteto, ki pritiče znamki. Pod vodstvom novega direktorja, Ryana Gaucija, ima Hilton Praga nove načrte kako prilagoditi ponudbo v koraku s časom.

Organizatorji dogodkov imajo nedvomno carte blanche, ko gostijo dogodek v Pragi – od večerne zabave v nekdanji cerkvi in sprejema na dvorišču nekdanjega samostana, pa do koncerta v eni najbolj naprednih aren v regiji. Če se ne morete odločiti med mnogimi prizorišči, vam lahko vedno priskoči na pomoč ekipa Kongresnega urada Praga.

prague_czech_republic
Photo: Hilton Prague

ALI STE VEDELI?

V letu 2024 bo Praga obeležila stoletnico smrti njenega najbolj znanega pisatelja, Franza Kafke. Njegove novele in kratke zgodbe so postale del literarnega kanona po vsemu svetu. V čast pisatelju bo v centru DOX za sodobno umernost na ogled razstava, ki prikazuje Kafko v modernih upodobitvah. Za stoletnico smrti bodo poleg tega celo leto na sporedu kulturni dogodki. Navsezadnje lahko turisti ne le berejo njegova dela, temveč opazijo pisatelja samega tudi na ulicah, v obliki skulpture njegove glave. Kip, ki je sestavljen iz dvainštiridesetih jeklenih panelov, ki se neprestano premikajo, prikazuje kompleksnost njegovih misli.

Hannah Arendt je nekoč komentirala znameniti slog Kafke: “Neskončni poskusi, da bi pisali kot Kafka, so bili, brez izjeme mizerni neuspehi, ki so le podčrtali njegovo unikatnost.”

Photo: DOX Centre for Contemporary Art

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Točenje originalnega pilsnerja

Pivo oziroma pilsner je eno najbolj prodajanih čeških produktov. Pilsner Urquell, ki ga varijo v Plznu že od leta 1842, je zagotovo najbolj prodajan. Pred kratkim je podjetje v središču mesta odprlo muzej in akademijo točenja. Gostje lahko tukaj vstopijo v interaktiven svet piva in se udeležijo pivskih degustacij. Prizorišče lahko tudi gosti dogodke v prostorni pivski dvorani, ki gleda na vedno obiskan trg Wenceslas. Za res avtentično incentive izkušnjo pa lahko organizatorji dogodkov peljejo svoje udeležence na tečaj točenja piva. Tukaj se bodo naučili točiti pivo na tri načine: hladinka, šnyt in mliko. Na koncu bodo prejeli personalizirano darilo. Na zdravje!

prague_czech_republic
Photo: Pilsner Urquell: The Original Beer Experience

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Turisti redko zavijejo iz mestnega središča v skrito grobnico, ki se nahaja pod cerkvijo sv. Cirila in Metoda. Tisti, ki najdejo pot do kripte, lahko tukaj izvejo o usodi dveh čeških narodnih herojev, Jana Kubiša in Josefa Gabčika. Med terorjem nacistov v Bohemiji in Moraviji sta bila izbrana za tajno operacijo pod imenom Anthropoid. Cilj operacije je bil atentat na Reinharda Heydricha, SS-Obergruppenfuhrerja. Dvojici je atentat uspel, nato pa sta se, skupaj s petimi češkimi padalci, skrila v cerkvi sv. Cirila in Metoda. Tukaj so nacisti ubili vseh pet. Še danes je ta akt junaštva med najpomembnejšimi zgodovinskimi dogodki države. Znotraj cerkve lahko še danes opazite luknje od streljanja.

prague_czech_republic
Photo: Prague Convention Bureau

IDEALNO DARILO

Večina obiskovalcev Prage domov nosi litre pilznerja, vendar obstajajo alternative za tiste, ki iščejo inovativne lokalne izdelke. Manufaktura je češko podjetje za kozmetiko, ki proizvaja kvalitetne kreme, šampone in celo produkte iz piva. Njihovi produkti so dobrodošla alternativa v morju generičnih produktov znanih podjetij. Češka podjetja prav tako izdelujejo steklarske izdelke, ki so razstavljeni v najimenitnejših hotelih po Evropi. Preciosa je znana po najkvalitetnejših kristalnih kozarcih in nakitu, ki ga lahko najdete v njihovih trgovinah po mestu. Če želite podpreti lokalne umetnike, lahko kupite originalne ilustracije na razglednicah ali unikatne majice v trgovini Praqtique. A vendar, zakaj ne bi kupili še pilznerja?

prague_czech_republic
Photo: Manufaktura

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2024

Kafkaesque
(9. februar – 22. september 2024)
W: https://www.dox.cz/en/whats-on/kafkaesque

