gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

V VINU JE RESNICA - TUDI NA OTOKU KRK

LOKACIJA

Vrbnik je eno izmed najstarejših naselij na otoku Krku, o čemer pričajo številne arheološke najdbe. Sodi pa tudi med najbolj slikovite, zaradi lege na visoki skali s pogledi proti Velebitu. To je tudi ena od velikih prednosti lokacije hotela Gospoja, ki je umeščen na rob kamnite prepadne stena nad kopališčem Zgribnica. Čudoviti razgledi so zagotovljeni. Mestece je slikovito in je razglašeno za kulturni spomenik. V vseh vodičih boste našli informacijo o najožji ulici na svetu, ki se imenuje Klančič. Mesto je bilo stoletja hrvaško glagoljaško središče. Našli boste tudi informacije o vinu, ki ga pridelujejo na kraškem polju – vrbniška žlahtina. To proizvaja skoraj vsako gospodinjstvo, nekaj vinarjev pa je zares vrhunskih. Med njimi je tudi vinarija Gospoja-Toljanić. Vrbnik že nekaj let svojo prepoznavnost gradi prav na žlahtini. Na mestu sedanjega hotela je Ivan Toljanić leta 1995 odprl restavracijo Gospoja, ki je leta 2016 postala prvi vinski hotel na hrvaškem. Spomin na Ivana ostaja odtisnjen v znaku hotela z inicialkami IT.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

DOSTOPNOST

Drugi največji hrvaški otok je najlažje dostopen z avtomobilom. Od leta 1980 je otok povezan s celino s slikovitim mostom, ki je bila dolgo znan kot kos z največjim betonskim lokom na svetu. Prihod z avtomobilom je najhitrejši po avtocesti Zagreb – Rijeka ali iz smeri Slovenije in Italije. Reško letališče je iz leta v leto bolje povezano s svetom. To seveda velja predvsem za poletno sezono, pozimi pa lahko redke lete preštejete na prste ene roke. Kljub temu ocenjujemo lokacijo kot dobro in do Krka boste hitro prišli iz glavnih regijskih letalskih vozlišč. Otok je oddaljen 30 km od Reke in železniškega kolodvora, od koder vlaki dnevno vozijo v Italijo, Avstrijo, Nemčijo in na Madžarsko. Z Reke prav tako vsak dan potujejo avtobusi proti Trstu, Münchnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Budimpešti, Zürichu, Kölnu in ostalim evropskim prestolnicam. Izven sezone s parkiranjem ne boste imeli večjih izzivov, poleti pa to zna biti izziv. Zato možnosti parkiranj raje preverite vnaprej in se opremite z ustrezno dozo potrpežljivosti.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

HLADNA PREDJED - Arhitektura in estetika

Arhitekt Idis Turato sodi med najbolj znane hrvaške arhitekte. Njegov podpis pod hotelom je prepoznaven. Zasnova stavbe je izvirna in v času minimalističnih in generičnih hotelov skoraj provokativna. Rdeča nit celote je vino. Vse sobe nosijo ime po hrvaških vinih: visoko pritličje je v modri barvi, posvečeno rdečim vinom, prvo nadstropje je zeleno in posvečeno belim vinom, drugo nadstropje pa je namenjeno domači avtohtoni žlahtini. Vinotel je nastal z združitvijo petih starih hiš Vrbnika, kar simbolizira pet hrvaških vinskih regij. Preizkus časa je hotelska arhitektura dobro prenesla in spajanje tradicionalnega in modernega se lepo vklaplja v prostor. Zdi se celo, da izgleda tako, kot da je na tem mestu že od nekdaj. Tudi v notranjosti prevladuje moderen dizajn. V restavraciji je veliko vinskih detajlov, sodov, vinskih trt in etno predmetov, s katerimi so skušali intervenirati v prostoru, kar ni vedno najbolj uspelo. Kljub temu je arhitektura še vedno polna karakterja in vidno izstopa iz graditeljskega povprečja na tem otoku.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

