skopje_macedonia
Photo Credit: Shutterstock

NAMESTO UVODA

Koliko še drži legendarni stih pesmi iz časov nekdanje Jugoslavije »tamo gdje večno sunce sja«, smo ponovno preverili aprila 2023. Kako dobro se drži makedonska industrija srečanj in kaj lahko ponudi na mednarodnem trgu. Od našega zadnjega obiska se je veliko spremenilo. Nekaj igralcev je novih, nekateri pa so izginili s trga. Največ o situaciji v mestu pove dejstvo, da je bilo 55.000 m2 površin, ki jih je zavzemal Skopski sajam, danes spremenjenih v trgovski center, ki je mimogrede največji v Severni Makedoniji.

East Gate Shopping center je ilustracija tranzicije, ki poteka v tej državi, v kateri za razvoj industrije srečanj ni prav veliko posluha. Sejemska dejavnost je izginila skupaj s kadri, tradicijo, multiplikativnimi učinki in močnimi sejemskimi blagovnimi znamkami. Slovenska trgovska družba, ki je sejmišče prevzela z velikimi obljubami o oživitvi sejemske dejavnosti, je danes le še spomin.

Za ponovni zagon nekoč pomembne industrije mesta bodo potrebna leta in velike investicije v infrastrukturo. Zdi se, da to v Skopju nikogar posebej ne zanima. Država bolj stavi na vikend turiste, ki jih ob obisku mesta težko spregledate. Njim se počasi podreja celotna turistična infrastruktura, kar se najbolj opazi v gostinski ponudbi. Ta je eklektična kot tudi arhitektura mesta, o kateri je bilo napisanih res veliko zgodb.

Industrija srečanj se danes razvija po inerciji in na pobudo privatnih igralcev. Kongresni urad Skopja ne obstaja in za iskanje informacij o mestni kongresni ponudbi ste obsojeni na podatke, ki vam jih ponudi striček google ali pa na zanesljive prijateljske vire v mestu. Najboljši način za razumevanje potenciala mesta je obisk, ki bo po našem mnenju spremenil vaš pogled na destinacijo. Mesto je namreč odlična kongresna destinacija, ki zlahka upraviči zaupanje, le stereotipov se je potrebno otresti, kajne.

double_tree_hilton_skopje
Photo Credit: Skopje City Tour Bus

KONGRESNA SCENA

Do leta 2014 je bila v Skopju najbolj zanesljiva izbira za večje konference Hotel Aleksander Palace, ki je danes še vedno soliden 5* hotel, nekoliko umaknjen iz centra mesta.

Mednarodne hotelske verige so Skopje odkrile po obdobju velike arhitekturne prenove mesta, leta 2014. Prvi je Skopje odkril Marriott, ki je hotel odprl leta 2016. Hotel se nahaja na ikonični skopski lokaciji tik ob orjaškem, 22 metrov visokem kipu Aleksandra Makedonskega na trgu Makedonija. Sledil je DoubleTree by Hilton Skopje, ki je v predmestju Skopja odprl vrata leta 2018. Istega leta je bil odprt hotel Panoramika ob vznožju hriba Vodno. Zadnja pridobitev pa je Hotel Limak, ki se nahaja tik ob gradbišču velikega trgovskega kompleksa Diamond of Skopje. Kompleks gradi istoimenska turška korporacija Limak, ki je v izgradnjo vložila 250 milIjonov evrov. Letos je prenovo dočakal legendarni hotel Holiday Inn, ki ponuja povsem novo urbano izkušnjo bivanja, do konca poletja pa bo prenovljen tudi njihov kongresni center, ki je z lego ob reki Vardar in blizu upravnih zgradb na strateško pomembni lokaciji. V Skopju se na hotelsko-kongresni sceni res veliko dogaja. Precej bolj pasivna pa je kreativna scena industrije, ki bolj ali manj pasivno spremlja razvoj industrije. Nekaj agencij sicer spremlja mednarodne trende, vpeti pa so predvsem v lokalno okolje.

Velika prednost mesta so npr. posebna prizorišča, ki jih v Skopju ne manjka, vendar jih je res težko poiskati in rezervirati. Vse bi bilo precej lažje, če bi ponudbo povezoval dobro organiziran kongresni urad. Tako pa je potrebno do rešitev priti po precej zavitih poteh. Morda malce spregledan del zgodbe je tudi multikulturen značaj mesta. Čeprav imajo Makedonci do Albancev, ki so se v zadnjih desetletjih naselili na širšem področju Skopja, Gostivara, Tetova, Struge in ostalih večjih mest v Makedoniji, ambivalentna stališča, smo dobili občutek, da sobivajo v miru. Tudi to je Skopje in zaradi tega lahko poudarjamo, igra pomembno vlogo na regijskem zemljevidu kongresnih destinacij.

