tirana_albania
Photo Credit: Shutterstock

NAMESTO UVODA

Tirana je maja 2022 postala evropska nogometna prestolnica. Takrat sta se na novem stadionu Air Albania v finalu Uefine konferenčne lige pomerila Roma in Feyenoord. Novi stadion je simbol razvoja albanske prestolnice v zadnjih nekaj letih. Gre za moderen objekt, ki sprejme 22.500 gledalcev, graditi pa so ga začeli leta 2016 v javno-zasebnem partnerstvu albanske nogometne zveze in zasebnega partnerja. Del kompleksa je tudi komercialni del s kar 112 metrov visoko stolpnico, ki je postala najvišja zgradba v Albaniji. Del objekta je tudi prestižen hotel.

V Tirani se povsod gradi, od našega zadnjega obiska mestne vpadnice skorajda nismo prepoznali. Tudi ob prihodu v mesto nas na vsakem koraku pozdravljajo panoji z napovedmi otvoritve novih hotelov. Kot gobe po dežju rastejo nova nakupovalna središča, poslovni kompleksi in bleščece fasade. Pomemben vir kapitala za investicije je velika albanska diaspora, ki intenzivno vlaga v albansko glavno mesto. Le korak od glavnih avenij pa mesto razkrije svoj pravi obraz in nas spomni na vtise ob naših prvih obiskih mesta. Blišč hitro rastočega kapitalističnega mesta ne dosega visokega standarda in blaginje zahoda. Še vedno nas presenečajo električni kabli, prosto napeljani po zraku, luknje in razpoke v cestah, propadajoča pročelja blokov, potepuški psi in drugo, zaradi česar je Tirana mesto kontrastov. Podoba Tirane leta 2023 je pisana in slikovita. K temu je po svoje prispeval tudi nekdanji župan Tirane in sedanji predsednik vlade Edi Rama. Kot slikar je odgovoren za bolj pisano podobo Tirane vsaj skozi pisane fasade, orjaške grafite in ozelenjevanje mesta.

Pisana je tudi zgodba industrije srečanj, ki je še vedno nepovezana in prepuščena iznajdljivosti organizatorjev. V Tirani boste zaman iskali kongresni urad in še najbolj zanesljiva opcija so nekatere zaupanja vredne DMC agencije. Kljub temu se da v mestu organizirati vrhunske dogodke, ki vas ne bodo udarili po žepu in vas bodo navdušili s svojo originalnostjo. Dolgčas vam ne bo niti ponoči, saj mesto upravičeno velja za eno od mest v regiji z najbolj pestrim nočnim življenjem. Ali kot pravijo poznavalci nočnega življenja, Tel Aviv na Balkanu.

tirana_albania
Photo Credit: Shutterstock

KONGRESNA SCENA

Središče Tirane je sredi orjaške urbanistične prenove, pri kateri sodeluje vrsta znanih arhitekturnih imen od milanskega arhitekta Stefana Boerija do birojev BIG in MVRDV. V skladu s tem, hoteli v Tirani rastejo kot gobe po dežju. V okviru novega nogometnega stadiona je bil letos odprt prvi Marriott hotel v Albaniji. Hotel ponuja 155 sob ter velik kongresni center, ki meri več kot 1900 m2. Sredi prnove je sosednji Mak Albania Hotel, ki velja za kongresnega težkokategornika. Že v lanskem pokoronskem letu je bil odprt hotel Radisson Collection Morina Hotel, ki izstopa po svojem neoklasicističnem dizajnu. Nahaja se v Sauku, na obrobju Tirane. Skoraj istočasno je svoja vrata odprl hotel Arka, ki je od centra mesta oddaljen dobre štiri kilometre. Na otvoritev hotela se pripravlja tudi skupina Melia Hotels International. Gran Melia Tirana bo flagship skupine v albanski prestolnici. Ne manjka pa tudi napovedi o novih hotelih, ki bodo odprti v bližnji prihodnosti. Intercontinetal se je povezal z albanskim podjetjem Geci Group, ki že od leta 2011 upravlja hotel Tirana International. Skupaj načrtujejo odprtje hotela InterContinental Tirana. Hotel bo imel 300 sob in velik kongresni center.

Že pred časom je odprtje novega hotela napovedala tudi hotelska veriga Hilton. Njihov nov hotel naj bi vrata odprl konec letošnjega leta. Hotel naj bi imel 174 sob in manjši kongresni center. V Tirani se res veliko dogaja, še bolj pestro pa je na obali Jadranskega morja, ki je eno izmed največjih gradbišč hotelov v Evropi.

