stanjel_slovenia
Photo Credit: Visit Štanjel

NAMESTO UVODA

Umestiti dogodek v srce kulturne dediščine je posebno doživetje. Zlasti če mesto živi in simbolizira kraški način življenja in se razvija kot prav posebno kongresno prizorišče. Srednjeveško mestece Štanjel je v preteklih letih postalo eden stebrov turizma na Krasu. Temeljito obnovljen grad iz 17. stoletja spada med najodličnejšo arhitekturo na Primorskem in predstavlja srce najbolj sveže ter neobičajne kongresne zgodbe v Sloveniji. Celotno strnjeno kamnito mestece lahko skupaj z enim najbolj posebnih prizorišč, Ferarrijevim vrtom, postane prizorišče vašega dogodka.

Občina Komen že vrsto let intenzivno obnavlja prostore in rezultat so povsem nove lokacije, ki trenutno še čakajo, da jih odkrijejo organizatorji dogodkov. Med drugim bo v kratkem obnovljena viteška dvorana z enoteko, vrhunsko prizorišče je galerija Lojzeta Spacala, butična zgodba je možna v Fabianijevimi dvorani in kvadratnem stolpu na grajskem dvorišču. Precej lokacij pa je še neodkritih in kar kličejo organizatorje, da svoj naslednji dogodek izpeljejo sredi izjemne kulturne dediščine ter v stiku z idilično pokrajino. Štanjel je s svojo kamnitostjo in posebno energijo Kras v malem.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Villa Fabiani

KONGRESNA SCENA

Dogodek na Štanjelu ni popoln brez sprehoda po poteh, ki jih je oblikoval znameniti arhitekt Maks Fabiani. V Štanjelu je živel med svetovnima vojnama in tam pustil velik arhitekturni pečat. Vse poti vodijo do njegove mojstrovine, pravljičnega Ferrarijevega vrta, kjer boste v lepem vremenu uživali v banketu na odprtem, s pogledom na Vipavsko dolino. Fabiani je na zanimiv način uporabil kamen in ustvaril različne prostore, ki so se danes izkazali kot idealni za poroke, sprejeme in butične dogodke. Najbolj slikovit del vrta je ovalni bazen z mostom, ki naj bi predstavljal Benetke v malem. Kamen, ki dominira, pade v oči in poudarja motive, ki kar kličejo po ‘instagramiranju’. To zlasti cenijo organizatorji porok, ki zapolnijo večino štanjelskih poletnih sobotnih popoldnevov.

Preostali dnevi pa so idealni za organizatorje incentivov, ki na prizorišču lahko izpeljejo zares posebne sprejeme z razgledom. Kras boste doživeli, začutili in okusili na vsakem koraku.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Visit Štanjel

ALI STE VEDELI?

Kraški pojavi so dobili ime po pokrajini Kras, kjer so jih najprej odkrili. Kras, pisan z veliko začetnico, pomeni pokrajino med Tržaškim zalivom, Soško ravnino, Vipavsko dolino, gornjo Pivko do Brkinov. Štanjel pa je za številne neformalno središče Krasa. V bližnji okolici najdemo specifične naravne pojave, ki so dali ime podobnim pojavom drugje po svetu. Beseda kras je stara ilirsko-venetska beseda za kamen. Oblika kraškega reliefa je odvisna od vode, ki ga je preoblikovala s kemijskim raztapljanjem apnenca. Ravno zaradi teh procesov je površje kamnito in kotanjasto ter polno kraških jam. Jamski turizem je kraška posebnost in ena prvih turističnih jam, Vilenica, je od Štanjela oddaljena nekaj več kot 20 kilometrov. V središču tako imenovanega matičnega Krasa je veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki čakajo, da jih predstavite svojim kongresnim gostom.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Visit Štanjel, Jošt Gantar

TIMSKI DUH - NAJBOLJŠE IDEJE

Raziskovanje sveta Lojzeta Spacala

V Trstu rojeni Lojze Spacal velja za enega najvidnejših likovnih ustvarjalcev v povojnem slovenskem in italijanskem prostoru ter hkrati za svetovno uveljavljenega umetnika. Svet slikarja lahko spoznate v Grajžarjevi ustvarjalnici, ki vas bo skozi sprehod po Štanjelu popeljala v Spacalov svet površin in simbolike. Izdelali boste lasten linorez, gospodar pa bo poskrbel za pristno degustacijo kraškega pršuta in terana.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Visit Štanjel

