chat_gpt
Photo Credit: Shutterstock

Spoštovane gospe in gospodje. Tega članka ne pišem s pomočjo ChatGPT-ja. Srčno upam, da bodo računalniško generirana besedila v prihodnosti dobila posebno označbo #cgptgenerated. V nasprotnem primeru se nam ne piše kaj pretirano dobrega, kajne? Ali pač?

Da ne bo kakšnega dvoma. Zame je ChatGPT najboljši program, ki je sposoben generirati bolj ali manj inteligentne odgovore in to celo v našem slovenskem jeziku. Priznajmo si, da zna lepše in bolje pisati od velike večine ljudi. Je orodje, ki prihrani veliko časa in izboljša učinkovitost. Zna povzemati, sestavljati in je veliko bolj človeški. Je kot otrok, ki res zelo veliko obeta. ChatGPT se je učil iz približno 100 miljard dokumentov in podatkov. Pri tem kopira in lepi besedila, do katerih ima neomejen dostop. Tako ustvari vsebino, ki je nam neznana in zato tudi dobimo vtis, da je tehnologija zelo pametna.

Zavedati pa se moramo tudi njegovih pomanjkljivosti. Njegova pomanjkljivost je vsaj po mojem mnenju sposobnost logičnega sklepanja ali preprosto kmečka logika. Zna namreč sproducirati besedilo, ki je videti brez napak, vrhunsko strukturirano, ko pa se poglobimo v pomen besedila, ugotovimo, da nima smisla in pogosto dela velike napake. Skratka nobenega zagotovila nimamo, da so njegovi odgovori tudi pravilni, pa tudi če izgledajo še tako smiselni. Obstaja tudi nevarnost velikega informacijskega onsesnaženja z besedili, ki jih bo generirala umetna inteligenca. Zlahka si predstavljamo tudi zlorabe v politične namene, ki smo jih že boleče izkusili ob Brexitu. Vse skupaj smo že spoznali v primeru Facebooka in podjetja Cambridge Analytica. Zato je res pomembno, da bodo besedila označena kot #cgpt generated ali »computer generated«.

To pa odpira kar precej pogledov. Med drugim je že danes jasno, da je program sposoben spisati povsem spodobno zaroto proti vašemu največjemu konkurentu na trgu. Od tu do objav na različnih omrežjih je kratka pot. V nekaj minutah lahko ustvarite kampanjo, ki lahko očrni vašo konkurenco. Proti takšnim napadom ni prave obrambe, razen regulacije s strani države ali EU. Vprašanje, kakšne bodo posledice te tehnologije, je v fokusu številnih inštitucij. Evropska komisija pripravlja tako imenovani AI Act.

Moj pogled na zadevo je preprost. Nazaj v čas pred ChatGPT-jem se ne moremo več vrniti. Vse skupaj me spominja na obdobje, ko se je pojavil splet. Ne pozabimo, da je danes vsak telefon zmogljivejši kot najzmogljivejši računalnik v devetdesetih letih. In spomnimo se, kako so nam napovedali konec dogodkov v živo, ki naj bi se v celoti preselili na splet. ChatGPT torej razumem kot orodje, z njim lahko popraviš avto ali pa ga razbiješ.

chatgpt
Photo credit: Pexels

Dogodki, predvsem tisti v živo se v tem trenutku zdijo kot zadnja obramba demokracije. Kot otok, kjer ustvarjamo sproščeno in stimulativno okolje, v katerem vsi prisotni živahno sodelujejo ter prispevajo, plemenitijo in nadgrajujejo svoje bogate izkušnje. Takšen pristop omogoča, da iz dogodka pridemo z novimi pogledi, alternativnimi rešitvami, drugačnim razumevanjem in morda celo novimi rešitvami problemov. To se v tem trenutku zdi kar nekakšna utopija. Če pa se bomo zavedli moči, ki jo imajo dogodki, smo na dobri poti, da prav dogodki postanejo ključno orodje demokratičnih družb in gibanj. Ta romantični pogled na našo industrijo je razlog za optimizem in vero v moč dogodkov.