TOPLA PREDJED - Osebje in kulinarična ponudba

Osebje je glede profesionalnosti v širokem razponu od super gostoljubnih do komaj zadostnih profesionalcev. Zdi se, da bi morali temu področju nameniti precej več pozornosti. Kuhinja je ambiciozna in temelji na jedeh iz domačih, avtohtonih sestavin. Mladi chef jih tudi obilno in kreativno dekorira. A kaj, ko danes velja, da je manj več. Zato so se jedi zdele preobtežene in premalo domišljene. Duh pionirskega šefa, Dina Kneževića, ki zdaj kuha v Zagrebu sicer ostaja. Vendar so razlike vedno v podrobnostih. Na tem področju pa čaka ekipo še veliko dela. Še posebej zaradi dejstva, da tematska usmeritev hotela kliče po boljšem spajanju vina in kulinarike. Na zajtrku lahko pohvalimo le širok izbor lokalnih sladic, sicer pa je zajtrk zgolj povprečen in v vseh ozirih dolgočasen. Škoda, saj bi prav na zajrtku hotel lahko naredil precejšno razliko. Že rezanje »domačega« pršuta pred gosti bi naredilo veliko razliko. Zagotovo pa bi to povečalo tudi prodajo domačih vrhunskih izdelkov, ki so plod dela in truda celotne družine. Tako pa je to vsaj v času našega obiska neizkoriščena priložnost.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

GLAVNA JED – Kongresna in hotelska ponudba

Hotelske sobe

Prespati v sobi 007 je blizu bondovskemu doživetju predvsem zaradi izjemnega razgleda iz simpatične in prostorne terase. Sobe so sicer poimenovane po vinskih sortah in naša je ime dobila po Tribidragu ali Crljenaku, sorti ki je nekoč prevladovala v Dalmaciji in ki velja za prednika Zinfandela. Sobo definira strop z temno modrimi vinskimi jagodami, ki se jih ne morete nagledati in dajejo sobi poseben karakter. Lepo se dopolnjuje s talnimi ploščicami, ki so položene tudi za postelje in segajo do stropa. Sobi dajejo zemeljski pridih. Velika panoramska stena sobo odpira navzven in ji prostorsko daje občutek neskončnosti. Izjemno kakovostna postelja je med boljšimi ne samo zaradi elegantnosti, temveč tudi res izjemno kakovostne posteljnine. Pika na i je pohištvo hrvaške Prostorie, zlasti velik imeninten počivalnik in delovni stol, na katerem se res dobro sedi. Kopalnica je klasična in precej generična, vendar funkcionalna. Pogrešali smo bolj avtentično in lokalno kozmetiko, morda tudi kaj v povezavi z vinsko zgodbo hotela.

Konferenčni center

Hotel nima namenskega kongresnega centra. Je pa dogodke možno organizirati v hotelski konobi, kjer je prostora za 80 udeležencev, ali pa v restavraciji, ki z malce reorganizacije sprejme do 120 udeležencev. Družina ponuja dodatno posebno prizorišče še v okviru pršutarne.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel
gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

SLADICA – Dodatna ponudba

Manjši wellness izstopa po konceptu, barvah in dizajnu. Prostor je sicer omejen, zato priporočamo, da se za obisk dogovorite vnaprej. Wellness & Spa Gospoja vključuje notranji bazen z relaksacijsko cono, sodobno in tehnološko napredno spa območje s tuši, finsko, parno in posebno mediteransko savno.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

FLOP – NEGATIVNA PRESENEČENJA

Če je srce zgodbe vino, potem bi mu morali posvetiti več pozornosti. Le malo je potrebno, da bi hotel postal res pravi vinski hotel. Tako pa ostaja malce grenak priokus, ki bi ga popravile vodene degustacije, slepe degustacije in še marsikaj, kar gre skupaj s promocijo in imenom hotela.

