sarajevo_bosnia
Photo Credit: Shutterstock

NAMESTO UVODA

Sarajevski podjetniki, naveličani velikih besed o potencialu svojega mesta, so stvari vzeli v svoje roke. Turistično in kongresno se mesto razvija na vseh koncih in krajih. Če v mestu ni kongresnega centra, so povsem spodobnega in modernega zgradili v hotelu Hills na Ilidži. Če pravijo, da so ključ mednarodne hotelske verige, so jih skupaj s svojimi investicijami pripeljali Arabci. Če govorimo o letalskih povezavah, je Sarajevo med najhitreje rastočimi destinacijami na Balkanu. Bolje se piše celo sarajevskim prizoriščem zimskih olimpijskih iger. Na Igmanu so na mestu nekdanjega hotela Ferijalnog saveza BiH odprli prenovljen hotel Monti. Načrtuje se prenova legendarnega hotela Igman. Zaživela je Bjelašnica, ki je idealna incentive destinacija. Podjetniki verjamejo v potencial svojega mesta, ki je v nedavni raziskavi o priklicu mest nekdanje Jugoslavije pristal na tretjem mestu, takoj za Dubrovnikom in presenetljivo Bledom. 27 let po koncu vojne se v mesto vrača optimizem s pogledom v prihodnost.

Kljub temu, da mesto nima kongresnega urada in je podatke o ponudbi težko zbrati s pomočjo googla, se v mestu res veliko dogaja. Sarajevčani so namreč izjemni gostitelji, ki kongresne goste vedno sprejmejo odprtih rok. Samozavestni podjetniki v Sarajevu pogosto pravijo, da posebnega marketinga za svojo destinacijo ne potrebujejo, saj se posel dogaja sam od sebe. Kaj bi šele bilo, če bi se Sarajevo zares organiziralo in nastopalo na mednarodnem trgu kot enotna ekipa. Za to pa bi nedvomno potrebovali vrhunskega trenerja. Formula uspeha je namreč v vztrajnosti, medsebojni solidarnosti in sodelovanju med javnim in zasebnim. To se sliši logično, ni pa povsem jasno ključnim igralcem, zlasti tistim iz javnega sektorja, ki je v Bosni še bolj kompleksen kot na zahodu.

Vsekakor pa se nas mesto vedno znova dotakne na svoj način, čeprav je nekaj svojega tradicionalnega šarma v zadnjih letih izgubilo. Ga je pa nadoknadilo svetovljansko vzdušje, ki je spet zavelo po ulicah olimpijskega mesta. Duh iger se vrača na svojevrsten način skozi turizem in dogodke, ki v velikem valu prihajajo v mesto.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Shutterstock

KONGRESNA SCENA

Gradbeni stroji v mestu se niso zaustavili niti v času korone. Tik pred izbruhom korone je bil odprt hotel Bosmal Arjaan by Rotana Sarajevo. Hotel ponuja 132 apartmajev in manjši konferenčni center. V istem obdobju je bil odprt tudi hotel Ibis Styles v predmestju Sarajeva. Odprih pa je bilo tudi več manjših butičnih hotelov.

Največ novosti je v zadnjih letih na olimpijskih planinah v okolici Sarajeva. Na planini Igman je bil konec leta 2020 odprt vrhunski incentive hotel Monti. Sredi leta 2021 je bil prenovljen hotel Han na Bjelašnici. Zadnja pridobitev pa je povsem novi wellness&spa hotel Nomad na Bjelašnici, ki ima tudi soliden konferenčni center. Hotel so odprli konec leta 2022.

Vedno se kaj dogaja tudi v okolici hotela Hills na Ildiži, ki je postal center kongresnega dogajanja. Njihov convention centre je največji v mestu, ponudbo pa ves čas dopolnjujejo in nadgrajujejo. Novosti pa niso zgolj na področju investicij, temveč tudi na področju promocije destinacije. Sarajevo se v zadnjem času intenzivno promovira preko zelo aktivne Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ki jo vodi novi direktor Haris Fazlagić. Napovedal je tudi skorajšnji začetek delovanja Kongresnega urada mesta, ki ga po našem mnenju Sarajevo zares nujno potrebuje. Poskusno je bila uvedena nova turistična kartica »Sarajevo City Card«. Veliko se dogaja še na področju dogodkov, ki želijo povezati regijo. Med njimi je tudi 1st Sarajevo Tourism Summit, ki obeta, da bo postal osrednji dogodek turistične industrije. Dogodki so velikokrat povezovalci med Vzhodom in Zahodom, tako kot v nekih drugih časih in zdi se, da je to ena od prednosti mesta.

monti_hotel
Photo Credit: Monti Hotel & Wellness

ALI STE VEDELI?

