Photo: Marko Delbello Ocepek

KONGRESNA ZVEZDA JE MICHELIN STAR INDUSTRIJE SREČANJ

Kongresna zvezda je sistem ocenjevanja kakovosti, ki daje enostaven in jasen odgovor glede kakovosti destinacij in kongresnih prizorišč. Temelji na neodvisni presoji skritih gostov s čimer si je pridobila kultni status na trgu. To preprosto pomeni, da nagrade ni mogoče kupiti, temveč si jo je potrebno prislužiti. Ocenjevalci – skriti gostje – presojajo kakovost destinacij na podlagi matrike Doživljajski indeks kongresnih destinacij (Meeting Experience Index), ki vključuje 75 ocenjevalnih kriterijev. Hotele in prizorišča ocenjujejo na podlagi obiska skritega kongresnega gosta, ki ocenjuje hotel na podlagi 654 ocenjevalnih kriterijev. Podelitev priznanj najboljšim bo potekalo v živo na svečani podelitvi v sredo, 21. februarja 2024 ob 19.00 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Kongresna nagrada pisana na kožo organizatorjev dogodkov

KONGRESNA ZVEZDA je znak kakovosti. Pridobili ga bodo najboljši kongresni ponudniki, ki smo jih natančno pregledali in ki ustrezajo vsem merilom in zahtevam organizatorjev dogodkov. To je bolj pomembno kot razglasitev zmagovalcev, ki jo razumemo kot vzpodbudo za splošen dvig kakovosti industrije srečanj. Številni pozitivni odzivi potrjujejo, da gre za dejanski odraz stanja na trgu. Certificirani ponudniki pa so med vodilnimi na trgu. Zelo pomembno je, da skriti gostje ocenjujejo posamezne kriterije z deležem izpolnjevanja pogojev in povprečno oceno, kar omogoča izboljšanje kakovosti posameznih kriterijev.

Ocenjevanje je usmerjeno predvsem na regijo Nove Evrope. Zaradi lažje primerjave z najboljšimi pa se ocenjujejo tudi destinacije in prizorišča izven regije. Posebej smo ponosni, da na delo naših skritih gostov nismo prejeli praktično nobenih pripomb na njihovo delo, prejeli pa smo veliko pohval, da je naš sistem vrhunska referenčna točka za mednarodne organizatorje dogodkov.

Kategorije tekmovanja

S certifikatom odličnosti bo leto nagradjenih 129 destinacij in 277 hotelov in kongresnih centrov. Na svečani prireditvi v Cankarjevem domu bodo podeljena priznanja v treh krovnih kategorijah.

Za sezono 2023/2024 bodo razglašene kongresne zvezde v treh krovnih kategorijah:

A. Najboljše kongresne destinacija leta 2023/2024

Izmed 129 ocenjenih destinacij iz 33 držav bodo razglašeni zmagovalci v štirih destinacijskih kategorijah (XL, L, M, S destinacije) in posebni regijski kategoriji Nova Evropa.

XL KONGRESNE DESTINACIJE
Destinacije, ki lahko gostijo nad 2000 kongresnih udeležencev / 39 ocenjenih destinacij
V prvi kategoriji so največje evropske kongresne destinacije, ki imajo odlično razvito kongresno infrastrukturo in vrhunsko letalsko dostopnost. Te destinacije so večinoma pomembna letalska vozlišča.

L KONGRESNE DESTINACIJE
Destinacije, ki lahko gostijo do max. 2000 kongresnih udeležencev / 31 ocenjenih destinacij
Kongresna infrastruktura in letalska dostopnost na teh destinacijah omogočajo organizacijo kongresov do 2000 udeležencev.

M KONGRESNE DESTINACIJE
Destinacije, ki lahko gostijo do max. 1200 kongresnih udeležencev / 29 ocenjenih destinacij
To je verjetno najbolj heterogena kategorija, splošna ugotovitev pa je, da v kategorizaciji prevladujejo regijska središča in večja turistična mesta.

S KONGRESNE DESTINACIJE
Destinaticije, ki lahko gostijo do max. 600 kongresnih udeležencev / 30 ocenjenih destinacij
V tej kategoriji pa prevladujejo manjši turistični kraji, kjer je kongresna dejavnost dopolnilna v nizki turistični sezoni.

meetings-star-awards-klemen-slakonja-cankarjev-dom-marko-delbello

B. Najboljši kongresni hoteli in kongresni centri 2023/2024

Med 277 certificiranimi hoteli iz 19ih držav Nove Evrope bodo razglašeni zmagovalci v petih kategorijah (city, resort, spa, boutique hoteli in kongresni centri). Posebej bodo razglašeni tudi najboljši slovenski hoteli in kongresni centri.

