maribor_slovenia
Photo Credit: Visit Maribor

NAMESTO UVODA

Mariborsko stanje duha pooseblja najstarejša vinska trta na svetu, ki se zdi neverjetno trdoživa in radoživa. To pa velja tudi za mariborsko industrijo srečanj. Ta je uspešno prestala koronakrizo in danes pričakuje organizatorje dogodkov v sveži, prenovljeni podobi.

Glavni generator dogodkov v mestu je dejstvo, da je Maribor univerzitetno mesto in predstavlja poslovno, znanstveno, izobraževalno, kulturno ter politično središče vzhodne Slovenije. Kontrast med ravninskim Dravskim poljem in gozdnatim Pohorjem ustvarja veliko pokrajinsko in doživljajsko pestrost. Če k temu dodamo še bogato kulturno zgodovino in mehke vinske griče gre za eno izmed turistično najbolj prepoznavnih slovenskih destinacij. Še posebej ob dejstvu, da se v prečudovito naravo zaletiš kar na koncu kakšne od mariborskih ulic. V Mariboru si urbanost in ruralnost podajata roki.

Maribor je zaznamovalo vinogradništvo, ki je enega od vrhuncev doživelo z ustanovitvijo vinogradniškega posestva Meranovo. Ustanovitelj nadvojvoda Janez je uvajal najsodobnejše prakse in kletarske tehnike, kmalu pa so vinogradi postali tako ugledni, da je bila tam ustanovljena vinogradniška šola. Štajerska vina so bila med najbolj cenjenimi v avstro-ogrski monarhiji.Tradicijo v Mariboru skrbno negujejo in je organizatorjem dogodkov na voljo v obliki posebnih prizorišč, incentive doživetij ali kulinaričnih razvajanj. Glavna turistična atrakcija mesta Stara trta pa pripoveduje zgodbo mesta in simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt, prav tako ne vojne vihre, tej vzdržljivi rastlini je vedno uspelo preživeti.

Septembra 1876 je Maribor začasno postal vinogradniško središče Avstro-Ogrske. Med 20. in 26. septembrom 1876, je potekal prvi avstrijski vinogradniški kongres. V Maribor je prišlo več kot 250 vinarjev, vinogradnikov in strokovnjakov iz vse monarhije, gostitelj je bil Hermann Goethe, ravnatelj deželne sadjarsko-vinogradniške šole.

old_vine_maribor
Photo Credit: Visit Maribor/Teja Fistravec

KONGRESNA SCENA

V drugo pokoronsko leto je Maribor vstopil s številnimi novostmi. Največ jih je na področju namestitvenih in kongresnih kapacitet.

Aprila se je končala obsežna prenova hotela Arena, ki ga je kupilo podjetje Eurotas. Hotel je temeljito obnovljen, ciljna arena znamenite Zlate lisice – Snežni stadion, pa je postala priljubljeno prizorišče za organizatorje dogodkov. Hotel je idealen za incentive skupine in najzahtevnješe goste. V hotelu je po prenovi 74 sob, med drugim pa so gostili tudi ekipo showa Grand Tour, ki si ga bomo lahko kmalu ogledali. Tik pred poletjem je bil v Mariboru odprt nov hotel B&B Maribor. Gre za tri zvezdični hotel, ki ponuja sodobno urbano infrastrukturo v 102 udobnih sobah. Hotel je med poslovnimi in kongresnimi gosti zelo priljubljen zaradi odličnega razmerja med ceno in kakovostjo. To potrjuje tudi dobra zasedenost hotela takoj po otvoritvi.

Septembra 2022 je prve goste dočakal tudi prenovljeni Hotel Habakuk. Temeljita prenova ga umešča med najbolj ekskluzivne slovenske hotele. Velika prednost pa je legendarni kongresni center, ki sprejme do 500 udeležencev.

b_hotel_maribor
Photo Credit: B&B Hotel Maribor

Veliko novosti je še na področju posebnih prizorišč, ki jih v Mariboru ne manjka. Že v letu 2021 je bil odprt prenovljen Sodni stolp, ki ima manjšo dvorano za dogodke v pritličju in prostor za družabne dogodke v prvem nadstropju. V letošnjem letu pa je zaživela stavba Muzeja najstarejše trte na svetu. Muzej je primeren tudi za organizacijo dogodkov, še posebej atraktivna je vinska klet v nekdanji ledenici in v toplejših mesecih atrij muzeja.
V letošnjem letu za zaključili prenovo širšega minoritskega kompleksa, kjer deluje Lutkovno gledališče Maribor. Celoten prostor z Vojašniškim trgom je zdaj primeren tudi za organizacijo dogodkov. Avditorij, ki se nahaja v nekdanjem samostanskem vrtu pa sodi med najbolj atraktivna posebna prizorišča v Mariboru, ki sprejme do 520 gledalcev.

