aljaz_cad

Revija Kongres je govorila z Aljažem Čadom, ki je bil nedavno imenovan za direktorja slovenske podružnice Creative Pro Group. Kot znanilec prihoda mlajše generacije v industrijo srečanj, nam je Aljaž zaupal, kaj poganja njihove tranformativne dogodke in zakaj je holističen pristop ključ do uspeha.

Q1: V mesecu maju ste prevzeli vodenje podjetja Creative Pro Adriatic, ki je del največje regijske event agencije Creative Pro Group. Kakšni so vaši kratkoročni in dolgoročni načrti?

Z odprtjem nove podružnice se je uresničila dolgoletna vizija podjetja Creative Pro Group, da razširi svoja krila proti morju. Ambicije ustanoviteljev so zelo visoke. Postati ena največjih full-service agencij za dogodke v Evropi, ki ponuja vse rešitve za marketing in organizacijo dogodkov na enem mestu. To bo z odprtjem agencije Creative Pro Adriatic možno. Že v začetnih fazah usklajevanja smo se šalili, da je Creative Pro kot ptič, ki leti samo z enim krilom. To krilo jim je omogočilo, da so postali ena najbolj prepoznavnih in cenjenih agencij v skupini t.i. višegrajskih skupin. Da bi zares poleteli, pa potrebujejo dve krili, zato je bila širitev njihovih storitev v države jadranske regije povsem logična. Moj kratkoročni cilj je sprva zgraditi močno ekipo profesionalcev, ki delijo isto strast, imajo željo ustvarjati nepozabna doživetja in snovati kreativne komunikacijske rešitve. Do konca leta želimo izvesti čim več projektov in razširiti glas o agenciji. Na daljši časovni premici pa definitivno vidim odprtje pisarn v vseh sedmih državah naše regije: Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Albaniji.

Q2: Povejte kaj več o svojih storitvah, kdo so vaše stranke in kakšne rešitve jim ponujate?

Naš primarni fokus so dogodki. V angleščini obstaja super izraz, ki povzema bit naše dejavnosti. Smo experience-driven komunikacijska agencija, kar pomeni, da ustvarjamo doživetja, ki poganjajo komunikacijo, in ne obratno. Tukaj vidim glavno konkurenčno prednost. Nismo marketinška ali oglaševalska agencija, čeprav naše znanje, izkušnje in storitve obsegajo tudi marketing in trženje. Naši naročniki so mednarodna srednje velika in velika podjetja iz vseh sektorjev gospodarstva. Med njimi so pogosto multinacionalke, kot so Nestlé, Shell, BMW, Martini & Rossi, Microsoft, kot tudi manjši inovativni start-upi in podjetja, ki cenijo izkušnje in osebne stike. Za njih ustvarjamo dogodke od začetka do konca. Od prve kreativne ideje do končne produkcije in vse vmes. Na vsak dogodek gledamo kot na holistično izkušnjo, ki se bo dotaknila src in misli fokusne skupine. Vsak dogodek, bodisi v živo, hibriden ali virtualen, podpremo z vrhunsko vsebino, pri čemer nam pomagajo grafični oblikovalci, animatorji, ilustratorji, performerji, oblikovalci uporabniške izkušnje itd. Hkrati pa si prizadevamo, da so naši dogodki odgovorni do okolja, družbe in udeležencev, zato naročnikom ponujamo tudi storitev merjenja ogljičnega odtisa in predlagamo rešitve za zmanjšanje negativnih učinkov dogodka na okolje.

aljaz_cad

“Humble pristop pomeni, da skušamo pričakovanja uravnotežiti na način, da manj obljubimo in več dostavimo oziroma: under promise – over deliver.”

Q3: Kako bi utemeljili, zakaj slovenski trg potrebuje Creative Pro Adriatic?

Upam, da to ne bo zvenelo prepotentno, ampak mislim, da obstaja velika razlika v kvaliteti dogodkov, ki jih ustvari specializirana event agencija in tistimi, ki jih, kot nujno zlo, na koncu komunikacijskega lijaka, ustvarijo velike oglaševalske agencije ali pa podjetja sama. Želel bi si, da več naročnikov svoje dogodke zaupa specialistom in jih začne obravnavati kot celovit proces, ki si zasluži več pozornosti in strokovnega znanja. Zelo pogost scenarij je, da se organizacija dogodka enostavno prenese na osebe v marketingu, prodaji in administraciji. V tem primeru se pogosto zgodi, da se odločitve sprejemajo v zadnjem trenutku, kar vodi k povečanim stroškom in slabo izvedenim dogodkom brez dodane vrednosti.

