conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek

Conventinih sladkih šestnajst

Organizatorji so letos Convento opisali kot nagajivo šesnajstletnico, ki februarja praznuje svoj rojstni dan. Conventa je zato rahlo uporniška, nagajiva, kreativna in ekstremno radovedna. Ob praznovanju 16. obletnice se dogodek po mnenju organizatorjev trdno pozicionira med velike globalne dogodke (IMEX, IBTM), ter manjše poslovne borze (M&I Forums, MCE forums) in trdno ostaja v družbi najpomembnejših regionalnih dogodkov (The Meetings Show, Aime, ITCM China).

Na dogodku so od leta 2009 gostili 3.639 vabljenih gostov in 1.975 razstavljavcev, ki so sklenili 49.263 poslovnih sestankov. Letos pa se bo številka sestankov povečala še za dobrih 3500. To je srce Convente, zaradi katerega je Ljubljana postala središče regijske industrije srečanj.

Med 20. in 22. februarjem 2024 se bo 112 razstavljalcev iz 16 držav srečalo s 162 vabljenimi gosti iz 31 držav. V tem delu borze sodeluje več kot 350 udeležencev, ki se jim bo letos na spremljevalnih dogodkih pridružilo še 160 gostov. Več kot 500 udeležencev, profesionalcev iz regije med Helsinki in Istanbulom ter Milanom in Bakujem, bo Ljubljano spremenilo v srce regijske industrije srečanj.

conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek
Soustanovitelj dogodka Gorazd Čad je ob tem poudaril: “Conventa je tek na dolge proge, biti moraš vztrajen, znati tudi izstopati in biti drugačen, ter stremeti k temu, da si vsako leto boljši. Pomembna je pot, vsakdanji trud in dobra ekipa, pa tudi kanček strasti, ki jo ekipi Conventa ne zmanjka. Pa malce najstniške nagajivosti in kreativnosti, ki jo pooseblja letošnja glasbena podlaga Aka Neomi »Grow Old«, ki jo boste v času Convente pogosto slišali.”
gorazd_cad
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek
Da Conventa ne bo prehitro postala dolgočasna in ostala mladostna, organizatorji skrbijo s številnimi novostmi. V letošnjem letu izpostavljajo predvsem:

Conventa bo prvi dogodek, ki bo izveden in ocenjen v skladu z ESRS standardom
Dogodek bo izpeljan v skladu s kriteriji projekta Planet Positive Event. To orodje je razvila skupina vodilnih slovenskih strokovnjakov za trajnostno transformacijo dogodkov. Z orodjem ne bodo izmerili samo ogljičnega odtisa, temveč tudi skladnost dogodka z ESRS standardi.

Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak Olaj je ob tem poudarila: “Na STO od samega začetka partnersko pristopamo h Conventi, ki že 16 let povezuje ponudnike v industriji srečanj iz širše regije in kupce z vsega sveta. Conventa izstopa s svojo zavezo k trajnosti in s prizadevanji za ogljično nevtralnost do leta 2040. Iniciative, kot so spodbujanje trajnostne mobilnosti, zmanjševanje odpadkov, merjenje ogljičnega odtisa ter uporaba lokalnih živil, so v celoti skladne z našimi prizadevanji za trajnostni razvoj kakovostnega turizma z višjo dodano vrednostjo. Conventa tako vodi z zgledom in postavlja Slovenijo na zemljevid kot primer uspešne integracije trajnostnih načel v organizacijo vrhunskih mednarodnih srečanj.”

Mreženje s pomočjo umetne inteligence
Med najpomembnejše partnerje Convente sodi avstrijsko podjetje B2match, ki je med pionirji uporabe umetne inteligence za profesionalno mreženje. V zadnjem letu je podjetje razvilo vrsto funkcij, ki temeljijo na umetni inteligenci in jih bodo lahko uporabljali udeleženci Convente.

Nove destinacije in ponudniki na Conventi
Letos se je Conventi pridružilo kar nekaj novih destinacij in ponudnikov. Med drugim se bodo na Conventi 2024 predstavila tri poljska mesta: Kongresni Urad Mazovia, Kongresni Urad Poznan in Kongresni Urad Silesia. Prav tako je med novimi obrazi na dogodku vrsta novih hotelov, vključno z enim najbolj luksuznih v regiji, St. Regis v Beogradu, poleg Hotela Nomad Bjelašnica in Hotela Imperial Plovdiv. Na Conventi bodo prvič tudi Air Montenegro, Slovakia Travel, Intercontinental Sofia in Bespoke DMC in Novi Sad. Z inovativnimi IT storitvami pa se predstavlja slovensko podjetje Acenta.

Forum ključnih odločevalcev CONVENTA Crossroads
Torek, 20. februar 2023 od 16.30 do 19.30, Center Rog
Dogodek organizira Kongresni urad Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport. Udeležilo se ga bo 37 udeležencev, med katerimi je 10 vodilnih regijskih destinacij. Ob dogodku pa bo potekalo tudi bilateralno srečanje med črnogorskim ministrom za gospodarski razvoj in turizem Vladimirjem Martinovićem in slovenskim ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom.

