kongres_interviews

Trajnostni pristop k arhitekturi postaja ključno vodilo pri zasnovi notranjih prostorov. Teja Mržek, notranja oblikovalka in ekologinja, je med najbolj inovativnimi slovenskimi arhitekti v oživljanju dolgočasnih poslovnih prostorov. Z njo smo se pogovorjali o njenih vodilih, kje najde navdih in zakaj bi se morali ozreti k naravi za inspiracijo.

V1: Kako pomembno je prevzeti trajnostni način razmišljanja pri arhitekturnih projektih? Lahko omenite enega izmed vaših preteklih projektov, ki je vključeval trajnost?

Trajnostni pristop k arhitekturnim projektom je temelj za ustvarjanje uravnoteženih in kvalitetnih prostorov. Menim pa, da se vsa zgodba v resnici začne z oblikovanimi vrednotami, kot so spoštovanje, odgovornost, zavedanje o povezanosti, zavedanje o enakosti med nami, sposobnostjo kritičnega razmišljanja, sodelovanja, tudi s preprostostjo. Če tega ni, so vse t.i. trajnostne zgodbe zgolj farsa. Iskren pristop zahteva doslednost in predanost v vsakodnevnih dejanjih. Kot arhitektka vključujem v prostore naravo v različnih oblikah – bodisi z uporabo lesa, kamna ali drugih naravnih materialov, živih rastlin, obožujem tudi uporabo vode ali ognja v prostorih. Izpostavim lahko projekt, ki sem ga poimenovala Stanovanje, kjer kamen prebiva. S pomočjo izkušenega kamnoseka, je nastalo udobno mestno stanovanje, ki daje občutek domačnosti, prefinjenosti in izžareva naravno energijo. Izjemno dober primer tega, kako se lahko, denimo že s po meri narejeno opremo iz lokalnega kamna izognemo rabi umetnih materialov ter pričaramo unikaten rezultat.

V2: Denimo, da je vaš klient trajnostno ozaveščen in želi uvesti čimveč ekoloških inovacij v notranjem dizajnu. Kako se lotite takšnega projekta?

Takega klienta bi bila zelo vesela. Najprej bi se z njim želela pogovoriti o njegovih vrednotah, pričakovanjih in željah. Pomembno mi je človeka spoznati, da ga razumem in začutim. Šele nato sledi natančna analiza prostora, ki je na voljo in preučitev možnosti za vključitev želja v sam projekt. V vsakem primeru je moj cilj to, da se klient v končnem prostoru počuti zadovoljno, ter da ga prostor, ki nastane, v čim večji meri podpre.

V3: Kaj je vaše vodilo pri oblikovanju notranjih prostorov?

Posebej me navdušuje oblikovanje edinstvenih prostorov, ki jih prepletam z naravo, umetnostjo in sodobno tehnologijo. Zanimajo me inovativne rešitve, ki izpolnjujejo tako estetske kot funkcionalne zahteve. Zavedam se, da lahko prostori močno vplivajo na počutje uporabnika in moj cilj je oblikovati take, ki navdahnejo, motivirajo, napolnijo z energijo, zabavajo ali celo dajo misliti.

teja_mrzek
Photo: Teja Mržek

“Čudim se, kako pogosto naletim na pisarne, ki imajo še vedno tla prevlečena s starimi tapisoni ali pa na drugi strani take, ki se marmorno bleščijo in so hkrati čisto brez vsebine. Tega si ljudje ne želimo.”

V4: Kako bi ocenili trajnost v arhitekturnem svetu v Sloveniji? Je večina arhitekturnih birojev trajnost že prevzela ali v tem oziru še zaostajamo za skadinavskimi državami?

