marrakesh_morocco
Photo: VisitMarrakech

NAMESTO UVODA

Marakeš je tisočletno mesto, ki ga geografsko zaznamujejo sušne ravnice Maroka, zasneženi vrhi gorovja Atlas in bližnja puščava Agafay. Mesto je izjemno živahno v svojem starem delu (medini), kjer kraljujejo fasade v barvah peska, obenem pa umirjeno v svojih stanovanjskih četrteh. Pol stoletja francoske kolonialne nadvlade je pustilo neizbrisen pečat, in šele leta 1956 si je država izborila samostojnost. Kar je ostalo od francoskih časov je jezik, deli arhitekture in kulinarika, ki meša okuse Maroka s francoskimi klasikami. Maročani so, navkljub francoski nadvladi, ohranili mnoge tradicije, vključno z bogato kulturo rezbarjenja, dediščino proizvajanja kvalitetnih usnjenih izdelkov in neverjetno sposobnostjo prodaje, ki prepriča vsakogar. Tukajšnji prebivalci se mnogokrat pošalijo, da med sezono v mestu živi milijon Maročanov in še milijon turistov. Ob prihodu lahko gruče turistov opazujejo moderno arhitekturo letališča, preden se odpravijo v mestne četrti (riad) in tržnice (souk).* Najboljši naslov za uvid v bogato dediščino ročnega ustvarjanja je trg Jemaa el-Fnaa. Medtem ko boste prečkali ozke ulice in dvorišča, se ne ozirajte za klici izkušenih prodajalcev, ki vabijo turiste v svoje butike, temveč ponotranjite kulturo pogajanja za najboljšo ceno. Tukaj se najde nekaj za vsakogar, od sijočih srebrnih izdelkov, ročno izdelanih preprog z barvitimi vzorci do tipičnih oblačil. Trgovine Marakeša so svetlobna leta stran od generičnih nakupovalnih središč v Evropi. Mar ni bolje nositi kvalitetno ročno narejeno majico kot kičaste izdelke znamk, narejene iz sintetičnih materialov?

Marakeš je morda najboljša destinacija za prvi obisk Afrike. Očarljive barve poslopij, visoke palme, ki krasijo ceste in mamljiv vonj tajina bodo očarali še tako zahtevne poslovne goste. Kaj torej manjka Marakešu, da se lahko kosa z evropskimi metropolami? Ne veliko, pravzaprav. Maročani so izjemno iznajdljivi, še posebej v Marakešu. Noben dogodek ni preveč zahteven in ne obstaja želja, ki bi ostala neuresničena. Vseeno se nam zdi, da bi moral Marakeš sprejeti svojo afriško dušo, namesto da se v mnogočem želi približati evropski, mnogokrat generični ponudbi. Spiti lokalno specialiteto ali izvrsten metin čaj, značilen za Maroko, je vsekakor bolje kot naročiti omniprezenten caffee americano ali pomarančni sok. Poleg tega ima mesto še izvrstno lego, ki služi kot okno v severno Afriko in dlje. Zdi se nam, da ima industrija srečanj svetlo prihodnost v tem sončnem mestu.


*Souk je tipičen odprt tip tržnice, kjer so se od nekdaj trli trgovci. Riad je hiša z notranjim dvoriščem, ki ima običajno razkošen vrt.

marrakesh_morocco
Photo: VisitMarrakech

KONGRESNA SCENA

Leto 2024 predstavlja mejnik za Marakeš, saj je bilo mesto izbrano kot prestolnica kulture v islamskem svetu. Mesto, ki je tudi na UNESCO seznamu, bo letos tako gostilo mnoge kulturne in literarne dogodke, ki se bodo poklonili izjemno pestri islamski dediščini države in regije. V Marakešu se množijo tudi mednarodni dogodki. Večina jih poteka v kongresnem centru Palais des Congrès znotraj hotela Mövenpick Mansour Eddahbi Marrakech. Kongresni center se ponaša s prostornimi dvorani z visokimi stropi, marmornimi ploščami in tipičnimi lesenimi motivi. Med najbolj znanimi dogodki v mestu je Filmski festival, ki vabi filmske ljubitelje iz celotne Afrike. Za prebivalce mesta pa je mnogo pomembnejši Ramadan. Takrat namreč osemindvajset dni med zarjo in mrakom ne jejo in ne pijejo. Kljub temu ostajajo izredno gostoljubni, polni pozitivne energije in pripravljeni pomagati. Ko pade tema, se zberejo za iftar, večerni obrok. Če boste obiskali Marakeš med Ramadanom, vam priporočamo, da greste po ulicah v večernih urah. Ne bodite presenečeni, če se znajdete na večerji v hiši gostoljubnih Maročanov!