Organizator dogodka Fredi Fontanot je med pogovorom izpostavil, da v regiji na žalost še ne obstaja platforma, ki bi povezovala predstavnike industrije srečanj in ključne oblikovalce javnih politik in ostalih odločevalcev. “Na dogodku želimo povezati in osvestiti odločevalce o gospodarskih, družbenih in regenerativnih učinkih naše industrije. Poleg tega želimo odločevalcem predstaviti primere dobrih praks in razloge za uspeh najboljših kongresnih destinacij. Sprožiti želimo tudi smiseln pogovor o prihodnosti,” je bila njegova zaključna misel.

conventa
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek
Srečanje slovenskih snovalcev dogodkov CONVENTA Sreča-nja
Torek, 20. februar 2023 od 17.00 do 19.30, Center Rog
Izobraževalni dogodek za slovenske organizatorje dogodkov so organizatorji razprodali do zadnjega kotička. Na dogodku bomo iskali odgovor na vprašanje, kako ustvariti SREČA-nja, odgovorna do okolja, družbe in udeležencev.

Kongresna zvezda 2024 – »Michelin« industrije srečanj
Sreda, 21. februar 2024 ob 18.30 uri, Cankarjev dom
Razglasitev najboljših destinacij, prizorišč in posameznikov je postala referenčna točka in nekakšen »Michelin« industrije srečanj. Na svečani prireditvi bodo predstavljeni zmagovalci za leto 2023 v petnajstih kategorijah.

Srečanje Kongresnih ambasadorjev Slovenije
Sreda, 21. februar 2024 od 15.00 do 17.00, Gospodarsko razstavišče
Slovenski ambasadorski program ima velik pomen za večji uspeh Slovenije na področju internacionalizacije znanosti, kulture, športa in gospodarstva. Prvo srečanje ambasadorjev v letu 2024 bo potekalo na Conventi, 21. februarja 2024. Organizator srečanja je Zavod-Kongresnoturistični urad Slovenije.

Conventa Trend Bar in Ljubljana Talks na Conventi 2024
Pogovorni talk show »Ljubljana Talks« bo potekal v živo na Conventi, kjer boste lahko poslušali stare podcaste in v živo spremljali dogajanje v hibridnem studiu.

Conventa After Party
Legendarni After Party se po besedah organizatorjev vrača na parket Kluba Cankarjevega doma, kjer bodo udeležence zabavali člani legendarne skupine Cover Lover.

conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek

Kakovost vedno premaga količino

Soustanovitelj Convente Miha Kovačič je ob novostih izpostavil: “Conventa ima vizijo in pogum, da že šestnajst let povezuje regijsko industrijo srečanj. Pri tem se ves čas sprašujemo, zakaj to počnemo. Včasih tudi hodimo po robu in tvegamo. To pa nam uspeva predvsem zaradi spoštovanja do vabljenih gostov in razstavljalcev, ki predstavljajo srce dogodka. Naša naloga je, da jim pomagamo zasijati in se mednarodno uveljaviti.”

Conventina garancija kakovosti
Letos se je na dogodek prijavilo rekordnih 632 vabljenih gostov iz 36 držav. Conventa lahko sprejme le slabo tretjino prijavljenih, kar po svoje govori o kakovosti dogodka. Organizatorji so lahko sprejeli zgolj 25,6 % prijavljenih. Po besedah organizatorjev je filozofija Convente jasna: »Kakovost vedno premaga količino«.

Organizatorji so že napovedali datum Convente 2025, ki bo potekala na različnih prizoriščih v Ljubljani od 18. do 20. februarja 2025.

conventa
Photo: Marko Delbello Ocepek

Povzetek statističnih podatkov

CONVENTINI VABLJENI GOSTJE

Število vseh potrjenih vabljenih gostov162
Število potrjenih vabljenih gostov iz regije Alpe-Adria38
Število potrjenih gostov iz Evrope, ZDA in Bližnjega Vzhoda124
Število držav, iz katerih prihajajo vabljeni gostje31

 

CONVENTINI RAZSTAVLJALCI

Število razstavljalcev Conventa – Main Floor100
Število razstavljalcev – Conventa Experience Zone & Special Venue Corner12
Število držav razstavljalcev15
Indeks: vabljeni gostje/razstavljalci (ki imajo sestanke162

 

OSTALI UDELEŽENCI CONVENTE

Število udeležencev Conventa Crossroads – Decision Makers Forum37
Število udeležencev Conventa Sreča-nja (slovenski organizatorji dogodkov)68
Število udeležencev srečanja Kongresnih ambasadorjev Slovenije24
Število dodatnih gostov na podelitvi Kongresna Zvezda21
Število obiskovalcev – trade visitors20

 

Izvedite več o Conventi 2024 tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.