Osrečevanje gostov je nekaj najlepšega

Revija Kongres je obiskala Matjaža Zakrajška, vodjo gostinstva v hotelu Lev. V ekskluzivnem intervjuju vam razkrivamo Matjaževo formulo za uspešno vodenje gostinstva in zakaj gostje hotel Lev vedno zapustijo z nasmeškom na obrazu.

Matjaž Zakrajšek, eden najpomembnejših ljudi v hotel Lev in pravi profesionalec po srcu, se je rodil leta 1975. Diplomiral je na Ekonomski in biotehnični fakulteti:Hotelirstvo in turizem, je poročen in je ponosen oče 6-letnih dvojčic. Prosti čas mu zapolni slikarstvo, njegova dela pa so bila tudi že večkrat razstavljena in postavljena na ogled širši javnosti. Ne glede na to, kaj počne v življenju, pa Matjaževa strast ostaja gostinstvo in vse kar paše zraven.

Q: Imate veliko izkušenj v gostinstvu. Potem ko ste se izkazali kot vodja znane Ljubljanske restavracije Maxim, ste približno pred enim letom prevzeli položaj vodje gostinstva v hotelu Lev. Kaj je predstavljalo največji izziv v novi službi?
V hotel Lev sem prišel ob najboljšem času. Priložnost sem imel reorganizirati celoten sistem, kar je sigurno predstavljajo najprijetnejših izziv. Uživam v postavljanju temeljev ter reorganizaciji procesov in te aktivnosti se v resnici nikoli ne končajo. Hotelirstvo zaradi svoje raznolikosti ponuja veliko izzivov. Kot prvo, hotela nikoli ne zapremo. Vseskozi pokrivamo različna področja s svojimi posebnostmi, variacijami in potrebami. Od hotelskih zajtrkov, poslovnih/zasebnih kosil in večerij do kongresov in dogodkov.  Moje delo se ne ustavi tu, saj nadzorujem tudi zunanje dogodke. Lahko rečem, da se z izzivi srečujem dnevno.

Q: Kako pomembno je prisluhniti željam gostov in na kakšen način v hotelu Lev poskrbite, da gostje zapustijo hotel zadovoljni?
Pomembno je imeti v mislih, da smo tu zato, da zadovoljimo potrebe naših gostov in da goste seveda tudi spodbujamo k izražanju potreb. Preko različnih kanalov smo vedno odprti za predloge. Ključno je, da razumemo hotelirski posel, da sledimo trendom, merimo zadovoljstvo, delamo spremembe in spodbujamo goste, da nam zaupajo njihove želje in potrebe. Ne nazadnje, osrečiti nekoga je nekaj najlepšega…veseli smo, da smo lahko del tega.

Q: Prehrambena industrija se širi in pridobiva na pozornosti. Kakšni so današnji trendi?
Res je, stvari se hitro spreminjajo. Živimo v konkurenčnem svetu storitvene dejavnosti in ljudje po svetu se tega vedno bolj zavedajo. Še posebej smo ponosni na gostinsko ponudbo iz ekološko pridelanih sestavin, na lokalno, naravno, enostavno in zdravju prilagojeno ponudbo, ki mora biti istočasno pripravljena in servirana s strastjo.

Q: Kako pogosto v hotelu uvajate novosti v gostinski ponudbi?
Vsekakor smo zavezani, da to delamo na dnevni bazi.

Q: Kakovostno vino in cigare so vaša strast, obenem pa tudi edinstvenost hotela Lev. Nam lahko poveste kaj več o tem?
Govorimo lahko o pravi raznolikosti naše ponudbe (Champagne, Bordeaux, fantastično slovenska vina, itd.). Vsi namreč poskušamo na dnevni bazi skrbeti za naše telo in tudi našim gostom pomagamo, da lahko to storijo pri nas. Po drugi strani pa moramo včasih poskrbeti tudi za naše pregrehe, da se gostje počutijo popolnoma zadovoljni. Kakovostno vino in cigare pogosto igrajo pomembno vlogo ob sklenitvi posla ali kakšnem podobnem poslovnem »praznovanju«. Kakovostno vino ne pijemo le, da zadovoljimo užitek, ampak tudi kot del vsakodnevnega zdravega prehranjevanja. Sam sebe ne smatram za strokovnjaka, toda poskušam slediti tem načelom in to opravljati s strastjo.

Q: Katera je najdražja cigara v vaši ponudbi in o kakšnem znesku govorimo
Imamo široko paleto cigar, s poudarkom na visokem-srednjem razredu pa vse do premium cigar. Ponašamo se z izjemno široko izbiro, ki obsega tako popularne cigare, kot tudi cigare, izbrane glede na cenovne vrednosti. Naša cigarnica je seveda strokovna in osebno skrbim za njeno ustrezno delovanje. Za naše posebne goste pa po naročilu seveda nudimo tudi najbolj ekskluzivne cigare …

Q: Kaj pa vi, ali raje kuhate doma ali jeste zunaj?
No, to je odvisno. Kuhanje je tudi način za raziskovanje ustvarjalnosti in mi predstavlja veliko sprostitev, ampak v zadnjem času ne kuham ravno zelo pogosto. Všeč mi je tudi, ko sem postrežen, toda to obenem prinaša tudi moje delovno deformacijo, saj ne morem izklopiti svojih mislih in kar hitro začnem opazovati postrežbo, vedenje natakarja, motivacijo, tudi intonacijo in gestikulacijo … vse to mi pove veliko o njihovih standardih. Hitro sem kritičen do ambienta, svežine in kakovosti hrane ter vrednosti celotne kombinacije. Eden mojih največjih osebnih izzivov je, da umirim svoj um in samo uživam v trenutku.

Q: Katera pa je vaša najljubša restavracija na svetu?
Večinoma so mi najljubši kraji s pravim duhom, energijo. Kraji, kjer si iskreno dobrodošel in so ljudje srečni, da delajo tam. Vidite lahko, da mi je ta občutek izjemno pomemben. Omenim lahko Chez Batista na Sejšelih (zaradi lepih spominov) zaradi izjemne kulise in najboljše morske hrane na otoku, vendar obstaja toliko različnih parametrov, na podlagi katerih lahko rečem, da je neka restavracija moja »najljubša«. Prav tako me fascinira in mi je izjemno všeč, ko lahko opazujem močno strokovnost z izjemnim usklajevanjem in brezhibnim delom. Navajam oboje kot primer kaj poskušamo tudi pri nas obvladati. Parametri za dobre restavracije so lahko zelo različni, vendar so tudi enako pomembni, zato poskušamo slediti vsemu.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.