Maribor sicer po kategorizaciji revije Kongres sodi v kategorijo M-destinacij. V tej kategoriji so destinacije, ki lahko gostijo do 1.200 kongresnih gostov. Največ destinacij je večjih regijskih središč in večjih turističnih mest. Kongresnim gostom je na voljo 627 hotelskih sob v 10 hotelih, precej kapacitet pa je tudi v okolici mesta.

Epicenter najboljših slovenskih glampingov

Med kongresnimi gosti so zelo popularni glampingi. V okolici Maribora je nekaj najboljših v Sloveniji. Najstarejši je Glamping resort – Chateau Ramšak, ki se nahaja ob vznožju slikovitega vinograda v Počehovi pri Mariboru. Z zgodbo in lokacijo preseneča raj za čokoholike Chocolate Village by the River, ob krajinskem parku Mariborsko jezero. Glamping je dom zdaj že legendarne Tete Fride, ki je verjetno najboljša čokoladna manufaktura v Sloveniji. Povsem drugačno je doživetje spanja v gnezdu v novem glampingu Nesting Resort, v Vodolah blizu Maribora. Ta je del posestva Sončni Raj, kjer lahko uživate v atraktivni fontani vin in degustirate lokalna vina ali preizkusite zip-line. V osrčju Pohorja pa lahko prespite sredi gozdnega raja v glampingu The Wood of Sinic. Čudovito naravo lahko opazujete iz lesenih hišk z masažnim bazenom.

chocolate-village-by-the-river2
Photo Credit: Chocolate Village by the River

ALI STE VEDELI?

Geografsko definira mesto porečje reke Drave in zeleno Pohorje, ki je eno največjih strnjenjih gozdnih območijh v Sloveniji. Nepropustne pohorske kamnine so krive za gosto mrežo površinskih potočkov, jezer in barij, ki dajejo Pohorju poseben značaj. Ugodna je tudi klima, čeprav so zime vedno bolj neprijazne s snegom in lokalnim turističnim ponudnikom povzročajo občasne težave. Pohorje so zelena pljuča Maribora, celoletna rekreativna cona, zimsko smučarsko središče, pa tudi poligon za raznolike teamske aktivnosti. Prav zaradi Pohorja je Maribor ena od najbolj privlačnih incentive destinacij v Sloveniji. To je postala zaradi izjemne doživaljske privlačnosti in številnih aktivnosti, ki jih lahko organizirate za vsak okus in potrebe. Aktivnosti segajo od bolj umirjenih kulturnih in zgodovinskih do bolj ekstremnih adrenalinskih. Ljubitelje narave bodo navdušeni nad raziskovanjem pragozda Šumik, ki obsega 58 ha in je zavarovan kot naravni rezervat in ga domačini ljubkovalno imenujejo pohorska džungla. Je zadnji ostanek pohorskega naravnega pragozda. Poleg mogočnih bukev, smrek in jelk je v parku tudi veliko redkih rastlin.

Rogla_Pot-med-krošnjami-pohorje-treetop
Photo Credit: Treetop Walk Pohorje

Pohorsko kulturo prehranjevanja lahko preizkusite skozi tradicionalne jedi, ki jih ponujajo številne koče in gostinski ponudniki. Pohorska kulinarika je krepka in izvira iz aromatičnih okusov. Tipične jedi so pohorski pisker, aromatska pohorska bunka z lokalnimi siri, pohorska omleta in pohorski žganci z lokalnim mlekom ali kavo z mlekom.

