radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

LABIRINTSKI ART-NOVEAU ŠARM

LOKACIJA

Ob prenovi Art-Noveau pročelij zgradb razpršenih po Pragi morajo arhitekti upoštevati rigorozna navodila, saj so fasade zavarovane kot kulturna zapuščina. Kako torej vpeljati modernost ob upoštevanju tradicionalne arhitekture, obenem pa se pokloniti lokalnim oblikovalcem? Radisson Blu je svoj odgover našel na Žitni ulici, deset minut hoje od mestnega središča in le streljaj od ene najbolj priljubljenih četrti v Pragi. Ulica je dobila ime po žitnih poljih, ki so se nekoč bohotila v tem okrožju. Tukaj je živel tudi sloviti skladatelj Antonin Dvorak. Dejansko je ulica oddaljena le nekaj korakov od Karlovega trga, ki velja za enega največjih v Evropi. Sam hotel z nedotaknjeno fasado se odlično vklaplja v sosesko, zato je neopazen vhod skorajda skrivnosten. Kljub temu je hotel dobro obiskan, predvsem zaradi večjih turističnih skupin iz Azije in Bližnjega Vzhoda, ki hvalisajo odlično lokacijo dovolj blizu mestnega središča, a vendar dovolj stran, da se iz ulice ne sliši šuma tramvaja. Na istem mestu je nekoč obratovala priljubljena pivovarna. Tloris štirih ohranjenih zgradb je ostal skorajda nespremenjen, zato je posledično labirintski. Kljub temu, zgodba in lokacija zasenčita mnogoteri modernističen hotel.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

