Uredniški odbor revije Kongres se je pogovarjal s Fredijem Fontanotom, direktorjem Kongresnega Urada Slovenije, ki je z nami delil svoj pogled na vodenje destinacije in pomembnosti letalske dostopnosti. Naš sogovornik je poudaril, da Slovenija ne bi smeli stremeti za neuresničljivimi cilji, temveč bi morala celovitio prenoviti in izboljšati svojo infrastrukturo ter izboljšati povezave. Prav tako je gospod Fontanot izpostavil vodilne slovenske trajnostne projekte, ki beležijo uspehe tudi onkraj slovenskih meja.

UVOD: Kako bi opisali vašo destinacijo v največ štirih besedah?

Raznolika, zelena, kompaktna, varna.

V1: Kaj po vašem mnenju definira vrhunsko kongresno destinacijo? Kaj vašo destinacijo loči od konkurence?

Vrhunska kongresna destinacija je tista, ki izpolnjuje in presega pričakovanja obiskovalcev na različnih ravneh. To vključuje široko paleto ponudbe, visoko kakovost infrastrukture, izjemne storitve, bogate možnosti doživetij ter odlično organizacijo dogodkov.

Slovenija stremi k temu, da postane vrhunska kongresna destinacija, saj izpolnjuje več ključnih elementov. Prva je izjemna ponudba raznolikih doživetij, ki vključujejo naravne lepote, kulturno dediščino, kulinarične užitke in še več. Druga prednost je razmeroma visoka kakovost nastanitvene infrastrukture in prijazni, strokovno usposobljeni kader, ki zagotavlja obiskovalcem izjemno izkušnjo. Poleg tega je Slovenija dobro organizirana na področju kongresnega turizma.

Kljub temu je potrebno izboljšati še povezljivost med slovenskimi kraji in dostopnost do destinacije, potrebne pa so tudi investicije v posodobitev dela kongresno-turistične infrastrukture. To so ključni elementi, ki bodo Slovenijo še bolj približali vrhunski kongresni destinaciji in pripomogli k njeni konkurenčni prednosti.

V2: Katera mednarodna destinacija vam je vzor tako z vidika kreativnosti, kot tudi organiziranosti?

Nekatere države, ki so v evropskem prostoru bolj konkurenčne kot Slovenija na področju kongresnih destinacij, vključujejo Nemčijo, Avstrijo in Dansko. Te države že dolgo veljajo za priljubljene kongresne destinacije, saj ponujajo visoko kakovost infrastrukture, raznolike možnosti za kongrese ter ostale dogodke in srečanja in odlično organiziranost znotraj panoge.

fredi_fontanot
Photo Credit: Slovenian Convention Bureau

“opazili SMO, da LJUDJE ŠE vedno močno ceniJO in iščejo dogodkE v živo, kar kaže, da strah, da bi se takšni dogodki izgubili, ni upravičen.”

V3: Industrija srečanj je v zadnjem obdobju doživela velike spremembe. Katere ste sami najbolj občutili pri svojem delu?

Naša dejavnost je doživela pomembne spremembe v zadnjem obdobju. Epidemija je prinesla spoznanje, da lahko določene aktivnosti izvajamo online, med drugim sestanke in delo od doma. Kljub temu smo opazili, da ljudje še vedno močno cenijo in iščejo dogodke v živo, kar kaže, da strah, da bi se takšni dogodki izgubili, ni upravičen. Ljudje smo družabna bitja in se želimo še naprej družiti ter uživati v osebnih srečanjih.

V4: Kako gledate na vročico, ki jo je povzročil ChatGPT. Menite, da bodo tovrstna orodja vplivala tudi na delo kongresnih uradov in kako?

Na tehnološke inovacije, kot je ChatGPT, gledam kot na pozitiven dodatek k delu v kongresnih uradih. Nove tehnologije omogočajo hitrejšo obdelavo določenih vsebin, analiz in izboljšujejo učinkovitost našega dela. Kljub temu pa ostaja človeški dejavnik ključen. Tehnologija lahko pomaga pri opravljanju določenih nalog, vendar ne more nadomestiti človeškega znanja, ustvarjalnosti in spretnosti. Človeški faktor še vedno igra ključno vlogo pri združevanju, prilagajanju in vodenju dogodkov. Če konkretiziram – omenjene tehnologije še vedno ustvarjajo napake in potrebujejo nadzor in revizijo človeškega faktorja. Druga zadeva je, da smo že sedaj, na samem začetku širše rabe AI-ja, kot je denimo ChatGPT, razvili “oko za AI generirane vsebine” – najsi gre za članke ali zgolj objave na družbenih omrežjih. Človeški faktor tudi razlikuje kakovostne vsebine od generičnih, itd.