Pohorje je prepleteno z različnimi pohodniškimi potmi. Najbolj legendarna je Slovenska planinska pot (SPP), ki velja za najstarejšo tovrstno pot v Evropi. Popelje vas iz Maribora vse do slovenske obale, v Ankaran. Skupinski pohod po poti je prav posebno doživetje. V zadnjih nekaj letih je Pohorje tudi center gorskega kolesarjenja v Sloveniji. Spust po prizorišču svetovnega pokala v spustu je adrenalinski raj. Na voljo so proge za začetnike in družine, napredne in izkušene kolesarje kot tudi za profesionalce. Bike park Pohorje je s 14 km prog največji bike park v Sloveniji. Ponudbo dopolnjujejo adrenalinski parki (Betnava, Vurberk, Pohorje), adrenalinski spust Pohorje Jet in pa zipline Zip-Line Bee Flying. Upamo se trditi, da je Pohorje ena od najbolj razvitih in privlačnih incentive destinacij v Sloveniji.

maribor_velvet_dinner
Photo Credit: Visit Maribor

Slikovite pohorske ceste

Najprej so pohorske fotogenične ceste odkrili producenti različnih reklam. Kar nekaj avtomobilskih znamk je na ta način predstavilo lepote Slovenije. Sledili so instagramerji, ki še naprej vztrajno odkrivajo najbolj fotogenične točke. Čakamo pa, da jih zares odkrijejo tudi organizatorji avtomobilskih dogodkov. Na izjemno majhnem prostoru je namreč skoncentriranih nekaj izjemnih cest, ki bodo voznike zagotovo navdušile. Takšna je npr. cesta iz Hoč do Bolfenka, pa gozdne ceste po Hočkem Pohorju.

maribor_vineyards_svecina
Photo Credit: Visit Maribor/Karmen Razlag

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, je bilo v 60ih letih uporniška prestolnica slovenskega rokenrola, ki je na glasbeno sceno dan za dnem pošiljala novo valovske bande. Pravili so mu kar jugoslovanski Manchester. Maribor se je v zadnjih nekaj letih kulinarično prebudil in postal eden izmed slovenskih kulinaričnih centrov. Za udeležence kongresov in dogodkov so v Zavodu za turizem Maribor razvili idealen produkt Rock’n’Roll okusov. Kulinarično doživetje “Rock`n`roll okusov” je interpretativno vodenje po Mariboru z obiskom zanimivih lokalnih ponudnikov. V Mariboru se vse začne in konča pri vinu, zato tudi rockersko doživetje ni nobena izjema, ko se pred najstarejšo trto na svetu zaslišijo rock komadi in pije vino potomk te iste trte. Od tu te pot vodi v restavracijo Fudo, kjer se zbirajo bonvivanti. Glasba te spremlja vse do prve bariste Maribora, v HI KO FI, kjer potešijo žejo največjih kofetarjev in nato zaviješ do gradu, kjer virtualno nazdraviš ob slavnostnih jedilnikih različnih zgodovinskih obdobij. Sledi ogled vinoteke Le Vino, transdisciplinarni center GT22 in Restavracija Mak. To so v tem trenutku najbolj vroče kulinarične točke mesta, ki jih lahko začinite tudi z ogledom novega muzeja vinske trte.

Organizatorji obljubljajo, da boste spoznali kultne mariborske chefe in glasbenike, vrhunska vina in okuse ter spoznali duh časa, ko je bil Maribor prestolnica slovenskega rokenrola.

maribor_rock_tour
Photo Credit: Visit Maribor

NAJBOLJ VAROVANA SKRIVNOST

Poleg klasičnih posebnih prizorišč v Mariboru ne manjka takšnih, ki se navezujejo na večstoletno vinogradniško tradicijo mesta. Lent, bivši dravski pristan je z razkošjem barov odlična izbira za »wine&dine around« in kot izhodišče za raziskovanje vinskih zgodb mesta. Najihtreje boste tradicijo začutili in spoznali v Hiši stare trte in pa bližnjem muzejeu najstarejše trte na svetu. Na obeh lokacijah lahko gostite manjše kongresne skupine. Hiša Stare trte je stara srednjeveška hiša, na pročelju katere raste najstarejša trta na svetu. Novi muzej pa je nova nenavadna lokacija za organizatorje dogodkov.

