congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

Kako lahko, kot organizatorji dogodkov, dolgočasne dogodke spremenimo v transformativne izkušnje? Kako ustvariti doživetja, po katerih udeleženci odidejo z dogodka vsaj malenkost spremenjeni, navdahnjeni ali pa presenečeni?

Kot primer vzemimo podelitve nagrad. Če ste se kdaj udeležili kakšne podelitve nagrad in niste bili med nagrajenci, se verjetno strinjate, da so dogodki takšnega formata lahko precej dolgočasni. Kako lahko torej enega najbolj dolgočasnih tipov dogodkov naredimo bolj interaktivnega?

Koncept, ki ga v naši agenciji pogosto uporabljamo je t.i. “Hero’s Journey” ali po slovensko “junakova pot”. Razvil ga je Joseph Campbell leta 1949 in je prisoten v večini filmov, gledaliških iger in romanov. Govori o potovanju glavnega protagonista skozi ključne faze zgodbe, odlično pa se lahko aplicira tudi na dogodke. Pri podelitvah nagrad imamo dva protagonista. Nagrajenca, ki je glavna zvezda dogodka in udeleženca, ki ponavadi pasivno spremlja dogodek. Vprašanje, ki si ga moramo postaviti je, kako oba junaka popeljemo po transformativni krivulji, ne da izgubimo njuno pozornost. V pomoč pri reševanju te paradigme nam je lahko naslednjih 7 korakov, skozi katere gredo udeleženci na vsakem dogodku, festivalu, koncertu, konferenci ali teambuildingu.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

7 korakov, ki jih morate upoštevati za nepozabne dogodke

1. Povabilo: klic k pustolovščini

Vse se začne s povabilom, ki zmoti junakovo običajno življenje. To je lahko poslano v klasični email obliki, veliko močnejši učinek na udeležence pa bo imelo personalizirano povabilo v fizični obliki. Pošiljanje vabil v fizični obliki pušča ogromno prostora za kreativnost, tako pri vsebini, kakor pri izbiri materialov in mediju, v katerem je vabilo poslano. Dobro premišljeno vabilo bo pritegnilo pozornost našega junaka in ga prepričalo, da se poda na pot, še vedno pa obstaja možnost, da junak povabilo zavrne ali pa se le ta znajde v njegovem spam nabiralniku.

Photo Credit: Creative Pro Adriatic

2. Prestop

Na tej točki junak zapusti meje svojega sveta in se poda v neznano. Zamislite si Dantejevih sedem krogov pekla ali pa ikonično podobo Harryja Potterja na železniški postaji. Prestop iz znanega v neznano lahko jasno označimo tudi na dogodkih. Dober učinek je pogosto dosežen s scenografskimi in svetlobnimi elementi, kot so oboki in tuneli, igramo se lahko tudi z rastlinami, pohištvom, preprogrami in ko to omogoča proračun, s 3D mapping projekcijami in naprednejšimi tehnološkimi rešitvami.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

3. Uokvirjanje zgodbe

Kot organizatorji moramo junaku oziroma našim udeležencem postaviti okvir zgodbe in pojasniti, zakaj je njihova prisotnost pomembna. Tukaj junak spozna svoje mentorje in pomočnike, ki se mu bodo pridružili na potovanju. To so najpogosteje moderatorji dogodka in predavatelji, ki orišejo okvir dogodka. Izbira moderatorja je ena najpomembnejših odločitev, ki jo organizator lahko sprejme. Dober moderator lahko dober dogodek spremeni v še boljšega, medtem ko slab moderator najboljši dogodek hitro spremeni v dolgočasnega. Pri izbiri moderatorja je treba paziti na vsebino dogodka. Odločitev, da za Kongresni ambasadorski program izberemo stand-up komika, ni bila naključna. Nagrajencem, med katerimi so vsako leto najbolj prodorni profesorji, podjetniki in akademiki, smo hoteli dati vso pozornost. S pomočjo energije Tina Vodopivca so se sami spremenili v stand-up komike. Podton dogodka je bil izjemno sproščen in na ta račun smo od nagrajencev dobili najbolj iskrene in zanimive odgovore doslej. Posledično je bil dogodek veliko bolj zanimiv tudi za udeležence.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

4. Potopitev

Skozi program in aktivacije, ki nagovorijo vse človeške čute, se junak popolnoma vživi v zgodbo dogodka. Sluh, vid, tip, vonj in okus so elementi, ki jih ima organizator na voljo. V tej točki je predstavljena velika vizija, pride do “razodetja” in začne se junakova preobrazba. Nekateri udeleženci bodo do razodetja prišli pozneje, nekateri pa sploh ne. Vse to je odvisno od tega, kako dobro se zgodba nanaša na njihovo osebno in poklicno življenje.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

5. Priklic

Da bi si udeleženci zapomnili izkušnjo in bili preobraženi, jim moramo ponuditi tudi prostor za razpravo, mreženje ali zabavo z ljudmi, ki so pravkar šli skozi isto izkušnjo.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

6. Integracija

Prava integracija doživete vsebine v vsakdanje življenje se zgodi s komunikacijo po dogodku.

congress_ambassadors
Photo Credit: Slovenian Ambassador Programme

7. Vrnitev domov

Zadnja faza je vrnitev junaka domov, ko s seboj odnese novo znanje, izkušnje ali pa kontakti bodočih poslovnih partnerjev.

Izvedite več o projektih agencije Creative Pro Adriatic tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.