kongres_interviews

Ena izmed najpomembnejših članov kongresne ekipe Cankarjevega doma, Breda Pečovnik, je z nami delila njeno mnenje o prihajajoči sezoni polni konferenc in kongresov. Breda je razložila katere dogodke si je najbolj zapomnila v letošnjem letu in razkrila novitete v Cankarjevem domu.

Q1: Za vami je prva polovica leta 2023. Kako bi jo ocenili?

Minula spomladanska programska shema Cankarjevega doma je bila poslovno uspešna v vseh ozirih. Na kongresnem programu smo zagotovili zastavljene cilje tako po strokovno znanstveni kot finančni konstrukciji. Strogo determiniranih kongresov je v Cankarjevem domu vsako leto okoli dvajset, razen redkih let, ki veljajo kot izjema ne kot pravilo in tako je bilo tudi to polletje.

Q2: Katere so novosti v Ljubljani, ki pozitivno vplivajo na delo vašega kongresnega centra? In kaj bi si še želeli v mestu, da bi bili še bolj zanimivi za tuje kongresne organizatorje?

Ljubljana nam vsako leto postreže z zanimivostmi, novostmi za vse obiskovalce, ki pridejo k nam tako za kongresne udeležence kot prostočasne turiste. Ponosni smo na ekipo mesta, ki je naredila Ljubljano za evropsko prestolnico in ji zagotovila nagrade in priznanja.

Gostu je ponujeno zadostno število namestitev, prostočasne aktivnosti, kulturna dediščina s kulturnimi prireditvami, vrhunska kulinarika in socialni vrvež ob reki Ljubljanici. Ljubljana pa nujno potrebuje še kakšen prostor z možnostjo večjega števila (2000) pogostitve, kjer bi postregli sedečo večerjo, kosilo in pripravili doživljalski kulturni ali animacijski program.

cankarjev_dom
Photo Credit: Aleš Rosa

“Vsak dogodek, tudi če manjši, je nekaj posebnega in prinese svežino in novost v stroki, duševno hrano in še veliko več.”

Q3: Kaj pa novosti v CD-ju? Kaj bi izpostavili?

V CD smo izgradili novo dvorano v 6. nadstropju z dnevno svetlobo za 100 gostov. V celoti je opremljena in izgrajena v duhu trajnostnega bivanja iz razgradljivih materialov in varčnih tehnologij z namenom ohranjanja planeta zemlje. Poimenovali smo jo po pesnici, pisateljici in svetovni popotnici, slovenki, Almi Karlin. Eden od naročnikov je po izvedenem dogodku izjavil, da je sveža in ljubka kot ženska.

Q4: Kateri kongres ali dogodek letošnjega prvega polletja se vam je najbolj vtisnil v spomin in zakaj?

Vsako srečanje pri nas pusti poseben pečat. Pomemben element je finančni vidik kongresa v ožjem in širšem smislu, razvoj poslovnega turizma in izobraževanje ter širitev obzorij udeležencev. Naj omenim le nekaj teh in sicer kongres EWCPS s 700, EENA z 800, EACD z 800 in ECTES s 700 udeleženci. V tem obdobju so bili največji kongresi v Ljubljani. Vsak dogodek, tudi če manjši, je nekaj posebnega in prinese svežino in novost v stroki, duševno hrano in še veliko več.

cankarjev_dom_alma
Photo Credit: Cankarjev dom

“Največja težava, ki pesti vse v industriji srečanj so letalske povezave z Ljubljano, zaradi katerih izgubljamo kongrese.”

Q5: Verjamemo, da se srečujete tudi z izzivi. Kateri so največji in kako se jih lotevate?

Če mislite izzive kot težave, jih je pri našem delu nič koliko. Največja, ki pesti vse v industriji srečanj so letalske povezave z Ljubljano, zaradi katerih izgubljamo kongrese in jih iz tega razloga mednarodna združenja dodelijo drugim destinacijam. Nujno bo potrebno na tem segmentu mobilnosti kaj ukreniti, seveda, najprej v političnih strukturah.

Za nas velja pravilo, da je vsak dogodek dobrodošel in ga vedno izvedemo strokovno in profesionalno kljub »izzivom«. Z več kot 40-letno tradicijo in strokovno usposobljeno ekipo zagotavljamo kakovostno izvedbo, organizacijo, trženje kongresov po najzahtevnejših standardih v lastnih in drugih dvoranah po Sloveniji in svetu.

Q6: Kakšne so napovedi za drugo polovico leta 2023 in za prihodnje leto?

Da posamezen kongres pridobimo za Slovenijo, Ljubljano in Cankarjev dom je proces, ki traja tudi desetletje. V tem času se zbližamo z našimi naročniki – pridemo do točke, kjer zaupanje preraste v prijateljstvo. In ko srečanja pustijo svoj odtis tudi na družbi. Kongresni del programa so zaznamovali znanstveni kongresi, ki so velik prispevek k znanosti v posamezni stroki, prepoznavnosti Slovenije in Ljubljane. CD je gostitelj znanstvenih prireditev in njegov pomen je, da osrednji kulturni center v državi posredno ustvarja razvoj znanstvenih disciplin. Kot je iz prebranega razvidno, so kongresi za naslednje leto že programsko postavljeni in so v okviru zastavljenih ciljev.

cankarjev_dom
Photo Credit: Cankarjev dom

Q7: So se povpraševanja po koroni kakorkoli spremenila? So hibridni dogodki še aktualni?

Pokoronsko obdobje nam je ponovno prineslo dogodke izpeljane v živo z vsem znanjem, ki sledi organizaciji kongresa. Hibridni dogodki so redki, vendar se še pojavi kakšen naročnik, ki povprašuje po tej izvedbi. Preživeli smo zelo zanimivo obdobje, od katerega nam je ostala dota in znanje ter veščina opravljanja s sodobno tehnologijo na daljavo.

Q8: Kako boste preživeli letošnje poletje?

Preživela sem ga izredno delovno. Kot Guvernerka Zveze lions klubov Slovenije smo od samega začetka poplav intenzivno delovali na tem področju in pomagali ljudem, ki jih je ujela naravna katastrofa voda. Pomagali smo tistim, ki so nas in nas še potrebujejo s finančnimi sredstvi, v materialni obliki in odšli tudi pomagati fizično. Sončni žarki so me objemali v delovnem zanosu v vseh ozirih.

Q9: S katerim dogodkom boste v CD-ju začeli drugi del sezone?

Sezono kongresnega programa smo začeli s festivalom kreativnih dogodkov Conventa Crossover, nadaljujemo pa s kongresom Inovativne svetlobne tehnologije CIE in nevroznanstveno konferenco SINAPSA, s sejmi in koncerti in še in še. Seveda se s septembrom odpirajo vrata in odri za vse zvrsti umetnosti Kulturno-umetniškega programa Cankarjevega doma.

O dogodkih v Cankarjevem domu si preberite več tukaj: https://www.cd-cc.si/en.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.