Izjemen dogodek lahko organizirate v Vinagovi kleti v središču mesta, ki je stara 174 let. Pod mestom se vijejo tuneli v skupni dolžini preko dva kilometra, ki pokrivajo območje 20.000 m2. Posebnost je velika dvorana Wine Hall. Še eno vinsko prizorišče pa je v vinski kleti Dveri Pax. Prenovljen 450 let star dvorec na posestvu Jarenina je idealna lokacija za vodene vinske degustacije in vrhunsko kulinariko.

V bližini Maribora se nahaja med organizatorji vin zelo populatna hiša vina Doppler. Dogodki na posestvu sredi vinogradov so izjemno doživetje, ki ga posebej cenijo organizatorji korporativnih dogodkov in porok.

Stara trta

Je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte na našem planetu in dragulj naravne dediščine. Verodostojnost so potrdili izvedenci za trtno genetiko. Leta 2004 so jo vpisali v Guinessovo knjigo rekordov. Najdete jo v Hiši stare trte in pa v številnih mestih v Sloveniji in Evropi, kjer uspevajo njene potomke.

maribor_oldest_vine
Photo Credit: Visit Maribor

IDEALNO DARILO

Teta Frida je v Mariboru eno izmed najljubših stičišč za ljubitelje sladic in dobre kave. Teta Frida je pravzaprav resnična oseba. Gre za navihano tetko, ki je s svojim navdušenjem nad pecivom in slaščicami prispevala kup idej za stvaritev kavarne. Kavarne in slaščičarne s klasičnimi sladicami na sodoben način. S svojim dolgoletnim delovanjem so pridobili tudi različna priznanja in nagrade. So prejemniki prestižne mednarodne nagrade za čokolado in čokoladne izdelke Academy of Chocolate. V konkurenci več kot 1200 čokoladnic iz vsega sveta, sta njihova dva sladka izdelka prejela kar dve nagradi. Tako se uvrščata med najprestižnejše čokoladne izdelke na svetu. Tisto kar res navdušuje pa je tudi to, da z obiskom ali nakupom slaščic ne boste samo uživali, ampak res naredili nekaj dobrega. Zato si obiska Maribora ne znamo predstavljati brez nakupa praline, čokolade, čok’n’rollsov, pa piškotkov, vroče čokolade in ostalih sladkih stvari.

Najbolj zanimiv del zgodbe pa so inovativne delavnice »Čokolada je doživetje«. Na delavnici boste doživeli čokolado od sadeža oziroma kakavovih zrn do slastnega izdelka, ki si ga izdelamo sami. Na delavnici lahko sodeluje do max. 50 udeležencev.

chocolate_village
Photo Credit: Chocolate Village by the River

KULINARIČNO ZAKULISJE

Michelinova zvezdica v Kungoti

Hiša Denk v Kungoti je kulinarični raj nagrajen z Michelinovo zvezdico, ki je od središča Maribor oddaljen le 13 km. Vrhunska kulinarika, ki jo ustvarja Grega Vračko je razlog zaradi katerega v Maribor prihajajo foodiji iz celega sveta.

michelin_guide_slovenia
Photo Credit: Hiša Denk

ZAKAJ MARIBOR?

Pet dobrih razlogov za organizacijo dogodka v Mariboru:

1. Maribor s Pohorjem je ena najbolj razvitih incentive destinacij Slovenije
2. Maribor je mesto, kjer je dobesedno vse na dosegu roke
3. Maribor je kulinarično in vinsko središče Slovenije
4. Maribor je mesto obsijano s soncem. Če je v Ljubljani megla, bo v Mariboru sijalo sonce.
5. Maribor je čarobno in kongresnim gostom prijazno mesto, ki slovi po svoji gostoljubnosti

MARIBOR V NEKAJ BESEDAH

Maribor ima vse, kar imajo veliki. V primerjavi z drugimi slovenskimi kongresnimi destinacijami ima morda manj »kilometrine« na področju kongresnega turizma, ki pa jo zlahka nadomesti s prijaznim pristopom ponudnikov, ki dajo naročniku občutek, da je zaželjen.

festival_lent_maribor
Photo Credit: Janez Klenovšek

OPOMBA: MTLG Update ni plačljiv in je pripravljen na osnovi osebnega obiska destinacije Maribor assesorja revije Kongres. Na podlagi obiska bo pripravljena nova ocena destinacije po metodi Meeting Experience Index, ki bo pripravljena predvidoma do jeseni 2023.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.