MESTNI KONGRESNI HOTELI 
103 certificirani hoteli v sezoni 2023/2024
Značilnost mestnih hotelov je njihova lokacija v širšem mestnem jedru in pa programska zanova, ki vključuje manjše konferenčne kapacitete ali večje kongresne centre. Večina ocenjenih hotelov je pet in štiri zvezdičnih.

RESORT KONGRESNI HOTELI 
65 certificiranih hotelov v sezoni 2023/2024
So večji letoviški hoteli z raznoliko in kompleksno ponudbo dodatnih turističnih storitev in kongresnim centrom. Največja koncentracija resortov je ob jadranski obali in v večjih alpskih turističnih krajih.

SPA KONGRESNI HOTELI
27 certificiranih hotelov v sezoni 2023/2024
Spa kongresni hoteli so najbolj nenavadna kategorija v našem ocenjevanju in to ne po naklučju. Prav naša regija se ponaša z izjemnim številom takšnih hotelov. Ponudba spa hotelov za srečanja je zelo raznolika in izvirna, večina pa jih ponuja tudi izjemno ponudbo za dogodke.

BUTIČNI KONGRESNI HOTELI
49 certificiranih hotelov v sezoni 2023/2024
Manjše hotele smo definirali kot hotele, ki imajo manj kot 50 hotelskih sob. Kongresne kapacitete teh hotelov so seveda občutne manjše od ostalih hotelov. Glavnina ima zgolj 1 do 2 kongresni dvorani, večinoma pa so idealni za incentive produkt in manjše zahtevnejše korporativne dogodke.

KONGRESNI CENTRI
33 certificiranih kongresnih centrov v sezoni 2023/2024
Kongresni centri so z vidika velikosti strateška infrastruktura vsake resne kongresne destinacije. V povprečju imajo ocenjeni centri18,7 kongresnih dvoran. Največ (42,8 %) jih ima od 11 do kongresnih dvoran. Povprečna velikost največjih kongresnih dvoran je 3.167 m2, med njimi pa ima kar 38 % kongresnih centrov dvorano za od 1000 do 2000 udeležencev. Povprečna velikost dvorane v teater postavitvi je 2484 udeležencev, za stoječo pogostitev (reception) 2.589 in za banket 1721 udeležencev.

meetings-star-awards-klemen-slakonja-cankarjev-dom-marko-delbello

Kdo so skriti kongresni gostje, ki ocenjujejo hotele?

Hotele ocenjujejo skriti kongresni gosti. Gre za strokovne osebe, ki imajo večletne izkušnje iz kongresnega turizma in dodatna znanja iz hotelskega in gostinskega poslovanja. Zahtevana znanja in kompetence za zagotavljanje objektivnosti so:

  • min. 15 let mednarodnih izkušenj na področju hotelskega poslovanja;
  • poznavanje slovenskih in mednarodnih standardov s specifičnim znanjem kontrole standardov (DIN (Deutsche Industrie Norm), DEHOGA in drugi;
  • poznavanje trendov v kongresni industriji na domačem in mednarodnem trgu;
  • prepoznavanje specifičnih potreb in želja kupcev;
  • poznavanje vseh elementov, potrebnih za zadovoljstvo gostov (tehnične zahteve, gostinske storitve, dodatna ponudba, varnost, ….);

Poleg tega imajo naši ocenjevalci preverjene reference na področju zagotavljanja kakovosti lastnega dela na področju kongresne industrije, kar omogoča nepristranski pogled v imenu naročnika in maksimalno zanesljivost metode. Naši skriti gosti so objektivni, pošteni, natančni in zanesljivi ter dobro organizirani in z občutkom za podrobnosti.

C. Kongresni vplivneži 2023/2024

Kongresne vplivneže izbiramo že od leta 2014. Priznanje bo podeljeno osebi, ki smo jo izbrali iz osmih kategorij. Izbor si je pridobil zaupanje mednarodne javnosti zaradi vnaprejšnjega preverjanja kandidatov skozi mrežo partnerjev revije Kongres. Na lestvico so uvrščeni le posamezniki, ki izpolnjujejo stroge kriterije.