Q4: Katera je po vašem osebnem mnenju prava pot ali strategija za uspeh?

Ustanovitelj skupine Creative Pro, Stefan Kozak, je v DNK agencije vtisnil pristop, ki je ključen za uspeh. To je “humbleness approach”. Dobesedni prevod v slovenščino ne ponazori, kaj ta pristop zares pomeni, kajti v življenju ne smemo biti preveč skromni. Pristop ne govori o sramežljivosti in skromnosti, ko pride do praznovanja zmag. Govori o načinu, kako do zmag priti. Kot organizatorji dogodkov se igramo s pričakovanji. Bodisi s strani naročnikov, udeležencev ali pa širše javnosti, ki ocenjuje vsak naš korak. “Humble” pristop pomeni, da skušamo pričakovanja uravnotežiti na način, da manj obljubimo in več dostavimo oziroma “under promise – over deliver”. Govori tudi o sokratskem prepričanju, da nikoli ne vemo vsega, celo življenje se učimo. Vsaka interakcija, vsak dogodek, vsak naročnik je lahko priložnost za nova spoznanja. Ampak samo, če smo zares “humble”. To mislim, da je ključ do dolgoročnega uspeha.

creative_pro_group
Photo Credit: Creative Pro Group

“Tudi, če se je vsebina dotaknila samo ene osebe, smo naredili nekaj dobrega. Temu pravimo transformativni dogodki.”

Q5: Kakšen boste kot vodja nove agencije, katerim načelom boste sledili? Kako veliko ekipo načrtujete?

Prvič imam privilegij ustvariti lastno ekipo. Po eni strani čutim veliko pritiska. Vprašanja, kot so: bom dober vodja, me bodo imeli zaposleni radi, mi bodo zvesti, kako bom dvigoval motivacijo in ohranjal disciplino, mi konstantno zaposlujejo možgane. Po drugi strani pa sem pomirjen, ker začenjam iz čiste nule in se lahko sam odločim kakšne ljudi, s kakšnimi vrednotami, želim v ekipi. Ustvarjanje močne kulture je verjetno ena najbolj kompleksnih in zapletenih nalog, s katerimi se sooča vsak vodja. V vseh podružnicah skupine Creative Pro je kultura na zelo visokem nivoju, timski duh in predanost pa se čutita že takoj, ko stopiš v njihove pisarne. Ko lahko kulturo preneseš na 100 zaposlenih, veš, da tvoj sistem deluje in delaš dobro. To je nekaj, čemur bom posvečal veliko pozornosti. Ekipa se hitro širi in bo do konca leta štela 5 zaposlenih oseb in 10 zunanjih sodelavcev.

Pred kratkim sem se udeležil zelo zanimive konference v Gradcu, kjer je eden izmed predavateljev govoril o vrstah vodenja. Na eni strani imamo tradicionalno vodenje, ki temelji na avtoriteti, strahospoštovanju, jasni hierarhiji in motivaciji zaposlenih s tesnimi roki. Na drugi pa kreativno vodenje, kjer vodja motivira z dolgoročno vizijo in končnim izidom projekta, komunikacija pa ne poteka samo znotraj oddelkov, temveč lahko vsak zaposleni prispeva svoje mnenje in s tem ustvarja vrednost. Kot vodja agencije bom definitivno skušal slediti slednjemu.

Q6: Poglejmo še v prihodnost. Trenutno se veliko pogovarjamo o vplivu ChatGPT na organizacijo dogodkov. Kako bi umetna inteligenca vplivala na organizacijo dogodkov?