TOP – POZITIVNA PRESENČENJA

Razgledi iz sob z balkoni so naravnost osoupljivi in terpavtski. Kulisa mogočnega Velebita in modrina Jadranskega morja vas ne bosta pustili ravnodušnih.

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Dlje od generičnih napisov glede menjave brisač v hotelu niso prišli. Na otoku bi se dalo narediti veliko več od tega.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

KONČNI VTIS IN KREDIBILNOST

Cena za bivanje v hotelu je tudi izven glavne sezone precej zasoljena. To pomeni, da so pričakovanja gostov visoka. Potrebno jih je znati upravičiti. Nič ne rečem, zasnova hotela je bila izjemna in izpred časa. Prostora in razgledov v sobah ne manj. Omen est Nomen – Vinska zgodba naj bi bila srce hotela. Danes pa se zdi, da so na vse skupaj kar malo pozabili in zanemarili. Za izjemnost pa jih čaka še veliko dela na področju kulinarike, osebja in negovanja zgodbe hotela. Če greste v vinski hotel pač ne pričakujete čiste klasike, kajne. Hotel je sicer čisto spodben butični hotel z zadosti šarma, da bodo udeleženci vaših dogodkov zadovoljni.

gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel

KONČNA OCENA: 4.79 DVE KONGRESNI ZVEZDICI⭐⭐Butični kongresni hotel

3 KONGRESNI ZVEZDICI⭐⭐⭐ končna ocena od 4.81 do 5.00
2 KONGRESNI ZVEZDICI⭐⭐ končna ocena od 4.61 do 4.80
1 KONGRESNA ZVEZDICA⭐ končna ocena od 4.41 do 4.60

KATEGORIJA4****
DELUJE ODAvgust 2016
KONGRESNA ZVEZDAButični kongresni hotel
KONGRESNI STANDARD Hotel s konferenčnimi kapacitetami
ŠTEVILO HOTELSKIH SOB  22 sob in apartmajev
ŠTEVILO DVORAN1 (konoba, ki je multifunkcijski prostor)
POVRŠINA DVORAN90 m2
MAX. KINO POSTAVITEV80 udeležencev
SPLETNA CENA173 – 515 EUR / Booking, marec 2024
NASLOVGospoja Vinotel
Frankopanska 1
Vrbnik, Hrvaška


T: +385 51 669 350
E: reception-vinotel@gospoja.hr
W: www.gospoja.hr

ZMOGLJIVOSTI
  • Wellness & Spa Gospoja
  • Restaurant Gospoja
  • Konoba Žlahtina
  • Pizzeria Gospoja
  • Wine shop Vrbnik
  • Kopališče Zgribnica
  • Vinarija Gospoja
  • Pršutarna Gospoja
IZJEMNOSTDružini Busić in Toljanić sta izjemno podjetni in brend Gospoja je v Vrbniku omniprezenten. Zato lahko udeležencem že v okviru njihovih dejavnosti pričarate izjemna doživetja v pršutarni, vinariji, konobi, veliko aktivnosti pa vam bodo pripravili a’la carte. Gospoja je kar se Vrbnika tiče one-stop-shop.
gospoja_vinotel
Photo: Gospoja Vinotel
REZULTATIOCENE
1. LOKACIJA4.89
2. DOSTOPNOST4.59
3. SPLOŠEN VTIS OB PRIHODU4.88
4. PREDDVERJE (LOBBY)4.79
5.  OBNAŠANJE ZAPOSLENIH4.77
6.  RECEPCIJA4.78
7.  HOTELSKA SOBA4.94
8.  HOTELSKA POSTELJA4.97
9. KOPALNICA IN STRANIŠČE4.85
10. HOTELSKI ZAJTRK4.64
11. RESTAVRACIJE IN BARI4.73
12. KONFERENČNE DVORANE4.69
13. DODATNA PONUDBA4.71
SKUPAJ:   4.79

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.