hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

LOKACIJA

Hotel se nahaja tik ob nekdanji samostanski cerkvici Sv. Bernardina, po kateri je turistično naselje dobilo svoje ime in predstavlja simbol naselja. To je eden najlepših delov slovenske obale z očarljivim razgledom. Domačini radi povedo, da je ta prostor vedno bil nekaj posebnega. Turistična zgodba se je začela leta 1971, ko se je država odločila za razvoj resorta v skladu z ugodnimi krediti Mednarodne banke za obnovo in razvoj. Hotel so projektirali ameriški arhitekti TAC, ki ga je ustanovil pionir modernizma v arhitekturi Walter Gropius. In če kaj drži kot pribito za resort, so to tri temeljne prednosti v turizmu: lokacija, lokacija, lokacija.  Hotel je le pet minut oddaljen od centra Portoroža in Pirana in je s svojo zasnovo preživel 40 burnih tranzicijskih let.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

DOSTOPNOST

Portorož je po cesti preprosto dostopen in je idealna mediteranska lokacija za kongresne goste, ki do destinacije dostopajo po odličnih avtocestah ali pa zmorejo malce bolj naporno pot preko sosednjih letališč.  Za avtomobilske goste je odlično poskrbljeno, tudi za električna vozila, ki jih čakajo polnilnice. Hotel je prijazen kolesarjem. Prav hoja in kolesarjenje pa sta zanesljivo najboljši in najbolj zdravi izbiri za sprehod do bližnjega Portoroža in Pirana. Hotel ima sicer dobro organiziran shuttle servis, tudi taksiji so v mestu odlično urejeni.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

HLADNA PREDJED – Arhitektura in estetika

V celoti območje resorta meri 24 hektarjev in je tudi danes največje turistično naselje v Sloveniji. Hotel s svojo zalomljeno obliko objema marino s privezi na eni strani, in morjem proti Savudriji na drugi. Skupaj s svojo ponavljajočo fasado simbolizira ladjo za križarjenje. Pri zadnji prenovi so hotelu želeli vdihniti istrski značaj. To najbolj simbolizirajo stene suhozidne gradnje, ki krasijo prenovljeno vhodno avlo. Pa tudi belo-siva fasada, ki je nadomestila predhodno »terra rossa« rdečo barvo.

Tudi izbira materialov, zlasti leseni deli v barvah istrskega hrasta so del zgodbe, prav tako istrske škure, ki se ponavljajo skozi celotno zgradbo. Arhitekturo poudarjajo elementi in detajli morja, piranske soli, sivke ter oljk. Navdušuje, da so uspešno ohranili modernističen značaj, ki deluje sveže in sodobno.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

TOPLA PREDJED – Osebje in kulinarična ponudba

Zaposleni so na splošno prijazni in ustrežljivi, na to pa občasno vpliva gneča v hotelu. Zgodi se, da boste pred recepcijo celo čakali v vrsti, česar že dolgo nismo videli. Je pa kulinarična ponudba resorta pestra in raznolika in prilagojena vsem okusom. Kulinarično zgodbo so poimenovali kot Pristni okusi Istre, avtentična istrska kulinarika po povezuje vse štiri hotelske restavracije.

Zajtrk v glavni hotelski restavraciji Pristan nas je posebej navdušil. Lokalni istrski kotiček zavzema velik del zajtrka in nadgrajuje ponudbo. Jedi so bile sveže, lokalne in avtohtone., bakalar pa izvenserijski. Prostor je dovolj velik, da zdrži polno zaseden hotel, le pospravljanje za gosti bi lahko potekalo hitreje.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Hotel z 276 sobami velja za največjega v Sloveniji. Po zadnji prenovi so temeljito prenovili čisto vse sobe, ostale pa so v gabaritih od 18 do 21 m2. Sobe so tematsko razdeljene po nadstropjih na temo oljke, sivke in morja. Prenova je bila temeljita in kakovostna. Pozornost pritegnejo škure (polkna) v kombinaciji s kamnitimi detajli po stenah. Lesena tla delujejo toplo in zelo prijetno. Tudi naravni pastelni barvni odtenki prispevajo k elegentnemu končnemu vtisu. Takšni občutki se nadaljujejo še v kopalnici, ki z izbiro keramike dopolnjuje dober vtis v sobi. Kot celota delujejo sobe izčiščeno in elegantno. Če pa boste deležni še pogleda iz balkona na Piranski zaliv, pa bo vaša izkušnja bivanja še nadgrajena z dih jemajočim razgledom.

