odpadnesh_kosice
Photo Credit: Odpadnesh

Vsak, še tako očem privlačen reklamni pano na dogodkih, enkrat postane smet. Po vsakem dogodku zraste gora smeti, ki se ji težko izognemo. Velik del predstavljajo plastični bannerji, ki so veliko breme za naravo. Stefan Hric iz agencije Creative Pro Košice se je tega zavedal že pred danes popularnim regenerativnim konceptom, o katerem veliko govorimo, pa bolj malo zares storimo. 

Po njegovem mnenju se moramo zavedati smeti, še preden te nastanejo, razmišljati o možnostih njihovega preprečevanja, njihovi ponovni uporabi, načinu predelave, popravilu, nadgradnji in podaljšanju življenja. Če v proces vključimo še lokalno okolje in ranljive skupine kot so matere samohranilke, je to korak do iskrene regeneracije smeti z dogodkov.

Stefanova inovativnost je v preteklosti že botrovala nastanku branda Dorka Bags, ki so danes statustni simbol promocije slovaškega mesta Košice. Osnovno idejo pa je z brandom Odpadnesh še nadgradil v kontekstu podpiranja lokalne skupnosti in soustvarjanja trajnostnih izdelkov iz odpadkov.

Veselijo ga kreativnost in širši pozitivni družbeno-okoljski učinki projekta. Bannerji mu predstavljajo predvsem odličen materialni vir. So zelo uporabni in vedno jih je preveč, hkrati pa so s svojo barvitostjo tudi dizajnerska inspiracija. Zaradi plastike so tudi problem, ki pa so ga z eksperimentiranjem, igranjem in preizkušanjem spremenili v linijo izjemnih uporabnih izdelkov. To so prepoznali tudi v sosedjnem podjetju, kjer takšne bannerje tiskajo in so se odločili, da bodo sodelovali z brandom Odpadnesh. Skupaj verjamejo v kroženje materialov, predmetov in idej. Pa tudi v razsmetenje in odgovorne rešitve za zmanjševanje in vključevanje neizogibnih smeti na dogodkih v novo življenje.

odpadnesh_kosice
Photo Credit: Odpadnesh

Zanimivo je, da Stefanova ekipa ustvarja izdelke, ki so kljub temu, da so izdelani iz reklamnih bannerjev, visokokakovostni, dobro oblikovani in takšni, ki jih je vredno imeti. Brand Odpadnesh deluje kot garancija in narativ, da nam je mar za okolje in da si želimo odgovornih dogodkov. Verjamemo, da se bo okoli ideje kmalu razvila skupnost istomislečih.

Ob našem obisku male manufakture Odpadnesh v Košicah je Stefan večkrat poudaril: “Zelo pomembno je, da lahko s svojim delom prispevamo k ohranjanju okolja, da podpiramo lokalne zgodbe in delovna mesta za osebe iz ranljivejših skupin. Če nečesa ne potrebuješ več, predelaj ali uporabi na drug način.” To pa je tudi bistvo regenerativnega koncepta, o katerem se zadnje čase veliko govori, pa ne vemo najbolje, kako se ga lotiti.

stefan_hric
Photo Credit: Creative Pro

Ozaveščanje globalne industrije srečanj

Stefanova ideja je primerna tudi v kontekstu trajnostnih kompenzacij. Tudi na tem področju velja, da so največ vredne kompenzacije v lokalnem okolju. Zato razmišlja o razvojnem modelu, ki bo temeljil izključno na lokalnih manufakturah, ki bodo pokrivale območje enega mesta, največ regije. Vključevale pa bodo še vrtec za otroke, saj je trenutno največ sodelavk mater z otroki. To je pomemben del razmišljanja, iz katerega se lahko veliko naučimo.

Veliko se je na tem področju že spremenilo, bistveno pa je spreminjanje navad naročnikov in celotne industrije dogodkov. Reciklaža odpadkov v naši industriji mora postati sistemska in bolj razširjena, ter predvsem bolj dosledna in v duhu krožne ekonomije. Pred lahkomiselnim nakupovanjem promocijskih izdelkov, ki so prišli do nas po dolgi poti s kontejenerji iz Kitajske, velja razmisliti, kaj že imamo v lokalnem okolju. Zato je Stefanov projekt tudi del ozaveščanja globalne industrije srečanj. Veliko pa bi se glede tega lahko naučili tudi od naših dedkov in babic, ki so nekoč na takšen način že reciklirali od A do Ž.

odpadnesh_kosice
Photo Credit: Odpadnesh

Kje lahko srečate Stefana Hrica?

Strefan je eden izmed predavateljev na dogodku Conventa Crossover, kjer ga lahko osebno povprašate in izveste več o Odpadneshu.

Več informacij pa najdete na spletni srtrani:
https://odpadnesh.com/.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.