hotel_habakuk
Photo credits: Hotel Habakuk

NASLEDNJE POGLAVJE ZA MARIBOR?

LOKACIJA

Hotel se nahaja ob vznožju Pohorja, naravne zelene oaze, ki je za Mariborčane več kot samo gorska veriga, ki na jugu zaokrožuje mesto. Za mnoge Mariborčane velja Pohorje za srce štajerske prestolnice. Do nedavnega je bilo znano po smučarskem tekmovanju za svetovni pokal za ženske Zlata lisica. Smučišče Mariborsko Pohorje je največji smučarski center v Sloveniji, s kar 40 kilometri prog. Na Pohorju se je začelo slovensko tekmovalno gorsko kolesarjenje. Nedotaknjena naravna lepota je tako poleti kot pozimi rekreacijska dnevna soba Maribora. Do vznožja in krožne kabinske žičnice se lahko pripeljete kar z mestnim avtobusom številka 6, ki ga po novem poganja električna energija. Hotel je v neposredni bližini spodnje postaje vzpenjače in prav lokacija je ena od prednosti hotela tako za kongresne kot ostale goste, ki prihajajo v mesto.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

DOSTOPNOST

Habakuk je od središča Maribora oddaljen le 10 minut vožnje z avtom. Za goste, ki v hotel prihajajo a avtomobili, je dobro poskrbljeno, saj jih čaka velika pokrita garaža za 200 avtomobilov. Ta je redko povsem polna in zadošča tudi v primeru organizacije večjih dogodkov. Do mesta se lahko odpeljete z učinkovitim javnim prevozom. Legendarna avtobusna proga 6 vodi naravnost do centra mesta in upravljalce lahko pohvalimo za elektrifikacijo in hibridizacijo voznega parka. Najbolj zagrizeni si lahko izposodite kolo in do mesta odkolesarite. Izposoja je poceni in jo lahko uredite na recepciji ali v eni od bližnjih izposojevalnic. Pot je večinoma ravna in lepo urejena, število kolesarskih prog pa vsako leto večje.

Malce bolj zapleten je dostop do Maribora z letali. Lokalno letališče praktično ne deluje in zato je prva izbira letališče v Grazu, oddaljeno 60 km. Po odpravi schengenske meje pa tudi letališče v Zagrebu, ki je oddaljeno približno 120 km. Želeli bi si tudi boljše železniške povezanosti mesta, ki se sicer počasi izboljšuje, vendar je to še daleč od primerov dobrih praks iz drugih držav. Ker je neposredna letalska dostopnost mesta slaba, je Maribor izrazito odvisen od dostopnosti z avtomobili, kar vpliva na strukturo gostov in dogodkov.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Osnovni tloris hotela je nastal leta 1998 in se po zadnji prenovi ni veliko spremenil. Gabariti hotela in kongresnega centra so ostali nespremenjeni. Ključna novost po zadnji arhitekturni prenovi je nov minimalistični vhodni fasadni ovoj, ki sega do višine mezanina. Izveden je v elegentni kombinaciji temnejšega kubusa in velikih steklenih površin. S tem so se recepcija, kavarna in restavracija odprle proti vznožju Pohorja, hotel pa je postal bolj eleganten in ekskluziven. Notranjost lobbya-ja, ki je bila nekoč rahlo klavstrofobična, je po prenovi zadihala skupaj z novim lobby barom, udarnim LED zaslonom in bodočo vinsko trgovinico. Uporabljeni so materiali, ki lobbyju dajejo pridih gorskega hotela (kamen in veliko lesa). Zelo lepo je prenovljeno ikonično krožno stopnišče, ki vodi v restavracijo z elegantim lestencem.

