conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek

Zaupanje v glavne dogodke je povezano s čustvi, občutki in vplivneži, preko katerih se identificiramo s posameznimi dogodki. Čustva pogosto zmagajo v borbi z argumenti in matematiko.

Korona je dodobra premešala karte na mednarodni sceni MICE B2B dogodkov. Nekateri so potekali brez prekinitev, drugi v spletni ali hibridni obliki, marsikateri so čakali, da najhujše mine, mnogi so eksperimentirali v digitalnem svetu. Nekaj poslovnih dogodkov je izginilo s trga, pojavilo pa se je kar nekaj novih igralcev. Zdi se skoraj neverjetno, da so bili aprila 2022 dogodki v nekaterih državah prepovedani (se še spomnite?).

conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek

Proces MICE prodaje je zelo kompleksen in zahteven. Impulzivni nakupi so redki, zato morajo biti marketinške kampanje dodobra premišljene in načrtovane. 

Vir: Power to the meetings – How to organise meetings that rock, 2021

Sledilo je splošno veselje ob dejstvu, da se spet vidimo v živo. To je zaznamovalo leto 2022. Skoraj vsak dogodek so spremljala močna čustva ob ponovnem srečanju v živo. V letu 2023 pa se stvari spet postavljajo na svoje mesto. Zdi se, da se je hierarhija dogodkov ponovno vzpostavila in da je zemljevid kje, kam, zakaj in kako spet na svojem mestu. Jasno je kateri dogodki veljajo za must dogodke, na katerih ne smete manjkati, in kdo so novi disruptorji industrije. Zelo poenostavljeno je v letu 2023 svet B2B dogodkov spet razdeljen na naslednje kategorije dogodkov:

A. Globalne razstave in expoji
Dogodki, ki povezujo celotno svetovno industrijo srečanj in kjer sodelujejo predstavniki vseh sedmih globalnih kontinentov. To so dogodki, ki jih v anketah udeleženci najbolj pogosto označujejo kot must-attend dogodke. Gre za večdnevne dogodke, ki se jih v povprečju udeležuje več kot 10.000 udeležencev s številnimi spremljevalnimi, zlasti izobraževalnimi dogodki.
Glavni igralci 2023: IMEX in IBTM WORLD

B. Kontinetalni in regijski trade showi
Dogodki, ki povezujejo večje kontinente in regije po svetu. Predastavljajo večinski del trga in so usidrani v koledarju glavnih organizatorjev dogodkov. To so dogodki, ki izstopajo po bogatem in raznolikem programu, ki nadgrajuje osnovni matchmaking koncept. Sestavni del so tudi raznoliki fam tripi in srečanja med odločevalci in ponudniki.
Glavni igralci 2023: CONVENTA, THE MEETINGS SHOW, AIME, ITCM CHINA

C. Nacionalni trade showi
Sledijo logiki regijskih trade showov in so usmerjeni v ekskluzivno promocijo lokalnih oziroma nacionalnih trgov. Večinoma so usmerjeni v matchmaking med buyerji in ponudniki in spoznavne obiske destinacij. Pogosto so njihovi organizatorji nacionalne turistične organizacije in kongresni uradi.
Glavni igralci 2023: MEETEX, TRAVEL TRADE ATHENS, MICE BUSINESS DAY

D. Table top workshopi
So dogodki, ki krožijo po svetu in temeljijo predvsem in izključno na matchmakingu in spoznavanju destinacij skozi ogledne obiske. Na tem področju je globalno največja konkurenca in zdi, se da novi dogodki rastejo kot gobe po dežju.
Glavni igralci 2023: M&I FORUMS, MCE FORUMS, BREAK THE ICE FORUM, THE MEETING SPACE

ibtm_barcelona
Photo Credit: IBTM World/Edward Hill

ENA VELIKOST NE USTREZA VSEM

Kateri dogodek vam je pisan na kožo je odvidno predvsem od vaše odločitve kakšne rezultate pričakujete od vašega dogodka. Praviloma so to trije ključni učinki:

1. Kratkoročna prodaja, ki je še vedno prevladujoč kriterij vrednotenja vračanja naložbe v udeležbo na B2B dogodku.

2. Razvoj blagovne znamke in zvestobe kupcev je drugi kriterij z izrazito dolgoročnimi učinki. Šele večletna in kontinuirana udeležba na dogodku prinaša konkretne rezulate.

3. Mreženje in vplivanje na ključne deležnike je prav tako dolgoročna aktivnost, ki pa lahko močno poveča prodajnost vaše blagovne znamke.

Merjenje učinkov pa ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. Zelo težko je namreč oceniti ali je na kratkoročno prodajo vplivala udeležba na dogodku, borzi, sejmu ali kakšna od aktivnosti na področju utrjevanja blagovne znamke ali mreženja.