XIV. zimske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984 so v pogovorih s Sarajlijami lep in nepozaben spomin na neke druge lepše čase. Igre so imele širši družbeni pomen, ki se danes najbolj vidi v ponudbi na štirih olimpijskih planinah Trebević, Igman, Bjelašnica in Jahorina. Prav vse so danes v funkciji celoletnega turizma kot smučišča, centri pohodništva in planinarjenja in klimatska zdravilišča na Igmanu. Obisk planin je lahko tudi izjemna popestritev udeležbe na dogodkih v mestu, saj so od mesta oddaljene od vsega 15 minut do dobre ure vožnje. Najhitreje pa boste duh olimpijskih planin začutili z vožnjo z gondolo do Trebeviča. Na tej planini je bila legendarna bob steza. Gondola je bila porušena med vojno leta 1992. Slabe štiri milijone evrov za obnovo godnole je doniral 58-letni podjetnik in filantrop nizozemskega porekla Edmond Offerman, ki je postal častni meščan Sarajeva. Tudi takšne zgodbe so del doživetja Sarajeva, v katerega se je spet vrnil pozitivni olimpijski duh, ki je nekoč presegel vse sterotipe o Balkancih in pustil vtis, da so bile zimske olimpijske igre leta 1984 najboljše ever.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Shutterstock

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Po sledeh Vučka – Treasure ali Photo Hunt

Legendardni Vučko, maskota olimpijskih iger, je v Sarajevu omniprezenten kot spominek. Iskanje Vučka je lahko tudi zelo zabaven treasure ali photo hunt, ki ga lahko izpeljete na eni od olimpijskih planin ali v Sarajevu. Naš predlog je, da za bazo vzamete hotel Monti in Vučka poiščete na Igmanu, kjer se baje najbolje počuti. Sprehod v timih po planini bo koristen tudi za zdravje udeležencev, saj je Igman razglašen za klimatsko zdravilišče.

Več informacij najdete na Creative Pro Adriatic: https://creativepro.agency/si/.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Sarajevo Times

NAJBOLJ VAROVANA SKRIVNOST

Viječnica – najbolj posebno prizorišče v mestu

Med vojno, avgusta 1992 je bila popolnoma uničena tudi »Vijećnica«, simbol Sarajeva, znamenita mestna hiša, leta 1949 spremenjena v narodno knjižnico. Tedaj je v ognju zgorelo dva milijona knjig, kar je pomenilo okrog 80 odstotkov knjižnega gradiva. Leta 2014 so jo odprli prenovljeno v vsem sijaju. To je nedvomno eno od najbolj posebnih prizorišč v Bosni, tudi zato ker ga ni mogoče enostavno rezervirati.

vijećnica_sarajevo
Photo Credit: Darko Cvetić

IDEALNO DARILO

Kaj kupiti na Baščaršiji, kjer se najde vse od igle do sena. Vsaj zame se skoraj vsak obisk mesta zaključi z nakupom prave bosanske tucane kave. Ko si jo doma skuham, me vonj in okus teleportirata nazaj v Sarajevo. Če je postrežena v pravem bosanskem kavnem setu, je užitek še večji in skorajda božanski. Sestavljajo ga dževza, fildžan, podstavek in posodica za sladkor, ki morajo biti obvezno ročno delo. Kupiti ga morate pri pravem mojstru, ki vam bo praktično dokazal kakovost džezve s tem, da bo z vso težo stopil na džezvo. Če zdrži 100 kil, potem gre za pravo džezvo.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Shutterstock

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V 2023

Sarajevo Tourism Summit (26 April – 27 April 2023)
W: https://tourismsummit.ba/

TEDx Sarajevo (13 May 2023)
W: https://tedxsarajevo.com/

Sarajevo Business Forum (17 May – 18 May 2023)
W: https://sarajevobusinessforum.com/en/2023

Sarajevo Film Festival (11 August – 18 August 2023)
W: https://www.sff.ba/en

Sarajevo Travel Fest (12 October – 14 October 2023)
W: https://skenderija.ba/

sarajevo_bosnia
Photo Credit: TEDx Sarajevo

KULINARIČNO ZAKULISJE

Multikulturnost Sarajeva se kaže tudi v kulinariki, ki presega zgolj in samo legendarne čevapčiče in burek na Baščaršiji. Kulinarična scena se razvija z neverjetnim tempom in število dobrih restavracij se povečuje. Za pravo izkušnjo z razgledom se rad zatečem v restavracijo Kibe, ki je nekoliko umaknjena od turističnega vrveža. Svojo ponudbo gradijo na tradicionalni, lokalni kuhinji. Njihove pite so nepozabne, prav tako jagnjetina. Najbrž je zato kriva tudi preprosta politika, da so vse surovine lokalne. K dobri izkušnji prispeva še odličen ambient s pridihom umetnosti in domačnosti.