Namestitev v Marakešu sega od luksuznih petzvezdičnih resortov do udobnih apartmajev, ki jih ponujajo domačini. Gostje, ki raje ostanejo v varnem zavetju hotela bodo najverjetneje izbrali Mövenpick Mansour Eddahbi Marrakech, Fairmont Marrakesh, Mandarin Oriental ali pa Pestano Marrakesh, ki je delno v lasti Cristiana Ronalda. Pred kratkim je vrata odprl tudi ekskluzivni Park Hyatt ob vznožju gorovja Atlas. Ko boste pakirali prtljago, vzemite lahka oblačila; temperature so namreč skoraj nevzdržne med dnevom. Poleti se lahko dvignejo do 50°C.

marrakesh_morocco
Photo: Benjamin Arthur Photography

ALI STE VEDELI?

Zapleteni vzroci, ki krasijo leseno pohištvo, so nepogrešljiv del kulturne dediščine v Maroku. Takšni vzorci so zapuščina muslimanskih, židovskih, andaluzijskih in berberskih vplivov. V kombinaciji z barvitimi ploščicami in mozaiki je takšno pohištvo povsod prisotno po mestu. Največ zapletenih arabesk boste našli v mestnih palačah, ki prikazujejo bogato arhitekturno zgodovino mesta. Nas je pot peljala v palačo Dar el Bacha, ki je bila zgrajena ob prelomu 20. stoletja. Ta ikonična palača je gostila svetovno znane politike in osebnosti, vključno z Winstonom Chruchillom in Franklinom D. Rooseveltom. Gostje lahko podoživijo zlato dobo mesta v prenovljeni sobi Bacha Coffee, kjer lahko poizkusijo skodelico kvalitetne kave arabice. Ljubitelji kave lahko tudi kupijo 100% kavo arabico v prodajalnah Bacha Coffee, ki se odpirajo širom sveta. Pohištvo znotraj palače je izdelano iz cenjene cedre iz Atlasa, plutovca in dragocene arganije, ki se uporablja za arganovo olje. Tudi vzorci imajo pomen: od geometrijskih vzorcev, ki predstavljajo harmonijo do arabske kaligrafije, ki odraža spritualnost.

bacha_coffee
Photo: Bacha Coffee

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Puščavski Marakeš

Puščava Agafay izzove prav posebno čudenje. Z malo domišljije si zlahka predstavljate kako so karavani berberskih plemen potovali skozi neskončne sipine puščave v iskanju naslednjega postanka. Danes je ta puščava uro vožnje od mesta postala igrišče za adrenalinske vožnje s štirikolesci in buggy vozili. Udeleženci vašega dogodka bodo lahko med vožnjo po negostoljubnem terenu in vdihavanjem bencinskih hlapov občudovali gruče kamel in osamljene hiše sredi puste puščave. Po puščavski vožnji lahko organizatorji dogodkov organizirajo večerni sprejem v enemu izmed luksuznih kampov v bližini. Priporočamo Yes We Camp resort, kjer pripravijo nepozaben večer z avtentičnimi jedmi in glasbenimi točkami. Vaši udeleženci se bodo počutili kot Lawrence Arabski na svojih pustolovščinah z lokalnimi plemeni.

marrakesh_morocco
Photo: Benjamin Arthur Photography

NAJBOLJE VAROVANA SKRIVNOST

Marakeš dobro varuje veliko skrivnost. V mestu je namreč največja nekdanja islamska šola v Severni Afriki – Madresa Ben Yousef. Danes ta UNESCO zavarovana zgradba gosti turiste iz celega sveta, ki lahko obhodijo nekdanje učilnice, kjer se je eruditsko znanje predajalo iz generacije v generacijo. Šola, zgrajena v štirinajstem stoletju, navdušuje z elegantno rdečo fasado in stucco detajli v dvorišču. Še ena zgradba lovi poglede turistov: mošeja Kutubiyya, poznana kot mošeja prodajalcev knjig. Ime je dobila po bližnjem trgu, kjer so stoletja prevladovali prodajalci najrazličnejših arabskih knjig. Mošeja je sestra dvojčica enako impresivne mošeje Giralda v Sevilji, ki so jo zgradili Mavri.

marrakesh_morocco
Photo: Benjamin Arthur Photography

IDEALNO DARILO

Raztresene tržnice Marakeša so polne lokalnih trgovinic. Brez dvoma lahko tukaj najdete svoje idealno darilo. Glede na to, da je mesto poznano po ročno izdelanih izdelkih, predvsem lesenih predmetih in ročno vezenih preprogah, vam priporočamo, da zbarantate najnižjo ceno. Pravo usnje je prav tako odlično darilo. Namesto, da kupite precenjeno usnje v nakupovalnem središči, lahko v Marakešu kupite avtentične izdelke, za katere vam bodo prijazni prodajalci razložili od kod prihajajo, poleg tega pa vam bodo ponudili tudi sprejemljivo ceno. Začimbe so še ena specialiteta Maroka, ki je ne bi smeli spregledati. Naš nasvet je, da kupite priljubljeno mešanico začimb, imenovano ras el hanout, s katero lahko začinite vaš kuskus doma.