Najbolj opazna arhitekturna intervencija je na hodnikih prenovljenega dela, kjer v oči bije zanimiva barvna kombinacija sinje modre, melona pink in sive barve, ki se nadaljuje v sobah. Po začetnem začudenju se ta barvna kombinacija izkaže za zelo prijetno. Zelo lepo je urejena tudi okolica hotela, lastnike pa čaka še prenova zunanjega bazenskega kompleksa, ki trenutno malce kazi pogled iz hotelskih sob. Upravljalci hotela napovedujejo, da bodo tudi to kmalu uredili. Kot celota je nastal svež in zanimiv hotel, ki se lepo vklaplja v zeleno podpohorsko idilo.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Hotelsko ekipo sestavlja kombinacija starejših in mlajših sodelavcev. Nekaterih se spomnimo še iz časov, ko so Terme Maribor obvladovale večino mariborskega turizma. Profesionalnosti in strokovnosti jim ne moremo očitati, malce več elena in pozitivne energije osebja pa bi še dodatno izboljšalo zadovoljstvo gostov. Topel nasmeh naredi res veliko in res je, da gresta osebno zadovoljstvo zaposlenih in prijaznost do gostov z roko v roki.

Na splošno je hotel dobro vzdrževan in soliden, z manjšimi pomanjkljivostmi, ki niso usodne in se zgodijo ob vsaki prenovi hotelov (lepe barve so hkrati tudi precej občutljive). Hotelski zajtrk je na nivoju štirizvezdične kategorije hotelov in mu težko karkoli očitamo. Želeli pa bi si kanček več domišljije, več lokalne kulinarike in kreativnosti pri prezentaciji jedi. Kljub temu pa ne boste prikrajšani in boste, če le niste preveč zahtevni, odšli z zajtrka zadovoljni in veseli. A la carte restavracije tokrat nismo preizkusili, vse pohvale vredna pa je prijetna hotelska terasa z odlično kavo in sladicami. Pohvalna je tudi oživitev tradicije legendarnih brunchev, po katerih je hotel slovel v pteteklosti.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Če je mogoče, izberite prenovljene superior sobe. Navdušile vas bodo s prostornostjo in nenavadno barvitim interierjem. Pohištvo je namreč v sinje modri barvi, ki je izjemno prijetna in se lepo dopolnjuje z elementi naravnega lesa ter detajli v rožnati barvi, ki sicer prevladuje v hodniku. Neobičajno kombinacijo dopolnjuje talna obloga v bež barvi in z vzorci, ki stilizirajo gore in se barvno ujemajo s pohištvom. Zelo markantno je mogočno oblazinjeno hrbtišče postelje, ki je sicer nadpovprečna. Za razliko od številnih hotelov s praznimi minibari, je Habakuov relativno dobro založen. Močnejša plat sobe je še kopalnica, ki ponuja vse, torej walk in tuš in kad in se zaradi keramike pozicionira razred višje. Le pri izbiri kozmetike, bi hotel lahko pokazal kanček več inovativnosti in trajnosti. Pohvaliti moramo tudi osvetlitev, ki ni vesoljsko digitalizrana, pa vendar zelo intuitivna in funkcionalna. Pa še bonus: delovna površina je izjemno velika in vrhunsko opremljena. Razumete jo lahko tudi kot pisarno na poti.

Konferenčne kapacitete

Kongresni center je bil hotelu dodan leta 2002. Takrat je veljal za enega najbolj popolnih hotelskih kongresnih centrov v Sloveniji. Kako dobra je bila zasnova, se vidi tudi danes, čeprav neprenovljen, je še vedno zelo konkurenčen. Dvorana Turner je s svojo višino in profesionalnim odrom in zaodrjem primerna za zahtevne produkcije in priredtive. Dovolj je prostora za spremljevalne dogodke. Tudi zato je kongresni center še vedno prva izbira organizatorjev znanstvenih kongresov na vzhodnem koncu Slovenije. Med pomanjkljivosti sodi le nekoliko neroden vhod v center skozi hotelsko recepcijo in ozek hodnik. Upajmo, da bo ta problem rešen ob naslednji prenovi hotela.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel
hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

SLADICA – Dodatna ponudba

Vrhunsko prenovljen wellness in spa center je velika dodana vrednost hotela. Velik notranji bazen se razteza na površini 740 kvadratnih metrov. Gre za vrhunsko dizajniran bazen, v katerem se boste zlahka sprostili po napornem dnevu. Pika na i pa so prostorne savne, kjer se boste dobro počutili tudi zato, ker znajo poskrbeti, da v savnah ni pretirane gneče in ker so zagotovo med najboljšimi v tem delu Slovenije.

hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA 

V sodobnih hotelih ne bi smelo biti več nerodno pripravljenih tiskanih hotelskih vodičev. Zato hotelu predlagamo, da vse hotelske informacije čimprej digitalizira in vključi tudi informacije o turistični ponudbi v okolici hotela.