DOSTOPNOST

Radisson Blu Praga je od letališča Praga oddaljen približno petindvajset minut. Letalsko vozlišče je odlično povezano s svetom in nudi več kot 170 povezav. Tudi čezmorski trg se je po pandemiji vrnil in ponovno postal eden ključnih trgov za Prago. Taksiji so v Pragi zanesljiva in ugodna rešitev, še posebej s prihodom Bolta in Uberja. Prav tako je zanesljiv javni potniški promet, s tramvajem in metrojem na čelu. Z lahkoto se lahko zapeljete do katerekoli mestne četrti. Nenazadnje so dobre tudi železniške povezave. V Berlinu ste lahko v manj kot petih urah. Gostje, ki prihajajo z avtom, se lahko znajdejo v zagati, saj je število parkirišč v strogem središču mesta močno omejeno. Kljub temu je promet vzoren; tudi prometne konice niso večji problem. Praga bo kmalu postala tudi pešcem-prijazna destinacija, saj bodo deli mesta zaprti za promet. To bo izboljšalo raven življenja za domačine, čeprav se zdi, da so kolesarji še vedno spregledani. Na žalost starinski tlakovci niso najboljša površina za kolesarjenje. Še vedno pa ima Praga izvrstne povezave in izjemno lokacijo v središču Srednje Evrope.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Po striktni prenovi leta 2019 je Radisson Blu ohranil večino Art-Noveau elementov, ki so krasili originalno zgradbo iz leta 1898. Osrednjo zgradbo je zasnoval priznan arhitekt in inženir Jaroslav Polivka, rojen v Pragi. Po migraciji v ZDA na predvečer druge svetovne vojne se je uveljavil kot izvrsten razvojni inženir. Njegovo življenjsko delo je statična zasnova newyorškega muzeja Guggenheim. Krasni stucco detajli in sprva neopazna fasada izžarevata eleganco s preloma 20. stoletja. Gostje lahko še danes opazijo originalen napis salve (latinski izraz za dobrodošli), ki je nekoč pozdravljal prišleke. Sicer je bila zgradba dom mnogim lokalnim umetnikom in slikarjem. V preddverju so se arhitekti odločili za svetel in eleganten interier, ki se odlično poda prijetno osvetljeni restavraciji nasproti recepcije. Pozlačeni drogi nad recepcijo dodajo prestiž tipično minimalističnemu dizajnu Radissonove recepcije. Hotelski bar je skrit v kotičku, ki gleda na ulico, vendar deluje izjemno udobno. Bar lovi radovedne poglede mimoidočih, ki lahko opazijo tudi hotelski lounge, ki je namenjen samo hotelskim gostom. Hotelska restavracija predstavlja srce hotela, ki čez dan deluje kot zajtrkovalnica in obedovalnica, zvečer pa se spremeni v priljubljeno restavracijo. Sivi stoli in črno-bele mize se lepo podajo k elegantnemu slogu restavracije. Arhitekti so uspeli ohraniti originalen izgled zgradbe in poudaritu zlate detajle. Če se boste spustili po stopnišču, boste lahko zares začutili zeitgeist zgradbe.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Prijazni in gostoljubni hotelski uslužbenci so zaščitni znak hotela. Brez dvoma se boste tukaj počutili kot doma. Večina zaposlenih je ponosnih, da lahko delajo v hotelu z zgodovinskim poreklom, čeprav v Pragi hotel nikakor ni osamljen v tem oziru. Ena največjih prednosti hotela je restavracija. Ne le da služi kot izjemen prostor za srečanja, v njej lahko gostje izkusijo avtentične češke jedi. Zajtrk vključuje tudi lokalne delikatese, ki se spreminjajo dnevno, npr. mariniran sir in prekajena klobasa. Večina gostov se odloči za kavo iz avtomata, mi pa vam priporočamo da naročite bolj kvalitetno skodelico kave pri prijaznih uslužbencih. Hotel sodeluje tudi z lokalnimi ponudniki, s tem pa pomaga krepiti lokalno skupnost ter ohranja sezonsko in lokalno hrano. Hotelu priporočamo, da uvede show-cooking, ki bi lahko razveselil sicer zdolgočasene goste. Ena večjih prednosti restavracije je možnost cateringa. Udeleženci grejo lahko tako enostavno iz dvorane v restavracijo ali uživajo v postreženem kosilu v predsobi.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Prostorna soba, v kateri smo stanovali, je bila oblečena v elegantne sive in oceansko modre odtenke. Klasičen izgled Radisson sobe je nadgardila črno-bela slika Prage nad posteljo, bakrene luči in manjša terasa. Parket in pohištvo v temnejših odtenkih se čudovito ujemata s sivo preprogo in kostanjevo rjavim naslonjačem. Tudi kopalnica je prijetna na pogled z elegantnimi ploščicami v pastelnih barvah. Opremljena je tudi s kvalitetno kozmetiko hotelske verige. Precej razkošno odmerjena postelja zagotavlja odličen spanec. Tudi delovna miza v črni-rjavi izvedbi se je izkazala kot odlično podlaga za hibridno delo. Sobe v tem hotelu so izvrstne tudi za daljša bivanja, saj nudijo vse moderne pripomočke, ki jih potrebujejo popotniki. Dlakocepna pripomba se tiče razgledov iz sob, saj večina gleda na ne najbolj privlačno notranje dvorišče. Glede na močno konkurenco v mestu, bi moral Radisson Blu bolj poudarjati svoj razgled s strehe.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

Konferenčni center

Kot dokaz svojega potenciala za organizacijo dogodkov je hotel gostil svojo največjo konferenco za 130 gostov ravno preden smo ga obiskali. Osem modernih kongresnih dvoran je povezanih s prostranim preddverjem, ki vodi do hotelske restavracije. Hotel lahko pripravi posebno izkušnjo s svojim cateringom, saj lahko gostje prehajajo iz konferenčne dvorane v restavracijo, ne da bi sploh opazili. Organizatorji dogodkov bodo lahko kmalu organizirali dogodke na terasi hotela.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague
radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