marrakesh_morocco
Photo: VisitMarrakech

NAJPOMEMBNEJŠI DOGODKI V LETU 2024

M&I Fest
(17. – 21. marec 2024)
W: https://www.mi-forums.com/mi-fest

TCR World Tour Marrakesh
(3. – 4. maj 2024)
W: https://visitmarrakech.com/en/listing/the-tcr-world-tour-in-marrakech/

GITEX Africa
(29. – 31. maj 2024)
W: https://www.gitexafrica.com/

IFT Congress 2024
(13. – 18. oktober 2024)
W: https://www.itfglobal.org/en/events/itf-congress-2024-marrakech

Marrakesh Film Festival
(25. – 30. november 2024)
W: https://marrakech-festival.com/en/home/

m_i_fest_marrakesh
Photo: Benjamin Arthur Photography

KULINARIČNO ZAKULISJE

Po dolgem dnevu raziskovanja barvitih ulic in tržnic, ni nujno, da obiskovalci, ki iščejo avtentičen obrok, pristanejo na kompromis v njihovem hotelu. Le streljaj od glavnega trga Jemaa el-Fnaa namreč obstaja izjemna street food tržnica, ki jo obiskujejo tako domačini kot turisti. Mi smo poizkusili babbouche, obaro s polži, ki je dodobra začinjena s poprom in kuhana z aromatičnimi zelišči. Domačini so nam zaupali, da naj bi menda Francozi ukradli njihov recept in ne obratno. Prodajalci prav tako nudijo vrsto sveže stisnjenih sokov, metin čaj, okusne tajine, seveda pa ne gre brez kuskusa. Maročanska kuhinja temelji na vrsti začimb, svežih zeliščih in okusnem mesu. V tem mestu se najde grižljaj za vsakega.

marrakesh_morocco
Photo: Benjamin Arthur Photography

ZAKAJ MARAKEŠ?

Pet odličnih razlogov za organizacijo dogodka v Marakešu:

1. Izredno pestra dediščina
Bogata kulturna in arhitekturna dediščina Maroka prihaja iz stoletij negovanja tradicije. Na vsakem vogalu vas pričakajo pastelno oranžne in rdeče zgradbe, ki govorijo o preteklosti in sedanjosti. Rožnati vzorci, pisane ploščice in mojstrovine iz lesa so med najbolj unikatnimi v celotni Severni Afriki.

2. Luksuzni hoteli
Čeprav se je težko upreti skušnjavi, da ne raziščete mestnih ulic, lahko v hotelih doživite prav toliko. Prestižni hoteli v mestu vam bodo zagotovili nepozabno izkušnjo, od golfa do sproščanja v hammamu.

3. Vrhunska lokacija in dostopnost
Marakeš je idealen za raziskovanje Severne Afrike, saj leži le nekaj ur vožnje z letalom od večjih evropskih mest. Destinacija se ponaša z zanesljivimi povezavami in lahko gosti mednarodne dogodke v modernih prizoriščih.

4. Meka za nakupovanje
Tržnice in trgovine Marakeša v mnogočem spominjajo na trans-saharsko trgovsko pot, ki se je nekdaj vila skozi Maroko. Udeleženci vašega dogodka bodo nedvomno cenili možnost, da si kupijo ročno izdelane produkte, ki jih delajo na nespremenjen način že stoletja.

5. Puščavska duša
Mesto je ponosno, da leži tako blizu puščave, zato so iznajdljivi domačini našli načine kako monetizirati sipine puščave Agafay. Zaradi njih lahko danes turisti doživijo puščavski Marakeš le lučaj od mesta.

MARAKEŠ V NEKAJ BESEDAH

Marakeš je očarljiva destinacija, ki je v dosegu evropskih mest, vendar trdno v primežu severno-afriške kulture in tradicije. Tukaj gredo nomadske tradicije z roko v roki z modernimi praksami. Lukuszni hoteli niso zasenčili originalnosti starejših zgradb, temveč so se poklonili arhitetkturnemu stilu mesta. Domačini prav tako pozdravljajo mednarodne dogodke, ki jih je vedno več. Organizatorji dogodkov lahko računajo na izvrstne povezave, kvalitetna prizorišča in neprekosljive teambuilding programe v puščavi ali v zavetju rajskih vrtov mestnih palač. To mesto je okno v Severno Afriko, ki ima izjemen potencial, da v prihodnosti redno gosti priznane mednarodne dogodke.

marrakesh_morocco
Photo: Benjamin Arthur Photography

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije assesorja revije Kongres v marcu 2024. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do konca meseca maja 2024.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.