Na strani razstavljalcev se vse začne z jasnimi cilji in pričakovanji. Če ni ciljev ali KPI-jev, je lahko vsak dogodek odličen. Postavitev ciljev je na prvem mestu, saj šele potem lahko izmerimo, kaj smo zares dosegli. Takoj po dogodku je temeljno vprašanje ali ima udeleženec razvit lasten CRM sistem, ki mu tudi v daljšem časovnem obodbju pomaga odgovoriti na vprašanje, kje je vzpostavil prvi, drugi ali ključni kontakt. Ključni kriterij so zagotovo potencialni kupci ali sales leads in strošek na kontakt.

B2B marketing in prodajo danes vodijo podatki, ne dober občutek direktorja prodaje.

Kljub skeptikom so dogodki kot del direktnega marketinga še vedno eno izmed najučinkovitejših orodij, saj lahko jasno definiramo cilje in jih tudi najlažje izmerimo skozi npr. število opravljenih sestankov ali število pridobljenih poslovnih priložnosti. Pomemben del zagotavljanja visoke donosnosti je tudi splošen občutek kakovosti. To vključuje tudi malenkosti, kot je primerna in prijetna stojnica za vzpostavitev osebnega odnosa. Pa še marsikaj drugega, kar je vključeno v aktivnosti pred, med in po dogodku.

conventa
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek

Nasveti za ocenjevanje smisla udeležbe dogodka

Na osnovi izkušenj navajamo nekaj nasvetov in priporočil za objektivnejše vrednotenje donosnosti udeležb na borzah in sejmih.

1. Pred udeležbo na borzah si postavitve jasno opredeljene marketinške in prodajne cilje, ki naj izhajajo iz vaših poslovnih ciljev. Opredeljeni naj bodo količinsko in časovno.

2. Poleg kratkoročnih ciljev moramo znati izmeriti tudi dolgoročne kot so lojalnost, zavedanje in pripadnost blagovni znamki.

3. Ne merite le takojšnjega odziva, poglejte in vrednoteite tudi daljše časovno obdobje.

4. Po borzi opravite raziskavo in preverite odziv po bazah kontaktov. Z raziskavo odziva boste našli odgovore na vprašanje, kakšen učinek je imela vaša komunikacija na tiste, ki se niso odzvali in tiste, s katerimi ste na dogodku vzpostavili poslovni stik.

5. Spremljajte posredne učinke, saj lahko udeležba na sejmu poveča prodajo preko drugih kanalov, ki jih npr. sproži pozitiven PR na spletni strani ali drugih kanalih.

6. Merite odzive na borzi skozi nagradne igre in druge marketinške inovacije.

7. Učinke borz merite kvantitavno (število kontaktov z buyerji) in kvalitativno (en dober kontakt je lahko več vreden kot 10 nepomembnih).

8. Grajenje baze strank in primerjanje kakovosti kontaktov na posameznih borzah je ključ za selekcijo dobrih B2B dogodkov od slabih in izvedbo poprodajnih aktivnosti.

9. Rudnik zlata so obstoječe stranke, ki jih prav tako lahko srečamo na borzah ali borze izkoristimo za sestanek in utrjevanje odnosov.

10. Borzno Paretovo pravilo: 20 % borz je vrednih 80 % naše pozornosti.


Predvsem pa se pri odločitvi kam in kako ne zanašajate na govorice in občutke. Leta 2023 smo izpeljali obsežno raziskavo o dodani vrednosti MICE prodajnih aktivnosti. Organizatorji dogodkov imamo na voljo številne prodajne priložnosti in ključni izziv je, kako maksimizirati njihovo dodano vrednost. Raziskava je pokazala, da tretjina anketirancev nima razvitih orodij in tehnik za merjenje učinkovitosti prodajnih aktivnosti. Ta presenetljiv rezultat dopolnjuje tudi odgovor na vprašanje ali imajo anketiranci razvite podporne sisteme, med katerimi danes prevladujejo različna orodja, ki jih poganja umetna inteligenca. Uspešnost prodaje je odvisna od velikega števila spremenljivk. Vsekakor pa vam priporočamo, da vašo investicijo v poslovne dogodke čimprej začnete redno meriti in spremljati vračilo na investicijo (ROI – Return on investment). Različnih metod in tehnik je veliko, vse pa se začnejo pri jasnem določanju prodajnih ciljev. Le na ta način se bo spremenilo trenutno stanje, kjer se 23 % vprašanih pri merjenju uspešnosti poslovnih borz zanaša na magic.

Kateri poslovni borzi najbolj zaupate boste izvedeli konec meseca januarja, ko bomo zaključili zbiranje odgovorov na že deseti Kongresni Barometer, ki ga izvaja revija Kongres. Tokrat smo poleg ostalih vprašanj posebno pozornost namenili tudi analizi stopnje zaupanja v poslovne dogodke. Anketo lahko izpolnite na naslednji povezavi.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.