limak_skopje_hotel
Photo Credit: Limak Skopje Luxury Hotel

Dolgoletni spor glede uporabe imena Makedonija se je končal leta 2019 s Prespanskim sporazumom, s katerim se je država preimenovala v Republiko Severno Makedonijo. Makedonci se ne razglašajo za naslednike antične civilizacije, so pa prevzeli ime regije, ki so jo po 6. stoletju našega štetja zavzela slovanska plemena. Ozemlje današnje Republike Severne Makedonije je bilo od antike del bizantinskega in bolgarskega imperija, pozneje pod oblastjo srbskih knezov ter carjev, ki jim je sledilo skoraj pet stoletij turške vladavine. Ob prebujanju narodov v 19. stoletju se je razvila tudi narodna zavest slovanskega naroda na tem območju. S prevzemom imena antične Makedonije so se distancirali od sosednjih Srbov in Bolgarov, njihove razvitejše narodne zavesti ter njihovih zgodovinskih zahtev po oblasti nad regijo. Šele po drugi svetovni vojni so se Makedonci uveljavili kot samostojen narod s priznano nacionalno identiteto. To se kaže tudi na cerkvenem podočju z odcepitvijo makedonske pravoslavne cerkve od srbske. Republika Makedonija je bila razglašena osmega septembra 1991 in od takrat se vleče trnova pot za vključitev v mednarodno skupnost.

skopje_macedonia
Photo Credit: Visit Skopje

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Skopje challenge

Skopje s svojo eklektično mešanico arhitekturnih slogov kar kliče po timskem raziskovanju skrivnosti. S sodelovanjem znotraj ekipe rešujete vnaprej zastavljene naloge, ki so časovno omejene. Pri tem boste spoznali zgodovino stare čaršije, namen trdnjave Kale, razvozlali uganke o tem, kaj je v Skopju počel Japonec Kenzo Tange in razkrili skrivnost Mati Terezije.

Aktivnost je primerna za večje skupine in je podprta digitalno s posebno gamifacation aplikacijo.

Več informacij: https://creativepro.agency/si/

marriott_hotel_skopje
Photo Credit: Skopje Marriott Hotel

NAJBOLJ VAROVANA SKRIVNOST

Esma Redžepova, legendarna pevka, se je rodila v Šutki, romskem mestu znotraj mesta. V njem je vzgajala svojih petdeset posvojenih otrok. Leta 2013 je Esma postavila nov mejnik, ko se je udeležila Evrovizije, kjer je zapela v romskem jeziku. Dolgoletna borka za pravice Romov je znala opozoriti nase in se je vpisala v zgodovino World Music. Cenili so jo kot pevko, ki je romsko glasbo popeljala v svet. Nastopila je na več kot 12.000 samostojnih koncertih doma in v tujini, njenemu prepoznavnemu močnemu čustvenemu glasu pa je mogoče prisluhniti na 15 ploščah.

V romskem naselju Šutka po uradnih ocenah živi okoli 22 tisoč, neuradno pa še enkrat toliko prebivalcev. Mesto je postalo svetovno znano potem, ko je znameniti režiser Emir Kusturica leta 1988 prav v eni od četrti posnel film Dom za obešanje. V Skopju boste z odprto dušo in srcem lahko strli tudi marsikateri stereotip o Romih. Severne Makedonije se drži sloves, da je do Romov najbolj dobronamerna evropska država. Za začetek pa si lahko zavrtite njeno legendardno pesem Čaje Šukarije, ki v prevodu pomeni Lepo dekle.

skopje_macedonia
Photo Credit: Luka Cjuha

IDEALNO DARILO

Obisk bazarja Stare Čaršije lahko podaljšate z obiskom osrednje mestne tržnice. Čakajo vas pisane barve in okusi in po vrnitvi v domovino so mi domači vedno hvaležni za verjetno najboljši fižol na svetu, ki se imenuje Tetovac. Kupite ga lahko smešno poceni, prav tako pa je izjemen nakup ajvarja. Ta je ena najbolj okusnih specialitet in največjih skrivnosti balkanske kulinarike. Če vam v mestu zmanjka časa za nakup, ga lahko kupite na letališču, kjer so z njim res dobro založeni. Pa še tale nasvet. Makedonski vinarji so v zadnjih letih doživeli pravi preporod. Priporočamo vam nakup in degustacijo vin iz butičnih vinarij kot so Stobi, Chateu Kamnik, Bovin, Popov,  pa tudi velika klet Tikveš ponuja široko paleto vrhunskih vin.

skopje_macedonia
Photo Credit: Shutterstock

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V 2023

World Border Security Congress (25–27 April 2023)
W: https://world-border-congress.com/