Domačini povedo, da se kmalu obeta začetek gradnje novega kongresnega centra v Tirani. To je eden izmed prioritetnih projektov župana Tirane Eriona Velijaya. V letošnjem letu so zaključili arhitekturni natečaj, z gradnjo pa naj bi začeli v letu 2024. Tirana ima že danes solidno infrastrukturo za izvedbo dogodkov. V nekaj letih pa bo z uresničevanjem velikih načrtov postala ena od najbolj vročih kongresnih točk v JV Evropi. Da je to zelo realna ocena, dokazuje hiter razvoj turizma v nekdaj turistično spregledani Albaniji. Upamo lahko, da bo vzporedno z gradnjo hotelov in kongresnih centrov bolje urejena tudi javna in prometna infrastruktura. Ta težko lovi korak s hitrim razvojem in veseli bomo novic o tem delu ponudbe.

Photo Credit: Shutterstock

ALI STE VEDELI?

Albanija je v pokoronskem času pravi turistični hit in velja za najhitreje rastočo destinacijo v Evropi. V letu 2022 je Albanijo obiskalo 7,5 milijona turistov, kar je občutno več od prejšnjega rekorda, ki so ga postavili leta 2019 in je znašal 6,4 milijona obiskovalcev. Letos albanski turistični delavci pričakujejo 10 milijonov turistov. Razlogov za okrevanje je več, zagotovo pa Albanija v tem trenutku ponuja odlično vrednost za denar. Zaradi neokrnjene narave, 460 kilometrov morske obale in avtentičnosti si je pridobila naziv evropskih Maldivov. To je predvsem zasluga plaže Kasmil, ki je del narodnega parka Butrint v neposredni bližini grškega otoka Krf. Toplo plitvo morje namreč spominja na Maldive. Posebej zanimivo pa je, da je albanska riviera res blizu Tirane, ki jo lahko izberete kot odlično izhodišče za raziskovanje Albanije.

maritim_albania
Photo Credit: Maritim Hotels

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Tirana StreetArt Hunt

Tirana je zadihala v ritmu Street Arta v času županovanja legendarnega župana, sedanjega predsednika Edija Rame. Poleg tega, da je župan dal razširiti ulice, uredil parke, ter odstranil številne na črno zgrajene stavbe, je najbolj znan po barviti transformaciji mesta. Kot slikar se je odločil dati krila različnim umetnikom. Zato boste skozi prav poseben StreetArt Hunt spoznali ta izjemen del zgodovine mesta in se hkrati seznanili z burno zgodovino Tirane.

Več informacij: Creative Pro Adriatic

tirana_albania
Photo Credit: Visit Tirana

NAJBOLJ VAROVANA SKRIVNOST

Ob našem zadnjem obisku Tirane je bila Piramida na prvi pogled popolnoma zaupuščena, z razbitimi šipami, smetmi, grafiti, delovala je odvečno za prebivalce Tirane. Zgradba je bila sicer odprta 14. oktobra 1988 kot muzej Enverja Hoxhe v spomin na dolgoletnega voditelja socialistične Albanije, ki je umrl tri leta predtem. V letošnjem letu pa zgradbo prenavljajo. Erion Veliaj, aktualni župan Tirane zaključuje 22 milijonsko prenovo piramide. Če smo prav razumeli novo poslanstvo zgradbe, bo piramida postala nekakšen pospeševalnik start-upov, visokotehnološko središče in vse kar sodi v ekosistem prihodnosti. Vrata naj bi center odprl letos. Piramida velja za simbolni spomenik albanske tranzicije. V njej je delovala prva albanska diskoteka, bila je sedež agencije USAID, televizijska postala Pepi in celo sedež Nata v času vojne na Kosovu leta 1999. Prav zato ni presenetljivo, da so prebivalci Tirane glasovali za ohranitev piramide.

Photo Credit: MVRDV

IDEALNO DARILO

Albanski konjak

Konjak je verjetno najbolj pomemben izvozni artikel Tirane. Najbolj znan je ime dobil po albanskem narodnem heroju Gjergju Kastriotiju Skënderbeuju, pri nas imenovanem Skenderbeg. Sestavine konjaka so zelo različne, od izvlečka gorskih rastlin, predelanega sadja, etilnega alkohola do cvetnega medu, karamele in destilirane vode. Slavno aromo dobi tudi zaradi večletnega staranja v hrastovih sodih. Poleg konjaka Skenderbeg je na trgu veliko drugih znamk, če ne gre drugače, pa vam bodo glede konjaka znali svetovati tudi na letališču ob odhodu iz Tirane.