V zadnjih letih se v Sloveniji pojavlja vedno večje zanimanje za tovrstne tematike v arhitekturnem oblikovanju. Obstajajo posamezniki ter biroji, ki so aktivno vključeni v t.i. trajnostno oblikovanje. Kljub vsemu pa na tem področju ostaja še veliko prostora za izboljšave in razvoj. Menim, da v povprečju konzervatinejši arhitekturni biroji nekako še vedno ostajajo pri bolj utečenih praksah in uporabi tradicionalnejših prijemov, ki iz določenih vidikov tudi niso vedno slabi, čeprav morda tehnološko ne dovolj sodobni, mlajši pa so bolj pripravljeni za novosti. Skandinavskim državam, kjer je trajnostna arhitektura prisotna že dlje časa in je postala del vsakdanjega življenja, tako le počasi sledimo.

V5: Kako pomemben se vam zdi element narave v pisarnah in poslovnih prostorih? Kako bi sami preuredili pusto poslovno poslopje?

Elementi narave so ključnega pomena v pisarnah in poslovnih prostorih, saj pozitivno vplivajo na delovno okolje, zdravje zaposlenih ter celotno vzdušje v poslovnem prostoru. Čudim se, kako pogosto naletim na pisarne, ki imajo še vedno tla prevlečena s starimi tapisoni ali pa na drugi strani take, ki se marmorno bleščijo in so hkrati čisto brez vsebine. Tega si ljudje ne želimo.

Pri preurejanju pustega poslovno poslopja tako, poleg preverbe funkcionalnosti in zagotavljanja udobja, najprej pomislim na žive zelene rastline, saj obogatijo prostor estetsko, izboljšujejo kakovost zraka in izboljšajo produktivnost in kreativnost uporabnikov. Uporabila bi les, ki dodaja prostoru toplino. Optimizirala bi količino in kvaliteto svetlobe. Svetloba je eden ključnih elementov, ki vplivajo na razpoloženje in produktivnost zaposlenih, pa jo velikokrat zanemarjamo. V prostore bi umestila tudi naravne vonjave, ki vnesejo občutek svežine in ustvarijo hiter pozitiven vtis na obiskovalce in zaposlene. Nenazadnje, standard sodobnih poslovnih okolij so postali prostori za sprostitev, kjer lahko zaposleni preživijo odmor, pokramljajo na udobnih sediščih, ali se razgibajo. Za tiste, ki si upajo več, bi v prostor umestila recimo vodno fontano ali pa denimo kamin na drva. Vsekakor bi bila končna podoba prostorov živahna, sodobna, spodbudna in prijetna.

“Pojdimo v naravo. Opazujmo jo. Vzemimo si čas in prisluhnimo. Tako bomo lahko naravo bolje razumeli in spoštovali. To je eden od načinov, da se rodi zavest k odgovornejši družbi, ki nas potem lahko spremlja vsak dan našega življenja.”

Q6: Po profesiji ste tudi ekologinja. Kako lahko vsakdo izmed nas prispeva k bolj odgovorni družbi?

Tukaj vam bom odgovorila malo drugače, vendar čisto enostavno. Pojdimo v naravo. Opazujmo jo. Vzemimo si čas in prisluhnimo. Tako bomo lahko naravo bolje razumeli in spoštovali. To je eden od načinov, da se rodi zavest k odgovornejši družbi, ki nas potem lahko spremlja vsak dan našega življenja.

Q7: Katera destinacija vas navdihuje tako z vidika kreativnosti kot organiziranosti?

Ena izmed teh je zagotovo Japonska. Japonska kultura močno poudarja povezanost z naravo, vrednote, hkrati pa je izvirna, spoštuje tradicijo, ceni preprostost in je ena izmed vodilnih na področju tehnoloških inovacij. Ta kombinacija mi je izredno blizu.

Q8: Katere prihodnje projekte načrtujete?

V našem studio načrtujemo več različnih projektov oblikovanja interierjev, svetovanja pri prenovah in izbiri umetniških del, v izdelavi imamo tudi unikatno mizico za otroke. Želimo pa si tudi uresničiti projekt restavracije z morskimi konjički. Če poznate koga, ki bi želel imeti zares posebno restavracijo, ki prekipeva od energije, nas le povežite z njim 😊.

Poizvedite več o zanimivih projektih, ki jih snuje Teja Mržek tukaj.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.