TOP – POZITIVNA PRESENEČENJA

Ponudba savn je izjemna. V ponudbi so finska, turška ter infrardeča savna, po uporabi savn in bazenov se bodo gostje lahko sproščali v solni sobi.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

V hotelu nismo zasledili trajnostnih aktivnosti, oziroma niso bile skomunicirane. Vsekakor pa hotelu priporočamo, da se čimprej loti teh aktivnosti.

hotel_habakuk
Photo Credit: Hotel Habakuk

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Prenova je hotelu dobro dela. Tako tehnološko (kuhinja, restavracija in wellness) kot arhitekturno. Če ste kdaj v preteklosti bili gost hotela, boste zdaj vstopili v hotel s povsem drugačnim karakterjem kot ga je imel nekdanji Habakuk. Arhitektura, izvedba in kakovost uporabljenih materialov so na visokem nivoju in po tej plati bi bil hotel lahko tudi petzvezdičen. Če bodo seveda prenovili tudi preostale sobe, ki še čakajo na prenovo.

Z novo arhitekturno prenovo so upravljalci hotela dobili v roke zmogljivo platformo, ki omogoča marsikaj. Vse pa je odvisno od osebja, kjer pa jih čaka še nekaj dela in piljenja, da bo hotel zares med najboljšimi v Sloveniji. Že zdaj pa je prenovljen hotel odlična novica za vse organizatorje dogodkov. Hotel, ki je tako blizu prečudoviti naravi in neverjetni ponudbi mesta in Pohorja, je ustvarjen za incentive skupine. Te bodo zdaj lahko spet razmišljale tudi o Mariboru kot resni destinaciji. Pa še nečesa ne smemo spregledati. Cene hotelskih namestitev so v Habakuku nižje kot v drugih slovenskih kongresnih središčih. Maribor se zdi odlična rešitev za blaženje cenovnih šokov na področju hotelskih namestitev in kongresnih kapacitet. Upajmo, da tako tudi ostane.

KONČNA OCENA: 4.78 SREBRNI Resort Kongresni Hotel 

ZLATO končna ocena od 4.81 do 5.00
SREBRNO končna ocena od 4.61 do 4.80
BRONASTO končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA 4****Superior
DELUJE OD  1998, prenovljen 2022
KONGRESNA ZVEZDAResort kongresni hotel
STANDARD Kongresni hotel
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB98 sob (38 superior sob)
ŠTEVILO DVORAN7
POVRŠINA DVORAN 1600 m2
MAX. KINO POSTAVITEV500 udeležencev
SPLETNA CENA127 – 220 EUR / Booking, junij 2023
NASLOV:Habakuk Hotel
Pohorska ulica 59
Maribor, Slovenija


T: +386 2 3008100
E: habakuk@hotel-habakuk.si
W: www.habakuk-hotel.com

ZMOGLJIVOSTI
  • Wellness in Spa Center Habakuk
  • Fitness Center
  • Hotelska restavracija
  • Lobby Bar
  • Kongresni center Habakuk
  • Velika parkirna hiša (trenutno brezplačna)
IZJEMNOST Hotelske terase kar kličejo po organizaciji bolj intimnih dogodkov na prostem. Pa naj gre za tisto v mezaninu ob diplomatskem klubu s pogledom na vzpenjačo ali pa za krasen rajski vrt pri kongresnem centru, kjer pogosto potekajo poroke. Dogodki v sožitju z naravo so dodana vrednost hotela Habakuk.
hotel_habakuk
Photo Credit: Habakuk Hotel
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA4.75
2. DOSTOPNOST4.38
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.88
4. PREDDVERJE4.90
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.72
6.  RECEPCIJA4.79
7.  HOTELSKA SOBA 4.93
8.  HOTELSKA POSTELJA4.92
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.95
10. HOTELSKI ZAJTRK4.72
11. RESTAVRACIJE IN BARI  4.69
12. KONFERENČNE DVORANE4.72
13. DODATNA PONUDBA 4.84
SKUPNA OCENA:   4.78

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.