SLADICA – Dodatna ponudba

Hotelski fitnes je idealen za aktivne poslovne goste. Skupaj z unikatno teraso ta hotel ponuja vrsto dodatnih storitev za udeležence dogodkov. Na terasi redno organizirajo tudi tečaje joge.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Hotel bi moral stremeti k temu, da bar poveže z ulico in domačini. Čeprav je okusno oblikovan, se zdi nekoliko odtujen od okoliša. V tem oziru ima hotel prostor za napredek.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Morda hotel ni edini v Pragi, ki se trudi ohranjati dediščino, vendar je pozornost detajlom nadvse impresivna. Uživali smo v pogledu na originalen, ločen vhod. Dasi ni odprt, lahko gostje vidijo časovno kapsulo izza zasteklenih vrat.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Radisson Blu je hotelska veriga, ki že nekaj časa dosledno izboljšuje svoje trajnostne aktivnosti. Tudi hotel v Prague je certificiran po sistemu, ki ga uporablja veriga. Hotelska kulinarika stremi k trajnosti in povezovanju lokalnih ponudnikov. Hotel lahko nenazadnje pohvalimo, ker meri svoj ogljični odtis. Zdi se, da je Radisson Blu Praga iskren, kar se tiče zelenih iniciativ.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Radisson Blu Praga ponuja prestiž po ugodni ceni. Lokacija tik izven mestnega središča je ugodna tudi za raziskovanje manj znanih praških četrti, vendar dovolj blizu večine znamenitosti. Art-Noveau elementi, vključno z visokimi stropi in zlatimi detajli ne delujejo eklektično ali generično, temveč prepričajo vsakega poslovnega gosta. Hotelu priporočamo, da ostane zvest svojemu bistvu, t.j., da še naprej ponuja kvalitetne konferenčne prostore in dobro zdizajnirane sobe, ki prioritizirajo hotelske goste. V izredno konkurenčni praški hotelski sceni je potrebno nekaj več, da se hotel prebije med najboljše. Zdi se nam, da ima Radisson Blu odgovor s svojo izjemno teraso in multifunkcionalno restavracijo.

radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague

KONČNA OCENA: 4.84 TRI KONGRESNE ZVEZDICE⭐⭐⭐Mestni kongresni hotel

3 KONGRESNE ZVEZDICE⭐⭐⭐ končna ocena od 4.81 do 5.00
2 KONGRESNI ZVEZDICI⭐⭐ končna ocena od 4.61 do 4.80
1 KONGRESNA ZVEZDICA⭐ končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJANeocenjen
DELUJE OD 2019
KONGRESNA ZVEZDAMestni kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB 160 sob in apartmajev
ŠTEVILO DVORAN8
POVRŠINA DVORAN465 kvadratnih metrov
MAX. KINO POSTAVITEV150 udeležencev
SPLETNA CENA133 – 225 EUR / Booking, april 2024
NASLOVRADISSON BLU HOTEL PRAGA
Zitna 561/8
Praga, Češka


T: +420 225 999 999
E: info.prague@radissonblu.com
W: https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-blu-prague

ZMOGLJIVOSTI
  • Restavracija
  • Bar
  • Hotelski fitnes
  • Terasa
  • 8 konferenčnih dvoran
IZJEMNOSTHotel skriva krasno teraso, ki ponuja razgleda vse do praškega gradu in še dlje. Prijazni hotelski uslužbenci so nam zaupali, da ima hotel načrte, da zgradi bar na terasi. Ko bo končana, bo terasa ena izmed tržnih prednosti hotela in raj za organizatorje dogodkov.
radisson_blu_prague
Photo: Radisson Blu Prague
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA4.87
2. DOSTOPNOST4.88
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.84
4. PREDDVERJE (LOBBY)4.85
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.88
6.  RECEPCIJA4.82
7.  HOTELSKA SOBA4.90
8.  HOTELSKA POSTELJA 4.91
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.85
10. HOTELSKI ZAJTRK4.81
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.83
12. KONFERENČNE DVORANE4.85
13. DODATNA PONUDBA4.79
SKUPAJ:   4.84

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.