Upamo, da nam bodo nove tehnologije še naprej v pomoč in bomo z njihovo podporo dosegali boljše rezultate ter postajali še bolj učinkoviti in strokovni v svojem delu.

fredi_fontanot
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek

“KUS mora biti gonilna sila in vzor vsem ostalim ustvarjalcem v industriji srečanj.”

V5: Kako na vaši destinaciji vzpodbujate generiranje idej za nove dogodke, ki bi na destinaciji obstali dolgoročno? Ali to podpirate sistematično?

Do tovrstnih dogodkov smo vsekakor pozitivni, žal pa nimamo nobenih orodij, s katerimi bi jih posebej vzpodbujali, sploh ne sistematično.

V6: Katera promocijska kampanja, ki jo je izvedla vaša destinacija, je bila najbolj odmevna in bi jo z veseljem ponovili?

Promocijske kampanje izvajamo v sodelovanju s Slovensko Turistično Organizacijo. Najboljša marketinška »pogruntavščina« je bila ta, da vsebuje naša dežela besedico ljubezen (LOVE) v imenu in je edina država na svetu, ki to ima. To si vsi zapomnijo in po tem nas poznajo.

fredi_fontanot
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek

V7: Kaj pogrešate v slovenski industriji srečanj? Na katerih področjih smo povsem enakovredni ali celo boljši od kolegov v tujini?

V domači panogi pogrešamo boljšo mobilnost in povezanost s prevoznimi sistemi. Predvsem bi bilo koristno izboljšati letalske povezave z najpomembnejšimi evropskimi letališči, povečati frekvenco poletov na Ljubljansko letališče ter razviti hitre železniške povezave v Sloveniji in z bližnjimi državami. Pomanjkanje teh povezav otežuje privabljanje dogodkov v državo.

Na drugi strani se Slovenija lahko pohvali z razmeroma solidno razvito infrastrukturo za manjše in srednje velike dogodke ter izjemno naravno lepoto, kulturno dediščino in kulinarično ponudbo. Slovenija je tudi kompaktna destinacija, kar omogoča enostavno dostopnost različnih lokacij v državi. Kongresni Urad Slovenije se trudi promovirati to, kar imamo, vendar bi lahko z več resursi (finančnimi, človeškimi idr.) dosegali še boljše rezultate in izboljšali konkurenčnost Slovenije na mednarodnem trgu celotne t.i. MICE dejavnosti.

V8: Katere so vaše prioritete na področju doseganja cilja ogljično nevtralne destinacije? Ali to lahko ilustrirate s konkretnimi primeri in aktivnostmi na vaši destinaciji?

KUS mora biti gonilna sila in vzor vsem ostalim ustvarjalcem v industriji srečanj. Podpiramo ogljično nevtralnost in v tej smeri spodbujamo tudi naše partnerje, jih izobražujemo, izpostavljamo in iščemo primere dobrih praks. Skupaj z ostalimi institucijami podpiramo oblikovanje standardov kakovosti izvedbe storitev v tej smeri. Na nacionalnem nivoju se lahko pohvalimo s par izjemno dobrimi primeri: mesto Ljubljana, ki je bila izbrana kot zelena prestolnica leta 2016 in poslovna borza Conventa, ki je bila lani imenovana za najbolj zeleni dogodek leta v Evropi.

fredi_fontanot
Photo Credit: Slovenian Convention Bureau

“Naša vizija je, da postane Slovenija glavna destinacija za industrijo srečanj v tem delu Evrope.”

V9: Kakšni so vaši prihodnji koraki in vizija na področju razvoja vaše destinacije?

Naša vizija je, da Slovenija postane glavna destinacija za industrijo srečanj v tem delu Evrope. Naše ključne usmeritve za dosego te vizije vključujejo trajnost, strokovnost, inovacije, personalizirane storitve in visoko stopnjo gostoljubnosti.

V10: Navedite enega od ključnih izzivov, ki bi ga morala celotna slovenska industrija srečanj rešiti skupaj na nacionalnem nivoju?

Izziv z letalskimi prevozi in prevozi z vlakom.

V11: Mednarodna poslovna borza Conventa je v 15. letih prerasla v osrednji dogodek industrije srečanj v Novi Evropi. Kako ocenjujete vlogo dogodka z vidika vaše destinacije?

Dogodek je izjemen, izredno uspešen in zanimiv za celotno regijo. To, da se dogaja pri nas je pomembno, saj tako k nam letno pripeljemo številne partnerje iz vsega sveta in jim razkažemo našo čudovito deželo. Za nas je to praznik celotne industrije srečanj.

Izvedite več o Kongresnem Uradu Slovenije tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.