Razvoj umetne inteligence vidim kot izredno pozitivno stvar za vse kreativne industrije. Seveda do neke mere. Postavil se bom na kontroverzno stran. Menim, da bo umetna inteligenca povečala kreativnost. Vsem vsakdanjim, monotonim, tehničnim nalogam se bo zmanjšala vrednost. Za primer lahko vzamemo proces, s katerim se pogosto srečujemo organizatorji dogodkov, 3D modeliranje in renderiranje prostorov. Pogosto je foto-realističen render prostora obvezen pri pripravi pitcha za naročnika. Njegova kvaliteta je odvisna od vizije organizatorja, dobre ideje, smisla za postavitev, poznavanja uporabniške izkušnje, in do pred kratkim, tudi kvalitete strokovnjaka, ki render izdela. V tem procesu je pogosto cena strokovnjaka višja od cene kreativca, ki je pripravil vizijo prostora. Z razvojem programov, ki jih poganja umetna inteligenca se bo cena takšnih in podobnih vsakodnevnih tehničnih procesov zmanjševala. Vse, kar bo na koncu ostalo, je ideja. Prepričan sem, da bo dobra ideja vedno nagrajena. To je zadnja obramba, ki jo imamo v tej “bitki” proti umetni inteligenci.

creative-pro-adriatic-stefan-aljaz-creative-pro-group

“Da bi si udeleženci zapomnili izkušnjo in bili preobraženi, jim moramo ponuditi tudi prostor za razpravo, mreženje ali zabavo. Do prave integracije in spremembe vedenja pa pride s komunikacijo po dogodku.”

Q7: Kaj je po vašem mnenju formula za vrhunski experience?

Vsak dogodek je svoja posebna izkušnja in mislim, da z eno formulo težko zadovoljiš vsakega naročnika. Obstajajo pa določeni koncepti in pravila, ki jim sledimo, da udeleženci domov pridejo spremenjeni vsaj za en odstotek. Tudi, če se je vsebina dotaknila samo ene osebe, smo naredili nekaj dobrega. Temu pravimo transformativni dogodki. Eden najbolj znanih konceptov, prisoten v večini filmov, gledaliških iger in romanov je Hero’s Journey, ki ga je razvil Joseph Campbell leta 1949. Govori o potovanju glavnega protagonista skozi ključne faze zgodbe, odlično pa ga lahko uporabimo tudi za dogodke. Najprej junakovo običajno življenje zmoti klic po pustolovščini – to je lahko povabilo na dogodek v obliki emaila ali pa oglasnega panoja. Ko junak sprejme povabilo, se poda v neznano in začne pot preobrazbe, na poti pa ga čakajo preizkušnje in naloge, dokler ne doseže katarze. Kot organizatorji moramo junaku oziroma našim udeležencem postaviti okvir zgodbe in pojasniti, zakaj je njihova prisotnost pomembna. Šele takrat lahko spoznajo svoje mentorje in pomočnike, ki se jim bodo pridružili na potovanju. To so pogosto predavatelji in strokovnjaki, ki udeležencem pomagajo priti do razodetja. Da bi si udeleženci zapomnili izkušnjo in bili preobraženi, jim moramo ponuditi tudi prostor za razpravo, mreženje ali zabavo. Do prave integracije in spremembe vedenja pa pride s komunikacijo po dogodku. Zadnja faza je vrnitev domov, z novim znanjem, izkušnjo ali pa novimi poslovnimi partnerji.

Q8: Nam lahko na koncu zaupate tudi kakšnega od vaših vzornikov?

Inspiracijo na dnevni bazi prejemam iz različnih virov in od različnih ljudi. Pogosto na YouTube-u, velikokrat pa na dogodkih, ki se jih udeležim v “civilu”. Za svoje vzornike štejem predvsem vse ljudi, ki sem jih imel čast spoznati z vstopom v skupino Creative Pro. Vsakodnevno se navdušujem nad projekti, ki se iz njihovih začetnih idej, zapiskov, brief-ov in pitch-ov spremenijo v realnost. To so dogodki, pri katerih se naježiš že pri ogledu videoposnetka. Dogodki, ki dvignejo stopničko možnega v tvoji glavi. Dogodki, ki te motivirajo, da vložiš še več truda v vse, kar počneš. Seveda pa sta vzornika tudi starša, ki sta me navdušila nad to industrijo in vame nehote vlila koncept recipročnosti. To mislim, da je temelj vsega kar počnemo, kot organizatorji dogodkov. “Delaj dobro in dobro se ti bo vrnilo”. Mogoče se sliši kot mladostna zabloda nekoga, ki še ni doživel pravih poslovnih porazov, ampak v to resnično verjamem. Ko daš vse od sebe, si predan in na vsak projekt gledaš kot nov izziv, v katerega boš vključil del sebe, zadovoljil naročnika, udeležence in si na koncu za to nagrajen.

Preberite več o inovativnem pristopu Creative Pro Adriatic na: https://www.creativepro.agency/si/.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.