NAJBOLJ VAROVANA SKRIVNOST

Idilični hotel St. Daniel je od Štanjela oddaljen le streljaj in s prijetnega vrta z zelišči in sivko se ponuja razglednica Štanjela. Hotel sta si lastnika Nina Abramič in Miran Prodnik zamislila ekološko. Eko zanju ni samo modna oznaka, ampak način življenja. Nina je kot bioresonačna terapevtka vnesla takšno filozofijo v koncept hotela, Miran pa je kot akademski slikar poskrbel za izvedbo. Nastal je hotel z dvema sobama, tremi apartmaji in tremi suitami, restavracijo, telovadnico in holističnim centrom dobrega počutja. Gre za prototip butične turistične ponudbe, ki kaže pot razvoja novih turističnih produktov na Krasu. Hotel je tudi nekakšna galerija, refleksija in odraz visokega estetskega občutka lastnikov, ki sega v čisto vse prostore hotela. Med drugim imajo poleg vinske tudi vodno karto. Zaradi zapisanega je hotel postal del skupine Bio Hotels, z enimi najstrožjih zelenih pravil (v Sloveniji je član samo posestvo in kmetija Trnulja).

stanjel_slovenia
Photo Credit: St. Daniel

IDEALNO DARILO

Kras pa ni poznan in zanimiv le zaradi narave. Tudi kraški pršut in teran ter kraška kulinarika nasploh privabijo veliko turistov, predvsem v času, ko se po domačijah organizirajo osmice. To so gostinsko kulinarične prireditve, kjer organizator ponudi doma pridelano hrano in pijačo. V praksi lahko vašim kongresnim gostom pričarate delovanje filozofije ‘kilometer 0’. Kombinacij vrhunske kulinarike in takšne filozofije na Krasu ne zmanjka. Najbližje pridelavi pršutov boste v Kobjeglavi, kjer bo vašo kongresno skupino razvajal vrhunski chef Simon Komel. Moderna in urbana kraška kulinarika je vrhunska in bo po našem mnenju zadovoljila tudi najzahtevnejše incentive skupine. Vsaj tri leta staran kraški pršut je kralj zgodbe. Gostinec skrbi tudi za izbrano ponudbo na gradu Štanjel in je vrhunsko kulinariko na Krasu spremenil v stalnico na dogodkih v Ferarijevem vrtu.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Dean Dubokovic

S POTI

Arhitekt Fabiani je zares zaznamoval Štanjel. Družina Fabiani je na vrhuncu zaposlovala več kot 100 ljudi. Imeli so konjušnico, oranžerijo, vinsko hišo ‒ faladur, kaščo in med drugim celo enonadstropno šolo. Žal je velik del dediščine arhitekta žalostno propadal. Razpadajočo Fabianijevo vilo sta pred leti opazila arhitektka Blanka Malgaj in njen mož Andrej. Z veliko občutka sta nova lastnika vilo obnovila in jo spremenila v izjemno posebno prizorišče. V vili Fabiani potekajo poročna slavja, kulturni in protokolarni dogodki, na voljo pa je tudi nekaj prestižnih sob. Družina obnavlja tudi vinogradniški del posesti. S pomočjo vinarstva Štoka so ponovno zasadili avtohtono trto pikolit.

Duh slavnega arhitekta lahko spoznate na tematski poti Maksa Fabianija, ki povezuje Štanjel in domačijo. Prostor je ekskluziven in ga je mogoče najeti le po predhodnem dogovoru. Udeleženci dogodkov vam bodo hvaležni za dostop do enega najbolj pravljičnih posebnih prizorišč v Sloveniji.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Villa Fabiani

KJE PRENOČITI?

Štanjel se prebuja iz sna kot Trnuljčica. Napol porušene in zaraščene kamnite hiške se spreminjajo v skrbno in pod spomeniškim varstvom obnovljene apartmajske hiše, vedno več jih je na voljo tudi za najem. Skupini gostov ne boste mogli zagotoviti enotne hotelske namestitve, lahko pa prav noč v različnih apartmajih v ozkih kamnitih uličicah postane posebno in enkratno doživetje.

stanjel_slovenia
Photo Credit: St. Daniel

ŠTANJEL V NEKAJ BESEDAH

Štanjel je eno najstarejših in zagotovo najslikovitejših kraških naselij. V preteklih letih se je spremenil v idiličen kraj za poroke, potencial kraja pa je še precej večji. Vsekakor je idealna lokacija za butične korporativne dogodke in incentive programe. Po zglede ni treba daleč, saj so podobno pot že prehodili v Goriških brdih. Za začetek pa bodo morali odgovorni natančno okrepiti ponudbo in jo na preprost ter komercialno sprejemljiv način ponuditi na kongresnem trgu. Štanjel je namreč nebrušen incentive diamant, ki čaka, da ga odkrijejo mednarodni organizatorji dogodkov. Udeleženci zaradi avtentičnosti in srčnosti Kraševcev zagotovo ne bodo ostali ravnodušni.

stanjel_kras
Photo credit: Jošt Gantar

KOGA KONTAKTIRATI?

TIC Štanjel
Štanjel 1a
Štanjel, Slovenija

T: +386 (0)5 769 00 56
E: tic@stanjel.eu
W: www.stanjel.eu

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.