cop_dubai
Photo: Shutterstock

COP28 v Dubaju

“Usoda čoveštva visi na nitki” je predsednike vlad in držav ob začetku vrha voditeljev v okviru podnebne konference COP28 v Dubaju pozval generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Pa je kljub temu velika večina udeležencev na dogodek priletela s svojimi privatnimi ali državnimi letali. Ob tem je Gutteres posebej poudaril, da je ključno troje: bistveno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, odprava fosilnih goriv in pospešitev pravičnega prehoda na obnovljive vire energije.

Grenak priokus pušča dejstvo, da je večina svetovnih voditeljev, ki se zgrinjajo v Dubaj, tja prišla z zasebnimi ali vladnimi letali. Med drugimi tudi velik zagovornik trajnostnega prehoda britanski kralj Karel III. Slednji je imel veliko povedati o ravnovesju in harmoniji, pa tudi drugih visokoletečih besed ni zmanjkalo. S privatnim letalom je pripotovala tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Eden največjih globalnih onesnaževalcev, ameriški predsednik Joe Biden se dogodka sploh ni udeležil. Raje je prižigal božične lučke na orjaški smreki pred Belo hišo. Ameriško delegacijo je vodil John Kerry.

Politiki bi morali biti zgled vsem ostalim, pa ne zgleda ravno tako. Zato smo naše sledilce preko Linkedina povprašali, kakšna bi bila po njihove mnenju idealna oblika prihoda politikov na dogodek. Ob tem posebej poudarjamo, da nikakor nismo proti takšnim srečanjem, zagotovo pa imajo tudi politiki veliko možnosti za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa. Še posebej, če se zavedamo dejstva, da je povprečni letni ogljični odtis prebivalca EU 8,2 tone, zasebno letalo pa ustvari 2 toni ogljičnega odtisa na uro. Ob tem je znanstveno dokazano tudi, da zasebna letala s svojimi poleti ozračje onesnažujejo stokrat bolj kot komercialna.

cop_dubai
Photo: COP28
Vprašanje se je glasilo: Kakšen prevoz na podnebno konferenco COP28 Dubai bi morali izbrati svetovni politiki, da bi postali zgled?

Rezultati pa so sledeči:

  • 38% Nacionalni letalski prevozniki – poslovni razred
  • 34% Nacionalni letalski prevozniki – ekonomski razred
  • 19% Nizkocenovni letalski prevoznik
  • 9% Privatno letalo

Naši bralci bi torej svetovali politikom, da gredo od besed k dejanjem tudi z načinom prihoda na dogodek. Znanost je namreč jasna in pravi, da je potrebno kurjenje fosilnih goriv zmanjšati za 50 odstotkov, če želimo globalno segrevanje omejiti na 1,5 stopinje do leta 2050.

Takšen pristop je zagotovo ilustracija dela razlogov za popoln in ultimativen flop letošnjega dogodka v Dubaju. Danes se je namreč COP28 kljub velikim besedam politikov končal z velikim porazom. Dogodek so uspešno ugrabili fosilni lobisti, ki so dosegli, da je težko pričakovano končno besedilo sporazuma skropucalo. Na letošnji dogodek jih je prispelo rekordnih 2456 in poleg njih še 475 lobistov za shranjevanje ogljika. Medijska razkritja o zakulisnih dogovorih naftnih lobijev, ki jih je organiziral predsedujoči naftni sultan Ahmed al Džaber, so precej bolj grozljiva od letenja s privatnimi letali. Dogovorili se namreč niso ničesar, kar je bil očitno cilj tega srečanja. Zlasti glede ključnega dogovora o prihodnosti fosilnih goriv. EU se zavzema za postopno globalno opuščanje fosilnih goriv ali phase down. To podpira tudi Slovenija in praktično vse članice EU. »Phase out« pa je iz osnutka teksta izginil že ob začetku kontroverznega dogodka. Za takšen dogovor si je prizadevalo več kot 100 držav. Nasprotovale pa so mu največje proizvajalke nafte združene v OPEC z Indijo in Savdsko Arabijo na čelu. Vse skupaj postane bolj razumljivo ob dejstvu, da je Al Džaber direktor državnega naftnega podjetja. V posmeh je ob zaključku COP28 organiziral odmeven dogodek »Arab Energy Summit,« ki je istočasno potekal v Quatarju.

Vse zapisano po svoje govori tudi o etičnih dilemah organizatorjev dogodkov. Vse bolj pogosto se bomo morali vprašati, v kakšnih primerih bi morali zavrniti naročnika in njegov projekt. Zdi se, da je letošnji dogodek COP28 popolen event spin, ki podcenjuje vsa prizadevanja okoljevarstvenikov in držav, ki si iskreno prizadevajo za trajnostno transformacijo. Ko se bodo organizatorji v prihodnjih dneh hvalili z izjemnimi uspehi dogodka, se vprašajte, zakaj je dogodek letos potekal v Dubaju. Zakaj ni potekal v Jamajki, ki ima najboljši Overshoot Day na zemlji? Zakaj je ta dogodek postal velik šov, ki se lepo vklaplja v koledar mega dogodkov, ki jih gosti Dubai? Vprašati pa se moramo tudi, kakšen je ogljični odtis dogodka. Upamo, da so ga organizatorji skrbno izmerili in nam bodo v prihodnjih dneh posredovali točne podatke glede tega.

cop_dubai
Photo: COP28

Šov se bo nadaljeval v Bakuju

Organizatorji so poleg tega danes sprejeli še odločitev, da bosta gostiteljici COP29 in COP30 Azerbajdžan (23. proizvajalka nafte na svetu) in Brazilija (9. proizvajalka nafte na svetu 2022).

.. »Končajmo fosilno ero« je danes brezupno pozival generalni sekretar UN Antonio Guterres. Čudež v Dubaju se ni zgodil! Še več, šov se bo nadaljeval v Bakuju.

ZA OSVEŽITEV SPOMINA IN V RAZMISLEK

Poudarki iz poročila The Carbon Inequality Era (2020) organizacije Oxfam in Stockholmskega okoljskega inštituta:

  • Leta 2019 je 1 % super bogatih ustvaril 16% svetovnih ogljičnih izpustov, kar je enakovredno izpustom 66 % najrevnejših prebivalcev sveta (5 miljard ljudi).
  • Od leta 1990 je 1% super bogatih prebivalcev ustvaril dvakrat več ogljičnega odtisa, kot najrevnejša polovica planeta skupaj.
  • Ogljični izpusti 1% najbogatejših bodo do leta 2030 več kot 22-krat večji od varne meje (izpusti, ki so dovoljeni, če želimo ostati pod globalnim segrevanjem za 1,5 °C).
  • Letni izpusti 1 % najbogatejših zemljanov, izničijo ogljične prihranke, ki jih ustvari skoraj miljon vetrnih elektrarn.

In tako naprej, več lahko izveste tukaj. 

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.