International Conference on Vascular Neurology (17 Мај 2023)
W: https://iser.org.in

Taksirat Festival  (30 Junij – 2 Julija 2023)
W: https://taksirat.mk/taksirat-english/

Skopje Summer (Julij 2023)
W: https://www.skopskoleto.mk/

Skopje Jazz Festival (13-16 Oktober 2023)
W: http://www.skopjejazzfest.com.mk/

Seznam dogodkov smo pripravili v sodelovanju z našimi lokalnimi partnerji. Z veseljem ga dopolnimo z dodatnimi predlogi iz vaše strani. Pišite na gorazd.cad@toleranca.eu

 

double_tree_hilton_skopje
Photo Credit: DoubleTree by Hilton Skopje

KULINARIČNO ZAKULISJE

V Skopju se zelo težko zgodi, da bi bili lačni in žejni. Najbolje bo, da se Skopju spontano kulinarično prepustite. V starem in novem delu mesta je polno avtentičnih vrhunskih lokalov, pa tudi turističnih gostinskih pasti, v katere se zlahka ujamete. Turška kava z baklavo je obvezen del obiska Stare Čaršije in povsod vas bodo lepo sprejeli. Epicenter dobrih tradicionalnih gostiln pa se nahaja v Debar Maalo – boemski četrti Skopja, v senci kostanjev. Naš favorit je gostilnica Čardak, ki zadovoljuje vse kriterije vrhunske avtentične gostilne. Za obisk pa bodo hvaležni tudi vegeterijanci.

skopje_macedonia
Photo Credit: Restaurant Čardak

ZAKAJ SKOPJE?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Skopju

1. Neodkrita destinacija


Skopje je neodkrita kongresna destinacija, ki še ni izkoristila svojega potenciala. Kot nova destinacija bo pritegnila vse organizatorje, ki iščejo in preizkušajo novosti. Po našem mnenju vas bo prijetno presenetila, z mestno arhitekturo pa tudi malce šokirala.

2. Vrednost za denar

Skopje je v tem trenutku destinacija, ki verjetno ponuja najboljše razmerje med kakovostjo in vrednostjo za denar v JV Evropi. Vaša denarnica vam bo hvaležna, saj boste svoj dogodek organizirali za dobrih 30 % ceneje kot v destinacijah Srednje Evrope.

3. Kakovostni kongresni hoteli

Hotelska kongresna infrastruktura je v dobri kondiciji, s ponudbo hotelov za vse okuse, ki zadoščajo potrebam srednje velikih kongresov do 500 udeležencev. Hoteli so novi ter ustrezajo tako po kakovosti kot razmerju med številom sob in kongresnimi kapacitetami.

 

4. Bogata in presenetljivo raznolika turistična ponudba

Turistična ponudba v mestu je široka in ponuja veliko možnosti za organizatorje dogodkov. Posebej izstopajo res številni bari, restavracije in živahen nočni utrip mesta. Veliko možnosti je še neizkoriščenih in jih lahko vašim udeležencem ponudite kot novost.

5. Lokalna gostoljubnost

Da so Makedonci zelo prijazni in gostoljubni, se prepričate že v taksiju, s katerim se odpeljete z letališča. To velja povsod in prav iskati bi morali negativno izkušnjo. Enako velja tudi za varnost. Makedonci so prijazni, pripravljeni pomagati, naredijo vse, da ti ustrežejo.

skopje_macedonia
Photo Credit: Shutterstock

SKOPJE V NEKAJ BESEDAH

Moderno, tradicionalno, eksotično, kaotično, eklektično, neoklasično in antično, muslimansko in pravoslavno vse to je Skopje, mesto z največjim številom kipov na prebivalca na svetu. Slednji so neizmerno gostoljubni in pisani tako kot arhitektura in kultura Skopja. Mesto je prav zato zelo zanimivo in privlačno tudi za organizatorje dogodkov. Ne pričakujte kongresnega urada, saj ga v mestu ni, tudi kakršnakoli podpora za organizatorje dogodkov ne obstaja. Kljub temu pa se bodo vaši udeleženci v mestu dobro počutili, če vam bo pri organizaciji pomagala kakšna od zaupanja vrednih agencij, ki se spozna na Skopje in okolico. V Skopju se še vedno vse dogaja z malce zamude, a to spremlja občutek sproščenosti in svobode. Kaj bi šele bilo, če bi v Skopju znali izrabiti vse svoje prednosti, med katere v zadnjem času sodi tudi vedno boljša prometna dostopnost. Skopje je eden od najbolj nebrušenih diamantov naše industrije v regiji.

skopje_macedonia

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Sarajevo assesorja revije Kongres v aprilu 2024. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseva junija 2023.

 

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.