Debati o najboljših čevapih v mestu pa se boste z domačini težko izognili. Sarajevski čevapčiči so mit in legenda, ki se prenaša iz roda v rod, sama receptura pa ni napisana, ampak ostaja v glavah ljudi, ki delajo v kuhinjah starih čevabdžinic in so se tega poklica izučili ali ga nasledili od prednikov v minulih desetletjih, pa tudi stoletjih. Gre za stvar ponosa in razlog za globoke debate o kakovosti mesa in načinu priprave. Kdo je boljši Ferhatović, Hoidžić, Željo, Zmaj, Mrkva … pa boste najbolje presodili sami. Že vonjave na Baščaršiji so omamne. Umami! Za kako resno kulinarično zgodbo gre, pa lahko preverite v novem filmu Denisa Tanovića, Deset v pol.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Kibe Mahala

ZAKAJ SARAJEVO?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Sarajevu:

1. Fascinatna narava
Narava v neposredni okolici Sarajeva je izjemno slikovita, raznolika in ponuja neverjetno zanimiv kanvas za organizatorje incentive programov. Poleg tega je dostop do narave praktično neomejen.

2. Iskreno gostoljubje
Ljudje v Bosni so neizmerno gostoljubni. Povsod boste iskreno dobrodošli. Le stežka boste našli nekoga, ki vas v Sarejevu ne bo vesel, razen v klasilčnih turističnih pasteh, ki so se razvile v zadnjih letih ponovnega turističnega razvoja.

3. Odlična kulinarika
V Bosni ni skrbi, da bodo udeleženci vaših dogodkov ostali lačni. Poleg ljubiteljev mesa boste navdušeni tudi vegeterijanci.

4. Med vzhodom in zahodom
Bosna je most med vzhodom in zahodom, ki ga boste spoznali v obliki kulturnega in zgodovinskega kapitala destinacije. To, da je Sarajevo Jeruzalem Balkana ni daleč od resnice.

5. Vrednost za denar
Visoka vrednost za denar je še vedno velika prednost Sarajeva. Cene v mestu so z redkimi izjemami še vedno vsaj 30 % nižje kot v evropskih prestolnicah.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Sarajevo Times

SARAJEVO V NEKAJ BESEDAH

Sarajevo je duša, srce in vsi mogoči stereotipi Balkana, 100 % skoncentirani na enem mestu. V realnosti se po 30 letih od krvave morije zdi, da se je življenje počasi vrnilo v normalne tirnice in tudi kongresna infrastruktura je vedno boljša. Vojna sredi devetdesetih je zaustavila razvoj v regiji, čeprav se sliši cinično, zagotavlja pristnost, ki so jo na zahodu zavrgli desetletje in več nazaj.

Sarajevo je vznemirljiva in zelo zaželjena kongresna destinacija, ki so jo zaznamovali zgodovinski dogodki. Glede tega na Balkanu nima konkurence in čas je, da to spoznajo tudi mednarodni organizatorji dogodkov. Nagrajeni bodo z gostoljubjem toplih, prijaznih in odprtih ljudi. Ljudi z veliko dušo, ogromnim smislom za humor in občasno melanholijo. Slednjo boste razumeli skozi sevdah. Glasbo, ki ni samo glasba, je način kako, ljubiš, žaluješ, praznuješ in hrepeniš. Sevdah je trenutek, ko utišamo možgane in raztegnemo čas. Ko začutiš sevdah, ti Sarajevo zares odpre svojo dušo. Verjemite, vredno se je potruditi.

Upamo pa, da se bodo prijazni domačini znali organizirati in se razvoja industrije srečanj lotili na bolj organiziran in sistematičen način. Po našem mnenju je zato že skrajni čas.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Visit Sarajevo

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Sarajevo assesorja revije Kongres v aprilu 2024. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseva junija 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.