Poleg tega so vplivneži razdeljeni v različne in medsbojno primerljive kategorije. Tudi zato je projekt postal resna in cenjena profesionalna platforma. Kolegi radi poudarijo, da je shortlista postala lestvica Who is Who in regional meetings industry. Tega sem osebno posebej vesel.

Dvostopenjski izbor se bo zaključil s spletnim glasovanjem. V našem tekmovanju pa je bolj kot število glasov pomembna končna ocena ali kakovost kandidata.

Kandidati so namreč ocenjeni po jasnih kriterijih na lestvici od 1 do 5:

1. KREDIBILNOST: Zaupanje in kredibilnost sta najmočnejši valuti na področju organizacije dogodkov. Kandidata prepoznavamo kot zelo kredibilnega na področju organizacije dogodkov.
2. KREATIVNOST: Kandidat je pri svojem delu pokazal kreativnost in agilnost in je zlasti v obodbju koronakrize v praksi izvedel inovativne projekte.
3. REZULTATI: Kandidat je dosegel finančne ali druge multiplikativne rezultate, ki so bili nadpovprečni v primerjavi z regijskim povprečjem.
4. ZAPUŠČINA: Kandidat je pustil trajno sled z delovanjem v skupno dobro regijske industrije srečanj. Tudi v koronskih časih si je prizadeval za izhod iz krize in dobro celotne industrije.

Na lestvico je se je letos uvrstilo 279 posameznikov iz 24 držav, ki dokazujejo da je regionalna industrija srečanj odporna na koronakrizo in zelo agilna.

Ključne kategorije vplivnežev iz katerih izberemo skupnega zmagovalca so:

1. DESTINACIJSKI VPLIVNEŽI (DMO, CVB)
2. VPLIVNEŽI IZ KONGRESNIH AGENCIJ (DMC, PCO)
3. VPLIVNEŽI IZ HOTELOV IN KONGRESNIH CENTROV (HOTELS AND VENUES)
4. CATERING VPLIVNEŽI
5. TEHNOLOŠKI VPLIVNEŽI (TECHNOLOGY, MULTIMEDIA, ONLINE PLATFORMS)
6. VPLIVNEŽI INOVATORJI (MARKETING, MICE SERVICES)
7. VPLIVNEŽI IZ KREATIVNIH EVENT AGENCIJ
8. TRAJNOSTNI VPLIVNEŽI

meetings_star

NOVOSTI V LETU 2024

Razglasitev najbolj kreativnega prizorišča

V letu 2024 bomo prvič razglasili zmagovalca v posebni kategoriji za kreativnost prizorišč. Naši ocenjevalci so skozi celo leto ocenjevali stopnjo kreativnosti koncepta, ponudbe in storitev.

Razglasitev najbolj trajnostnega prizorišča

Novost letošnjega leta je tudi ocenjevanje trajnostnih praks hotelov. Na osnovi ocen skritih gostov bomo razglasili najbolj trajnostno prizorišče, ki bo izbrano izmed 277 certificiranih hotelov.

Povzetek ključnih podatkov za leto 2024

75Ocenjevalnih kriterijev za destinacije (Meeting Experience Index)
654Ocenjevalnih kriterijev za hotele in prizorišča (Hidden Congress Guest)
129Ocenjenih destinacij iz 33 držav
39Ocenjenih destinacij v kategoriji XL (ki lahko gostijo več kot 2000 udeležencev)
31Ocenjenih destinacij v kategoriji L (ki lahko gostijo do 2000 udeležencev)
29Ocenjenih destinacij v kategoriji M (ki lahko gostijo do 1200 udeležencev)
30Ocenjenih destinacij v kategoriji S (ki lahko gostijo do 600 udeležencev)
277Certificiranih hotelov in kongresnih centrov iz 18ih držav
103Certificiranih hotelov v kategoriji A – Mestni kongresni hoteli
65Certificiranih hotelov v kategoriji B – Resort kongresni hoteli
27Certificiranih hotelov v kategoriji C – Spa kongresni hoteli
49Certificiranih hotelov v kategoriji D – Butični kongresni hoteli
33Certificiranih hotelov v kategoriji E – Kongresni centri
279Nominiranih vplivnežev iz 24ih držav

SVEČANA RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV

Vabimo vas, da se nam pridružite na svečani razglasitvi zmagovalcev, ki bo potekala v sredo, 21. februarja 2024 v Cankarjevem domu.

Vstopnice za dogodek si lahko zagotovitev preko naslednje PRIJAVNICE.

Več informacij na: https://meetings-star.eu/.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.