Če na AI gledamo predvsem kot na orodje za izboljšanje produkitivnosti, brez teorij zarot in podobnega, smo dobili nepogrešljivega pomočnika. Vprašajmo se, zakaj bi delali nekaj, kar strojna inteligenca zmore boljše in predvsem bolj učinkovito. Je pa res, kar sem nedavno prebral v vodilnem slovenskem mediju, kjer je kolumnist vlogo ChatGPT primerjal z robotskim sesalnikom, ki za silo posesa stanovanje, za kaj več pa je potrebno stvari vzeti v svoje roke.

Orodja umetne inteligence nam torej lahko pomagajo na različnih področjih. Poglejmo nekaj povsem praktičnih primerov uporabe na področju organizacije dogodkov:

1. Zbiranje idej, informacij in inspiracij
Priznajmo si, da je ChatGTP precej boljši in hitrejši od Googla, ob zavedanju, da je potrebno vse podatke dvakrat ali trikrat preveriti. Malce površen je predvsem pri navajanju virov, ki se pogosto izkažejo za napačne. Sicer pa je lahko dober vir inspiracije na različnih področjih.

2. Generiranje prodajnih nagovorov in pisanje vabil
ChatGPT je lahko zelo koristen za ustvarjanje prodajnih vsebin v več jezikih. Predstavljajte si, da napišete prodajni nagovor v vašem jeziku, ki ga je ChatGPT sposoben prevesti tako, da ohrani smisel.

3. Iskanje ključnih besed
Iskanje ključnih besed in izbor najpomembnejših je lahko zelo naporen proces. ChatGPT ga opravi z lahkoto in nam prihrani res veliko časa. Odločitev, katere ključne besede boste uporabili, je še vedno vaša, prihranek časa pa izjemen. Ključne besede vam poleg tega zlahka prevede v različne jezike.

4. Ustvarjanje povzetkov ali meta opisov
Orodje se je izkazalo kot vrhunski pomočnik za ustvarjanje povzetkov daljših besedil, tudi znanstvenih. Tudi najbolj zapletene teme zna spraviti v razumljivo formo v skladu z vašimi vsebinskimi omejitvami.

5. Ustvarjanje strokovnih člankov
Svetujemo vam, da strokovne članke pišete sami, kljub temu, da lahko ChatGPT pripravi neverjetne zgodbe o številnih temah, tudi najbolj zapletenih. Pri tem pa se morate zavedati, da Google takšnih člankov ne podpira. Priporočam vam, da si pomagate predvsem pri postavljanju osnutkov člankov, saj vas bodo sicer programi kot so GPT Zero hitro razkrinkali.

6. Ustvarjanje naslovov tekstov
ChatGPT se je izkazal kot zelo dober pomočnik za ustvarjanje kratkih naslovov. Ti so pogosto prvi stik bralca z vsebino in predlogi umetne inteligence so praviloma zelo zanimivi.

7. Preverjanje slovnice
Z orodjem lahko preverite pravilnost vašega teksta. Seveda orodje ne more zamenjati profesionalnega lektorja, lahko pa vam pomaga pri dnevnem dopisovanju in manj zahtevnih tekstih.

8. Pomoč pri iskanju prizorišča
AI se zelo hitro uči tudi o prizoriščih in postaja zaupanja vreden vir informacij. Njegovo znanje je vsaj do prizorišč, ki so bila odprta do leta 2021 impresivno in je lahko koristno orodje za organizatorje.

9. Kreativne ideje
Zelo dober je tudi na področju iskanje kreativnih idej. Če ga povprašate po »ice-breaker« idejah, vam bo postregel s številnimi predlogi. Enako dober je pri odgovorih na vprašanje glede formatov dogodka, moderiranju in skoraj vseh kreativnih izzivih, vključno s pripovedovanjem šal.

10. Iskanje predavateljev
Če iščete predavatelje na specifičnem strokovnem področju, vam bo postregel z zelo zanimivimi odgovori. Tudi glede tega mu ne gre povsem zaupati, za začetek pa nam malce pomaga.

Ob vseh zgoraj navedenih primerih se moramo zavedati, da za kreativno ustvarjanje potrebujemo tudi človeško intuicijo in razumevanje. Dobili pa smo pomembnega pomočnika, ki ni brez napak, se pa izjemno hitro uči.


Pozor: ChatGPT še ne pokriva dogodkov po letu 2021. Zato ne boste našli odgovorov na vprašanja, povezana s čimerkoli v zadnjih dveh letih.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.