tirana_albania
Photo Credit: Cognac Skënderbeu

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V 2023

Forum of Environmental Sustainable Tourism in Albania
(3 – 5 april 2023)
W: https://tourismforum.al/

TNC23 Conference
(5 – 9 junij 2023)
W: https://tnc23.geant.org/

43rd ANNUAL MEETING of the European Society of Mycobacteriology
(25 – 28 junij 2023)
W: https://www.esmycobacteriology.eu/event-home

Nano Balkan 2023
(16 – 20 oktober 2023)
W: https://www.nanobalkanconf.com/2023/

Tourism Travel Show Albania
(23 – 24 november 2023)
W: https://www.icebergexhibitions.com/event/tourism-trade-fair/

Seznam dogodkov smo pripravili v sodelovanju z našimi lokalnimi partnerji. Z veseljem ga dopolnimo z dodatnimi predlogi iz vaše strani. Pišite na gorazd.cad@toleranca.eu.

tirana_albania
Photo Credit: Visit Tirana

KULINARIČNO ZAKULISJE

Albanija se kulinarično hitro razvija in danes vas Tirana na tem področju težko razočara. Vzporedno s turističnim razvojem so namreč nastajale tudi vedno nove restavracije. V Albaniji pa najdemo tudi dobro vino, kar nekaj vinskih kleti je izjemnih. Za spoznavanje vrhunske kulinarike vam priporočamo obisk restavracije Mullixhiu, ki jo vodi karizmatični chef Bledar Kola. Njegovo kulinariko lahko definiramo kot novo albansko kuhinjo in po preizkusu je jasno, zakaj sodi med najboljše restavracije v državi. Priporočamo vam degustacijski meni, ki vas bo popeljal do srca albanske kulinarične kulture. Skozi meni se na originalen način prepletajo sledi turškega, balkanskega, grškega in seveda italijanskega vpliva. Mullixhiu je srce kulinarične revolucije Albanije in obisk bi moral biti obvezna postaja za vse »foodije«.

Če pa se vam zelo mudi, vas ne bo razočarala niti ponudba ulične hrane. Za nekaj lekov se boste najedli byreka (bureka) in odlične jagnjetine, ki jo najdete na vsakem vogalu. Ne manjka odličnih italijanskih restavracij in seveda sladic kot so tulumbe in šendetlie (torta iz medu in orehov).

Photo Credit: Mullixhiu Restaurant

ZAKAJ TIRANA?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Tirani:

1. Eksotična, nova destinacija
Albanija je pravi neodkriti kongresni biser, ki preseneča s hitrim razvojem, vedno boljšo kongresno infrastrukturo in dostopnostjo.

2. Odlična vrednost za denar
Cene v Albaniji so nižje kot v evropskih državah. Vrednost za denar je nasploh odlična in ena od velikih prednosti Tirane.

3. Incentive ideje
Čudovita in neokrnjena narava kar kliče po aktivnih timskih doživetjih. Če jih je bilo nekoč težko poiskati, jih danes ne manjka. Razvoj gre z roko v roki z razvojem turizma.

4. Gostoljubje
Albanci so izredno gostoljubni, radi delijo, so temperamentni in topli ljudje. Gostoljubnost imajo celo zapisano kot obvezo v svojem starodavnem zakoniku ‘kanun’.

5. Nočno življenje
V glavnem mestu je pestro nočno življenje. Vodnik po nočnih klubih se stalno dopolnjuje in je primeren za vse okuse, najbolje pa da se podate za nosom po soseski Blloku.

tirana-maritim-plaza
Photo Credit: Tirana Maritim Plaza

TIRANA V NEKAJ BESEDAH

Tirana je kongresna destinacija, ki ji napovedujemo najhitrejši razvoj v JV Evropi. To potrjujejo številne investicije v infrastrukturo. Žal brand Tirana na mednarodnem kongresnem trgu še vedno ne obstaja. Za hitrejši preboj pa se bodo morali čimhitreje povezati in ustanoviti Kongresni urad. Predvsem pa svojo ponudbo začeti promovirati na mednarodnem trgu. Ne glede na to, ahko dogodek organizirate brez težav in v zadovoljstvo vaših kongresnih udeležencev. Albanci so namreč izredno ponosni, prijazni in mirni ter izvrstni gostitelji, kar odtehta kakšno slabost v infrastrukturi. Radi pomagajo in so družabni. Dana beseda ima veliko težo, seveda pa pričakujejo od nasprotne strani, da jo drži.

tirana_albania
Photo Credit: Michael Bondoc

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Tirana s strani ocenjevalce revije Kongres v aprilu 2024. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca julija 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.