Event Fest Prague
(24. april 2024)
W: https://www.eventfest.cz/en

2024 IIHF Ice Hockey World Championship
(10. – 26. maj 2024)
W: https://www.iihf.com/en/events/2024/wm

Prague Spring Festival 2024
(12. may – 3. junij 2024)
W: https://festival.cz/en/

Designblok – Prague International Design Festival
(2. – 6. oktober 2024)
W: https://www.designblok.cz/

prague_czech_republic
Photo: Event Fest Prague

KULINARIČNO ZAKULISJE

Češka kulinarika se je razvila onkraj pivskih prigrizkov in danes ponuja prefinjene jedi z mnogimi mesnimi specialitetami. Mi vam priporočamo obisk restavracije Mlynec, ki ima krasno lokacijo poleg Karlovega mostu. Tukaj strežejo klasike na moderen način, poleg tega pa ponujajo izjemna lokalna vina, večino iz južne Moravske. Podjetje, ki je odprlo restavracijo, je uveljavljeno catering podjetje, ki je prva izbira za lokalne organizatorje dogodkov. Sicer je na meniju po restavracijah velikokrat svinjska krača, knedliky (cmoki) in raca z rdečim zeljem. Tudi tržnic s hrano ne manjka. Naš predlog je obisk tržnice Holešovice, kjer lahko kupite sveže sadje in zelenjavo ali se udeležite kulinaričnih festivalov, ki jih tukaj redno organizirajo. Za kombinacijo piva in burgerjev se ustavite pri restavraciji Dva Kohouti.

prague_czech_republic
Photo: Mlynec Restaurant

ZAKAJ PRAGA?

Pet odličnih razlogov za organizacijo dogodka v Pragi:

1. Sloji zgodovine
Ko boste odkrivali sloje bogate zgodovine v Pragi vam bodo zgradbe in cerkve izpričale nešteto zgodb. Organizacija dogodka v Pragi pomeni, da bodo vaši udeleženci obdani z zgodbami o slovanski zgodovini in kulturi. Znamenitosti mesta ustvarijo unikatno podlago za katerikoli dogodek.

2. Raznolikost prizorišč za dogodke
V Pragi lahko najdete nekaj za vsak okus: od butičnih do luksuznih in Art-Noveau zgradb do modernističnih stvaritev. Večina se nahaja v centru mesta in ponuja navdihujoče poglede na mostove in praški grad.

3. Vrednost za denar
Čeprav cene podivjajo v poletni sezoni, je večina hotelov še vedno cenejših v primerjavi z ostalimi evropskimi prestolnicami. Poleg tega so cene v restavracijah zmerne.

4. Mednarodni značaj
Praga leži v osrčju Srednje Evrope in je za mnoge zahodnjake uvod v Vzhodno Evropo. V tej luči Praga deluje kot talilni lonec za več kultur, predvsem pa za nekaj več kot 170.000 študentov. Kot uveljavljeno mesto za dogodke Praga dosega vsa pričakovanja, ki jih imajo organizatorji dogodkov.

5. Svetovna prestolnica piva
Čehi so izjemno ponosni na svojo pivovarsko tradicijo. Pivo je tukaj več kot osvežujoča pijača in lahko deluje kot lepilo, ki poveže udeležence dogodka. Čehi so tudi prvi na svetu po pitju piva, saj naj bi spili 140 litrov na prebivalca letno.

PRAGA V NEKAJ BESEDAH

Če je bila Praga nekoč videna kot poceni postanek v nekdanji srednjeevropski komunistični državi, je danes moderna metropola, ki lahko gosti najzahtevnejše dogodke. Z revitalizacijo prej obubožanih mestnih četrti, ki so sedaj živahna središča dogajanja, Praga cilja tudi na mlajšo klientelo. Lahko rečemo, da mesto odgovarja drugačnemu tipu organizatorjev dogodkov: takšnim, ki iščejo avtentična doživetja in ki bolj kot hotele zaprtega tipa iščejo prostore za skupnost. Praga je ponovno med najboljšimi tudi zaradi novih hotelov, ki se kar naprej odpirajo po mestu. Tisto, zaradi česar se obiskovalci vračajo, pa je pristna gostoljubnost domačinov, ki razumejo, da je mednarodnim klientom bolj pomembna lokalna originalnost kot ponujanje dolgočasnih klasik. Mesto Franza Kafke se je na svetovni zemljevid vrnilo v slogu in to ravno za stoletnico smrti znamenitega pisatelja.

holesovice_market
Photo: Prague Exhibition Grounds

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.