Konferenčne kapacitete

V hotelu je le manjša dvorana Asteria, ki sprejme do 200 udeležencev. Zato pa je sklopu turističnega naselja največji hotelski kongresni center v Sloveniji. Gre za fleksibilno zasnovan kongresni center z 19 dvoranami in številnimi spremljevalnimi prostori. Dvorana Evropa, ki sprejme do 1100 udeležencev sodi med najbolj ikonične slovenske kongresne dvorane.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož
hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

SLADICA – Dodatna ponudba

Ker gre v primeru Bernardina za res ogromen resort, je na voljo tudi veliko nenavadnih lokacij za dogodke. Takšen prostor je npr. ob cerkvici Sv. Bernardina, ob že omenjeni marini,…

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

FLOP – Negativna presenečenja

Čakanje na check-in check-out je kar precej nadležno in bi se ga dalo odpraviti z malce boljšo organizacijo dela in pristopom do gostov.

TOP – Pozitivna presenečenja

Vrhunski wellness Benedicta, ki izstopa po savnah z razgledom na morje, edinem hamamu v slovenski Istri, ter istrsko obarvanih masažah. Za bolj radožive pa je na voljo tudi velik morski vodni park Termaris z več kot 750 m2 vodnih površin.

hotel_histrion_portoroz
Photo Credit: Hotel Histrion Portorož

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Največji slovenski hotel je po prenovi pisan na kožo sodobnim kongresnim gostom. Po prenovi izstopa z avtentično istrsko zgodbo, ter arhitekturo notranjih prostorov in sob.  Na skoraj vseh področjih dobro izpolni pričakovanja. Odlično počutje je malce pokvarilo le nekonsistentno osebje, kjer ima hotel največ prostora za napredek. Sicer pa pohvalno dober kongresni hotel, ki lepo nadgrajuje kongresno zgodbo Bernardina.

KONČNA OCENA: 4.79 SREBRNI Resort Kongresni Hotel

ZLATO končna ocena od  4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od  4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od  4.41 do 4.60

Rubrika SKRITI KONGRESNI GOST ni plačljiva. Izbira hotelov, ki jih ocenijo naši skriti gostje, je prepuščena uredništvu. Skriti gostje obiščejo izbrane hotele nenapovedano in ga ocenijo s pomočjo ocenjevalne matrike s 654 kriteriji kakovosti.

KATEGORIJA 4****
DELUJE OD  1976 (prenovljen 2021)
KONGRESNA ZVEZDA Resort kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB276 sob
ŠTEVILO DVORAN19 (skupaj s Kongresnim centrom Bernardin)
POVRŠINA DVORAN2.130 m2
MAX. KINO POSTAVITEV1.100 (Congress Centre Bernardin)
SPLETNA CENA190  – 269 (Single Use), booking.com (May 2022) 
NASLOV:Hotel Histrion
Obala 2
6320 Portoroz


T:+386 5 695 2000
E: booking@h-bernardin.si
W: https://www.hoteli-bernardin.si/en/accommodations/st-bernardin-resort/hotel-histrion

ZMOGLJIVOSTIKongresni center Bernardin
Restavracija Pristan
Restavracija Arkade
Taverna Mediteran
Mesečeva Restavracija
Marina Bernardin
Vodni park Termaris
IZJEMNOSTMarina Bernardin je pravzaprav posebno prizorišče, ki je že bilo kulisa za različne drzne dogodke kot npr. Elanov dogodek s smučarsko progo. Rezervacija tega prostora za dogodek je sicer malce bolj zakomplicirana, nagrajeni pa boste z enim najlepših razgledov na slovenski obali.
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA5.00
2. DOSTOPNOST4.53
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.72
4. PREDDVERJE4.78
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.71
6.  RECEPCIJA4.54
7.  HOTELSKA SOBA4.79
8.  HOTELSKA POSTELJA4.91
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.81
10. HOTELSKI ZAJTRK4.86
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.80
12. KONFERENČNE DVORANE4.92
13. DODATNA PONUDBA4.90
SKUPNA OCENA:   4.74

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.